• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Trečiadienis, 29 kovo 2023
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Viena populiariausių dovanų – šokoladas: kokiu pradžiuginti mylimuosius per šv. Valentino dieną?

8 vasario, 2023
Įdomu, Laisvalaikis, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
0

Artėjant Šv. Valentino dienai daugelis nori nustebinti savo mylimuosius ne tik gėlėmis ar įvairiomis pramogomis, bet ir saldumynais. Todėl parduotuvių lentynose pirkėjai ieško aukščiausios kokybės šokoladų, skirtingais įdarais gardintų saldainių. Populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, šokoladai su sūria karamele ar jūros druska, o taip pat veganiškos šokolado alternatyvos. Tiesa, pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir šių produktų išvaizda. Vis dėlto, „Rimi“ dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad artėjant meilės dienai svarbiausia išsirinkti ne tik dailiai įpakuotus, bet ir sveikatai palankius bei kokybiškus saldumynus.

Juodasis šokoladas – sveikatai palankiausias

Anot Editos Gavelienės, nors dažnam lietuviui per Šv. Valentino dieną savo mylimiesiems dovanoti saldumynus yra dėmesio ir meilės išraiška, su jų kiekiais persistengti nevertėtų.

„Tradicijos dovanoti saldumynus nėra sietinos su sveikatai palankiu maitinimusi. Ar tai bus vaikas, ar suaugęs, ar senyvo amžiaus žmogus – bet kuriame amžiaus tarpsnyje perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nėra naudingas žmogaus sveikatai. Saldumynų nereikėtų valgyti dažniau nei du kartus per savaitę. Žinoma, saldaus maisto skonis susijęs su komfortu ir trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu, todėl nedideliais kiekiais pasilepinti desertais ar jais apdovanoti sau artimus žmones tikrai galima. Svarbiausia – neužmiršti saiko ir rinktis kokybiškus, sveikatai palankios sudėties saldumynus ir mažesnius jų kiekius“, – primena gydytoja dietologė.

Nors dalį saldumynų puikiausiai gali pakeisti džiovinti ar švieži vaisiai ir uogos, tačiau vertinantiems šokoladą gydytoja dietologė rekomenduoja rinktis būtent juodąjį. „Šios rūšies šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis, be to, jame randama medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Tiesa, jame turėtų būti ne mažiau nei 70 proc. kakavos ir kuo šis procentas didesnis – tuo produktas bus kokybiškesnis. Taip pat labai svarbu, kad šokolade nebūtų kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą“, – sako E. Gavelienė.

Kaip laikyti šokoladą?

Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė sako, kad ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles: „Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje. Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Atsilaužus gabalėlį šokolado, reikėtų jį pauostyti, tuomet dėti į burną ir leisti jam ištirpti. Šokoladui tirpstant bus jaučiama jo tekstūra ir geriausiai atsiskleis šio saldumyno skonis.“

Kokybės ekspertė šokoladą rekomenduoja laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje. „Atidarius pakuotę šokoladą geriausia laikyti sandariame inde. Taip produktą ne tik pavyks apsaugoti nuo tiesioginės šviesos spindulių ar pašalinių kvapų, bet ir buityje dažnai pasitaikančių kenkėjų. Be to, šokolado nerekomenduojama laikyti šaldytuve, nes dėl didelės drėgmės cukraus dalelės kristalizuosis ir ant šokolado atsiras matomos dėmelės. Šokoladas gali pabalti ir dėl staigių temperatūros pokyčių – dėl aukštesnės temperatūros kristalizuojasi kakavos sviestas, todėl šokolado paviršiuje taip pat gali susidaryti šviesios dėmelės. Tačiau šokolado pabalimas neturi įtakos nei jo skoniui, nei kokybei. Toks šokoladas ir toliau yra tinkamas vartoti“, – teigia A. Čudinienė.

Ji priduria, kad šokolado vartojimo terminas visuomet yra nurodomas ant produkto pakuotės: „Juodojo šokolado galiojimo terminas gali būti nuo 12 iki 24 mėnesių. Kaip žinia, dėl šios priežasties jis netgi gali būti kaupiamas atsargai. Tiesa, kitų šokolado rūšių, pavyzdžiui, su kai kuriais augaliniais priedais pagaminto šokolado tinkamumo vartoti terminas gali būti ir kiek trumpesnis, todėl visuomet rekomenduojama jį patikrinti.“

Lietuvoje populiariausi pasirinkimai

Artėjant Šv. Valentino dienai pirkėjai save ir savo artimuosius lepina įvairių rūšių šokoladu ir šokoladiniais saldainiais. Nors lietuviai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą, ne ką mažiau populiarus išlieka ir pieniškas. Tuo tarpu rausvojo („Ruby“) ar baltojo šokolado įsigyjama rečiau.

„Pastebime, kad parduotuvių lentynose mūsų pirkėjai ieško ne tik aukščiausios kokybės juodojo šokolado, bet ir skirtingais įdarais, pavyzdžiui, pistacijomis ar šampanu gardintų saldainių. Per Valentino dieną populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, taip pat – šokoladai su sūria karamele ar jūros druska. Lietuviai labai mėgsta šokoladą su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis, nes tai vertingi ir išraiškingi skonio deriniai, kurie papildo ir praturtina saldumynų skonį. Taip pat vis daugiau pirkėjų atranda dar gurmaniškesnius ir egzotiškesnius skonius. Pavyzdžiui, pipirais, žaliąja arbata, levandomis, kanapių sėklomis arba rožių žiedlapiais gardintus saldumynus. Kasmet auga ir veganiškų šokoladų bei iš ekologiškų žaliavų pagamintų saldumynų pardavimai. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau ieško ir savyje mažiau cukraus turinčių gaminių“, – tendencijas vardija A. Čudinienė.

Pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir produktų išvaizda: „Pirkėjams svarbu, kaip supakuoti saldumynai ir kokia jų išvaizda. Per Valentino dieną jie renkasi prabangesnes ir puošnesnes pakuotes bei širdies ar rožių formos gaminius, o dominuojančios spalvos, be abejonės, yra raudona ir vyšninė.“

Žymos: GurmanaiMaistasValentinas
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus
Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“
Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos
Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Politika

Kodėl dalis rinkėjų vis dar balsuoja už prorusiškus kandidatus?
Vilniaus rajono savivaldybės meru išrinktas Robert Duchnevič
Kaip dirbs naujai išrinkti merai ir tarybos?
Kovo 14 dieną prasideda išankstinis balsavimas 2023 m. savivaldybių merų rinkimų antrajame ture

Kultūra

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“
Auksinių scenos kryžių nominantės pakeliui į pasaulinę Prahos kvadrienalę
Jauniesiems Vilniaus garsintojams išdalinti Mažųjų Kristoforų apdovanojimai
Pristatomas „Once Upon a Time in Vilnius“ filmo treileris: žmonių kuriamas filmas apie Vilnių žada tikrą intrigą

Sportas

Paulius Golubickas po sostinės derbio: „Turėsime laiko pagerinti žaidimą”
Į Europą pirmą kartą žaisti atvykęs L. Vaca: „Esu labai motyvuotas“
„Ryto“ puolėjų grandį papildys Justinas Gorhamas
Stalo tenisininkai laiko aukštas pozicijas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Interjero dizaineriai: praktiškumas svarbiau už gražų vaizdą

Interjero dizaineriai: praktiškumas svarbiau už gražų vaizdą

Vilniaus rajone bus atliekama traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų techninė apžiūra

Vilniaus rajone bus atliekama traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų techninė apžiūra

Zodiako gėlė

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Vilniuje diegiama nauja viešojo transporto e. bilieto sistema: prasideda intensyvus pasiruošimas

Vilniuje diegiama nauja viešojo transporto e. bilieto sistema: prasideda intensyvus pasiruošimas

Elektros ir elektroninės įrangos atliekos

Atliekų tvarkymas Vilniaus rajone: ką svarbu žinoti tvarkant įvairias atliekas?

kazanas

Ką reikia žinoti apie maisto gaminimą kazane?

Vilniaus televizijos bokštas: įdomiausi faktai, būsimoji rekonstrukcija ir restoranas

Vilniaus televizijos bokštas: įdomiausi faktai, būsimoji rekonstrukcija ir restoranas

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Teatras prasideda ne nuo rūbinės. Maršrutas po Vilniaus dramų, tragedijų ir komedijų namus

Teatras prasideda ne nuo rūbinės. Maršrutas po Vilniaus dramų, tragedijų ir komedijų namus

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“

Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Įrengiant sankryžą prie Gariūnų bus ribojamas eismas ir keisis 20 autobuso maršrutas

Įrengiant sankryžą prie Gariūnų bus ribojamas eismas ir keisis 20 autobuso maršrutas

Proneta Proneta Proneta

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis-Sveikata
  • Įdomu
  • Istorija
  • IT-technika
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba-Remontas
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Verslo naujienos
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Verslo naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • IT-technika
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022