• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Trečiadienis, 29 kovo 2023
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

18 kovo, 2023
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
0

Artėjantį sekmadienį, kovo 19-ąją, bus minima Tarptautinė paukštienos diena. Šios dienos minėjimas prasidėjo JAV, o vėliau išpopuliarėjo ir kitose šalyse. Lietuviai pirmenybę teikia vištienai, ji, anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, po kiaulienos yra populiariausias pirkėjų pasirinkimas.

„Vištienos pardavimai kasmet auga, beje, vis dažniau į krepšelius patenka ir kalakutiena, antiena. Pastebime, kad mūsų pirkėjams rūpi gyvūnų gerovė, jie domisi, kaip paukščiai buvo auginti, jų kilmės šalis. Todėl net 95 proc. mūsų viso šviežios mėsos reguliaraus asortimento sudaro lietuviška mėsa. Kalbant apie paukštieną, sveriamose vitrinose pardavinėjame tik lietuvišką antieną ir vištieną be antibiotikų, be to, savo kulinariniuose gaminiuose naudojame vien ant kraiko laikomų vištų kiaušinius“, – sako V. Budrienė.

Įdomybės apie paukštieną ir kiaušinius

Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, vištienos populiarumas lyginant su kitomis  paukštienos rūšimis jo nestebina.

„Vištiena yra itin universali mėsa, nusipirkus vieną paukštį iš jo galima pagaminti daugybę patiekalų. Nuo sriubos, kepsnelių iki sumuštinių ar troškinio. Be to, vištieną lengva paruošti, skirtingi prieskoniai ir marinatai ją gali atskleisti vis kitaip“, – teigia G. Bačkovas.

Tačiau, anot jo, kitas paukštienos rūšis taip pat verta įtraukti į kasdienį racioną – kiekviena pasižymi skirtingomis maistinėmis medžiagomis.

„Visa paukštiena yra ypač geras baltymų šaltinis, tačiau kalakutienoje yra mažiausiai kalorijų ir riebalų, daugiau niacino ir vitamino B6 nei vištienoje. Tuo tarpu antienoje yra daugiau riebalų, todėl ir jos skonis intensyvesnis, šiek tiek primenantis žvėrienos, joje yra daugiau geležies ir cinko. Žinoma, tiek paukštienos skonis, tiek maistinė vertė priklauso nuo jos gaminimo būdo, pasirinktos dalies, mėsos kokybės“, – pasakoja G. Bačkovas ir dalijasi mažiau žinomais faktais apie paukštieną.

Populiacija. Vištiena yra labiausiai paplitusi naminių paukščių rūšis. Skaičiuojama, kad jų pasaulyje yra daugiau nei bet kurių kitų paukščių ir net… žmonių.

Kiaušinio lukšto spalva. Nors esame pratę prie rudos ar baltos spalvos vištos kiaušinių, tačiau natūraliai jų būna įvairesnių, pavyzdžiui, žalsvų, melsvų ar rožinių. Tačiau lukšto spalva neturi įtakos kiaušinio maistinei vertei ar skoniui, ji priklauso nuo paukščio veislės.

Antibiotikai – nebūtini. Vištieną galima užauginti be antibiotikų, tačiau toks būdas užtrunka ilgiau ir yra brangesnis. Siekiant, kad paukščiai nesirgtų, ūkininkai turi užtikrinti kuo geresnes jų auginimo sąlygas bei visavertį lesalą.

Rekordas. Įprastai vištų kiaušiniai sveria apie 50–70 gramų. Tačiau Gineso rekordų knygoje užfiksuotas didžiausio vištos padėto kiaušinio svoris siekia net 454 gramus. Šis kiaušinis JAV buvo padėtas daugiau nei prieš 60 metų.

Žalias, bet saugus. Nors yra griežtai rekomenduojama nevalgyti termiškai neapdorotų kiaušinių dėl rizikos susirgti salmonelioze, viena išimtis yra. Žalius putpelių kiaušinius valgyti saugu, nes šių paukščių vidinė temperatūra yra aukšta. Be to, jų kiaušinius galima valgyti su visu lukštu, kuriame gausu kalcio, vitaminų A ir D.

Receptai – nuo troškinio iki salotų

Jei sekmadienį minėsite Paukštienos dieną, „Iki“ mėsos technologas siūlo išbandyti šių, savaitgalio pietums itin tinkančių, patiekalų receptus.

Vištienos ir perlinių kruopų maltinukai

Reikės:
400 g smulkintos vištienos
150 g virtų perlinių kruopų
1 sutarkuotos morkos
1 smulkiai supjaustyto svogūno
1 kiaušinio
Druskos, pipirų, smulkintų krapų
Aliejaus kepimui
Grietinėlės (nebūtina)
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite visus ingredientus ir iš jų formuokite norimo dydžio kukulius. Juos dėkite į vidutiniškai įkaitintą keptuvę, šiek tiek suplokite ir kepkite iš abiejų pusių maždaug po 5 minutes. Jei norite, maltinukus galite aplieti riebia grietinėle ir dar kelias minutes patroškinti uždengtoje keptuvėje. Tiekite su bulvių koše ir šviežiomis daržovėmis.

Antienos salotos su šilauogėmis

Reikės:
2 antienos krūtinėlių su oda
400 g  salotų mišinio
1 puodelio šviežių šilauogių
1/2 puodelio smulkintų migdolų
1/4 puodelio trupinto ožkos sūrio
1/4 puodelio balzamiko acto
Gaminimas:
Anties krūtinėlę įtrinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite keptuvę ir joje kepkite antieną oda žemyn apie 4–5 minutes, kol oda taps auksinė ir traški. Tuomet mėsą apverskite ir kepkite dar 3–4  minutes. Tada antieną išimkite iš keptuvės ir kelioms minutėms atidėkite į šalį. Dideliame dubenyje sumaišykite salotų mišinį, šilauoges, pjaustytus migdolus ir trupintą ožkos sūrį. Apšlakstykite salotas balzamiko užpilu ir sumaišykite. Tuomet plonai supjaustykite antieną ir jos gabaliukus sudėkite į salotas.

Kalakutienos troškinys

Reikės:
450 g virtos ir susmulkintos kalakutienos filė
1 smulkiai supjaustyto svogūno
2 griežinėliais supjaustytų morkų
2 susmulkintų česnako skiltelių
2 šaukštų miltų
2 puodelių sultinio
2 šaukštelių džiovintų čiobrelių
1 šaukštelio džiovintų rozmarinų
1 lauro lapo
Kelių saujų šaldytų žirnelių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Aliejaus kepimui
Gaminimas:
Dideliame ketaus puode įkaitinkite aliejų ir į jį suberkite svogūną bei morką. Kepkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės, o tada suberkite smulkintą česnaką, jį pakepinkite dar minutę. Tuomet suberkite miltus, juos išmaišykite ir viską kartu kepkite 1–2 minutes. Po to, į puodą lėtai supilkite sultinį, išmaišykite. Sudėkite virtą kalakutieną, prieskonius, leiskite troškiniui užvirti, o tada sumažinkite kaitrą. Troškinkite  apie 30 minučių, tada suberkite šaldytus žirnelius, viską pavirkite dar 5 minutes ir tiekite.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus
Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“
Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos
Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Politika

Kodėl dalis rinkėjų vis dar balsuoja už prorusiškus kandidatus?
Vilniaus rajono savivaldybės meru išrinktas Robert Duchnevič
Kaip dirbs naujai išrinkti merai ir tarybos?
Kovo 14 dieną prasideda išankstinis balsavimas 2023 m. savivaldybių merų rinkimų antrajame ture

Kultūra

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“
Auksinių scenos kryžių nominantės pakeliui į pasaulinę Prahos kvadrienalę
Jauniesiems Vilniaus garsintojams išdalinti Mažųjų Kristoforų apdovanojimai
Pristatomas „Once Upon a Time in Vilnius“ filmo treileris: žmonių kuriamas filmas apie Vilnių žada tikrą intrigą

Sportas

Paulius Golubickas po sostinės derbio: „Turėsime laiko pagerinti žaidimą”
Į Europą pirmą kartą žaisti atvykęs L. Vaca: „Esu labai motyvuotas“
„Ryto“ puolėjų grandį papildys Justinas Gorhamas
Stalo tenisininkai laiko aukštas pozicijas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Interjero dizaineriai: praktiškumas svarbiau už gražų vaizdą

Interjero dizaineriai: praktiškumas svarbiau už gražų vaizdą

Vilniaus rajone bus atliekama traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų techninė apžiūra

Vilniaus rajone bus atliekama traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų techninė apžiūra

Zodiako gėlė

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Vilniuje diegiama nauja viešojo transporto e. bilieto sistema: prasideda intensyvus pasiruošimas

Vilniuje diegiama nauja viešojo transporto e. bilieto sistema: prasideda intensyvus pasiruošimas

Elektros ir elektroninės įrangos atliekos

Atliekų tvarkymas Vilniaus rajone: ką svarbu žinoti tvarkant įvairias atliekas?

kazanas

Ką reikia žinoti apie maisto gaminimą kazane?

Vilniaus televizijos bokštas: įdomiausi faktai, būsimoji rekonstrukcija ir restoranas

Vilniaus televizijos bokštas: įdomiausi faktai, būsimoji rekonstrukcija ir restoranas

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Teatras prasideda ne nuo rūbinės. Maršrutas po Vilniaus dramų, tragedijų ir komedijų namus

Teatras prasideda ne nuo rūbinės. Maršrutas po Vilniaus dramų, tragedijų ir komedijų namus

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“

Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Įrengiant sankryžą prie Gariūnų bus ribojamas eismas ir keisis 20 autobuso maršrutas

Įrengiant sankryžą prie Gariūnų bus ribojamas eismas ir keisis 20 autobuso maršrutas

Proneta Proneta Proneta

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis-Sveikata
  • Įdomu
  • Istorija
  • IT-technika
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba-Remontas
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Verslo naujienos
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Verslo naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • IT-technika
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022