• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 1 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Gyvenimas

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies? Šie šefo patarimai kaip tik jums

2024-04-26
Gyvenimas, Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
Grilinta žuvis / freepik

Grilinta žuvis / freepik

Pavasarį vis dažniau mėgaujamės lauke gaminamų patiekalų skoniais, o pasirinkti yra iš ko: nuo marinuotos pigesnės paukštienos, šviežių mėsos dešrelių ar kepsnių iki skirtingų daržovių, sūrių ar net vaisių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad bent porą kartų per savaitę turėtume skanauti žuvį, kurią galima pasiruošti ir ant grilio. O prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip tinkamai išsikepti ją kepsninėje ir neišsausinti bei neperkepti.

Žuvį reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę

Kai grilinimo sezonui prasidėjus vis dažniau lauke užkuriame kepsnines, norime ir kuo įvairesnių bei pigesnių patiekalų. Jei mėsa ir paukštiena nusibodo – verta nepamiršti žuvies. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvis yra didelės maistinės vertės, lengvai virškinamas ir organizmo gerai įsisavinamas produktas, kurį skanauti turėtume dažniau.

„Žuvyje randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų. Joje gausu mineralinių medžiagų – cinko, fosforo, taip pat riebaluose tirpių vitaminų – A, D ir E. Žuvyje gausu visaverčių baltymų, kurie būtini raumenų, audinių ir kaulų sveikatai palaikyti. Be to, žuvis yra vienas geriausių Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinių. Šios medžiagos svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai bei smegenų funkcijoms palaikyti. Todėl žuvį reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, iš viso per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad į mitybos racioną svarbu įtraukti įvairias žuvų rūšis: „Jūrinės ir gėlame vandenyje augančios žuvies maistingumas šiek tiek skiriasi. Mineralinių medžiagų ir baltymų atžvilgiu didelių skirtumų tarp jų nėra, tačiau Omega-3 rūgščių kiekis jose skiriasi – jūrinės kilmės žuvys Omega-3 riebalų rūgščių turi daugiau nei gėlavandenės žuvys. Žinoma, geriausia valgyti įvairias – ir jūrines, ir gėlų vandenų. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere žuvį.“

Kaip ant grilio išsikepti burnoje tirpstančią žuvį?

Norint ant grilio išsikepti sultingą ir burnoje tiesiog tirpstančią žuvį, svarbu žinoti keletą dalykų. Pirmiausia prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika pataria tinkamai pasiruošti kepsninę ir nepagailėti kaitros, kad žuvis iškeptų greitai ir tolygiai.

„Iškūrenus kepsninę joje turėtų būti pakankamai žarijų, o kai ties kepimo aukščiu ištiesę delną galėsite jį išlaikyti vos 2–3 sekundes, vadinasi ir kaitra bus pakankama. Kepkite žuvį nurimus liepsnai, kai žarijos tampa pilkšvo atspalvio. Be to, svarbu tinkamai pasiruošti kepimo groteles. Gerai jas įkaitinkite ir šiek tiek patepkite aliejumi, nes tik tokiu atveju žuvis prie jų neprilips. To nepadarius greičiausiai prireiks nemažai pastangų žuvį bandant nuimti nuo grotelių neišsinėrusią nuo savo odos“, – teigia V. Nadzeika.

Šefas primena ir tai, kad žuvį geriausia kepti aukštesnėje temperatūroje bei rinktis trumpesnį kepimo laiką, jos nereikėtų perkepti ar per daug suskrudinti: „Kad žuvis išliktų sultinga ir atskleistų geriausią savo skonį – neperkepkite jos. Priklausomai nuo žuvies rūšies ir dydžio, prireiks vos keliolikos minučių kepimo ir galėsite mėgautis puikiu patiekalu.“

Pataria kepti žuvį su oda

Kepimui ant grilio kulinaras V. Nadzeika pataria rinktis žuvį su oda, o marinatui naudoti paprastus, klasikinius prieskonius ir priedus. „Žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Žuvies marinato pagrindui galima pasirinkti aliejų, jogurtą ir tada dėti pasirinktus prieskonius. Tačiau rekomenduočiau rinktis kuo paprastesnius priedus: druską, penkių pipirų mišinį arba specialius žuviai skirtus prieskonių mišinius, taip pat įdėti šiek tiek pigių prieskonių: smulkinto česnako, šviežių prieskoninių žolelių ir viską apšlakstyti citrinos sultimis. Tiesa, žuvies marinavimui netinka labai aštrūs ir saldūs prieskoniai. Pabrėžčiau ir tai, jog žuvies negalima marinuoti ilgai, todėl įsigijus šviežią ją kepkite ilgai nedelsdami, o kad marinatas greičiau įsigertų žuvies odoje, iki nugarkaulio, galima padaryti keletą papildomų įpjovimų“, – pataria „Rimi“ kulinarijos technologas.

Pasinaudojant šefo patarimais kiekvienam pavyks pasigaminti gardžios žuvies, o taupantiems laiką ir pinigus „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria pasidairyti ir specialių akcijų bei įsigyti produktų bei grilio įrankių pigiau. „Siūlome platų ir kokybišką žuvies bei jūrų gėrybių pasirinkimą už patrauklias kainas. Kepimui ant grilio puikiai tiks šviežia žuvis, kurią pasimarinuoti galima pagal savo skonį arba kepimui ant grilio jau paruošti lašišų, šamų filė ir karpių kepsneliai, taip pat marinuotos auksaspalvės dorados ar arktinės palijos. Be to, prasidėjus grilinimo sezonui žuvies ar kitų ingredientų įsigyti galima pigiau, naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, asmeniniais pasiūlymais arba papildomomis nuolaidomis: pavyzdžiui, iki gegužės 6 d. BBQ įrankiams ir priedams „Good Cook“ taikoma 30 proc. nuolaida“, – primena O. Suchočeva.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą
Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos
Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone
Vilniuje iškilmingai paminėta Pasieniečių diena

Politika

Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Kauno meras V. Matijošaitis partrenkė per pėsčiųjų perėją ėjusį vyrą
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą
Protestą prieš GPM pokyčius surengę ūkininkai planuoja dar vieną akciją

Kultūra

„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį
Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla

Sportas

Keturi įvarčiai ir ilgai laukta pergalė
Trakų triatlone: Lietuvos čempionai, rekordas ir skaudžios klaidos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?
Vilniaus rajono seniūnijų žaidynėse – sportas, bendruomenė ir vasaros šventė vienoje vietoje
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Vilniuje nuo darbo nušalintas neblaivus policininkas

Vilniuje nuo darbo nušalintas neblaivus policininkas

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos

Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos

Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone

Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022