Vilniaus centre paralimpiečių pergales įamžins „Sugautas vėjas”

Paaiškėjo, kaip atrodys Vilniaus miesto centre kuriame nauja erdvė – Paralimpiečių krantinė.  Menininkų dueto Vaivos ir Vido Simanavičių kurta Lietuvos paralimpiečių simbolio gilės motyvo skulptūra „Sugautas vėjas“ ir specialios atminimo lentelės, tikimasi, įkvėps ir skatins sportuoti kiekvieną: tiek sveikąjį, tiek gyvenantį su negalia. 

Nauja vieta bus atverta vilniečiams ir miesto svečiams šiuo metu rekonstruojamoje Neries krantinėje. Jos įkūrimas – simbolinis Lietuvos paralimpinio judėjimo 30 metų sukakties ir prasmingų paralimpiečių pergalių įamžinimas.

„Tikime, kad kuo daugiau žmonių ateis, leis laiką šioje vietoje, tuo labiau jie susidomės paralimpiniu sportu, tai įkvėps ir kitiems pokyčiams. Planuojame integruoti QR kodus, kurie leis pasiekti ir platesnę informaciją. Atminimo ženklai ir su jais susijusi informacija bus visiškai prieinami žmonėms su fizine ir regos negalia. Pavyzdžiui, užrašai bus ir Brailio raštu.

Čia bus sukurtos 24 atminimo lentelės, skirtos kiekvienam paralimpinių žaidynių prizininkui iš Lietuvos ir vienas bendras skulptūrinis elementas“, – pasakoja krantinės įkūrimą incijavusio ir besirūpinančio Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Paralimpinio komiteto su Lietuvos dailininkų sąjunga organizuotame konkurse idėjai įgyventinti dalyvavo aštuoni šalies skulptoriai. Speciali komisija ir paralimpinė bendruomenė laimėtoju išrinko dizainerės bei skulptoriaus Vaivos ir Vido Simanavičių bendrą projektą.

Anot kūrėjų, jiems buvo svarbus prasminis vietos kontekstas – krantinė, kurios ašis – Neries upė, kaip atvira erdvė greta nuolat tekančios versmės.

„Vaikštant krantine, skulptūra iš pradžių akį patraukia kaip abstrakti, gal kiek kaspiną ar upės vingį primenanti forma. Einant pirmyn, rakursai keičiasi – pamatome stilizuotą ąžuolo gilės motyvą, besikaitaliojantį su žmogaus siluetu. Tai veržli, dinamiška forma, su aiškia nuoroda į paralimpinį sportą. Gilesnis skulptūros suvokimo klodas kviečia pajausti, jog tik atlikus judesį, žengiant pirmyn, įmanoma išvysti neregėtus horizontus, atrasti naujas prasmes“, – sako kūrėjai.

Neries krantinės projektą įgyvendinančio „Vilniaus plano“ architektai Lolita Vileikienė ir Paulius Jonys džiaugiasi, jog skulptūrinė kompozicija suteiks naujai erdvei charakterį.

„Ši vieša erdvė skirta aktyvaus laisvalaikio gerbėjams ir mėgėjams, orientuota į vandens sporto dalyvius. Taip pat krantinėje numatyta ir vieta sezoninei lauko kavinei. Dalis atraminės sienutės skiriama alpinizmo mėgėjams – bus įrengta laipiojimo sienutė. Tikime, kad paralimpiečiams pagerbti skirta skulptūrinė kompozicija sudomins ir čia pritrauks dar daugiau miestiečių ir svečių”, – pasakoja architektai.

Projektas yra finansuojamas Lietuvos paralimpinio komiteto ir  partnerių – Lietuvos Rotary Apygardos lėšomis. Paralimpiečių krantinę tikimasi atverti jau vasarą – iki Tokijo paralimpinių žaidynių.

Lietuvos paralimpinis komitetas
Jums gali patikti

Atsakyti

Your email address will not be published.