• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 7 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Ant grilio kepti vaisiai – ir desertui, ir pikantiškoms salotoms

2022-06-11
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kepti persikai

Kepti persikai (iStock nuotr.)

Vasaros sezoną sunku įsivaizduoti be ant grilio čirškinamos mėsos ar žuvies, tačiau dažnai visai nepelnytai pamirštama, kad kepsninėje galima kepti ir vaisius. „Maximos“ maisto ekspertai pataria, kaip nustebinti draugus ir šeimą ant grilio paruoštu desertu ar pikantiškomis salotomis su keptais vaisiais. 

„Lietuvoje „grilinimo“ kultūra gaji – vos pradėjus šilti orams, stebime kas savaitę ženkliai augančią paklausą tiek grilio prekių, tiek kepimui paruoštų šašlykų. Jų, turbūt, daugelis jau spėjo paragauti ir dabar pasiryžę įvairesniems grilio eksperimentams. Vaisiai tam net labai tinka – pavyzdžiui, perkamiausias visų laikų vaisius bananas ar neseniai asortimentą papildę šviežio derliaus persikai, nektarinai bei abrikosai“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Ant grilio galima kepti daugybę vaisių, bet, norint pasimėgauti rezultatu, svarbu žinoti keletą taisyklių. Pirmoji – ji svarbi kepant bet kokį maistą – pasirūpinti grilio švara.

„Priešingu atveju net neverta kalbėti apie sveiką maistą, o ir jo skonis bus sugadintas. Svarbu atminti, kad po kiekvieno kepimo grilių reikia kruopščiai išvalyti. Ypač grilio groteles, kurios tiesiogiai liečiasi su maistu. Jas reikia gerai nušveisti ir praskalauti vandeniu iškart po maisto gaminimo, o prieš naują iškylą patartina dezinfekuoti iškaitinant ant atviros liepsnos arba stiprios kaitros“, – teigia Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė.

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį į svarbią detalę, kurią puikiai žino grilio ekspertai – norint, kad maistas nepridegtų, prieš kiekvieną kepimą įkaitusias groteles patariama patepti aliejumi.

Pasak B. Baratinskaitės kepsninėje geriausiai kepti tankios tekstūros vaisius, tik svarbu žinoti, jog kuo tankesnės tekstūros, mažiau vandeningas vaisius, tuo daugiau laiko užtruks, kol jis peršils. Pavyzdžiui, kriaušė – itin tinkama „grilinimui“ – keps ilgiau nei persikas arba citrusinis vaisius.

„Svarbi taisyklė – rinktis nepernokusius, tvirtus vaisius. Pjaustyti juos reikia gana stambiai, geriausiai nelupti ir nederėtų kepti  ant atviros liepsnos. Kaitra turėtų būti vidutinė. Nebent turite sumanymą ne iškepti, bet greitai apkepti vaisių iš išorės – tuomet pravers didelė kaitra. Daugeliui vaisių karamelizuoti užtenka vos 5–7 minučių. Tačiau yra įvairių receptų, o  skirtinga kaitra ir kepimo laikas padeda išgauti kitokį skonio bei tekstūros efektą. Patarčiau nebijoti eksperimentuoti, ragauti ir atrasti mylimiausius skonius“, – kalba  B. Baratinskaitė ir dalijasi receptais, kurie pamalonins ir vaikus, ir gurmanus.

Vasariškos salotos su „grilintais“ persikais ir klevų sirupu

Reikės: 5 puodelių lapinių salotų, 4 persikų perpjautų per pusę, 1 puodelio aviečių, ketvirčio puodelio raudonųjų svogūnų, 1 šaukšto garstyčių, 2 šaukštų klevų sirupo,  šiek tiek juodųjų pipirų, žiupsnelio druskos, alyvuogių aliejaus, saujos pekano (karijų) riešutų, 85 g ožkos sūrio.

Paruoškite padažą: į dubenėlį supilkite alyvuogių aliejų, klevų sirupą, garstyčias, berkite truputį druskos, pipirų ir viską sumaišykite. Mažais griežinėliai supjaustykite raudonąjį svogūną, nuplauname avietes.

Supjaustykite persikus per pusę, išimkite kaulus, patepkite alyvuogių aliejumi ir užberkite truputį druskos – persikai paruošti kepimui grilyje. Dėkite juos ant grotelių perpjauta puse į apačią ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 5 –7 minutes.

Į didelį dubenį berkite supjaustytus salotų lapus, iškeptus persikus, avietes, ant viršaus dėkite ožkos sūrio gabalėlius. Salotas pagardinkite padažu, o ant viršaus berkite saujelę riešutų.

Kepti mango vaisiai su vaniliniais ledais 

Reikės: Mango, vanilinių ledų, saujelės pistacijų riešutų

Nulupkite mango, stambiai supjaustykite ir kiekvieną gabalėlį įvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite apie 6 minutes – vaisiai turi suminkštėti ir karamelizuotis.

Iškeptus mango patiekite su vaniliniais ledais, desertą apibarstykite pistacijų riešutais.

Kepti bananai su šokolado gabaliukais ir uogomis

 Reikės: 4 bananų, saujelės mėlynių arba šilauogių, saujelės aviečių, 1 puodelio smulkinto baltojo šokolado gabalėlių.

Nenuluptus bananus dėkite ant grilio ir ant intensyvios kaitros ir nuolat vartydami kepkite maždaug 8-12 minučių. Bananai bus iškepę, kai žievė pajuoduos.

Vos iškepus bananams, prapjaukite žievę išilgai ir dėkite smulkinto baltojo šokolado gabaliukus. Kai šokoladas išsilydys, ant viršaus dėkite uogas. Ragaukite atsargiai – desertas turi šiek tiek atvėsti.

„Grilintų“ nektarinų, buratos ir Prosciutto salotos

 Reikės: 8 gabalėlių Prosciutto kumpio, pusės puodelio salotų mišinio, pusės puodelio vyšnių be kauliukų, 100 g vyšninių pomidoriukų, 2 susmulkintų pomidorų. Padažui reikės valgomojo šaukšto citrinų žievelių, valgomojo šaukšto citrininio čiobrelio, valgomojo šaukšto šviežios mėtos lapelių, 4 prinokusių ir puselėmis supjaustytų nektarinų be kauliukų, 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių, trupučio druskos ir pipirų, pusės puodelio alyvuogių aliejaus, 1 valgomojo šaukšto baltojo vyno acto, 200 g buratos sūrio, vienos bagetės.

Įkaitinkite grilių iki vidutinės kaitros. Supjaustytus nektarinus šiek tiek pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grilio maždaug 2-3 minutes. Apverskite nektarinus ir iš kitos pusės kepkite dar 2-3 minutes. Leiskite atvėsti.

Nedideliame indelyje sumaišykite padažui skirtus ingredientus. Dideliame salotų dubenyje sumaišykite žalumynus, pomidorus, vyšnias ir padažą. Ant viršaus dėkite burata sūrį ir prosciutto kumpį bei abrikosus. Salotas apibarstykite likusiomis šviežiomis žolelėmis, juodaisiais pipirais ir druska. Patiekite su skrudintais bagetės gabalėliais.

 

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai
Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Kelionę po sostinę pradeda paroda „Tvaraus Vilniaus kūrėjai“, pristatanti miesto bendruomenių iniciatyvas
Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą

Sportas

L. Dumančičiaus įvartis nulėmė minimalią pergalę
A lygos lyderių barjeras „Riteriams“ buvo per aukštas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus Akropolis

Vilniaus „Akropolyje“ – jaukesnės ir šiuolaikiškesnės bendrosios erdvės: baigtas antrojo aukšto atnaujinimas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022