• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 4 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Naujienos

Tarptautinės kruasanų dienos proga – rageliai nuo ryto iki vakaro: išbandykite ir originalų desertą (receptas)

2025-01-30
Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kruasanai / freepik nuotr.

Kruasanai / freepik nuotr.

Vieni prie kavos juos mėgsta paprastus sviestinius, kiti – su įvairiausiais įdarais ir dar aplietus šokoladu. Kruasanai – įnoringas kepinys net prancūzams, kuriems purus ir traškus ragelis su rytine kava pranašauja puikią dienos pradžią. Kruasanai yra tapę kontinentinių pusryčių dalimi daugumoje šalių, mėgstami jie ir lietuvių. 

 

Nenukrypstama nuo senųjų tradicijų

 

Garbę būti kruasanų šalimi savinasi ne tik prancūzai, bet ir austrai. Teigiama, kad kruasanų pusmėnulio forma nusižiūrėta nuo austriškų mielinių ragelių „Kipferl“ – jie kepti ten jau nuo XIII a. ir ilgai valgyti kaip desertas, kol išpopuliarėjo kaip pusryčių patiekalas. Prancūzijoje panašūs rageliai pradėti gaminti XVIII amžiuje.

 

Pasak iš Prancūzijos į Lietuvą gyventi atvykusio „Rimi“ vyr. kepinių technologo Mahmoudo Idiro, anksčiau Prancūzijoje rageliai buvo kepami be mielių, o kiek vėliau jiems pradėta naudoti sluoksniuota tešla su sviestu ir mielėmis. „Šiuolaikinio kruasano pradininkais laikomi prancūzų kulinaro Silvano Klaudijaus Gojo kepiniai – 1915 metais jis išleido šių sviestinių ragelių receptą iš tešlos su mielėmis. Kad kepiniai įgautų purumo ir švelnaus skonio, reikia nepagailėti sviesto – jeigu kruasane jo nėra bent jau 25 proc., jis oficialiai net negali taip vadintis. Taip pat griežtai reglamentuojamas ir cukraus kiekis.“

 

Pasak kepinių technologo, kruasanų gamyba yra pakankamai sudėtingas ir specifinės technikos reikalaujantis procesas: „Ypač svarbios mielės ir fermentacija. Be to, viena iš burnoje tirpstančių kruasanų paslapčių yra miltų bei sviesto kokybė. Svarbu ir tai, kaip ir kiek kartų lenkiama tešla, kokia jos temperatūra. Tad šių kepinių gamybai reikia daug praktikos.“

/ freepik nuotr.

Konditerijos naujokams – jau paruošta tešla

 

Norint patiems namuose pasigaminti kruasanų M. Idiras pataria naudoti jau paruoštą tešlą ir bandyti juos suformuoti patiems: „Kiekvienas kruasanas yra tarsi meno kūrinys, kuriame slypi autentiškumas ir meilė maistui. Nors tobuli kruasanai iš pačių pasigamintos tešlos ne visada pavyksta ir patyrusiems konditeriams, visada rekomenduoju nenuleisti rankų ir bandyti vėl ir vėl. Gal iš pirmo karto jie nepavyks visiškai tobuli, bet svarbu praktikuotis toliau – tai konditerijos menas, reikalaujantis kantrybės.“

 

Nesiryžtantiems patiems ruošti kruasanų tešlos, jis pataria sviestinius ragelius formuoti iš nusipirktos jau pagamintos tešlos, naudojant pačius įvairiausius įdarus. „Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų kruasanų – pasimėgaukite savaitgalių rytais po namus pasklidusiu šviežių kepinių aromatu ir su visa šeima skanaukite purius ragelius pusryčiams, pagamintus vos per keletą minučių“, – pataria ekspertas.

/ freepik nuotr.

Siūlome pasigaminti pyragą su kruasanais – jo kepti nereikės, tad spėsite pasiruošti labai greitai.

 

Nekeptas pyragas su kruasanais

 

RECEPTAS

 Patiekalui reikės:

  • 4 kruasanų su mėgstamu įdaru;
  • 120 g sausainių su šokoladu (tinka „Oreo“ tipo);
  • 150 g šokoladinių vaflių;
  • 500 ml riebios grietinėlės;
  • 120 g šokolado kepiniams;
  • 50 g sviesto.

 

Glajui reikės:

  • 80 g šokolado;
  • 50 g sviesto;
  • plaktos grietinėlės papuošimui.

 

Kaip gaminti: 

  1. Supjaustykite kruasanus, sausainius, vaflius gabaliukais ir sudėkite juos į gilesnį dubenį.
  2. Pašildykite grietinėlę, sudėkite 120 g šokolado ir sviesto, maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Karštą grietinėlę supilkite ant susmulkinto kruasanų, sausainių ir vafliukų mišinio, gerai išmaišykite. Tada supilkite į formą, išlyginkite, atvėsinkite ir kelioms valandoms ar per naktį padėkite į šaldytuvą, kad masė sukietėtų. Prieš užpilant glajų, pyragą apverskite ant serviravimo lėkštės.
  3. Ištirpinkite šokoladą su sviestu. Tolygiai paskirstykite ant pyrago ir palikite atvėsti, tada papuoškite plakta grietinėle.

 

Skanaus!

 

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų
Vilniaus rajone už gyvūnų gerovę kovoja „Zoo Patrulis“
Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Politika

Dešimtys protestuotojų ragino prezidentą neskirti Kauno ministru: politikas susiginčijo su aktyvistais
Lukašenka uždraudė Lenkijoje ir Lietuvoje registruotų sunkvežimių eismą Baltarusijoje
Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus

Kultūra

Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką

Sportas

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis
Nugalėję kauniečius „Žalgiris“ užsitikrino Europą
„Kibirkštis-TOKS“ be didesnių problemų susitvarkė su Estijos klubu
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Automobilis

Vėl metas keisti padangas: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022