Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad cukraus mokesčio įvesti kol kas neplanuojama, tikimasi, kad jo kiekį produktuose pavyks sumažinti per susitarimus su gamintojais.
Su kai kuriais maisto produktų gamintojais susitarimai dėl savanoriško cukraus, druskos, riebalų kiekio mažinimo jų produkcijoje pasirašyti ministerijoje ketvirtadienį. Ministras vylėsi, kad tokius susitarimus pasirašys vis daugiau gamintojų.
„Jeigu mums gerai seksis, nėra jokios logikos ir jokio reikalo įvedinėti kokių nors naujų mokesčių“, – atsakydamas į BNS klausimą po pasirašymo ceremonijos žurnalistams sakė ministras.
„Tų aptarinėtų mokesčių, kurių nebuvo pasiūliusi Vyriausybė, bet jie jau buvo avansu aptarti ir visuomenėje padiskutuoti, tikslas būtų buvęs pasiekti iš esmės to paties, ką mes padarėme šiandieniniais sutarimais – tai yra kad mažėtų cukraus kiekis maisto produktuose. Šalys, kurios tokiu keliu nuėjo, turėjo tą patį tikslą, gamintojai, nenorėdami, kad brangtų produktas, jie tą cukraus kiekį tiesiog mažindavo. Lietuvoje, aš galiu pasidžiaugti, kad mes galime pademonstruoti kitą sprendimo kelią – susitarti su gamintojais, kad jie patys tą darytų be jokių mokesčių“, – aiškino A. Veryga
Susitarimus su ministerija ketvirtadienį pasirašė bendrovės „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, taip pat „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, „Vilniaus margarino gamykla“.
Lietuvos maisto pramonės asociacijos valdybos pirmininkas Mindaugas Snarskis sako, kad bendrovių įsipareigojimai – skirtingi.
„Kiekvienai produktų grupei yra skirtingi iššūkiai ir skirtingi sprendimai. Turbūt sudėtinga įsivaizduoti, kaip iškepti duoną be druskos, iškelti galime, klausimas, ar sugebėsime valgyti. Bet vėlgi vystant technologinį procesą, dirbant ir ieškant sprendimų, matome, kad iki 2021 metų pirmo ketvirčio mes bendrai savo asortimente sumažinsime druskos kiekį 10 proc., tas yra įmanoma“, – sakė M. Sknarkis, jis taip pat yra „Fazer Lietuva“ atstovas.
„Coca-Cola“ vadovė Baltijos šalims Ieva Matulaitienė teigė, kad bendrovės verslo plano dalis yra mažiau cukraus turinčių gėrimų pasiūlymas vartotojams.
„Pasauliniu mastu ir Europoje esame iškėlę tikslą sumažinti iki 2020 metų cukraus kiekį gaiviuosiuose gėrimuose 10 proc., ir aš labai džiaugiuosi šiandien pasirašytu susitarimu su Sveikatos apsaugos ministerija – Lietuvoje mes įsipareigojame sumažinti cukraus kiekį iki 15 procentų“, – dėstė ji.
Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kasdien su maistu gauna 40 proc. daugiau druskos nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacijos normos, 39 proc. daugiau riebalų ir 29 proc. daugiau sočiųjų riebalų bei 22 proc. daugiau cukraus. Pažymima, kad gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas.
Pasirašė susitarimą
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir atsakingi maisto produktų gamintojai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo įsipareigoja gerinti maisto produktų sudėtį – mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį juose, siekiant užtikrinti geresnę ir sveikesnę jų sudėtį. Šis susitarimas su maisto pramone, prie kurio kviečiamos jungtis ir kitos produktus gaminančios bendrovės, yra vienas iš žingsnių, siekiant sudaryti palankesnes sąlygas gyventojų mitybai.
Pirmieji prie šios savanoriškos iniciatyvos prisijungė ir bendradarbiavimo susitarimus pasirašė ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kompanijų, kurių padaliniai veikia Lietuvoje, atstovai. Tai UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir UAB „Coca-Cola Baltija“, UAB „Eckes-Granini Lietuva“, UAB „Fazer Lietuva“, UAB „Kėdainių konservų fabrikas“, UAB „Malsena Plius“, UAB „Mars Lietuva“, UAB „Nestle Baltics“, UAB „Orkla Foods Lietuva“, UAB „Rūta“, UAB „Vilniaus margarino gamykla“.
Atsižvelgiant į paplitusį aukštą gyventojų sergamumą lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Europos Komisija rekomenduoja gerinti gyventojų mitybą − mažinti suvartojamos druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį, mažinti šių medžiagų kiekius rinkai tiekiamuose maisto produktuose.
„Lietuva, kaip ir kitos valstybės, saugodamos gyventojų sveikatą, yra įpareigotos sumažinti minėtų suvartojamų medžiagų kiekius iki PSO rekomenduojamų normų. Džiugu, kad socialiai atsakingas verslas prisideda prie sveikesnės gyvensenos puoselėjimo. Ne paslaptis, kad šiandien maisto produktuose yra itin dideli kiekiai cukraus, druskos, riebalų, kuriuos bent iš dalies sumažinus galima pasiekti daug sveikesnį gyvenimo būdą, nekeičiant savo įpročių“, – sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.
Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau, nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc., cukrų − 22 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti šių medžiagų kiekį.
Anot asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ valdybos pirmininko Mindaugo Snarskio, maisto produktų gamintojams šiuolaikinių vartotojų poreikių bei mitybos įpročių diktuojama sunki užduotis – pateikti kuo palankesnius sveikatai produktus, tuo pat metu išlaikant jų skonio savybes ir stengiantis išvengti didelių kainos pokyčių.
„Maisto produktų sudėties keitimas ir palankumas žmonių sveikatai pamažu tampa viena iš esminių maisto pramonės veiklos krypčių. Todėl prie susitarimo mažinti druskos, cukraus ir riebalų kiekį prisidėjo penkios asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ narės, įsipareigodamos gerinti savo gaminių sudėtį. Džiaugiamės, kad esame pakviesti tapti šios iniciatyvos partneriais, nes manome, kad verslo ir valdžios institucijų partnerystė – tai viena svarbiausių sąlygų, norint pasiekti sėkmingų rezultatų. Tikime, kad „Lietuvos maisto pramonės“ asociacijos nariai, prisidėdami prie šios svarbios iniciatyvos, taps pavyzdžiu ir kitiems šalies maisto gamintojams“, − susitarimo pasirašymą komentavo M. Snarskis.
Pasak sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, kai kurios atsakingos įmonės savo iniciatyva gaminiuose jau sumažino minėtų medžiagų kiekį, nors susitarimo ir nepasirašė. Kai kurios įmonės į cukraus, druskos ar riebalų mažinimo iniciatyvas investuoja jau ne pirmus metus, kitos šiuos pokyčius tik pradės. Nors ne visos įmonės suspėjo tapti pirmaisiais šios iniciatyvos šalininkais, tačiau yra kviečiamos prisijungti prie šio susitarimo bet kuriuo metu.
BNS/Alfa.lt informacija