• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 7 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Duonos dienos proga išbandykite netikėtą jos skonį karamelizuotame deserte (receptas)

2022-02-05
Įdomu, Laisvalaikis
Laikas: 4 min skaitymo
duona

Vasario 5 d. Lietuvoje minima Šv. Agotos arba duonos diena. Nuo senų laikų šią dieną daugelyje namų pakvipdavo šviežiais kepiniais, nes tikėta, kad juoda duona gali apsaugoti namus nuo gaisrų ar kitų nelaimių. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Anos Aleksiukienės, lietuviai neįsivaizduoja kasdienės mitybos be duonos ar jos gaminių. Tiesa, vis dažniau pirkėjai ieško sveikesnių, mažiau cukraus turinčių kepinių bei išbando įvairias asortimento naujienas. Nors duoną įprasta naudoti pusryčių sumuštiniams, kepinių technologas Mahmoud Idir namuose kviečia išbandyti iš juodos duonos pagamintą desertą.

Anot prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Anos Aleksiukienės, nors tamsi juoda duona vis dar išlieka labai populiari, pirkėjai mėgsta įvairovę ir noriai išbando asortimento naujienas: „Pirkėjai mėgsta eksperimentuoti ir nuolat ieško naujų, įdomesnių prekių. Siekiame atliepti jų poreikius, todėl jiems siūlome įvairias asortimento naujienas ir skirtingų pasaulio virtuvių įkvėptus kepinius. Pirkėjai išties pamėgo mūsų kepyklos kepamus gaminius ir daugiausiai kasdien nuperka itališkos čiabatos, o taip pat – tamsios ir šviesios bemielės duonos su grūdais.

Pastaraisiais metais pastebima tendencija, kad žmonės ieško sveikesnių, mažiau pridėtinio cukraus turinčių kepinių, o taip pat – iš ekologiškų javų iškeptos duonos ar kepinių be glitimo. „Sparčiai populiarėja kepiniai iš ekologiškų grūdų bei duonos gaminiai, tinkantys glitimo netoleruojantiems žmonės ar tiems, kurie laikosi keto dietos. Be to, pastebime, kad pirkėjai vis dažniau ieško įvairių duonos alternatyvų – savo mitybos racioną paįvairina trapučiais, duoniukais ir įvairiais sausučiais. Platų šviežios duonos ir kitų kepinių asortimentą pirkėjai kasdien gali rasti mūsų prekybos centrų kepinių skyriuose, o ieškantiems geriausių kainų pasiūlymų siūlome išbandyti ir „Basic“ linijos kepinius – raikytą duoną skrudinimui ar šviesų sumuštinių batoną“, – sako A. Aleksiukienė.

Tuo tarpu kepinių technologas Mahmoud Idir pasakoja, kad stebėdami pardavimus ir ryškiausias kepinių tendencijas prekybos tinklas „Rimi“ nuolat atnaujina savo asortimentą: „Mūsų didžiausias įkvėpimas – pirkėjai. Mums rūpi, kad mūsų asortimentas atitiktų jų lūkesčius, todėl aiškinamės, kokie kepiniai jiems labiau patinka, kas nepasiteisina ar kuo dar būtų galima papildyti duonos lentynas.“

Jis priduria, kad duonos gaminimo procesas nėra lengvas, o laikas, kiek užtruks iškepti vieną ar kitą kepinį priklauso nuo jo rūšies. „Jeigu kepiniui nereikia naudoti raugo, duonos gaminimo procesas užtrunka apie šešias valandas, tačiau esant ilgesniam duonos raugimo procesui gaminimas gali trukti ir iki 36 valandų. Pavyzdžiui, čiabatos, fokačijos ir plikytos duonos gaminimo procesai yra ilgesni“, – aiškina M. Idir.

Dalis žmonių įvairius duonos gaminius ne tik įsigyja prekybos centruose, bet ir skirtingus jų receptus išbando namuose. Tiesa, iš pirmo karto išsikepti traškią ir skanią duoną pavyksta ne visiems. Todėl ką svarbu žinoti kepant duoną ir kokių klaidų nedaryti?

Anot M. Idir, kepant duoną dažniausiai pasitaikanti klaida – per trumpas rauginimo laikas. „Svarbiausia – nedaryti klaidos ir išlaukti tą rauginimo laikotarpį bei nepradėti duonos kepti per anksti. Svarbu išlaukti kol duona iškils, o iškepus bus puri viduje ir traški išorėje. Šviesią duoną galima kepti aukštesnėje temperatūroje, o tamsią – kiek žemesnėje“, – pataria kepinių specialistas.

Kokybiška duona turėtų būti elastinga ir akyta, be to, svarbu ir jos spalva. „Ruginė duona turėtų būti tamsiai rudos spalvos, o kvietinė ir įvairių rūšių pyragai – šviesesni, pasidengę auksine plutele. Šviežią duoną išduoda ne tik jos išvaizda, bet ir gardus kvapas, tačiau vertėtų nepamiršti, kad kepinių galiojimo laikas yra trumpesnis nei daugelio kitų produktų. Vidutiniškai duona galioja apie penkias dienas, tačiau tinkamai ją laikant kepinys gali išlikti tinkamas vartoti ir kiek ilgiau. Duoną reikėtų laikyti sandarioje, nuo oro apsaugotoje pakuotėje. Tai duonai ne tik padės nesudžiūti, bet ir apsaugos ją nuo pelėsio. Geriausia duoną laikyti duoninėje arba uždaroje spintelėje“, – patarimais dalijasi M. Idir.

„Rimi“ kepinių technologas Mahmoud Idir kviečia išbandyti naujus receptus, todėl šį kartą dalijasi gardaus deserto su karamelizuota juoda duona receptu.

Desertas su karamelizuota juoda duona
Patiekalui reikės:

500 g kefyro

290 g cukraus

10 g želatinos

50 g vandens

1 vnt. mandarino

130 g tamsios ruginės duonos

25 g sviesto

200 g šaldytų braškių

Gaminimo eiga:
  1. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite apie 5 min. išbrinkti. Į kefyrą supilkite 100 g cukraus, įtarkuokite mandarino žievelės žiupsnelį ir išmaišykite.
  2. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ir sujunkite su kefyru: iš pradžių kelis šaukštus kefyro supilkite į želatiną, masę išmaišykite ir supilkite į likusį kefyrą.
  3. Viską išmaišykite ir išpilstykite į stiklines – pilkite apie pusę stiklinės.
  4. Stiklines dėkite keletui valandų į šaldytuvą, kad sustingtų.
  5. Braškes atitirpinkite, supilkite į maisto smulkintuvą ir kartu su 40 g cukraus sumalkite iki vientisos masės.
  6. Keptuvėje arba plačiame puode kaitinkite 150 g cukraus iki gražios gintarinės spalvos. (Svarbu: nesudeginkite, nes bus kartu). Geriau pasirinkite nedidelę kaitrą ir lėčiau kaitinkite. Kuomet ištirpsta visi kristalai ir cukrus tampa gintarinės spalvos, dėkite sviesto gabaliuką ir išmaišykite, kad sviestas ištirptų ir susijungtų su cukrumi.
  7. Tamsią duoną supjaustykite nedideliais kubeliais. Į keptuvėje paruoštą karamelę sudėkite tamsią duoną ir maišykite tol, kol pasidengs visi duonos gabaliukai.
  8. Indą vis dar laikykite ant nedidelės kaitros. Duoną išpilkite ant kepimo popieriaus ir palikite atvėsti. Visiškai atvėsusią duoną maisto smulkintuve pasmulkinkite iki norimos konsistencijos. Rekomenduojama duoną naudoti kuo ilgiau pastovėjusią, tuomet ji bus traškesnė. Galima laikyti apie savaitę sandariai uždarytoje pakuotėje.
  9. Ant kefyro želė pilkite norimą kiekį braškių padažo ir pabarstykite karamelizuota duona. Valgykite iš karto. Skanaus!
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai
Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Kelionę po sostinę pradeda paroda „Tvaraus Vilniaus kūrėjai“, pristatanti miesto bendruomenių iniciatyvas
Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą

Sportas

L. Dumančičiaus įvartis nulėmė minimalią pergalę
A lygos lyderių barjeras „Riteriams“ buvo per aukštas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus Akropolis

Vilniaus „Akropolyje“ – jaukesnės ir šiuolaikiškesnės bendrosios erdvės: baigtas antrojo aukšto atnaujinimas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022