• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 22 birželio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Šonkauliai

Šonkauliai

Mielai laikomės senos tradicijos trumpiausią metų naktį pažymėti gamtoje su pačiais artimiausiais žmonėmis. Nusipynę vainikus, paieškoję paparčio žiedo ir pašokinėję per laužą tikrai išalksime. Ką verta pasiruošti namuose ir ką smagiai besišnekučiuojant išsikepti ant žarijų patars prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ grilio ekspertas Vidas Nadzeika. Jis siūlo pagalvoti apie įvairaus amžiaus valgytojus, tačiau nebijoti eksperimentuoti: juk nebrangiai grilinti galima ir mėsą, ir daržoves.

Laukdami kepsnių, mėgaukitės užkandžiais

Prie Joninių laužo susiburia ir kelios šeimos su įvairaus amžiaus vaikais, ir didesnės draugų kompanijos – tada geriau iš anksto susitarti, kokius užkandžius vežtis ir ką išsikepti ant žarijų.

Visada praverčia maži sumuštinukai, trapučiai, riešutai, alyvuogės, sūrio ir daržovių lazdelės su humusu ar namie kepti pyragėliai su sūriu bei žalumynais. Tereikia šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštą supjaustyti stačiakampiais ir ant jų išdėlioti mėgstamo sūrio gabalėlius su smidrais ar gražgarstėmis ir maždaug 12 minučių juos pakepti orkaitėje.

Puikūs užkandžiai būtų ir įvairūs vaisiai. Grilio ekspertas Vidas Nadzeika sako, kad jei pasiėmėte jų daugiau, dalį galite išsikepti ant grotelių: „Patieskite foliją, ant jos pabarstykite rudojo arba miltelinio cukraus, išdėliokite stambiai pjaustytus vaisius. Taip cukrus karamelizuosis su išsiskyrusiomis sultimis ir suteiks vaisiams dar geresnį skonį. Saldesni vaisiai gali būti patiekiami kaip desertas, o rūgštesni – kaip priedas prie mėsos ar žuvies.“

Vaikai neatsisakys vištos sparnelių ar mėsainių

Vaikai dažnai nesusivilioja aštresniais mėsos kepsniais, šonkauliais ar šašlykais, tad jiems iškepkite tai, ką mėgsta. Vilius Nadzeika pataria įtraukti vaikus į maisto gamybos procesą – net jei namie jie to vengia, lauke  būna daug įdomiau.

„Patarčiau kepti tai, kam nereikia stalo įrankių: plonas dešreles, vištienos sparnelių vidines dalis arba petukus, mažesniais gabaliukais supjaustytą mėsą, įvairias daržoves bei vaisius. Ruošiant skirtingų vaisių ir daržovių iešmelius išbandykite įvairias jų kombinacijas. Taip matysite, kas greičiausiai dingsta nuo iešmelio“, – pataria specialistas.

Jis priduria, kad jei ruošite mėsainius, prie jų tikrai išsirikiuos vaikų eilė: „Atsivežkite namie pasigamintą arba nusipirktą mėgstamą padažą, mėsainių bandelių, daržovių, sūrio, mėsainių maltinukų. Juos apkepkite grilio keptuvėje po 5-8 minutes iš kiekvienos pusės, perpjautas bandeles irgi šiek tiek apkepkite. Ant jų puselių dėkite salotos lapą, maltinuką, rauginto agurko griežinėlį, šiek tiek padažo, čederio sūrio, avokado griežinėlė ir užvožkite kita bandelės pusele“.

Tiems, kurie nori pasilepinti be didelio pasiruošimo, puikiai tiks jau užmarinuoti šašlykai ir kepsniai, kuriuos tik reikia užmesti ant grotelių.

Trumpai tariant – Joninėms ruoštis galima ir paskutinę minutę, svarbiausia – gera nuotaika, keli artimi žmonės šalia ir kvapnus dūmas iš kepsninės.

„Rimi“ pataria šventei pasiruošti šonkauliukų ir svečius nustebinti dar vienu patiekalu – grilintomis salotomis.

GRILYJE KEPTI KIAULIENOS ŠONKAULIAI SU BARBEKIU PADAŽU

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

Mėsai:

  • 3 kg atšaldytų kiaulienos šonkaulių su mėsa
  • 2 šaukštai druskos
  • 2 šaukštai rūkytos aitriosios paprikos miltelių
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukštai saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 šaukštas česnakų miltelių
  • 1 šaukštelis šviežiai maltų juodųjų pipirų

Barbekiu padažui:

  • 750 g kečupo
  • 125 ml vandens
  • 70 g rudojo cukraus
  • 80 g medaus
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • 2 šaukštai Vorčesterio padažo
  • 1 šaukštas rūkytos aitriosios paprikos miltelių
  • 2 šaukšteliai česnakų miltelių
  • 2 šaukšteliai saldžiosios raudonosios paprikos miltelių

Kaip gaminti:

  1. Visus ingredientus, išskyrus šonkaulius, sudėkite į vidutinio dydžio dubenį ir gerai išmaišykite. Padėkite į šalį.
  2. Nusausinkite nesupjaustytas šonkaulių juostas popieriniais rankšluosčiais. Apverskite mėsa žemyn, peiliu atsargiai nuimkite plėvelę. Abi puses įtrinkite paruoštu prieskonių mišiniu.
  3. Skardą išklokite folija, sudėkite šonkaulius, uždenkite kita folijos dalimi. Galite kepti iš karto, tačiau geriausia palaikyti šaldytuve 8–24 valandas.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Jei šonkauliai buvo šaldytuve, prieš kepdami palaikykite kambario temperatūroje bent 20 minučių. Kepkite 1,5–2 valandas, kol suminkštės (tikrinkite šakute). Jei norite – galite iškepti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 2 dienų.
  5. Visus padažo ingredientus sudėkite į prikaistuvį, užvirkite ant vidutinės ugnies, maišydami. Tada sumažinkite kaitrą ir virkite dar 30–40 minučių, kol sutirštės ir pasklis aromatas. Nuimkite nuo ugnies. Padažą galima laikyti šaldytuve iki 2 savaičių.
  6. Įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros. Išimkite šonkaulius iš folijos, galite supjaustyti mažesniais gabalais. Dėkite mėsingąja puse į viršų, aptepkite barbekiu padažu. Uždarykite grilį, kepkite 5 minutes.
  7. Apverskite šonkaulius, vėl aptepkite padažu. Kepkite dar 5 minutes. Tęskite šį procesą dar apie 10 minučių, vis apversdami ir tepant padažu kas 5 min. Iš viso kepimas grilyje turėtų trukti apie 20 minučių, kol šonkauliai apskrus ir atsiras grilio žymių.
  8. Likusį barbekiu padažą supilkite į dubenėlį ir patiekite šalia šonkaulių.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis
Vilniaus rajone – trijų automobilių susidūrimas: po „VW“ išvažiavimo į priešpriešinę juostą sužaloti trys žmonės
Vilniaus ir Šiaulių rajonuose per avarijas nukentėjo penki žmonės
Šalnų padariniai Šalčininkų rajone

Politika

Seimas – už naujo cukraus mokesčio įvedimą, PVM lengvatos šildymui naikinimą
Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą
Eksperto išvada: pertvarkius antrą pensijų pakopą, iš kaupimo galėtų trauktis 50 proc. žmonių
Apklausa: partijų reitingo viršūnėje išlieka socialdemokratai

Kultūra

Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla
„Vilties piligrimai“ tradiciniu žygiu pagerbė a. a. kunigą prelatą Juzefą Obrembskį
Žaliosios sostinės bitė tęsia kelionę – šią vasarą ją galima aplankyti Vingio parke
Festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ kvies mėgautis išskirtine muzika

Sportas

Kaunas švenčia: dramą laimėjęs „Žalgiris“ susigrąžino „Betsafe-LKL“ čempiono titulą
Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje
L. Antalis grįžta į Vilnių
Permainingame mūšyje triumfavusiam „Rytui“ iki žiedų teliko žingsnis
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninės Vilniaus rajone: švęskime kartu!

Joninės Vilniaus rajone: švęskime kartu!

Kaunas švenčia: dramą laimėjęs „Žalgiris“ susigrąžino „Betsafe-LKL“ čempiono titulą

Kaunas švenčia: dramą laimėjęs „Žalgiris“ susigrąžino „Betsafe-LKL“ čempiono titulą

Policija jau pradėjo blaivumo ir saugaus vairavimo patikras

Policija jau pradėjo blaivumo ir saugaus vairavimo patikras

Kodėl 10 metų automobilis – „saldžiausias“ pasirinkimas?

Kodėl 10 metų automobilis – „saldžiausias“ pasirinkimas?

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninės Vilniaus rajone: švęskime kartu!

Joninės Vilniaus rajone: švęskime kartu!

Kaunas švenčia: dramą laimėjęs „Žalgiris“ susigrąžino „Betsafe-LKL“ čempiono titulą

Kaunas švenčia: dramą laimėjęs „Žalgiris“ susigrąžino „Betsafe-LKL“ čempiono titulą

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022