• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 14 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

2025-07-14
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Kiaulienos kepsniai / freepik

Kiaulienos kepsniai / freepik

Koks bebūtų oras – vasaros savaitgalius tiesiog privalu leisti ne namuose. Tad ištuštėjusios miestų gatvės ir į gražiausius gamtos kampelius vakarais traukiantys žmonės liudija apie lietuvių norą pasidžiaugti vasaros malonumais. O kad savaitgaliai įsimintų, ir niekam nesugadintų nuotaikos, prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria, ko vertėtų nepamiršti ir į ką piknikautojams atkreipti dėmesį. 

Svarbu saugiai transportuoti ir laikyti maistą

Kartais, maistą gabenant ne itin sandariuose talpose, atvykus į vietą, gali laukti nemalonus siurprizas: tarkime, išsipylęs mėsos marinatas. „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika primena viską supakuoti labai sandariai, o greitai gendančius produktus: mėsą, žuvį, pieno produktus dėti į šaltkrepšį. Jei jo neturite, galite panaudoti maišelius su ledu arba iš anksto užšaldyto vandens buteliukus.

„Jei jau piknikauti vykstate be šaltkrepšio, pasistenkite, kad žuvis ir mėsa, ypač paukštiena, kuo trumpiau – iki kol kepsite – būtų šilumoje. Marinuota mėsa išsilaikys ilgiau už nemarinuotą, bet jei skubate ar neturite jos pasiruošę, nusipirkę artimiausiame prekybos centre, vėliau galite jau užkūrę ugnį mėsą supjaustyti gabaliukais ir gerai įtrinti prieskoniais“, – pataria specialistas.

Jis primena, kad norint išvengti apsinuodijimo, nemarinuotos mėsos ir žuvies rekomenduojama nepalikti šilumoje daugiau kaip 2 valandas (arba 1 valandą, jei temperatūra pakilusi iki +30°C). Laikant ilgiau, maiste gali pradėti daugintis bakterijos. Be to, parsivežtus mėsos ir žuvies likučius reikėtų laikyti šaldytuve ir suvartoti per 1-2 dienas.

Neturite grilio, bet norisi kepsnio – ne bėda

Į gamtą su draugais neretai susiruošia ir paaugliai, kurie daug neinvestuodami ir neturėdami grilinimo įgūdžių, nori pasiruošti gardžią vakarienę gamtoje. Kartais ir vyresni iškylautojai, jau nuvažiavę pusę kelio, prisimena, kad pamiršo įsidėti groteles ar iešmus. V. Nadzeika sako, kad visada galima rasti išeitį: „Susiruošę išsikepti kepsnių pirmą kartą, parduotuvėje įsigyti vienkartinių kepsninių (pigiausia nekainuos nė 5 Eur.) arba pradėti ruošti mėsą ant paprasčiausio metalinio stačiakampio. Taip bus galima lengviau reguliuoti temperatūrą, be to naujokai grilintojai susipažins su pagrindiniais kepimo principais“.

Ekspertas pataria, kad iešmus gamtoje gali atstoti ir miške rasti pagaliukai, iš kurių nesunku išdrožti iešmelius, tik prieš kepimą juos reikėtų pamirkyti vandenyje, kad vėliau nedegtų. Juos bus galima sudėti ant storesnių iš pagaliukų sustatytų stovų.

Marinuodami mėsą, improvizuokite

Net jei nuolat susilaukiate komplimentų už gardžius mėsos kepsnius ir saugote kelis savo firminius receptus, verta išbandyti šį tą naujo ir dar labiau nustebinti artimuosius. Mėgstantiems Azijos maistą mėsos technologas siūlo pasiruošti egzotiškesnio skonio kiaulieną. „Reikės sojų padažo, tarkuoto imbiero, smulkinto česnako, rudojo cukraus, šiek tiek sezamo aliejaus ir trupučio ryžių acto. Marinato ingredientus sumaišykite tarpusavyje, atitaikydami proporcijas pagal savo skonį. Jei esate Viduržemio jūros virtuvės mėgėjas, galite mėsai suteikti tam regionui būdingo žolelių aromato ir skonio. Reikės raudonėlių, bazilikų, petražolių, tarkuotos citrinos žievelės, raudonojo vyno acto, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Taip pamarinuota kiauliena bus aromatinga ir sultinga“.

Mėsai minkštinti pataria naudoti citrinos sultis arba gazuotus gėrimus. „Tam galima panaudoti netgi kivius – tereikia vos vieno kivio vienam kilogramui mėsos. Tik naudojant kivius mėsos marinatui, nelaikykite jame mėsos labai ilgai, užteks ir poros valandų, kitaip iškepę kepsniai gali būti sausoki“, – įspėja mėsos ekspertas.

Ką palikti ir ką vežtis į gamtą

Tiek vaikai, tiek suaugusieji, laukdami, kol mėsa iškeps, nori paužkandžiauti, o deserto gabalėlis visada praverčia sočių pietų ar vakarienės finalui. Vis tik vasarą į gamtą geriau nesivežti greitai gendančių produktų ar šilumoje išvaizdą prarandančių patiekalų.

 „Neverta ruošti ir vežtis mišrainių su grietine ar majonezu, geriau įsidėti pjaustytų daržovių, salotų, indelių su humusų, daržovių užtepėlėmis, tortilijų suktinukais. Tiks viskas, kas valgoma rankomis – plonos rūkytos dešrelės, plėšomos sūrio lazdelės, trapučiai, riešutai. Tortai, pyragaičiai ar keksiukai su kremu, net jei tai gamtoje švenčiamas gimtadienis, tikrai nėra geras pasirinkimas – kremas šilumoje tirpsta, greitai genda, o kepiniai praranda pirminę išvaizdą. Vietoj jų verta pasiimti vaisių, uogų, sausainių, o tortą gali atstoti net ir arbūzas“, – sako V. Nadzeika.

Kiaulienos kepsniai, marinuoti su kiviais

RECEPTAS

Kepsniams reikės: 

  • 720 g kiaulienos mentės arba nugarinės;
  • 2 vnt. kivių;
  • 0,25 vnt. citrinos;
  • 1 šaukšto skysto medaus;
  • 1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 šaukštelio raudonėlių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 0,5 šaukštelio pipirų,
  • druskos – pagal skonį.

Garnyrui reikės:

  • 2 vnt. raudonųjų paprikų;
  • 250 g. vyšninių pomidorų;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Nulupkite kivių žievę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, išspauskite citrinos sultis, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 valandas.
  2. Kepsnius kepkite ant vidutinės grilio kaitros po 7–8 minutes iš abiejų pusių. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska.
  3. Juos patiekite su daržovėmis. Paprikas perpjaukite į 4 dalis, pašalinkite sėklytes. Paprikas bei pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių: pomidorus  2–3 minutes, paprikas – 5–7 minutes.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus
Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui
Vilniečiai šėlo retro muzikos ritmu
Kova su invaziniais šliužais: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Retro muzikos įkvėptas šokių renginys Rotušės aikštėje – jau šiandien
Galvės Jazz fiesta kviečia pažinti kitokius Trakus
Vilnius kviečia menininkus kurti miestą – startuoja kasmetinė meno rėmimo programa
Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Sportas

„Rytas“ stiprina gretas – prie komandos jungiasi S. Lukošius
Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams
Čempionų lygoje – pergalingas startas
2025 m. FIFA klubų pasaulio taurės finalas: Paryžiaus „Saint-Germain“ prieš Londono „Chelsea“
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Ausinukai

Net sienos turi ausis: ar jūsų kolegos nesiklauso per paliktas ausines ar telefoną?

Geriausi kokteiliai Vilniuje

Geriausi kokteiliai Vilniuje

Pagaliau pajudės? Trakų savivaldybė spaudžia „Via Lietuva“ dėl įstrigusio Vilnius–Trakai kelio projekto

Pagaliau pajudės? Trakų savivaldybė spaudžia „Via Lietuva“ dėl įstrigusio Vilnius–Trakai kelio projekto

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Pirmam būstui reikalingas pradinis įnašas bus mažinamas iki 10 proc. NT vertės

Pirmam būstui reikalingas pradinis įnašas bus mažinamas iki 10 proc. NT vertės

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus

Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui

Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui

Vilniečiai šėlo retro muzikos ritmu

Vilniečiai šėlo retro muzikos ritmu

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

Traukinys Talinas–Ryga–Vilnius pranoko lūkesčius

Kova su invaziniais šliužais: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas

Kova su invaziniais šliužais: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus

Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui

Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui

Vilniečiai šėlo retro muzikos ritmu

Vilniečiai šėlo retro muzikos ritmu

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022