• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 7 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Grilio sezonas atidarytas: trys patiekalai su dūmo kvapu

2022-05-07
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
šašykai

nuotr. Pixabay

Vėsus pavasaris visai ne kliūtis pietus ar vakarienę iš namų virtuvės perkelti į lauką. Smagus maisto gamybos procesas ir į pikantišką dūmo kvapą įsisiautę patiekalai lietuvius vilioja jau nuo kovo pradžios – tą rodo augantys grilio prekių bei šviežios mėsos šašlykų pardavimai. Grilio sezonas tik prasidėjo, tad kiekvienas spės atrasti savo šašlykų receptą, iškepti žuvį ar išmėginti sūrio užkandį.

„Pardavimų statistika rodo, kad Lietuvoje grilio sezonas prasideda su pavasariu, taigi ir šiemet pavasario mėnesiais fiksavome padidėjusius šviežios mėsos ir paukštienos šašlykų, taip pat anglių griliui padavimus. Per balandį triskart šoktelėjo grilio grotelių bei iešmų pardavimai. Šiemet grilio sezonas įsivažiuoja kiek lėčiau, nors ir pernykštis pavasaris nelepino šiluma“, – pasakoja „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Ji svarsto, kad didesnį grilio prekių paklausos aktyvumą pernai galėjo lemti tuomet galioję griežti karantino suvaržymai ir žmonių poreikis pakeisti namų aplinką, ištrūkti į gamtą. Šiais metais žmonės nors ir išsiilgę pramogų lauke, bet labiau reaguoja į oro sąlygas.

Receptai nepamirštamai sezono pradžiai

 Ant grilio galima kepti bet ką – mėsos šašlykus, kepsnius, paukštieną, žuvį, daržoves, skrudinti duoną. Tai smagus maisto gaminimo ir bendravimo procesas, kurį galima paįvairinti skaniais ir nesudėtingais kulinariniais eksperimentais.

„Universali taisyklė kepant mėsą ir žuvį – naudoti šviežius, o ne užšaldytus ir atšildytus produktus. Žuvies, jautienos, avienos svarbu neperkepti, nes patiekalas bus sausas. Tačiau kiaulieną ir vištieną reikia gerai iškepti iki galo, kad žūtų žmogaus organizmui pavojingos bakterijos“, – pataria Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė ir kviečia išbandyti tris receptus, kurie grilio sezono pradžią pavers įsimintina švente.

Ypatingas užkandis: kamamberas su graikiniais riešutais ir džemu

Reikės: 120 g kamambero sūrio, saujelės graikinių riešutų, 2–3 valgomųjų šaukštų spanguolių džemo, rozmarino šakelės ir kepimo folijos.

Plonu sluoksniu išpjaukite apvalią dalį sūrio viršuje, kad būtų atidengta minkštoji jo dalis. Į sūryje atsiradusią duobutę įdėkite keletą šaukštų spanguolių džemo, šaukštu išlyginkite jo paviršių. Suskaldykite graikinius riešutus ir paberkite ant džemo sluoksnio. Papuoškite rozmarino šakele. Paruoštą sūrį įvyniokite į foliją dvigubu sluoksniu, palikdami šiek tiek vietos oro cirkuliacijai.

Įkaitintame grilyje kepkite sūrį apie 20–30 minučių.

Ryškesniam skoniui: lašiša rytietiškai

Reikės: keturių lašišos filė, 4 valgomųjų šaukštų sojos padažo, kelių valgomųjų šaukštų ryžių acto, kelių valgomųjų šaukštų sauso baltojo vyno, pusės arbatinio šaukštelio smulkiai kapoto česnako, kelių imbiero griežinėlių, pusės žaliosios citrinos sulčių, šlakelio alyvuogių aliejaus, saujelės sezamo sėklų ir kapotų petražolių papuošimui.

Dideliame inde palengva sumaišykite sojos padažą, ryžių actą, baltąjį vyną, imbierą, česnaką, citrinos sultis. Įkaitinkite grilį ir patepkite groteles alyvuogių aliejumi. Vieną lašišos filė pusę ištepkite paruoštu marinatu ir uždėkite tiesiai ant grotelių, išmarinuota puse į viršų. Pakepkite 5 minutes, apverskite lašišą ir vėl ištepus marinatu kitą filė pusę, pakepkite dar 5 minutes.

Prieš patiekiant lašišą, apšlakstykite ją marinato likučiu iš dubens, paberkite sezamo sėklų ir smulkiai kapotų petražolių. Sveika ir skanu!

Tradiciškai: jautienos šašlykai su daržovėmis

Reikės: didelio raudonojo svogūno, dviejų geltonųjų paprikų, pusės kilogramo jautienos sprandinės, supjaustytos į kubelius, dviejų džiovintų lauro lapų, puodelio alyvuogių aliejaus, 4 smulkiai sukapotų česnako galvų, žiupsnelio druskos, pipirų ir aitriosios paprikos miltelių, šviežiai spaustų dviejų citrinų sulčių, Viduržemio jūros prieskonių mišinio.

Paruoškite marinatą: į dubenį supilkite aliejų, suberkite prieskonius, lauro lapus, česnaką, įspauskite citrinos sultis ir viską gerai išmaišykite. Supjaustytos mėsos kubelius suberkite į marinatą, rankomis gerai išmaišykite, įtrinkite mėsą ir visą dubenėlį patalpinkite į šaldytuvą bent 6-ioms valandoms.

Prieš kepant mėsą, išimkite ją iš šaldytuvo ir pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje. Stambiai supjaustykite paprikas ir svogūną bei suverkite ant iešmų, kartu veriant ir mėsą. Užpilkite šiek tiek marinato.

Šašlykus kepkite apie 15-20 minučių, nuolat stebėdami kepimo procesą ir pasukdami iešmus. Maždaug kas 5 minutes palaistykite šašlykus marinatu. Leiskite patiekalui atvėsti ir patiekite su mėgstamu padažu. Ragaukite!

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai
Vilniaus „Akropolyje“ – jaukesnės ir šiuolaikiškesnės bendrosios erdvės: baigtas antrojo aukšto atnaujinimas
Po skundų lygių galimybių kontrolierei kino teatras bilietus su nuolaida leido įsigyti ir internetu
Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą
Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs
„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys

Sportas

L. Dumančičiaus įvartis nulėmė minimalią pergalę
A lygos lyderių barjeras „Riteriams“ buvo per aukštas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus Akropolis

Vilniaus „Akropolyje“ – jaukesnės ir šiuolaikiškesnės bendrosios erdvės: baigtas antrojo aukšto atnaujinimas

Kino teatras

Po skundų lygių galimybių kontrolierei kino teatras bilietus su nuolaida leido įsigyti ir internetu

Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą

Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą

L. Dumančičiaus įvartis nulėmė minimalią pergalę

L. Dumančičiaus įvartis nulėmė minimalią pergalę

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus Akropolis

Vilniaus „Akropolyje“ – jaukesnės ir šiuolaikiškesnės bendrosios erdvės: baigtas antrojo aukšto atnaujinimas

Kino teatras

Po skundų lygių galimybių kontrolierei kino teatras bilietus su nuolaida leido įsigyti ir internetu

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022