• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Penktadienis, 20 birželio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Viena populiariausių dovanų – šokoladas: kokiu pradžiuginti mylimuosius per šv. Valentino dieną?

2023-02-08
Įdomu, Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo

Artėjant Šv. Valentino dienai daugelis nori nustebinti savo mylimuosius ne tik gėlėmis ar įvairiomis pramogomis, bet ir saldumynais. Todėl parduotuvių lentynose pirkėjai ieško aukščiausios kokybės šokoladų, skirtingais įdarais gardintų saldainių. Populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, šokoladai su sūria karamele ar jūros druska, o taip pat veganiškos šokolado alternatyvos. Tiesa, pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir šių produktų išvaizda. Vis dėlto, „Rimi“ dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad artėjant meilės dienai svarbiausia išsirinkti ne tik dailiai įpakuotus, bet ir sveikatai palankius bei kokybiškus saldumynus.

Juodasis šokoladas – sveikatai palankiausias

Anot Editos Gavelienės, nors dažnam lietuviui per Šv. Valentino dieną savo mylimiesiems dovanoti saldumynus yra dėmesio ir meilės išraiška, su jų kiekiais persistengti nevertėtų.

„Tradicijos dovanoti saldumynus nėra sietinos su sveikatai palankiu maitinimusi. Ar tai bus vaikas, ar suaugęs, ar senyvo amžiaus žmogus – bet kuriame amžiaus tarpsnyje perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nėra naudingas žmogaus sveikatai. Saldumynų nereikėtų valgyti dažniau nei du kartus per savaitę. Žinoma, saldaus maisto skonis susijęs su komfortu ir trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu, todėl nedideliais kiekiais pasilepinti desertais ar jais apdovanoti sau artimus žmones tikrai galima. Svarbiausia – neužmiršti saiko ir rinktis kokybiškus, sveikatai palankios sudėties saldumynus ir mažesnius jų kiekius“, – primena gydytoja dietologė.

Nors dalį saldumynų puikiausiai gali pakeisti džiovinti ar švieži vaisiai ir uogos, tačiau vertinantiems šokoladą gydytoja dietologė rekomenduoja rinktis būtent juodąjį. „Šios rūšies šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis, be to, jame randama medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Tiesa, jame turėtų būti ne mažiau nei 70 proc. kakavos ir kuo šis procentas didesnis – tuo produktas bus kokybiškesnis. Taip pat labai svarbu, kad šokolade nebūtų kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą“, – sako E. Gavelienė.

Kaip laikyti šokoladą?

Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė sako, kad ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles: „Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje. Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Atsilaužus gabalėlį šokolado, reikėtų jį pauostyti, tuomet dėti į burną ir leisti jam ištirpti. Šokoladui tirpstant bus jaučiama jo tekstūra ir geriausiai atsiskleis šio saldumyno skonis.“

Kokybės ekspertė šokoladą rekomenduoja laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje. „Atidarius pakuotę šokoladą geriausia laikyti sandariame inde. Taip produktą ne tik pavyks apsaugoti nuo tiesioginės šviesos spindulių ar pašalinių kvapų, bet ir buityje dažnai pasitaikančių kenkėjų. Be to, šokolado nerekomenduojama laikyti šaldytuve, nes dėl didelės drėgmės cukraus dalelės kristalizuosis ir ant šokolado atsiras matomos dėmelės. Šokoladas gali pabalti ir dėl staigių temperatūros pokyčių – dėl aukštesnės temperatūros kristalizuojasi kakavos sviestas, todėl šokolado paviršiuje taip pat gali susidaryti šviesios dėmelės. Tačiau šokolado pabalimas neturi įtakos nei jo skoniui, nei kokybei. Toks šokoladas ir toliau yra tinkamas vartoti“, – teigia A. Čudinienė.

Ji priduria, kad šokolado vartojimo terminas visuomet yra nurodomas ant produkto pakuotės: „Juodojo šokolado galiojimo terminas gali būti nuo 12 iki 24 mėnesių. Kaip žinia, dėl šios priežasties jis netgi gali būti kaupiamas atsargai. Tiesa, kitų šokolado rūšių, pavyzdžiui, su kai kuriais augaliniais priedais pagaminto šokolado tinkamumo vartoti terminas gali būti ir kiek trumpesnis, todėl visuomet rekomenduojama jį patikrinti.“

Lietuvoje populiariausi pasirinkimai

Artėjant Šv. Valentino dienai pirkėjai save ir savo artimuosius lepina įvairių rūšių šokoladu ir šokoladiniais saldainiais. Nors lietuviai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą, ne ką mažiau populiarus išlieka ir pieniškas. Tuo tarpu rausvojo („Ruby“) ar baltojo šokolado įsigyjama rečiau.

„Pastebime, kad parduotuvių lentynose mūsų pirkėjai ieško ne tik aukščiausios kokybės juodojo šokolado, bet ir skirtingais įdarais, pavyzdžiui, pistacijomis ar šampanu gardintų saldainių. Per Valentino dieną populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, taip pat – šokoladai su sūria karamele ar jūros druska. Lietuviai labai mėgsta šokoladą su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis, nes tai vertingi ir išraiškingi skonio deriniai, kurie papildo ir praturtina saldumynų skonį. Taip pat vis daugiau pirkėjų atranda dar gurmaniškesnius ir egzotiškesnius skonius. Pavyzdžiui, pipirais, žaliąja arbata, levandomis, kanapių sėklomis arba rožių žiedlapiais gardintus saldumynus. Kasmet auga ir veganiškų šokoladų bei iš ekologiškų žaliavų pagamintų saldumynų pardavimai. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau ieško ir savyje mažiau cukraus turinčių gaminių“, – tendencijas vardija A. Čudinienė.

Pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir produktų išvaizda: „Pirkėjams svarbu, kaip supakuoti saldumynai ir kokia jų išvaizda. Per Valentino dieną jie renkasi prabangesnes ir puošnesnes pakuotes bei širdies ar rožių formos gaminius, o dominuojančios spalvos, be abejonės, yra raudona ir vyšninė.“

Žymos: GurmanaiMaistasValentinas
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis
Vilniaus rajone – trijų automobilių susidūrimas: po „VW“ išvažiavimo į priešpriešinę juostą sužaloti trys žmonės
Vilniaus ir Šiaulių rajonuose per avarijas nukentėjo penki žmonės
Šalnų padariniai Šalčininkų rajone

Politika

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą
Eksperto išvada: pertvarkius antrą pensijų pakopą, iš kaupimo galėtų trauktis 50 proc. žmonių
Apklausa: partijų reitingo viršūnėje išlieka socialdemokratai
Liberalai siūlo nedelsti ir balsuoti už Civilinės sąjungos įstatymo įsigaliojimo datą

Kultūra

Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla
„Vilties piligrimai“ tradiciniu žygiu pagerbė a. a. kunigą prelatą Juzefą Obrembskį
Žaliosios sostinės bitė tęsia kelionę – šią vasarą ją galima aplankyti Vingio parke
Festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ kvies mėgautis išskirtine muzika

Sportas

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje
L. Antalis grįžta į Vilnių
Permainingame mūšyje triumfavusiam „Rytui“ iki žiedų teliko žingsnis
„Žalgiris“ sostinėje išlygino finalo serijos rezultatą
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Sunaikintas dar vienas nelegalios prekybos rūkalais „taškas“

Tarptautinis tyrimas: kas penkta pernai Lietuvoje surūkyta cigaretė buvo nelegali

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje

Bandydama išvengti briedžio, moteris susidūrė su pasienietės „Škoda“

Vilniaus rajone – trijų automobilių susidūrimas: po „VW“ išvažiavimo į priešpriešinę juostą sužaloti trys žmonės

Vilniaus ir Šiaulių rajonuose per avarijas nukentėjo penki žmonės

Vilniaus ir Šiaulių rajonuose per avarijas nukentėjo penki žmonės

Šalnų padariniai Šalčininkų rajone

Šalnų padariniai Šalčininkų rajone

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis

Ugniagesiai gelbėjo Elektrėnų mariose sugedusią baržą su žmonėmis

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje

Rezultatyvios lygiosios Marijampolėje

Bandydama išvengti briedžio, moteris susidūrė su pasienietės „Škoda“

Vilniaus rajone – trijų automobilių susidūrimas: po „VW“ išvažiavimo į priešpriešinę juostą sužaloti trys žmonės

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022