• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 4 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Pilni gerųjų medžiagų baklažanai: įsigiję nepadarykite šios klaidos

2024-06-21
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Grilintos daržovės

Grilintos daržovės

Joninių vakaronė gamtoje – puiki proga net retai valgantiems daržoves įvertinti jas iškeptas ant grotelių, kuomet kitaip atsiskleidžia įvairiausi jų skoniai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kad grilinti arba kepti orkaitėje ypač verta baklažanus, nes keptuvėje jie linkę sugerti riebalus. Ši daržovė – tikras skaidulų ir antioksidantų šaltinis. 

Mažai kaloringi ir naudingi sveikatai 

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, baklažanus į savo racioną naudinga įtraukti tiek sveikiems, tiek turintiems problemų dėl širdies ir kraujagyslių ligų žmonėms: „Baklažanai turi nemažai skaidulų, antioksidantų, įvairių vitaminų bei mineralų. Spalvą jiems suteikiantis antioksidantas – antocianinas, gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, todėl šią daržovę verta įtraukti į savo mitybos racioną tiems, kurie nori sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Dar viena naudinga baklažanų savybė – juose labai mažai kalorijų: 100 gramų baklažanų yra vos 20 kalorijų.“

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad baklažanai itin traukia riebalus, jeigu kepame juos keptuvėje. „Jei šią daržovę kepsite aliejuje ar įdarysite sūriu – ji taps itin riebiu ir kaloringu patiekalu. Todėl baklažanus geriausia kepti orkaitėje arba grilyje, o iškepus juos svarbu nusausinti popieriniu rankšluosčiu“, – primena dr. E. Gavelienė.

Kepant baklažanus gydytoja dietologė rekomenduoja naudoti tik šiek tiek alyvuogių aliejaus bei apšlakstyti baklažanų griežinėlius citrinos sultimis. Be to, baklažanų griežinėliai sugers mažiau riebalų, jei jie bus keletą valandų pamirkyti vėsiame pasūdytame vandenyje – druska padės sumažinti ir galimą šios daržovės kartumą.

Tinkami įvairiems patiekalams

Baklažanai tinka tiek troškiniams, tiek kaip garnyras šalia mėsos ir paukštienos patiekalų. Juos galima naudoti gaminant skirtingus užkandžius, įvairias užtepėles, salotas, makaronus. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad nors įsigyti baklažanų prekybos vietose pirkėjai gali ištisus metus, didžiausias jų pardavimas pastebimas vasaros sezono metu, kai daugelis pirkėjų šią daržovę grilina lauko kepsninėse.

„Visus metus prekiaujame baklažanais, išaugintais Ispanijoje ir Nyderlanduose. Deja, ši daržovė masiškai neauginama Lietuvoje. Tai – lepi kultūra, kuriai reikia pastovaus klimato bei daug šilumos“, – pasakoja E. Krasauskienė.

Anot ekspertės, parduotuvėje įsigytus baklažanus reikėtų laikyti šaldytuve, antraip daržovės pradės vysti, praras savo drėgnumą. Renkantis baklažanus prekybos vietose specialistė pataria atkreipti dėmesį tiek į jų spalvą, tiek į stangrumą: „Baklažanas turėtų būti stangrus, o jo odelė – lygi, žvilganti, tamsiai violetinio atspalvio ir be vytimo požymių. Šviežią daržovę išsirinkti padės ir jos kotelis – baklažano stiebelis turėtų būti kuo žalesnis. Tuo tarpu perpjovus baklažaną jis turėtų būti šviesaus, žalsvai gelsvo atspalvio. Tačiau nepjaustykite baklažano, kol nesiruošiate jo gaminti. Baklažanai greitai genda ir ima ruduoti, tad perpjovus juos geriausia suvartoti iš karto.“

E. Krasauskienė pataria grilinant daržoves nesupjaustyti jų per plonai – taip jos suirs, o pievagrybius kepti sveikus, nepjaustytus, kepurėlėmis į apačią: „Brokolius ir žiedinius kopūstus pjaustykite kaip kepsnelius. Per pusę perpjautos paprikos ir pievagrybiai iškepa per 8–10 minučių, baklažanai ir cukinijos per 5–7 minutes. Morkas ir pradžių apie 5 minutes apvirkite, tada tiek pat laiko kepkite ant grotelių – taip jos išorėje apskrus, o viduje bus minkštos.“

Pasiruoškite pigesnį, bet itin gardų grilintų daržovių garnyrą: puikiai tiks prie proginių Joninių mėsos patiekalų.

Grilintos daržovės 

Jums reikės: 

  • 1 baklažano;
  • 1 cukinijos;
  • 1 ryšulėlis storesnių smidrų;
  • 1 raudonosios paprikos arba kelių mažųjų;
  • 1 svogūno;
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:  

  1. Pasiruoškite kepsninę su švariomis grotelėmis ir įkaitinkite ją iki vidutinės kaitros.
  2. Nupjaukite baklažano, cukinijos, svogūno galus ir supjaustykite griežinėliais. Iš raudonosios paprikos išimkite sėklas ir supjaustykite ją ketvirčiais, mažas perpjaukite per pusę. Nupjaukite smidrų galus.
  3. Apšlakstykite daržoves alyvuogių aliejumi ir tolygiai pabarstykite druska bei pipirais. Daržoves kepkite, kol suminkštės ir lengvai apskrus.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Girtas vairuotojas sostinėje daužė viską, kas pasitaikė kelyje
Vingio parke bus iškirsta daug invazinių medžių
Vilniaus senamiestyje per apiplėšimą peiliu sužalotas vyras
Žirmūnuose – prasidės ilgai laukta šlaito transformacija

Politika

Dešimtys protestuotojų ragino prezidentą neskirti Kauno ministru: politikas susiginčijo su aktyvistais
Lukašenka uždraudė Lenkijoje ir Lietuvoje registruotų sunkvežimių eismą Baltarusijoje
Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus

Kultūra

Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką

Sportas

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis
Nugalėję kauniečius „Žalgiris“ užsitikrino Europą
„Kibirkštis-TOKS“ be didesnių problemų susitvarkė su Estijos klubu
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Ignoruojama perėja: girtas vyras atsitrenkė į prieš ją sustojusį automobilį

Girtas vairuotojas sostinėje daužė viską, kas pasitaikė kelyje

Klevas

Vingio parke bus iškirsta daug invazinių medžių

Vilniaus senamiestyje per apiplėšimą peiliu sužalotas vyras

Vilniaus senamiestyje per apiplėšimą peiliu sužalotas vyras

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022