• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 7 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke

2022-09-04
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Menkė

Lengvi patiekalai su žuvimi – puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei. Žuvį galima universaliai paruošti: derinti prie daržovių, netgi vaisių, gardinti įvairiausiais padažais. O jeigu ieškote įmantresnių skonių, galite paragauti netradicinių žuvies rūšių. Pavyzdžiui, juodadėmės menkės, kurios skonis itin švelnus ir subtilus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prekybos tinkle plečiamas žuvies asortimentas ir kas mėnesį pirkėjams pristatoma vis kitos rūšies žuvis.

Išskirtinė išvaizda ir nauda sveikatai

„Pastebime, kad pirkėjai tampa išrankesni, nebijo eksperimentuoti, o tai atsispindi ir jų pirkinių krepšeliuose. Matome, kad lietuviai vis dažniau renkasi ne tik tradicinį karpį, lašišą, bet ir įmantresnę žuvį. Plėsdami asortimentą ir pirkėjams norėdami pasiūlyti daugiau šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatysime vis kitą žuvies rūšį, pavyzdžiui, rugsėjį pirkėjams siūlome juodadėmę menkę“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad juodadėmė menkė – ypatingos išvaizdos žuvis.

„Ši didelė žuvis gali užaugti net iki 14 kg ir metro ar net daugiau ilgio. Vien šios žuvies pavadinimas sufleruoja apie jos išvaizdą: juodadėmės menkės nugara pilkai violetinė, šonai sidabriški, turintys po vieną didelę juodą dėmę. Pastebime, kad ši neįprastos išvaizdos žuvis patraukia ir nevengiančių virtuvėje eksperimentuoti lietuvių dėmesį“, –  teigia V. Juodkazienė.

Juodadėmės menkės gyvena Atlanto vandenyno šiaurės rytuose ir Arkties vandenų jūrose, jų randama ir Europos krantuose: Islandijoje, Norvegijoje. Vis dėlto šalia Lietuvos šios žuvys sutinkamos labai retai. Juodadėmės menkės minta dugne gyvenančiais gyviais: ofiūromis, moliuskais.

Juodadėmė menkė pasižymi ir sveikatai naudingomis savybėmis. Joje yra gausu aminorūgščių, omega-3 riebalų, baltymų. Taip pat ir vitamino B12, A, D, seleno, todėl šią žuvį rekomenduojama įtraukti ir į savo kasdienį racioną. Be to, joje yra mažai kalorijų. 100 gramų jų randama apie 73.

Koks jos skonis?

Anot V. Juodkazienės, juodadėmės menkės pasižymi švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu. Jų mėsa liesa, o tinkamai pagaminta – labai minkšta ir tirpstanti burnoje. Kadangi šios žuvies skonis pakankamai subtilus, tai puikus pasirinkimas vaikams ir tiems, kurie nemėgsta stipraus skonio žuvies bei jūros gėrybių, tokių kaip ančiuviai ar skumbrė. Dar vienas juodadėmės menkės privalumas – joje randama ir labai nedaug kaulų.

Kaip ir tradicinės menkės, vienas populiariausių būdų paruošti juodadėmę menkę – kepti tešloje. Ši žuvis – dažnas pasirinkimas ruošiant tradicinį britų patiekalą su menke fish and chips. Žinoma, kepimas tešloje – toli gražu nėra vienintelis teisingas būdas šią žuvį paruošti. Juodadėmė menkė puikiai tinka ir kepimui orkaitėje, ant grilio, nes jos tekstūra yra pakankamai tvirta – šią žuvį galima ruošti ir garuose, naudoti įvairiausioms sriuboms, troškiniams pagardinti.

„Kad juodadėmė menkė įgautų nepaprastą skonį – reikėtų pasirinkti itin derančius prieskonius. Jeigu mėgstate tradiciškai pagardintą žuvį – gardinkite ją druska, pipirais, citrinos sultimis, mėgstamomis šviežiomis žolelėmis. Tačiau jeigu ieškote dar įmantresnių skonių, ją galite pagardinti pačių pasigamintu prieskonių mišiniu. Jam pasigaminti prireiks: svogūnų, česnakų ir rūkytos paprikos miltelių, kajeno pipiro ir druskos. Gautu prieskoniu reikėtų įtrinti žuvį, apšlakstyti aliejumi, tuomet iki vidutinės kaitros įkaitinti orkaitę ir juodadėmės menkės gabaliukus kepti 6-12 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio“, – teigia V. Juokdazienė ir dalijai dar keliais receptais.

Juodadėmė menkė su parmezano plutele

Jums reikės:

Juodadėmės menkės gabalėlių

Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

1 puodelio panko džiūvėsėlių

1 puodelio majonezo

1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio

1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

2 šaukštų kapotų petražolių

Kelių citrinos griežinėlių patiekimui

Gaminame:

Iki 220 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pagardinkite žuvies gabalėlius druska bei pipirais. Atskirame dubenyje sumaišykite majonezą, džiūvėsėlius, parmezaną, česnako miltelius ir petražoles. Gautą mišinį užtepkite ant žuvies gabalėlių viršaus. Galiausiai žuvį dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10-12 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru ir citrinos griežinėliais.

Juodadėmė menkė sviesto padaže

Jums reikės:

Juodadėmės menkės gabalėlių

½ stiklinės lydyto sviesto

¼ didelės citrinos

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Žiupsnelio paprikos miltelių

Žiupsnelio džiovintų petražolių

Gaminame:

Iki 190 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Žuvies gabalėlius sudėkite į gilesnį kepimo indą. Ant jos užpilkite tirpdytą sviestą, išspauskite citrinos sulčių, apibarstykite prieskoniais. Galiausiai dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10-20 minučių, priklausomai nuo žuvies gabalėlių dydžio. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Ant žarijų kepta juodadėmė menkė su citrinos ir kaparėlių padažu

Jums reikės:

Padažui:

Vienos didelės citrinos sulčių

2 šauktų sviesto

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

Saujos susmulkintų česnakų

4 šaukštų kaparėlių

½ šaukštelio druskos

½ šaukštelio pipirų

Žuviai:

1-2 didelės citrinos, supjaustytos apskritimais

4 juodadėmės menkės filė gabalėlių

1 šaukštelio druskos ir pipirų

2 šaukštelių česnakų miltelių

Alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Iki vidutinės kaitros įkaitinkite grilį. Žuvies gabalėlius įtrinkite prieskoniais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Gabalėlius sudėkite ant grilio ir ant kiekvieno žuvies gabaliuko uždėkite po citrinos griežinėlį. Kepkite apie 8 minutes. Įkaitinkite keptuvę, sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir patroškinkite apie 5 minutes. Galiausiai iškeptą žuvį apšlakstykite gautu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai
Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Kelionę po sostinę pradeda paroda „Tvaraus Vilniaus kūrėjai“, pristatanti miesto bendruomenių iniciatyvas
Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą

Sportas

L. Dumančičiaus įvartis nulėmė minimalią pergalę
A lygos lyderių barjeras „Riteriams“ buvo per aukštas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus Akropolis

Vilniaus „Akropolyje“ – jaukesnės ir šiuolaikiškesnės bendrosios erdvės: baigtas antrojo aukšto atnaujinimas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022