• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 7 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Gyvenimas

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Šie šefo patarimai kaip tik jums

2024-04-26
Gyvenimas, Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
Grilinta žuvis / freepik

Grilinta žuvis / freepik

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad bent porą kartų per savaitę turėtume skanauti žuvį, kurią galima pasiruošti ir ant grilio. O prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip tinkamai išsikepti ją kepsninėje ir neišsausinti bei neperkepti.

Žuvį reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę

Kai grilinimo sezonui prasidėjus vis dažniau lauke užkuriame kepsnines, norime ir kuo įvairesnių bei pigesnių patiekalų. Jei mėsa ir paukštiena nusibodo – verta nepamiršti žuvies. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvis yra didelės maistinės vertės, lengvai virškinamas ir organizmo gerai įsisavinamas produktas, kurį skanauti turėtume dažniau.

„Žuvyje randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų. Joje gausu mineralinių medžiagų – cinko, fosforo, taip pat riebaluose tirpių vitaminų – A, D ir E. Žuvyje gausu visaverčių baltymų, kurie būtini raumenų, audinių ir kaulų sveikatai palaikyti. Be to, žuvis yra vienas geriausių Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinių. Šios medžiagos svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai bei smegenų funkcijoms palaikyti. Todėl žuvį reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, iš viso per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad į mitybos racioną svarbu įtraukti įvairias žuvų rūšis: „Jūrinės ir gėlame vandenyje augančios žuvies maistingumas šiek tiek skiriasi. Mineralinių medžiagų ir baltymų atžvilgiu didelių skirtumų tarp jų nėra, tačiau Omega-3 rūgščių kiekis jose skiriasi – jūrinės kilmės žuvys Omega-3 riebalų rūgščių turi daugiau nei gėlavandenės žuvys. Žinoma, geriausia valgyti įvairias – ir jūrines, ir gėlų vandenų. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere žuvį.“

Kaip ant grilio išsikepti burnoje tirpstančią žuvį?

Norint ant grilio išsikepti sultingą ir burnoje tiesiog tirpstančią žuvį, svarbu žinoti keletą dalykų. Pirmiausia prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika pataria tinkamai pasiruošti kepsninę ir nepagailėti kaitros, kad žuvis iškeptų greitai ir tolygiai.

„Iškūrenus kepsninę joje turėtų būti pakankamai žarijų, o kai ties kepimo aukščiu ištiesę delną galėsite jį išlaikyti vos 2–3 sekundes, vadinasi ir kaitra bus pakankama. Kepkite žuvį nurimus liepsnai, kai žarijos tampa pilkšvo atspalvio. Be to, svarbu tinkamai pasiruošti kepimo groteles. Gerai jas įkaitinkite ir šiek tiek patepkite aliejumi, nes tik tokiu atveju žuvis prie jų neprilips. To nepadarius greičiausiai prireiks nemažai pastangų žuvį bandant nuimti nuo grotelių neišsinėrusią nuo savo odos“, – teigia V. Nadzeika.

Šefas primena ir tai, kad žuvį geriausia kepti aukštesnėje temperatūroje bei rinktis trumpesnį kepimo laiką, jos nereikėtų perkepti ar per daug suskrudinti: „Kad žuvis išliktų sultinga ir atskleistų geriausią savo skonį – neperkepkite jos. Priklausomai nuo žuvies rūšies ir dydžio, prireiks vos keliolikos minučių kepimo ir galėsite mėgautis puikiu patiekalu.“

Pataria kepti žuvį su oda

Kepimui ant grilio kulinaras V. Nadzeika pataria rinktis žuvį su oda, o marinatui naudoti paprastus, klasikinius prieskonius ir priedus. „Žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Žuvies marinato pagrindui galima pasirinkti aliejų, jogurtą ir tada dėti pasirinktus prieskonius. Tačiau rekomenduočiau rinktis kuo paprastesnius priedus: druską, penkių pipirų mišinį arba specialius žuviai skirtus prieskonių mišinius, taip pat įdėti šiek tiek pigių prieskonių: smulkinto česnako, šviežių prieskoninių žolelių ir viską apšlakstyti citrinos sultimis. Tiesa, žuvies marinavimui netinka labai aštrūs ir saldūs prieskoniai. Pabrėžčiau ir tai, jog žuvies negalima marinuoti ilgai, todėl įsigijus šviežią ją kepkite ilgai nedelsdami, o kad marinatas greičiau įsigertų žuvies odoje, iki nugarkaulio, galima padaryti keletą papildomų įpjovimų“, – pataria „Rimi“ kulinarijos technologas.

Pasinaudojant šefo patarimais kiekvienam pavyks pasigaminti gardžios žuvies, o taupantiems laiką ir pinigus „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria pasidairyti ir specialių akcijų bei įsigyti produktų bei grilio įrankių pigiau. „Siūlome platų ir kokybišką žuvies bei jūrų gėrybių pasirinkimą už patrauklias kainas. Kepimui ant grilio puikiai tiks šviežia žuvis, kurią pasimarinuoti galima pagal savo skonį arba kepimui ant grilio jau paruošti lašišų, šamų filė ir karpių kepsneliai, taip pat marinuotos auksaspalvės dorados ar arktinės palijos. Be to, prasidėjus grilinimo sezonui žuvies ar kitų ingredientų įsigyti galima pigiau, naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, asmeniniais pasiūlymais arba papildomomis nuolaidomis: pavyzdžiui, iki gegužės 6 d. BBQ įrankiams ir priedams „Good Cook“ taikoma 30 proc. nuolaida“, – primena O. Suchočeva.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniečiai išsirinko: 1,3 mln. eurų paskirstė geriausioms gyventojų idėjoms
Šventės atsakingai: kaip tvarkyti nebenaudojamus kalėdinius papuošimus
Tarptautiniame kalėdinių eglučių miške šiemet net 144 pasaulio šalys
Vilniuje automobilis partrenkęs per perėją ėjusį žmogų pasišalino

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Vilnius skirs finansavimą keturiems filmams, kuriamiems mieste
Eišiškių muzikos mokykloje sužibėjo jauni balsai
Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas
Metų knygos vaikams autorė Eglė Jasė: „Man rašymas – galimybė žaisti“

Sportas

Į Vilnių sugrįžo D. Stankevičius
Po pirmo sezono „Žalgirį“ palieka K. Hadji
„Žalgirio“ gynėjų grandį sustiprino Klaudijus Upstas
G. Radzevičius keliasi į Eurolygą, naujasis „Ryto“ kapitonas – A. Gudaitis

Populiariausi

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniečiai išsirinko: 1,3 mln. eurų paskirstė geriausioms gyventojų idėjoms

Vilniečiai išsirinko: 1,3 mln. eurų paskirstė geriausioms gyventojų idėjoms

Draudikai primena: trys pagrindinės nelaimės namuose, kurios gali užklupti šventiniu laikotarpiu

Šventės atsakingai: kaip tvarkyti nebenaudojamus kalėdinius papuošimus

Svajojate išbandyti maudynes žiemą? Specialistai atskleidė, kada geriau net nepradėti

Maudynės žiemą – mados reikalas ar tikrai sveika?

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022