• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 9 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Istorinis patiekalas iš Vokietijos prigijo ir mūsų virtuvėje: kaip šventėms išsikepti gardų ir sultingą „netikrą zuikį“

2022-12-24
Apžvalgos
Laikas: 4 min skaitymo
Netikras zuikis

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas ir nebrangus patiekalas, „netikras zuikis“ (vok. „Falschen Hase“) vis tik reikalauja gaminimo įgūdžių, nes kartais iškepęs būna per sausas, per sūrus ar per birus. Tam, kad švenčių proga jis pranoktų visus lūkesčius prekybos tinklo „Rimi“ dalijasi šio vokiško patiekalo ruošybos paslaptimis. Tradiciškai „netikram zuikiui“ naudojama kiauliena su įvairiais priedais: kitokia mėsa, daržovėmis ar kruopomis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė iš visų kiaulienos dalių rekomenduoja rinktis nugarinę – ji pati liesiausia, turinti daug baltymų, o maistingumu, baltymų ir riebalų kiekiu yra artima baltai mėsai. 

„Netikras zuikis“ sudomins mažuosius šventės svečius

„Netikro zuikio“ pavadinimas Vokietijos receptų knygose minėtas jau XIX amžiuje – jis buvo gaminamas iš jautienos, veršienos ir kiaulienos, maišomas su smulkintu svogūnu, prieskoniais bei druska. Taigi, su zuikiu lyg ir nieko bendro, nebent jo forma arba patiekalo skambesys priminė ilgaausį, mat vokiškai „Hacbraten“ („maltos mėsos kepsnys“) skamba panašiai kaip „Hasenbraten“ („zuikio kepsnys“).

Kaip ten bebūtų, maltos mėsos patiekalas prigijo ne vienos šalies virtuvėje, tik keitėsi ingredientai. Klasikiniame variante į kepinį dar buvo dedamas virtas kiaušinis – ypač, jei netikras zuikis būdavo kepamas Velykoms. Dabar ant šeimos stalo jis atsiduria pačiomis įvairiausiomis progomis, tad per Kalėdas taip pat puošia šventinį meniu. Kiekvienuose namuose jis kepamas pagal savus išbandytus receptus, o jei kepsnys dar papuošiamas lauro lapais ir juodaisiais pipirais, visada sulaukia populiarumo tarp vaikų ir suteikia stalui žaismingumo.

Kiauliena – saikingai vartojama ir kuo liesesnė

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiauliena nėra išskirtinė mėsa, jei lygintume ją su kitomis raudonos mėsos rūšimis: „Kaip ir kitoje raudonoje mėsoje, kiaulienoje yra geležies, šiek tiek kalcio, magnio ir cinko. Ji išsiskiria nebent kiek didesniu vitamino B1 kiekiu. Svarbu, kokia šios mėsos dalis naudojama maistui – palankiausia sveikatai rinktis liesesnę: nugarinę, taip pat kumpį ar mentę. Be to, didesnis ar mažesnis palankumas sveikatai priklauso ir nuo to, kaip gyvulys augintas bei kuo šertas.“

Dietologė dr. Edita Gavelienė
Dietologė dr. Edita Gavelienė

Riebesnių kiaulienos dalių dažnas vartojimas, pasak dietologės, susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų rizika dėl per didelio sočiųjų riebalų rūgščių kiekio.  „kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį“, – primena gydytoja dietologė.

Gaminant kviečia improvizuoti

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, Lietuvoje „netikram zuikiui“ gaminti tradiciškai naudojama kiauliena, bet galima improvizuoti ir sumaišyti ją su vištiena, jautieną ar aviena – svarbu, kad iš kelių mėsos rūšių viena būtų riebesnė, tuomet kepinys bus sultingas: „Be to, į mėsą galima dėti norimų daržovių (tarkuotų arba smulkiai supjaustytų), taip pat kruopų, pavyzdžiui, ryžių. Tam, kad iškepęs zuikis nebūtų birus, reikėtų mėsą smulkiau sumalti, o prieš formuojant ją labai gerai išmaišyti, kad visi ingredientai kuo geriau susijungtų. Zuikį reikėtų kepti kepimo rankovėje arba uždengtą folija, tik prieš baigiant kepti svarbu atidengti ir apskrudinti viršų.“

Norintiems sutaupyti O. Suchočeva primena, kad smulkinta kiauliena, pažymėta privačia „Rimi“ etikete, yra vienas pigiausių mėsos pasirinkimo variantų, taip pat verta pasidomėti akcijomis. Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos. „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą. Taip pat  rekomenduojame išbandyti apsipirkimą elektroninėje parduotuvėje, nes krepšelio suma yra matoma apsiperkant ir leidžia paprasčiau planuoti bei kontroliuoti išlaidas“, – teigia ekspertė.

„Rimi“ siūlo išsikepti netikrą zuikį: apteptas nurodytu padažu jis neišsausės ir išliks sultingas.

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

1 vnt. svogūno;

4 gabalėlių baltos duonos;

250 ml pieno;

1 kg smulkintos jautienos su kiauliena;

500 g smulkintos kiaulienos;

3 vnt. kiaušinių;

3 šaukštelių Vorčesterio padažo;

1 šaukšto alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto raudonėlių;

20 g petražolių;

1 šaukštelio druskos;

0,5 šaukštelio pipirų.

Padažui reikės: 

200 g pomidorų padažo;

2 šaukštų medaus;

2 šaukštų obuolių acto.

Garnyrui reikės:

400 g šaldytų šparaginių pupelių.

Kaip gaminti:  

  1. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite. Duonos minkštimą sutrupinkite ir suberkite į dubenį su pienu.Tada sudėkite susmulkintus svogūnus ir faršą, įmuškite kiaušinius, įberkite raudonėlių, druskos ir pipirų, paskaninkite Vorčesterio padažu, kapotomis petražolėmis. Labai gerai viską išmaišykite.
  2. Pasiruoškite padažą. Dubenyje sumaišykite visus išvardytus produktus.
  3. Kepimo formą ištepkite alyvuogių aliejumi, sudėkite paruoštą mėsą, ją suformuokite, aptepkite padažu(sunaudokite visą) ir dėkite kepti į įkaitintą 180 °C orkaitę. Kepkite apie 60–80 min. Prieš serviruodami netikrą zuikį, palikite jį atvėsti 10 min.
  4. Kitame puode užvirkite vandenį, suberkite šparagines pupeles ir virkite jas apie 8–10 min. Nukoškite ir nusausinkite.
  5. Netikrą zuikį patiekite su šparaginėmis pupelėmis.
Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Santaros klinikų vadovas pripažįsta apie buvusias įtampas Neurochirurgijos centre: tai buvo vienas karštųjų taškų
Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija
Vilniaus mokytojai konferencijoje dalijosi gerosiomis patirtimis
Sereikiškių parke prie Katedros aikštės bus tvarkomi želdiniai

Politika

Siūloma uždrausti nepilnamečiams parduoti nealkoholinį alų ar sidrą
Baltarusijoje strigusius vilkikus siekiama į Lietuvą įleisti per Šalčininkų postą
Užstrigę Baltarusijoje: dedamos pastangos grąžinti namo lietuvius vairuotojus
Dešimtys protestuotojų ragino prezidentą neskirti Kauno ministru: politikas susiginčijo su aktyvistais

Kultūra

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija
Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius
Tikslas – prikelti Norviliškių pilį naujam gyvenimui ir paversti ją traukos centru
Šv. Jonų bažnyčioje skambės akordeono festivalis VILNIUS 2025

Sportas

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis
Nugalėję kauniečius „Žalgiris“ užsitikrino Europą
„Kibirkštis-TOKS“ be didesnių problemų susitvarkė su Estijos klubu
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Populiariausi

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS apie parengtą poveikio visuomenės sveikatai vertinimo (toliau – PVSV) Ataskaitą

Jei visa tiesa apie influencerius kainuotų 157 eurus – ar pirktumėte?

Jei visa tiesa apie influencerius kainuotų 157 eurus – ar pirktumėte?

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

INFORMUOJAME APIE PARENGTĄ DETALIOJO PLANO KOREGAVIMĄ „APIE 15 HA TERITORIJOS TARP JUSTINIŠKIŲ GYVENAMOJO RAJONO IR BUIVYDIŠKIŲ TVENKINIŲ DETALIOJO PLANO SPRENDINIŲ KOREGAVIMAS SKLYPUOSE NR. 1 MOZŪRIŠKIŲ G. 50, NR. 4 MOZŪRIŠKIŲ G. 100 SKLYPE IR SKLYPE INICIJAVIMO PAGRINDU“

Sugrįžta „Vilniaus mechanizmų“ festivalis: kaip kalba miesto organizmas?

„Vilniaus vandenys“ skolinasi 50 mln. eurų investicijoms

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

Santaros klinikų vadovas pripažįsta apie buvusias įtampas Neurochirurgijos centre: tai buvo vienas karštųjų taškų

Santaros klinikų vadovas pripažįsta apie buvusias įtampas Neurochirurgijos centre: tai buvo vienas karštųjų taškų

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022