• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Ketvirtadienis, 25 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Rožinis šefo Deivydo Praspaliausko meniu Berlyno gastrofestivalyje

2024-02-27
Įdomu, Lietuvos naujienos, Naujienos
Laikas: 3 min skaitymo
D. Praspaliausko kurti patiekalai Unexpectedly Pink by Vilnius vakarienei

D. Praspaliausko kurti patiekalai Unexpectedly Pink by Vilnius vakarienei

Vienas geriausių Lietuvos šefų Deivydas Praspaliauskas su savo restorano „Amandus“  komanda išmone ir talentu sužavėjo išrankiuosius Berlyno gurmanus. Specialiai festivaliui „eat!berlin“ ruoštame 10 patiekalų degustaciniame meniu rožiniai atspalviai lietuvių komandos sukurtuose patiekaluose atsiskleidė su rafinuota elegancija ir drąsa eksperimentuoti. Pasak šefo, rožinė spalva, mums įprasta šaltibarščiuose, maiste yra labai reta, tad buvo įdomu kūrybiškai pateikti temą „Unexpectedly Pink by Vilnius“ ir pakviesti vakarienės svečius į Vilniaus šaltibarščių festivalį, vyksiantį jau birželio 1 dieną.

Vilnius – gastro turizmo žemėlapyje

Berlyno gastrofestivalis „eat!berlin“ laikomas vienu inovatyviausių ir prestižiškiausių gastro festivalių pasaulyje. Festivalio organizatorius, kasmet ieškančius naujų gastronominių idėjų, sudomino „Vilnius Pink Soup Fest“ koncepcija: tikrai nedažnai pasitaiko, kad visas miestas vieną dieną tapatintųsi su nacionaliniu patiekalu ir jo spalvomis. Tad mums įprasti, o užsieniečiams – kur kas rečiau maiste sutinkami rožiniai šaltibarščių atspalviai ir tapo šefo Deivydo Praspaliausko improvizacijų tema.

Pasak pagrindinio renginio organizatorių „Go Vilnius“ vadovės Dovilės Aleksandravičienės, gastro turizmas visame pasaulyje yra vis labiau populiarėjanti turizmo atšaka, todėl ir Vilniui svarbu atsidurti keliautojų žemėlapyje ne tik kaip miestui, kuris yra modernus, saugus, žalias ar pilnas kultūros, bet ir  gausus kokybiškų, ekologiškų, autentiškų skonių. „Atvykstančių keliautojų atsiliepimai rodo, kad susidomėjimas lietuviška virtuve, o Vilnius traukia savo kulinarine gausa ir įvairove. Kurti miesto gastronominę tapatybę yra svarbi įvaizdžio formavimo dalis ir viena iš krypčių, kaip pritraukti daugiau užsienio turistų. Šiuo klausimu glaudžiai bendradarbiaujame instituciniu lygmeniu su kitomis su turizmu dirbančiomis organizacijomis, tokiomis kaip „Keliauk Lietuvoje“ ir ambasadomis“, – teigia ji.

Nuo vieno kąsnio Vilniaus iki pūgos

„eat!berlin“ festivalio metu „Wasser“ restorano salėje dviems vakarienėms rožinis 10 patiekalų degustacinis meniu buvo pateiktas beveik šimtui svečių, tarp kurių – žymiausi Vokietijos gastro žurnalistai ir nuomonės formuotojai. D. Praspaliauskas pasakoja, kad rožinę spalvą patiekalams išskirtinei vakarienei pritaikė labai netradiciškai: „Šaltibarščiai buvo tik vienas iš patiekalų – juos pateikėme kaip miniatiūrinius šefo komplimentus. Ragautojams buvo smalsu, kaip ir iš ko jie pagaminti, kokiu būdu išgaunama tokia ryški spalva. Savotiška vakaro pažiba tapo ir svečių pirmąkart ragauta burokėlių duona”, – įspūdžiais dalijosi šefas.

Dar vienas šefo komplimentas vadinosi „Vienas kąsnis Vilniaus“, kurtas tam, kad kiekvienas užsienio svečias, jo paragavęs, įsidėmėtų tradicinį Vilniaus skonį ir jis nebūtų siejamas vien su bulvėmis ar riebiais padažais: „Šis patiekalas nuolatos keičiamas mūsų restorane pagal sezonus ir vietinius produktus – nesikeičia tik idėja, pavadinimas ir moderni maisto gamybos technika. Mes, lietuviai, puikiai rūkome žuvį ir marinuojame daržoves, nes vasara tokia trumpa, kad turime ruošti atsargas ilgai žiemai. Tad Berlyne pristatėme rūkytą šamą su burokėlių sultyse marinuotais svogūnais. Norėjome, kad paragavęs jo žmogus suprastų, jog Vilnius – dar ir „skanus“ miestas.“

D. Praspaliauskas vakarienei pateikė ir du desertus, kurie atrodė lyg meno kūriniai: pirmasis buvo plaktas šeivamedžio žiedų kremas su rožinių uogų granita, o antrasis vadinosi „Pūga“. Pasak šefo, norėjosi nuvežti tikros lietuviškos pūgos pojūtį: lėkštėje laukė tikra žiemos pasaka su mažyčiu „mišku“. Per visą gastronominę patirtį vakarienės svečius lydėjo someljė Lino Kukleriaus pritaikyti gėrimai.

Pasak D. Praspaliausko, per vakarienę norėjosi parodyti ir mums jau pažįstamų patiekalų variacijų, ir sukurti tai, kas maloniai nustebintų, bet neišgąsdintų, o tuo pačiu – sudomintų ir pakviestų aplankyti Vilnių. „Žmonėms reikia tiek skonių, tiek naujų patirčių, tad manau, jog vien dėl „Vilnius Pink Soup Fest“, kuris pernai pritraukė minias dalyvių, verta važiuoti į Vilnių ne tik iš kito miesto, bet ir iš kitos šalies“, – įsitikinęs šefas.

D. Praspaliausko kurti patiekalai „Unexpectedly Pink by Vilnius“ vakarienei nuotraukų galerijoje.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Šventinio stalo likučiai: kaip tinkamai juos rūšiuoti?
FA „TransINVEST“ surengė tikrą kalėdinę futbolo šventę
Vilniaus rajono meras su žmona sveikina šv. Kalėdų bei Naujųjų metų proga
Pavilnionių parkas atgims kaip žalioji Pašilaičių oazė

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Pasitikrinkite, kaip gerai žinote lietuviškas Kalėdų tradicijas
Nuoširdus šventinis susitikimas Gerviškėse
Kalėdinė dovana Pabarėje: suremontuota laisvalaikio salė
Poškonių kaime plačiai nuskambėjo kalėdinių giesmių magija

Sportas

FA „TransINVEST“ surengė tikrą kalėdinę futbolo šventę
Su Walkerio ir Hardingo tandemu „Rytas“ tvirtai pradėjo Citadele KMT ketvirtfinalį
Nemenčinėje išaiškėjo Vilniaus rajono šaškių ir šachmatų čempionai
Sostinės jauniesiems sportininkams – ir didesnis finansavimas, ir daugiau sporto šakų

Populiariausi

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

„Nemenčinės komunalininkas“ stengsis mažinti šilumos kainas

„Nemenčinės komunalininkas“ stengsis mažinti šilumos kainas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Pasitikrinkite, kaip gerai žinote lietuviškas Kalėdų tradicijas

Pasitikrinkite, kaip gerai žinote lietuviškas Kalėdų tradicijas

Astrologinė prognozė naujų metų savaitei

Astrologinė prognozė naujų metų savaitei

Patarimai, kaip teisingai rūšiuoti maisto likučius nuo kalėdinio stalo?

Šventinio stalo likučiai: kaip tinkamai juos rūšiuoti?

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022