• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 4 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Violetinė klasika: 5 faktai, kuriuos reikia žinoti apie baklažanus

2022-07-23
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
baklažanai

Vasara džiugina įvairiausių vaisių, daržovių ir uogų įvairove, kuri įneša tikrą spalvų gūsį į mūsų lėkštes. Nors akis džiugina skaičiai raudoni pomidorai ir gaiviai žali agurkai, vertėtų nepamiršti ir kitų gražuolių daržovių, pavyzdžiui, violetinių baklažanų. Ši universali daržovė pasižymi ne tik puikiomis skoninėmis savybėmis ir vitaminų gausa, bet ir įvairiu pritaikymu virtuvėje.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pastaruoju metu pirkėjai renkasi ne tik tradicines, bet ir įdomesnes daržoves, o jų krepšeliuose atsiduria ir baklažanai.

„Vasara džiugina gausiu įvairių vaisių ir daržovių derliumi. Jų platų asortimentą galima rasti ir mūsų tinklo parduotuvėse. Ir nors pomidorai ir agurkai vis dar karaliauja populiariausių daržovių trejetuke, pastebime, kad pirkėjai domisi ir baklažanais, cukinijomis, patisonais, kurie tikrai nebeatrodo egzotiškai“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad baklažanai jau seniai nėra tik daržovė troškiniams ruošti. Iš baklažanų mėgstama ruošti įvairius suktinukus, salotas ar garnyrą prie azijietiškų patiekalų. 

„Nors anksčiau baklažanas būdavo vadinamas egzotine daržove, šiuo metu jis išgyvena tikrą renesansą – lietuviai itin domisi šios daržovės teikiama nauda ir ieško įvairiausių būdų, kaip baklažanus įtraukti į savo mitybos racioną. Vasara tam – pats tinkamiausias laikas. Be to, baklažanai turi ir didžiulę naudą žmogaus organizmui“, – sako J. Sabaitienė. 

Svarbiausi faktai apie baklažanus 

„Iki“ dalijasi ir 5 faktais apie šį nuostabios spalvos augalą: 

  • Baklažanai į Europą atkeliavo tik XIII-XIV a., nors Kinijoje ir Indijoje jie buvo auginami jau nuo V a. Anuomet baklažanai augo tik šiltame klimate ir išaugdavo į nesimpatiškos išvaizdos šviesios spalvos vaisių. Šiandien jie atrodo kur kas patraukliau, o ir baklažano spalvų paletė gerokai platesnė. Jų būna baltų, geltonų ar net žalių, tačiau Lietuvoje mums populiariausi ir geriausiai mums pažįstami – violetiniai baklažanai. 
  • Baklažanai turi daug skaidulų, kurios padeda užtikrinti sveiką virškinimo sistemos veiklą, o harmoningas vaisiuje esančių angliavandenių ir skaidulų balansas padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje. Kadangi šis vaisius neturi nė kiek riebalų ir cholesterolio, baklažanus vertėtų įtraukti į savo meniu, kai bandote numesti svorio. Negana to, jie didina gerojo ir mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme, turi teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai ir yra puikūs pagalbininkai, kovojant su mažakraujyste, nes juose gausu vario geležies. 
  • Kai renkatės baklažanus, atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą. Sveiko baklažano odelė turi būti lygi, tampri, tamsiai violetinės spalvos ir be pastebimų išorinių pažeidimų, o lapeliai – šviesiai žali ir neapdžiūvę. Baklažanas turėtų būti tvirtas – minkštas vaisius yra pernokęs, todėl bus gerokai kartesnis. Tinkamai sunokusio vaisiaus minkštimas būna baltas, o sėklyčių jame beveik nebūna. Neprinokusį baklažaną galite laikyti kambario temperatūroje ir per kelias dienas jis sunoks. 
  • Kaip ir daugelis kitų natūralios kilmės augalų, baklažanas turi daug naudingų maistinių medžiagų. Be vitaminų A, C, B1, B3, B6, B9 ir K, mineralų magnio, kalio, kalcio, vario, skaidulų bei antioksidantų, baklažanuose randama ir išskirtinės maistinės medžiagos – fitonutriento nasunino. Ši medžiaga reikšmingai gerina pažinimo funksciją bei psichinę sveikatą. Baklažanas turi mažai kalorijų: 100-te gramų jų tik 24-ios. Vis dėlto, baklažanuose gausu vandens – jis sudaro stulbinančius 92,4 proc. 
  • Baklažanas – itin universalus, todėl jį galime paruošti įvairiausiais būdais. Dažniausiai baklažano griežinėliai kepami keptuvėje, neretai ir orkaitėje arba grilyje, o kartais iš šio vaisiaus gaminama pasta. Baklažanai dėl savo kempinės tekstūros linkę sugerti riebalus, todėl kepimui vertėtų rinktis tik aukštos kokybės aliejų, o iškepusius griežinėlius išdėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Orkaitėje baklažanus galite kepti kartu su pomidorais arba paprikomis, o vasarą keptas baklažanas puikiai tiks salotose su alyvuogėmis. Žinoma, nepamirškite žymiojo „baba ganoush“ užkandžio – pastos, pagamintos iš baklažano, česnako, maltų sezamų kremo „tahini“, citrinų sulčių bei prieskonių. Ne mažiau nuostabūs patiekalai iš baklažanų yra graikiškas apkepas musaka bei italų mėgstamas baklažanų troškinys „parmigiana“. 

Feta įdaryti baklažanai 

Jums reikės:

  • 2 baklažanų
  • ½ a. š. druskos
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 150 g fetos

Padažui:

  • 4 v. š. šviežių petražolių
  • 2 skiltelių česnako
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • ¼ a. š. druskos

Gaminame:

Baklažanus nuplauname, nusausiname ir išilgai perpjauname pusiau. Minkštąją dalį apiberiame druska ir paliekame 15 minučių, tuomet nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Atsargiai išpjauname kiekvienos puselės minkštimą ir smulkiai jį supjaustome. Į gautus „laivelius“ įvarviname šlakelį alyvuogių aliejaus, suberiame minkštimo gabalėlius ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepame apie 30 minučių, tuomet ištraukiame iš orkaitės, apibarstome smulkiais fetos gabalėliais ir kepame dar 10 minučių. Kol baklažanai kepa, paruošiame padažą. Į dubenį supilame alyvuogių aliejų, suberiame smulkintą česnaką bei petražoles, įberiame druskos ir viską gerai išmaišome. Baklažanus patiekiame su paruoštu padažu.

Rytietiška baklažanų užtepėlė

Jums reikės:

  • 2 vidutinio dydžio baklažanų
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. „tahini“ pastos
  • ½ a. š. rūkytos saldžiosios paprikos prieskonių
  • 1 ½ a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • ½ a. š. druskos
  • 2 v. š. šviežių petražolių

Gaminame:

Baklažanus nuplauname, nusausiname, keliose vietose pabadome peiliu ir vieną šalia kito sudedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Baklažanus pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepame 1 valandą. Bekepant baklažanus kelis kartus apverčiame, o kai iškepa, nulupame juos ir palaukiame, kol šiek tiek atvės. Išskobiame minkštimą, sudedame į dubenį ir sutriname šakute. Tuomet suberiame smulkintą česnaką, supilame „tahini“ pastą, įberiame druskos, pipirų, rūkytos paprikos, įpilame porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių. Viską gerai išmaišome, apšlakstome alyvuogių aliejumi, papuošiame petražolėmis ir patiekiame.

Greitai paruošiami baklažanai

Jums reikės:

  • 2 vidutinio dydžio baklažanų
  • ½ a. š. druskos
  • 2 v. š. sojų padažo
  • 2 a. š. sezamų sėklų
  • 3 laiškinių svogūnų
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • 50 ml sezamų aliejaus kepimui

Gaminame:

Baklažanus nuplauname, nusausiname ir supjaustome lazdelėmis. Baklažanų šiaudelius suberiame į rėtinį indą, apibarstome druska, gerai išmaišome ir palaukiame, kol nuvarvės išsiskyręs vanduo. Kiniškoje keptuvėje įkaitiname sezamų aliejų, suberiame nuplautas ir nusausintas baklažanų lazdeles ir apkepame iš visų pusių – trumpai ir aukštoje temperatūroje. Tuomet į keptuvę suberiame susmulkintą ar išspaustą česnaką bei sezamų sėklas ir šiek tiek pamaišome. Galiausiai supilame sojų padažą, citrinų sultis, suberiame susmulkintus svogūnus ir maišydami kepame dar apie minutę. Baklažanų šiaudelius patiekiame karštus.

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų
Vilniaus rajone už gyvūnų gerovę kovoja „Zoo Patrulis“
Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Politika

Dešimtys protestuotojų ragino prezidentą neskirti Kauno ministru: politikas susiginčijo su aktyvistais
Lukašenka uždraudė Lenkijoje ir Lietuvoje registruotų sunkvežimių eismą Baltarusijoje
Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus

Kultūra

Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką

Sportas

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis
Nugalėję kauniečius „Žalgiris“ užsitikrino Europą
„Kibirkštis-TOKS“ be didesnių problemų susitvarkė su Estijos klubu
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Automobilis

Vėl metas keisti padangas: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022