• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 29 sausio 2023
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Vištiena kitaip: nuo Karibų jūros iki Azijos regiono – 5 marinatų receptai

14 sausio, 2023
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
0
©Pixabay.com

©Pixabay.com

Kepta, troškinta, virta, plėšyta – vištiena gali lengvai įgauti skirtingus pavidalus ir tapti daugybe patiekalų, nuo sriubos iki kepsnelių. Dėl tokio universalumo ji yra viena populiariausių mėsų pasaulyje, o jos vartojimas kasmet tik auga. Tokias tendencijas patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, nors ir nuolat besivaržanti su kiauliena, vištiena yra vienas dažniausių pirkėjų kasdienių pasirinkimų.

„Šviežia vištiena nuolat patenka į dažniausiai pasirenkamos mėsos rūšies trejetuką, o jos pardavimai nuosekliai auga. Atsižvelgiame į savo pirkėjų poreikius ir rūpinamės, kad jie galėtų įsigyti išskirtinės kokybės vištienos už gerą kainą. Todėl savo sveriamos mėsos vitrinose prekiaujame tik be antibiotikų užauginta šviežia vištiena. Be to, suprantame, kaip svarbu sutaupyti planuojant kasdienius apsipirkimus, todėl reguliariai pritaikome jai nuolaidas“, – sako V. Budrienė.

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas, sako, kad nuostabaus skonio vištieną paruošti nėra itin sudėtinga – tereikia laikytis kelių svarbių taisyklių.

„Svarbiausia tinkamai pradėti nuo pradžių – pasirinkti aukštos kokybės šviežią vištieną, susimaišyti gerą marinatą ir duoti pakankamai laiko jam atlikti savo darbą. Jei ketinate gaminti iš šaldytos paukštienos, ją atšildyti galite keliais būdais. Turint daugiau laiko: iš šaldiklio ištraukti dar išvakarėse, nakčiai perkelti į šaldytuvą, o prieš gaminimą – leisti sušilti kambario temperatūroje. Jei skubate, tuomet mėsą atitirpinimui galite iškart perkelti ir į kambario temperatūrą, tačiau tokiu atveju – mėsai sušilus, iš karto imkitės jos marinavimo“, – patarimais dalijosi „Iki“ atstovas.

Vištienos ruošimo ABC: triukai tobulam skoniui

Anot G. Bačkovo, vištienai marinavimas itin reikalingas – ji pati savaime nėra išraiškingo skonio. Be to, tinkamas marinatas mėsai suteikia minkštumo.

„Necharakteringas skonis ir paverčia šią paukštieną tokia universalia bei mėgstama visame pasaulyje. Išbandant skirtingus marinatus, pavyksta iš naujo atrasti ir pačią vištieną. Tas pats patiekalas kaskart gali atsiskleisti vis kitaip – tereikia tinkamai suderinti prieskonius ir marinato pagrindą“, – teigia mėsos technologas.

Pasak G. Bačkovo, svarbu, kad marinuojančiame mišinyje būtų mėsą minkštinančių ingredientų, pavyzdžiui: citrinos sulčių, medaus, jogurto, acto ar net majonezo. Tuo tarpu džiovinti prieskoniai ir žolelės marinatui suteiks reikalingą skonį. O jų įvairovė itin didelė – kiekvienos šalies virtuvė turi ne vieną skirtingą tradicinį jo variantą.

„Pavyzdžiui, prancūzai marinate dažniau maišo kvapnius, o ne stipraus skonio prieskonius, renkasi alyvuogių aliejaus arba baltojo vyno ir Dižono garstyčių pagrindą. Tuo tarpu amerikiečiai neretai naudoja BBQ padažą, o portugalų ar Pietų Afrikos virtuvėms įprasti aštresni marinatai, juk jų pasididžiavimas yra peri-peri vištiena“, – pasakoja mėsos technologas.

Jei kepsite visą paukštį, „Iki“ atstovas pataria marinato mišinio pakišti ir po odele. Be to, prieš kepimą siūlo virvele surišti vištos kojas ir sparnus – taip ji išlaikys savo formą ir iškeps tolygiau.

„Nesvarbu, gaminsite visą vištą ar tik atskiras jos dalis, prieš tai paukštieną kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – tokiu būdu ją iškepsite su itin traškia odele. Prieš pjaustydami jau iškeptą, leiskite jai bent keletą minučių pailsėti. Tokiu būdu sultys tolygiau pasiskirstys ir vištienos mėsa bus minkštesnė“, – žiniomis dalijosi G. Bačkovas.

Atraskite kitokią vištieną: išbandykite marinatus, įkvėptus skirtingų pasaulio virtuvių

Jei norite atrasti naujus vištienos skonius ir per ją susipažinti su kitų šalių virtuvėmis, išbandykite G. Bačkovo siūlomus, skirtingų pasaulio regionų įkvėptus marinatų receptus.

Meksikietiškas: sumaišykite po šaukštelį čili miltelių ir kmynų, skiltelę smulkinto česnaką ir valgomąjį šaukštą medaus.

Azijos virtuvės: Sumaišykite 3 valgomus šaukštus sojų padažo, 2 valgomus šaukštus ryžių acto, po šaukštelį sezamų aliejaus ir tarkuoto šviežio imbiero, įspauskite skiltelę česnako.

Viduržemio jūros regiono: Sumaišykite po 3 valgomus šaukštus citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus, įberkite po šaukštelį džiovinto raudonėlio ir baziliko, įspauskite skiltelę česnako.

Indiškas: Sumaišykite 140 ml jogurto, 1 valgomą šaukštą kario miltelių, po šaukštelį kmynų ir džiovintos kalendros, įspauskite skiltelę česnako.

Karibų jūros regiono: Sumaišykite 60 ml apelsinų ir 30 ml laimo sulčių, įspauskite skiltelę česnako, įberkite po pusę šaukštelio kvapiųjų pipirų ir džiovintų čiobrelių.

Pasirinkto regiono marinato ingredientus sumaišykite dubenyje arba plastikiniame maišelyje. Tuomet į jį įdėkite vištieną ir įsitikinkite, kad ji tolygiai pasidengė marinatu. Uždenkite dubenį arba užriškite maišelį ir padėkite paukštieną į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, o geriausia – palikite per naktį. Prieš gaminant, vištieną ištraukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Kepkite ant grotelių, keptuvėje arba orkaitėje.

SKanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai.
Žymos: MarinatasVištiena
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Džiugi žinia Vilniui – užbaigtos Lazdynų baseino statybos
Vilnius 700 metų jubiliejų pasitiko ryškiai
Vyriausybė pritarė A. Goštauto ir Lukiškių gatvėse esančių pastatų atnaujinimo koncepcijai
Iškilmingai atidarytas naujas meno ir kultūros židinys – Rudaminos meno inkubatorius

Politika

Naujas Vilniaus miesto tarybos narys – į Seimą išėjusią A. Jakavonytę pakeitęs konservatorius A. Skaistys
Posėdžiavo Vilniaus rajono savivaldybės taryba: stipendijas skyrė dar 3 studentams, patvirtinto Valčiūnų gimnazijos modernizacijos projektą
Paskirstytos pusmetinės valstybės dotacijos politinėms partijoms
Giedrius Iškauskas: „Cancel kultūra“ ryja savo vaikus

Kultūra

Sabaliauskaitė ir Gelgotas Vilniui dovanos bendrą kūrinį: vienas kitą mes suprantame iš pusės žodžio
LXXV Vilniaus aukcione siautė varžytuvių vėjas: kūrinių kainos kilo žaibišku greičiu
Moters karžygės istorija bendram spektakliui suvienijo du režisierius
Scenografas Antanas Dubra – apie paauglystės prisiminimų svarbą spektaklyje ,,Kissmas”

Sportas

Paulius Golubickas: „Mano geriausias sezonas buvo su V. Čeburinu“
Sostinėje – Lietuvos čempionų nesėkmė prieš Alytaus ekipą
O. Verbickas toliau atstovaus „Žalgiriui“
Įspūdingiausi mėnesio „LKL“ epizodai
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Vilniaus televizijos bokštas: įdomiausi faktai, būsimoji rekonstrukcija ir restoranas

Vilniaus televizijos bokštas: įdomiausi faktai, būsimoji rekonstrukcija ir restoranas

Zodiako gėlė

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Auskarų vėrimas ir migrena: kuo tai susiję?

Auskarų vėrimas ir migrena: kuo tai susiję?

kazanas

Ką reikia žinoti apie maisto gaminimą kazane?

„Baltisches Haus“ planuoja prekybos centro „Mada“ rekonstrukciją: pateikti projektiniai pasiūlymai

„Baltisches Haus“ planuoja prekybos centro „Mada“ rekonstrukciją: pateikti projektiniai pasiūlymai

miškas

Kiek kainuoja miško kirtimo darbai?

Vaikų priėmimas į Vilniaus rajono švietimo įstaigų priešmokyklinio ugdymo grupes 2021–2022 mokslo metams

Vaikų priėmimas į Vilniaus rajono švietimo įstaigų priešmokyklinio ugdymo grupes 2021–2022 mokslo metams

Živilė Pukštienė: „Ką aš atradau taikydama refleksijos ir įsivertinimo metodus?“

Živilė Pukštienė: „Ką aš atradau taikydama refleksijos ir įsivertinimo metodus?“

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

Džiugi žinia Vilniui – užbaigtos Lazdynų baseino statybos

Džiugi žinia Vilniui – užbaigtos Lazdynų baseino statybos

Įspėjimas! Veiklą vykdo piratinė „SPIS|Prisijungti“ svetainės versija

Įspėjimas! Veiklą vykdo piratinė „SPIS|Prisijungti“ svetainės versija

Vilnius 700 metų jubiliejų pasitiko ryškiai

Vilnius 700 metų jubiliejų pasitiko ryškiai

Gyventojai raginami pranešti apie neteisėtą lašinių infuzijų naudojimą

Gyventojai raginami pranešti apie neteisėtą lašinių infuzijų naudojimą

Vyriausybė pritarė A. Goštauto ir Lukiškių gatvėse esančių pastatų atnaujinimo koncepcijai

Vyriausybė pritarė A. Goštauto ir Lukiškių gatvėse esančių pastatų atnaujinimo koncepcijai

Proneta Proneta Proneta

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis-Sveikata
  • Įdomu
  • Istorija
  • IT-technika
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba-Remontas
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Verslo naujienos
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Živilė Pukštienė: „Ką aš atradau taikydama refleksijos ir įsivertinimo metodus?“

Živilė Pukštienė: „Ką aš atradau taikydama refleksijos ir įsivertinimo metodus?“

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

Džiugi žinia Vilniui – užbaigtos Lazdynų baseino statybos

Džiugi žinia Vilniui – užbaigtos Lazdynų baseino statybos

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Verslo naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • IT-technika
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022