• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 8 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Vos per 20 min. ant grilio paruošite populiariąją „satay“ vištieną su tobulu riešutų padažu

2024-05-17
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Azijietiška vištiena

Azijietiška vištiena

Azijietiška virtuvė pasauliui padovanojusi didelę įvairovę skaniausių patiekalų. Vienas jų, pelnęs tarptautinį susižavėjimą, yra vištienos „satay“ su riešutų kremo padažu – švelnus, bet išraiškingas ir be galo kvapnus patiekalas, kurį lengva paruošti. O svarbiausia – labai skanus ir nebrangus, viena porcija kainuos vos kelis eurus, skaičiuoja Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Minkšta ir sultinga vištienos krūtinėlės mėsa ant iešmelių pasakiškai skaniai derės su aromatingu padažu iš virtuvės chameleono – riešutų sviesto.

„Lietuviai labai noriai improvizuoja virtuvėje, naudoja vis daugiau įvairesnių prieskonių, padažų, kitų priedų. Vienas iš populiarių pasirinkimų yra ir riešutų kremas, kuris gali bemat tapti svarbiausiu patiekalo akcentu, nors jo reikės tik kelių šaukštų. Matydami tokią jo paklausą, esame paruošę platų šio ingrediento asortimentą: siūlome ne tik glotnaus ar traškaus riešutų kremo, bet ir jo su įvairiais priedais, pavyzdžiui, šokoladu, datulėmis ar klevų sirupu. Paeksperimentuoti šį savaitgalį galima ir pigiau, nes iki savaitės pabaigos visiems šokoladiniams bei riešutų kremams su „Iki“ lojalumo kortele ar programėle taikoma 20 proc. nuolaida“, – sako G. Kitovė.

Kas yra visame pasaulyje mėgiamas „satay“?

Net jeigu ir netraukia aštrūs skoniai, įsileisti jos vėjų arčiau savo grilio išties naudinga. Lietuviškai „satė“ tariamas patiekalas – tai Azijoje populiarūs vištienos vėrinukai, kuriuos galima paruošti pagal savo aštrumo pomėgį. Tailandas ir Malaizija jį netgi laiko savo nacionaliniu patiekalu, tačiau jis gaminamas įvairiose šalyse, taip pat išplito ir į kitus žemynus, pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Satay“ populiarumo paslaptis glūdi genialiame paprastume: iš neįmantrių ingredientų sukuriamas labai kvapnus, skanus patiekalas, su kuriuo lengva greitai pamaitinti kad ir didelį būrį žmonių. „Satay“ sudaro ant grotelių kepti vištienos (arba kitos mėsos) iešmeliai ir aromatingas žemės riešutų padažas. Tiek vištienos marinatas, tiek ir padažas yra vienodai svarbūs, o juos nesunkiai paruoš net ir rečiau namuose gaminantys maistą“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Kaip ir su visais populiariais patiekalais, „satay“ variacijų yra įvairių – ingredientai priklauso ir nuo regiono, ir netgi nuo šeimos. Tačiau paprastai šviežios vištienos marinatui naudojama sojų padažas, citrinų sultys, sezamų aliejus ir prieskoniai – tokie kaip imbieras, čili, ciberžolė, kuminas ir kalendra.

Padažui, be kurio šis patiekalas netektų savo žavesio, tereikia kelių ingredientų, o ir jį paruošti yra vaikų žaidimas. Į pašildytą kokosų pieną sudedamas žemės riešutų kremas, sojų padažas, citrinų sultys ir prieskoniai.

5 patarimai, kad pavyktų iš pirmo karto

Kaip matyti, sudedamųjų dalių sąraše – lengvai prieinami ir nebrangūs produktai, kurių net nereikia ieškoti specializuotose parduotuvėse. Receptas yra išties nesudėtingas, jį nesunku pritaikyti prie savo skonio receptorių bei to, ką turite namuose. Kad visuomet pavyktų, G. Urbonavičiūtė dalijasi ir keliais naudingais patarimais.

Leiskite vištienai pasimarinuoti. Darbo paruošti „satay“ tikrai nėra daug, tačiau kantrybė bus jūsų sąjungininkas. Palikite vištieną marinate bent valandai, o geriausia – kelioms, net ir pernakt. Taip šviežios vištienos mėsa prisigers kvapnių prieskonių, taps minkšta ir tiesiog tirps burnoje. Patogu ir tai, kad šį darbą galite nuveikti dar gerokai prieš susirenkant svečiams – tuomet teliks suverti iešmelius ir per kelias minutes iškepti grilyje.

Nepamirškite pamirkyti iešmelių. Tradiciškai „satay“ veriami ant bambukinių ar medinių iešmelių. Tai patogus ir tvarus pasirinkimas, tačiau jeigu mėsą ar daržoves versite tiesiai ant jų, grilyje jie gali apdegti. Dėl to, primena G. Urbonavičiūtė, svarbu juos pamirkyti šaltame vandenyje bent 30 min.

Daugiausiai dėmesio – pagrindiniam padažo ingredientui. Azijos virtuvės pagrindas – skirtingų skonių derinys, tad ir šiame padaže tobulai dera saldus, aštrus, rūgštus ir sūrus. Svarbiausia jam yra geros kokybės riešutų kremas, o prieskonius galite adaptuoti pagal save – pavyzdžiui, keli lašai aštraus padažo sustiprins pojūčius.

Nesijaudinkite dėl padažo – jį labai sunku sugadinti. Nors receptuose pateikiamos rekomenduojamos proporcijos, šį padažą gaminant verta kliautis savo instinktais. Jaudintis neverta – jis yra nepretenzingas, tad bus skanus net ir nukrypus nuo recepto. Pavyzdžiui, jeigu atrodo, kad padažas atsiskiria, G. Urbonavičiūtė pataria palaipsniui įmaityti šiek tiek vandens. Ingredientai ir vėl susijungs į vientisą masę.

Pasigaminkite daugiau nei reikia. Patogu tai, kad „satay“ padažas gana ilgai išsilaiko šaldytuve ir yra universalus, tad juo galėsite skaninti įvairius patiekalus kitomis dienomis. Jį galite maišyti su ryžiais, daržovėmis, keptu kiaušiniu, makaronais, dėti į sumuštinius, suktinukus ar paprasčiausiai į jį mirkyti šviežių daržovių gabalėlius.

Burnoje tirpstanti „satay“ vištiena su gardžiuoju riešutų padažu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 40 min. (+marinavimo laikas)

Reikės: 700 g šviežios vištienos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų rudojo cukraus, 2 česnako skiltelių, 1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero, ½ šaukštelio maltos ciberžolės, 1 šaukštelis maltos kalendros, ½ šaukštelio malto kumino, ¼ šaukštelio maltų Kajeno pipirų arba šiek tiek aitriosios paprikos, 1 žaliosios citrinos. Padažui reikės: ½ puodelio žemės riešutų kremo, 165 ml kokosų kremo, 1 žaliosios citrinos, 1 šaukšto vandens, 1 šaukštelio smulkiai tarkuoto šviežio imbiero, žiupsnelio maltų Kajeno pipirų.

Gaminame:

  1. Vištieną supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais. Sumaišykite 2 šaukštus aliejaus, cukrų, išspaustą česnaką, druską, imbierą, kalendrą, kuminą, ciberžolę, kajeno pipirus, laimo žievelę ir šviežiai spaustas sultis dideliame dubenyje. Sudėkite vištieną ir išmaišykite, kad visa ji pasidengtų marinatu. Uždenkite vištieną ir marinuokite šaldytuve bent 45 minutes.
  2. Kol vištiena marinuojasi, sumerkite iešmelius į šaltą vandenį.
  3. Paruoškite padažą. Sudėkite ingredientus į nedidelį puodą. Pastatykite ant vidutinės ugnies, užvirinkite ir plakite iki vientisos masės. Virkite dvi minutes. Patiekite padažą šiltą arba kambario temperatūros.
  4. Ant kiekvieno iešmelio užmaukite po 4–5 gabalėlius. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio aukščio. Grilio groteles lengvai patepkite aliejumi. Uždėkite iešmelius ir kepkite apie šešias minutes, kol iškeps, retkarčiais apversdami.
  5. Išdėliokite „satay“ ant serviravimo lėkštės ir, jei norite, papuoškite kalendromis, šviežių mėtų šakelėmis. Patiekite su žemės riešutų padažu. Šalia derės ir ryžiai, šviežios ar marinuotos daržovės, salotos.
Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai
Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė
Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji
Kelionę po sostinę pradeda paroda „Tvaraus Vilniaus kūrėjai“, pristatanti miesto bendruomenių iniciatyvas
Nacionalinė biblioteka išleido pirmą „Prieinamo leidinio“ sertifikatu įvertintą knygą

Sportas

L. Dumančičiaus įvartis nulėmė minimalią pergalę
A lygos lyderių barjeras „Riteriams“ buvo per aukštas
Kviečiama registruotis į didžiausią sostinės sporto renginį – Vilniaus sporto festivalį
„Riteriams” vadovaus Gintautas Vaičiūnas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

Vilniuje automobilis rėžėsi į stotelėje stovėjusias merginas – viena iš jų žuvo

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Vilniaus rajone įgyvendintas Erasmus+ mokymo kursas “Capture The Future”

Ausinukai

Net sienos turi ausis: ar jūsų kolegos nesiklauso per paliktas ausines ar telefoną?

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus rajone aktyviai tęsiami asfaltavimo darbai

Vilniaus Akropolis

Vilniaus „Akropolyje“ – jaukesnės ir šiuolaikiškesnės bendrosios erdvės: baigtas antrojo aukšto atnaujinimas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Vilniaus rajone iškilmingai paminėta Liepos 6-oji

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Gedimino prospekte ties Katedra bus keičiami pakeliami stulpeliai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022