Orams vis labiau šylant nieko nėra geriau nei gaivinantis šaltas gėrimas. Juolab kad visai netrukus, gegužės 13-ąją, minėsime ir Pasaulinę kokteilių dieną. Jai artėjant pasidomėti įvairiausių gėrimų receptais tikrai pravartu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atšilus orams kokteiliams skirtų vaisvandenių, gaiviųjų gėrimų, ledukų ir kitų priedų pardavimai stipriai išauga.
„Natūralu, kad šiltąjį sezoną pirkėjai ieško skanių ir sveikų, atsigaivinimui skirtų gėrimų. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę didelį sulčių, vaisvandenių ir kitų gaiviųjų gėrimų asortimentą: nuo natūralių sulčių iki vis labiau populiarėjančios fermentuotos arbatos kombučios ar įvairiausių kokteiliams skirtų sirupų. Tarp gaiviųjų gėrimų populiariausi yra ir kokteiliams maišyti tinkami, įvairių skonių tonikai, gazuoti imbieriniai alaus skonio gėrimai“, – teigia V. Budrienė.
Svarbiausia – kokybiški ingredientai
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad, kaip ir bet kuriam patiekalui, skaniam kokteiliui paruošti itin svarbu kokybiški ingredientai. Todėl gaminant kokteilius reikėtų naudoti kokybiškas sultis, vaisių tyres, šviežius ar šaldytus vaisius bei uogas. Jeigu mėgstate saldžiau – pasaldinti kokteilius galite agavų, klevų sirupu, netgi medumi.
„Švieži vaisiai ar uogos – neatsiejama gardaus kokteilio dalis. Kokteiliai dažniausiai gardinami gaivos ir rūgštelės suteikiančiais citrusiniais vaisiais: tradicinėmis geltonosiomis ar žaliosiomis citrinomis, apelsinais, greipfrutais. Visgi, ruošiant vasariškus kokteilius nebijokite eksperimentuoti: pamėginkite juos pagardinti arbūzais, melionais, šilauogėmis, braškėmis, netgi agurkais – ši daržovė gėrimams suteikia ypatingos gaivos“, – sako V. Juodkazienė.
Jei norite, kad kokteilio skonis būtų subalansuotas – su ingredientų gausa stenkitės nepersistengti: geriausia derinti vos kelias skirtingas vaisių ar uogų rūšis, taip geriau atsiskleis kiekvieno ingrediento skonis. Taip pat atidžiai stebėkite ir ingredientų proporcijas, išlaikykite balansą tarp rūgštumo ir saldumo.
Nepamirškite prieskoninių žolelių
Kaip teigia „Iki“ atstovė, dar vienas svarbus ingredientas, pagerinsiantis kokteilių skonį – įvairiausios prieskoninės žolelės.
„Norint pasigaminti gardų, išskirtinio skonio kokteilį – tikrai nereikia būti profesionaliu barmenu. Jeigu mėgstate įmantresnius skonius, kokteiliams išskirtinių skonių gali suteikti skirtingos prieskoninės žolelės: mėtos, bazilikai, čiobreliai, rozmarinai. Šios žolelės ne tik praturtina kokteilio skonį, bet ir prideda skirtiems gėrimams subtilumo“, – sako V. Juodkazienė.
Visgi, pasak jos, gausiai pridėti prieskoninių žolelių į kokteilius taip pat nepatartina, visur reikia jausti saiką – tam, kad skirtingų rūšių prieskoniai kokteiliams suteiktų ypatingą skonį bei aromatą užteks vos kelių lapelių. Jeigu ruošiate pikantiško skonio kokteilius – drąsiai galite naudoti ir aitriąsias paprikas ir kalendras. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir žiupsnelio druskos bei pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių. Šie priedai puikiai tiks kokteilius gaminant su įvairiausiomis daržovių sultimis.
V. Juodkazienė dalijasi keturiais gaivių kokteilių receptais, kuriuos greitai ir nesudėtingai pagaminsite namuose.
Citrinos, arbūzų ir melionų kokteilis
Jums reikės:
- 100 g arbūzų
- 100 g melionų
- 1 citrinos
- 1 žaliosios citrinos
- 3–4 mėtų lapelių
- 2 v. š. klevų sirupo
- 300 ml šalto vandens
Gaminame:
Arbūzus ir melionus nuplaukite, nupjaukite žievę, išimkite sėklytes, supjaustykite vaisius kubeliais ir padalinkite juos į dvi stiklines po lygiai. Šaltą vandenį pilkite į ąsotį kartu su išspaustomis abiejų citrinų sultimis, klevų sirupu, sudėkite mėtų lapelius, viską gerai išmaišykite ir supilkite į vaisiais pripildytas stiklines.
Nealkoholinis „Mohito“ kokteilis
Jums reikės:
- 4 braškių
- 4–5 mėtų lapelių
- 1 a. š. braškių sirupo
- 2 v. š. citrinų sulčių
- 120 ml gazuoto mineralinio vandens
- ½ stiklinės grūsto ledo
Gaminame:
Supjaustykite braškes, suberkite jas į stiklinę, apšlakstykite citrinų sultimis, apliekite braškių sirupu ir sudėkite mėtas. Viską gerai išmaišykite, suberkite grūstą ledą ir supilkite mineralinį vandenį. Patiekite nedelsiant.
Arbūzų kokteilis su apelsinų sultimis
Jums reikės:
2 puodelių arbūzų
- Pusės puodelio apelsinų sulčių
- 1 arbatinio šaukštelio imbiero
- 1 šaukšto mėtų
Gaminimas:
Šio kokteilio gaminimas yra itin paprastas: arbūzo minkštimą, apelsinų sultis (naudokite kuo natūralesnes), imbierą bei mėtų lapelius sumalkite elektriniu trintuvu. Visą masę supilstykite į taures ir patiekite su ledukais.
Citrusinis kokteilis
Jums reikės:
- 1 dalies šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 3 dalių šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- 0,5 dalies šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių
- 4 dalių vandens
- Ledo
Gaminimas:
Paprasčiau ir būti negali – tiesiog visus ingredientus sudėkite į stiklinę ir gerai išmaišykite.
Skanaus!