• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 2 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Daržovių iešmeliai: paprasti patarimai, kaip paruošti, kad būtų sultingi

2022-07-16
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Daržovių iešmeliai

Nors oras nelepina, kepsninių gesinti visai nebūtina. Įpusėjęs grilio sezonas vilioja išbandyti ką nors naujo, pavyzdžiui, keptas daržoves ant grilio. Jas galima derinti ne tik prie mėsos ar žuvies patiekalų, bet ir valgyti kaip pagrindinį patiekalą. Vasaros dovanojamų daržovių gausa skatina ieškoti naujų būdų, kaip jas paruošti, o daržovių iešmeliai – dar viena galimybė, kurią verta išbandyti. Cukinijos, kalafiorai, smidrai, svogūnai bei kitos daržovės puikiai tiks ant pietų ar vakarienės stalo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės, tinkančios kepti ant grilio, mėgstamos pirkėjų.

 Kepa skirtingą laiką

 „Įpusėjus vasaros sezonui, galime mėgautis gausiu sodo ir daržo gėrybių derliumi. Pirkėjai parduotuvių lentynose savo stalui ieško šviežių daržovių, derina jas prie įvairių grilio patiekalų, gamina salotas, šaltas sriubas, gamina padažus, užtepėles. Atsižvelgdami į tai, pirkėjams siūlome platų šviežių agurkų, pomidorų, smidrų, morkų, cukinijų pasirinkimą. Norėdami, kad aukščiausios kokybės daržovės pasiektų pirkėjus kuo greičiau, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ir užsienio ūkininkais bei tiekėjais“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja J. Sabaitienė sako, kad daržovių kepimas ant grilio nereikalauja didelių pastangų, tačiau norint, kad jos iškeptų sultingos ir traškios, reikia žinoti kelias paprastas gudrybes.

„Daržovės kepa skirtingą laiką, todėl jas reikėtų derinti pagal kepimo laiką ir ant vieno iešmelio užverti vienodo kepimo laiko reikalaujančias daržoves. Pavyzdžiui, kietos daržovės, tokios kaip moliūgai, cukinijos, bulvės ir svogūnai, ant vidutinės ugnies kepa apie 30-40 minučių, minkštesnėms daržovėms – brokoliams, briuseliniams kopūstams, smidrams užtenka apie 15 minučių. Dar viena taisyklė –  prieš verdami daržoves ant iešmelių, pamirkykite juos bent pusvalandį šaltame vandenyje, kad jie nepradėtų degti“, – sako J. Sabaitienė.

Anot J. Sabaitienės, kai kurias mažiau sultingas daržoves patartina trumpai apvirti arba nuplikyti karštu vandeniu, kad jos suminkštėtų ir kepamos išgautų saldų ir traškų skonį.

„Kai kurios daržovės bus gardesnės, jei prieš dedamos ant grilio bus trumpai apvirtos. Pavyzdžiui, morkas, šparagus, brokolius, kalafiorus, geriausia apvirti puode bent 5–10 minučių, o dar kietesnes daržoves, tokias kaip bulves, kopūsto galvą, artišokus, smidrus, patariama pavirti bent 10–15 minučių. Taip daržovės suminkštės ir bus saldesnės, tirps burnoje“, – pataria J. Sabaitienė.

Tinka ir kokosų aliejus, ir balzaminis actas

 Aliejumi apšlakstytos daržovės ne tik gražiai apskrunda kepamos, bet ir tampa sultingesnės, įgauna sodresnį skonį. Kaip teigia „Iki“ atstovė, nebijokite eksperimentuoti, išbandykite įvairių rūšių aliejus bei užpilus.

„Šviežios daržovės jau yra pačios savaime skanios, todėl neverta jų marinuoti – užtenka jas gausiai apšlakstyti aliejumi ir apibarstyti druska bei pipirais. Tačiau nereikia apsiriboti vien tik alyvuogių ar dažnai namų virtuvėje naudojamu rapsų ar saulėgrąžų aliejumi. Išbandykite ir kitus, puikiai tinkančius aliejus: kokosų, avokadų, žemės riešutų, alyvpalmių. Šie aliejai gali tapti puikiu pasirinkimu, ieškant naujų skonių. Taip pat jau iškepusias daržoves galima aptepti balzaminiu actu, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, česnakų, medaus ir garstyčių padažu. Čia galima eksperimentuoti – išbandykite padažus visus, kuriuos mėgstate“, – pataria J. Sabaitienė.

J. Sabaitienė siūlo gardžius daržovių iešmelių receptus, kuriuos greitai pasigaminsite patys.

Pievagrybių iešmeliai

 Jums reikės:

400 g pievagrybių

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

2 valg. š. sojų padažo

3-4 česnakų skiltelių

Žiupsnelio čiobrelių

1 arbat. š. paprikų prieskonių

½ arbat. š. juodųjų pipirų

Žiupsnelio petražolių

1 vnt. citrinos

Gaminimas:

Į nedidelį dubenį įpilkite alyvuogių aliejaus, sojų padažo, sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką, čiobrelius, petražoles, įberkite juodųjų pipirų ir paprikos prieskonių. Viską gerai išmaišykite. Pievagrybius perpjaukite pusiau, suberkite į dubenį su marinatu. Leiskite bent 10 minučių pasimarinuoti. Uždėkite iešmelius ant įkaitintų kepsninės grotelių ir kepkite iš abiejų pusių apie 3-4 minutes. Iškepusius pievagrybius perkelkite ant lėkštės ir patiekite su citrinos skiltele. Patiekite su mėgstamais žuvies ar mėsos kepsniais arba valgykite vienus. Skanaus!

Daržovių iešmeliai su citrinų-pesto padažu

Jums reikės:

2 vnt. didelių cukinijų

1 vnt. geltonos paprikos

1 vnt. raudonos paprikos

10-12 vnt. mažų pomidorų

1/3 puodelio pesto padažo

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

2 valg. š. citrinų sulčių

Žiupsnelio druskos

Gaminame:

 Į didelį dubenį įdėkite pesto padažo, įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių ir viską gerai sumaišykite. Daržoves supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į paruoštą padažą. Maišykite, kol visos daržovės tolygiai pasidengs pesto padažu. Uždenkite dubenį, įdėkite į šaldytuvą ir leiskite daržovėms marinuotis bent 2 valandas. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės ugnies. Ant iešmelių suverkite daržoves ir kepkite apie 20-25 minutes, kas 5 minutes apversdami iešmelius, kol daržovės suminkštės, o iešmeliai lengvai apanglės. Patiekite dar karštus ir mėgaukitės!

Bulvių iešmeliai

Jums reikės:

1 kg. mažų bulvyčių

6 vnt. askaloninių česnakų

¼ puodelio alyvuogių aliejaus

1 arbat. š. tarkuotos citrinos žievelės

2 šaukštų laiškinių česnakų

4 česnakų skiltelių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Bulves nuskuskite, perpjaukite per pusę ir šiek tiek apvirkite, kad jos suminkštėtų. Nusausinkite. Į didelį dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Sutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite citriną, susmulkinkite askaloninius česnakus bei laiškinius česnakus, įberkite druską ir pipirus. Sudėkite bulves ir viską gerai išmaišykite. Ant iešmelių suverkite bulves ir askaloninius česnakus. Kepkite ant vidutinės ugnies, apversdami, kol apskrus (8-10 min.) Iškepus, pabarstykite druska  ir patiekite iš karto su mėgstamais patiekalais, kaip garnyrą arba valgykite vienus. Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius
Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas
Vilniuje Lvivo, Kalvarijų bei Ozo gatvėse bus tvarkomi želdynai
Visų šventųjų išvakarėse pagerbtas iškilių asmenybių atminimas

Politika

Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus
Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų – už „Ignitis grupės“ nacionalizavimą
Didžiausias protestas prie VMVT: ar teisingumo svarstyklės pakrypo į pinigų, o ne paršelių pusę?

Kultūra

Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką
Trakų kultūros ir meno centras atšventė 40-metį

Sportas

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius
Sėkmingas Modesto Dirsės startas Frankfurto maratone
„Lemon Gym“ atidarė moderniausią tinklo sporto klubą Vilniaus „Akropolyje“
Juodšilių kroso bėgikai nepabūgo rudeniško lietaus

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Vėlinių savaitgalis bus kontrastingas: rudens saulę keis lietus ir dargana

Vėlinių savaitgalis bus kontrastingas: rudens saulę keis lietus ir dargana

Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas

Vilniaus rajone nuo šiol lengvai raskite artimųjų amžinojo poilsio vietas

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022