• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Trečiadienis, 18 birželio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

2025-05-31
Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo

Lietuviai šaltibarščius skanauja jau nuo XVIII amžiaus – šis rožinis patiekalas – iki šiol neatsiejama lietuviškos vasaros dalis. Per daugelį metų šaltibarščiams pavyko išlaikyti populiarumą, bet keitėsi jų sudėtis ir gamybos technologijos. Artėjant Vilniaus šaltibarščių festivaliui, KTU mokslininkė dalijasi įžvalgomis apie šio unikalaus patiekalo transformacijas bei sveikatai palankų jo paruošimą.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė Aelita Zabulionė įsitikinusi, kad didžiausia šaltibarščių nauda – jų universalumas. Šis patiekalas gali lengvai transformuotis nuo lengvo užkandžio iki labai sotaus patiekalo. Be to, šaltibarščiai prisideda prie sveikatai palankios mitybos formavimo, nes labai paprastai gali būti pritaikomi prie individualių mitybos poreikių.

„Pasirinkus tradicinį šaltibarščių receptą kaip įkvėpimo šaltinį, patiekalą mes galime „palengvinti“. Pavyzdžiui, padidinus tarkuotų agurkų kiekį, gausime vandeningesnį, bet tuo pačiu ir mažesnį kaloringumą turintį variantą. Norint lengvo užkandžio, galima tiesiog kefyrą ar rūgpienį pagardinti trupučiu druskos ir šviežiomis žolelėmis“, – apie šaltibarščių ruošimo ypatumus pasakoja KTU mokslininkė.

Tinkamas produktų paruošimas

Tarp mokslininkų vieningo atsakymo, ar šaltibarščiai sveikas patiekalas, ar ne, nėra. Pasak A. Zabulionės, yra daugybė niuansų, kuriuos turėtume įvertinti prieš paskelbiant verdiktą. Patiekalo palankumą sveikatai lemia vartojimo dažnis, kompozicija, bendrai konkretaus asmens pasirinktos mitybos įvairovė ir kiti aspektai. Šis produktas vartojamas išskirtinai šiltuoju sezonu, todėl mokslininkė atkreipia dėmesį į komponentų jautrumą aplinkos sąlygoms.

„Rūgpienis, jogurtas ar kefyras, naudojami šaltibarščių gamybai, yra sveikatai palankūs fermentuoti, tačiau „gyvi“ produktai. Juose gausu naudingų mikroorganizmų, bet terpė palanki ir žalingų mikroorganizmų dauginimuisi. Dėl to pagamintus šaltibarščius iki vartojimo reikėtų laikyti šaldytuve ir stengtis, kad karštoje aplinkoje jie būtų kuo trumpiau“, – pastebi A. Zabulionė.

Dėmesį reikėtų atkreipti ir į įvairias naudojamas žoleles, lapines daržoves bei agurkus. Juos rekomenduojama kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Taip užtikrinama mikrobiologinė sauga.

„Ypatingo dėmesio reikalauja kiaušiniai – prieš virimą juos reikia kruopščiai nuplauti sodos tirpalu, o užbaigus procedūrą, nuvalyti ir aplinkinius paviršius. Minkštai virti kiaušiniai turėtų būti suvartojami nedelsiant. Tad norint šaltibarščius valgyti ilgesnį laiką, geriausia kiaušinius virti kietus ir į bendrą patiekalo masę jų iš karto nedėti“, – akcentuoja laboratorijos vadovė.

KTU mokslininkė primena, kad ilgiau palaikius maistą šaldytuve, būtina įsivertinti, ar produktas nerodo gedimo požymių – ar nepasikeitė išvaizda, spalva, neatsirado pašalinis kvapas. Kilus įtarimams – šaltibarščių nevartoti.


Technologijos keičia šaltibarščius

Kalbant apie šį rožinį patiekalą, įdomiausia tai, kad didelę įtaką jo receptui turėjo technologijos. Pasak A. Zabulionės, anksčiau šaltibarščiai būdavo gaminami ne su burokėliais, o su apvirtais ir smulkiai pjaustytais lapkočiais. Dabar tokie šaltibarščiai – labiau gastronominė pramoga nei kasdienybė.

„Dabar išmokome rudens derlių – burokėlius, išsaugoti gerokai ilgiau nei anksčiau. Visus metus turime įvairiausių daržovių bei žalumynų ir tai nėra blogai. Ilgesnė tinkamumo trukmė yra kuriama ne konservantais, o naudojant vakuumines pakuotes, žemos temperatūros pasterizaciją,  laikymą kontroliuojant aplinkos temperatūrą ir drėgnį“, – sako A. Zabulionė.

KTU mokslininkė šypsosi, kad seniau šaltibarščiuose buvo galima rasti ne tik paprastus pavasarinius komponentus – svogūnų laiškus, krapus, rūgštynes, bet ten galėjo atsidurti ir virta mėsa, žuvis, kruopos, šparagai, žiediniai kopūstai ar net vėžių uodegėlės.

„Nors man sunku įsivaizduoti tokius derinius ant modernaus stalo, bet panašu, kad tai buvo ne tik greitas ir paprastas patiekalas. Turbūt nuo pat šio recepto atsiradimo buvo suvokiama, kad jis gali transformuotis į kažką labai prabangaus ir įmantraus“, – teigia A. Zabulionė.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Sostinė imasi stipriau mokyti lietuvių kalbos tautinių mažumų vaikus
Vilniaus rajono gyventojas nuteistas dėl ginklų kontrabandos į Rusiją, jam skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė
Sukčiai iš sutuoktinių išviliojo 106,4 tūkst. eurų, bendrovė tariamiems partneriams pervedė 75,4 tūkst. eurų
Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla

Politika

Eksperto išvada: pertvarkius antrą pensijų pakopą, iš kaupimo galėtų trauktis 50 proc. žmonių
Apklausa: partijų reitingo viršūnėje išlieka socialdemokratai
Liberalai siūlo nedelsti ir balsuoti už Civilinės sąjungos įstatymo įsigaliojimo datą
Siūloma su verslo liudijimu dirbančius pensininkus atleisti nuo PSD įmokų

Kultūra

Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla
„Vilties piligrimai“ tradiciniu žygiu pagerbė a. a. kunigą prelatą Juzefą Obrembskį
Žaliosios sostinės bitė tęsia kelionę – šią vasarą ją galima aplankyti Vingio parke
Festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ kvies mėgautis išskirtine muzika

Sportas

Permainingame mūšyje triumfavusiam „Rytui“ iki žiedų teliko žingsnis
„Žalgiris“ sostinėje išlygino finalo serijos rezultatą
Po rinktinių pertraukos – dar vienos lygiosios
Deja vu: finalo starte – net du pratęsimai ir „Ryto“ triumfas Kaune
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

„Alumnus Fest“  –  nauja profesinio mokymo įstaigos tradicija

„Alumnus Fest“ – nauja profesinio mokymo įstaigos tradicija

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Sostinė imasi stipriau mokyti lietuvių kalbos tautinių mažumų vaikus

Sostinė imasi stipriau mokyti lietuvių kalbos tautinių mažumų vaikus

Išaiškinti galimai labai didelės vertės svetimo turto pasisavinimu įtariami asmenys

Vilniaus rajono gyventojas nuteistas dėl ginklų kontrabandos į Rusiją, jam skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato

Sukčiai iš sutuoktinių išviliojo 106,4 tūkst. eurų, bendrovė tariamiems partneriams pervedė 75,4 tūkst. eurų

Permainingame mūšyje triumfavusiam „Rytui“ iki žiedų teliko žingsnis

Permainingame mūšyje triumfavusiam „Rytui“ iki žiedų teliko žingsnis

Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla

Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Sostinė imasi stipriau mokyti lietuvių kalbos tautinių mažumų vaikus

Sostinė imasi stipriau mokyti lietuvių kalbos tautinių mažumų vaikus

Išaiškinti galimai labai didelės vertės svetimo turto pasisavinimu įtariami asmenys

Vilniaus rajono gyventojas nuteistas dėl ginklų kontrabandos į Rusiją, jam skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato

Sukčiai iš sutuoktinių išviliojo 106,4 tūkst. eurų, bendrovė tariamiems partneriams pervedė 75,4 tūkst. eurų

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022