• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 3 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių

2022-09-11
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
saliamis

Iš Italijos kilusi dešra – saliamis – netruko užkariauti viso pasaulio mėsos mėgėjų širdis. Klasikinis saliamis ruošiamas iš kiaulienos, kartais iš jautienos ar veršienos. O skirtingos pasaulio šalys, gamindamos šį skanėstą, nevengia improvizuoti – jį gamina ir iš paukštienos ar elnienos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairūs kumpiai ir dešros patenka tiek į kasdienius, tiek proginius pirkinių krepšelius.

„Siekiame, kad mūsų pirkėjai lengvai rastų aukščiausios kokybės įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptus produktus bei ingredientus, todėl paruošėme gausų jų asortimentą. Atvėsus orams žmonės dairosi į sotesnius produktus, suteikiančius daugiau energijos. Analizuodami duomenis matome, kad įvairūs kumpiai ir gurmaniški sūriai daugiau dėmesio sulaukia savaitgaliais ar švenčių dienomis, o dešros ir saliamis yra kone tradiciniai kasdienio stalo produktai“, – sako V. Budrienė.

Kilo Italijoje, paplito visame pasaulyje

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad žodis saliamis yra kilęs iš italų kalbos ir pirminė jo reikšmė buvo „sūdyta mėsa“. Manoma, kad saliamis gaminamas mažiausiai 2000 metų. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad šis itališkas gardumynas mėgstamas buvo jau senovės romėnų laikais.

„Šiuo metu saliamių rūšių yra pačių įvairiausių. Netgi skirtinguose Italijos regionuose saliamio gamybos ypatumai skiriasi. Pavyzdžiui, naudojami skirtingi prieskoniai, kai kur – actas, skirtingos rūšies mėsa. Laikui bėgant, šios rūšies dešra išplito į kitas Europos šalis. Saliamis gaminamas ir Ispanijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje. O, pavyzdžiui, mėgstama dešra dažnai naudojama ant picos – pepperoni – yra amerikietiška saliamio versija, pagardinta paprika ir kitais čili pipirais. Šioje šalyje saliamis yra taip mėgstamas, kad rugsėjo 7-ąją Amerikoje netgi minima nacionalinė saliamio diena“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Sakoma, kad saliamio dienos tikslas – paskatinti žmones paragauti kuo įvairesnių šios dešros variacijų. Pavyzdžiui, užuot ruošus tradicinę vakarienę, patiekti užkandžių lentą, kurioje vyrauja įvairiausių rūšių saliamis, ar draugus pasikviesti į teminį saliamio vakarėlį.

Nors mėgstamas ir populiarus visame pasaulyje, saliamis itin vertinamas ir gimtojoje Italijoje. Šio skanėsto garbei skirtinguose Italijos regionuose yra įkurti net keli saliamio muziejai. Vienas jų – Parmoje, kitas – Šiaurės Rytų Italijoje. Abiejuose muziejuose galima susipažinti su nepaprasta saliamio istorija, senoviniais jo gaminimo prietaisais, dešrų gaminimo technikomis.

Kaip gaminamos saliamio dešros?

Saliamio gamyba susideda iš trijų procesų. Pirmiausia žalia mėsa sumalama ir sumaišoma su kitais ingredientais, tokiais kaip baltieji pipirai, vynas, actas, žolelės, malti riebalai, česnakai ir suformuojama dešra. Toliau vyksta fermentacijos procesas. Pirmiausia dešros laikomos šiltoje, drėgnoje vietoje, vėliau perkeliamos į vėsią, drėgną patalpą. Galiausiai dešros yra džiovinamos.

Kaip teigia V. Juodkazienė, saliamį galima panaudoti ne tik picų ar sumuštinių gamyboje. O, pavyzdžiui, ruošiant tradicinius itališkus carbonara makaronus, vietoje šoninės naudojant susmulkintą saliamio dešrą.

Pakepintu saliamiu pagardinti galima ir nachos traškučius, netgi įvairiausius troškinius, salotas: pakepintą saliamį sumaišyti su avinžirniais, susmulkintomis salotomis, salierais, alyvuogėmis, pomidorais, svogūnais ir pagardinti mėgstamu padažu. Taip pat ir ruošiant pusryčių patiekalus: fritatą, tradicinį omletą, įvairiausius sumuštinius, netgi košes.

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite saliamį.

Daržovių ir lęšių sriuba su saliamiu

Jums reikės:

  • 500 g virtos vištienos krūtinėlės
  • gabalėlio susmulkinto saliamio
  • 1 ½ litro vandens
  • 100 g raudonųjų lęšių
  • 1 saliero stiebo
  • 3 pomidorų
  • 1 svogūno
  • 2 kubelių daržovių sultinio
  • žiupsnelio druskos, pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Pomidorus, salierą ir svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūną ir pakepinkite apie 3 minutes. Tuomet sudėkite likusias smulkintas daržoves, saliamį, įberkite druskos, viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar 5 minutes. Šakute suplėšykite virtą vištieną ir sudėkite į puodą su daržovėmis. Viską užpilkite vandeniu, įdėkite daržovių sultinio kubelius, suberkite lęšius ir pagardinkite žiupsneliu pipirų. Viską išmaišykite ir ant nedidelės kaitros virkite apie 10 minučių. Paprasta, bet labai gardu.

Makaronai su saliamiu ir žirneliais

Jums reikės:

Mėgstamų makaronų

  • Gabalėlio plonai pjaustyto saliamio
  • 2 puodelių šaldytų žaliųjų žirnelių
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • Gabalėlio sviesto
  • Saujos susmulkinto svogūno
  • 2 arbatinių šaukštelių malto česnako
  • druskos pagal skonį
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • ¾ arbatinio šaukštelio maltų kajeno pipirų
  • Puodelio tarkuoto parmezano sūrio

Gaminame:

Puode pasūdykite vandenį ir pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus. Prieš pat baigiant virti įmaišykite žirnelius. Per koštuvą nupilkite vandenį ir makaronus su žirneliais sudėkite atgal į puodą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sviestą. Įmaišykite žalius svogūnus ir česnakus. Pagardinkite druska, juodaisiais ir kajeno pipirais. Galiausiai įmaišykite saliamį ir dar šiek tiek pakepkite. Gautą mišinį sudėkite į puodą su virtais makaronais ir žirneliais. Galiausiai viską pagardinkite sūriu ir dar kartą išmaišykite.

Pupelių ir saliamio troškinys

Jums reikės:

  • Gabalėlio susmulkinto saliamio
  • 800 g konservuotų luptų pomidorų
  • 200 g raudonųjų ryžių
  • 200 g konservuotų pupelių
  • 200 g pievagrybių
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 4 v. š. grietinės
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. džiovintų čiobrelių
  • 1 v. š. maltų aitriųjų paprikų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite susmulkintą svogūną bei česnaką ir saliamį. Į keptuvę suberkite pasmulkintus pievagrybius ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite konservuotus pomidorus, pupeles, prieskonius ir ryžius. Viską išmaišykite ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie valandą. Patiekite su grietine. Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius
Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas
Vilniuje Lvivo, Kalvarijų bei Ozo gatvėse bus tvarkomi želdynai
Visų šventųjų išvakarėse pagerbtas iškilių asmenybių atminimas

Politika

Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus
Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų – už „Ignitis grupės“ nacionalizavimą
Didžiausias protestas prie VMVT: ar teisingumo svarstyklės pakrypo į pinigų, o ne paršelių pusę?

Kultūra

Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką
Trakų kultūros ir meno centras atšventė 40-metį

Sportas

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius
Sėkmingas Modesto Dirsės startas Frankfurto maratone
„Lemon Gym“ atidarė moderniausią tinklo sporto klubą Vilniaus „Akropolyje“
Juodšilių kroso bėgikai nepabūgo rudeniško lietaus

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Vėlinių savaitgalis bus kontrastingas: rudens saulę keis lietus ir dargana

Vėlinių savaitgalis bus kontrastingas: rudens saulę keis lietus ir dargana

Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas

Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022