Patiems pasigaminti saldainių, į kuriuos taip ir tiesiasi rankos, visai nesudėtinga, o jei juos dar papuošite bei praturtinsite riešutų kremu – bus puiki dovana ir desertas visiems švenčiantiems naujų mokslo metų pradžią. Riešutai mums itin naudingi savo baltymais, fitochemikalais, mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis, o riešutų kremą geriausia skanauti kuo natūralesnį, be jokių priedų.
Trys vertingiausios riešutų rūšys
Nors parduotuvėje sunku praeiti pro lentyną su riešutais, jų neįsidėjus į krepšelį, namuose nereikėtų jų valgyti saujomis. Dr. Editos Gavelienės teigimu, dienos riešutų norma neturėtų viršyti 30 gramų. „Visavertės mitybos racione galėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų – ypač vertingos trys: migdolai, braziliški ir lazdyno riešutai. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Lazdyno riešutai turi folio rūgšties, reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme. Ši medžiaga ypač reikalinga vaikams ir besilaukiančioms mamoms“, – sako gydytoja dietologė.
Ji pabrėžia, kad riešutai ar riešutų kremas – puikus užkandis tarp dienos valgymų, be to, įvairios jų rūšys savo skoniais gali paįvairinti pabodusius patiekalus ar padažus: „Visuose riešutuose (skirtingais kiekiais) galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, į kuriuos pastaraisiais metais atkreipiama vis daugiau dėmesio. Tai – organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas bei mažinanti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.“
Kaip geriausia skanauti riešutų kremą
Pastaraisiais metais išsiplėtė ir riešutų kremo asortimentas: parduotuvėse galima rasti jo pagaminto iš įvairių riešutų rūšių. Pasak dr. E. Gavelienės, geriausia, kad riešutų kreme nebūtų jokių priedų – tik riešutai: „Net ir aliejus riešutų kremo sudėtyje visai nebūtinas. Dažniausiai riešutų kremui naudojami anakardžiai, migdolai, žemės ir lazdyno riešutai. Renkantis kremą, verta patyrinėti jo sudėtį, nes sveikatai palankiausias – be jokių kitų komponentų. O riešutų kremo naudos – kaip ir riešutų: jei per dieną rekomenduojama jų suvalgyti apie 30 gramų, tai juos atstosiantį šaukštą riešutų kremo galima užsitepti ant vaisių skiltelių ar panaudoti žaliojo kokteilio gamybai. Tai būtų geras užkandis priešpiečiams ar pavakariams.“
Dažnai žmonės vengia riešutų dėl didesnio kalorijų kiekio, tačiau juose yra sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų, kurios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį: „100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos“, – primena dr. E. Gavelienė ir įspėja, kad viena dažniausiai pasitaikančių alergijų – žemės riešutams, todėl tiek jų pačių, tiek kremo turėtų vengti alergiški žmonės.
Kviečiame pasigaminti šokoladinių saldainių su riešutų kremo įdaru – jais tikrai nustebinsite draugus ir artimuosius.
RECEPTAS
Šokoladiniai saldainiai su riešutų kremu
Saldainiams reikės:
- 1 puodelio nesaldinto kreminio žemės riešutų kremo;
- 4 šaukštų kambario temperatūros sviesto;
- 250 g juodojo šokolado;
- 1 puodelio miltelinio cukraus;
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
- 1/4 šaukštelio druskos.
Gaminimo eiga:
- Elektriniu maišytuvu apie 2 min. plakite cukrų, riešutų kremą, sviestą, vanilę ir druską. Tada iš masės formuokite nedidelius rutuliukus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, dėkite ją į šaldiklį maždaug 20 min.
- Kai rutuliukai sutvirtės, ištirpinkite šokoladą.
- Antrą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rutuliukus vieną po kito panardinkite į šokoladą, nuvarvinkite perteklių ir dėkite ant skardos. Galite pabarstyti druskos dribsniais, papuošti glajumi ar kokoso drožlėmis. Saldainius atšaldykite ir laikykite šaldytuve.
Skanaus!