Skanus puodelis „Earl Grey“

Kaip ir jos aromatas, arbata – paslaptinga. Iki šių dienų neaiški tikroji „Earl Grey” arbatos istorija. Vieni tvirtina, kad 1830 – 1834 m. Anglijos ministrui pirmininkui buvo sukurta speciali arbata, kuri atitiktų jo titulą bei asmenybę. Kita istorija teigia, kad per klaidą Earl Grey‘ų pasiekė siunta, kurioje netyčia šalia arbatos buvo ir dėžė bergamočių. Dar kiti šaltiniai teigia, kad tai buvo ypatinga dovana įtakingam arbatos mylėtojui Earl Grey. Nors istorija yra miglota, tačiau pats gėrimas buvo toks atpažįstamas ir aiškus, kad ypač greitai išpopuliarėjo Anglijoje ir už jos ribų.

Kas ta „Earl Grey“?

Tai juodoji arbata su bergamotėmis. Nors sudėtis yra ypač paprasta, tačiau paragavus dviejų skirtingų gamintojų „Earl Grey“ tikrai pajusite skirtumą. Kodėl?

Pirmiausia, pagrindą sudaro juodoji arbata, kuri gali būti tiek Assam iš Indijos, Darjeeling ar Keemun arbatos. Kiekviena iš jų turi savitą skonį, aromatų paletę.

Antra, arbatai gali būti naudojamas ne tik bergamotės aliejus, bet ir kokybiškas sintetinis pakaitalas (ir tai nėra blogai).

Didžioji dalis tikrojo aliejaus išgaunama Kalabrijoje, pietų Italijoje. Dažnai jis turi ypač ryškų kvapą bei poskonį. Dėl šių priežasčių dažnai renkamasi kiek labiau prislopintą sintetinį pakaitalą, kuris ne taip užgožia arbatos aromatą. Jis taip pat nesukelia alergijos netoleruojantiems citrusų.

Trečia: skonis priklauso nuo bergamotės kiekio. Tik gamintojas nusprendžia, koks skonių ir kvapų balansas yra tinkamas. Visa tai sukuria autentišką ir individualią patirtį.

Kiek rūšių yra „Earl Grey“?

Apsiribojama vos keliomis šios arbatos rūšimis. Prancūzai papildė mišinį levanomis (Creme Earl Grey), o Londone atsirado „Earl Grey“ su vanile. Tačiau augant paklausai bei ypatingiems poreikiams, šiandien lentynose galima rasti „Earl Grey“ su žaliaja ar rooibos arbata. O tie, kurie netoleruoja kofeino, rinkoje gali rasti „Earl Grey Decaf“, t.y. arbatos be kofeino.

Kaip pasiruošti „Earl Grey“?

Puodelyje ar arbatinyje užpilkite vieną šaukštelį arbatžolių (arba pakelį) 230 ml 95C vandens. Palikite 4 minutėms. Nukoškite ir mėgaukitės.

Jums gali patikti

Atsakyti

Your email address will not be published.