• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 1 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Gyvenimas

Mamos dieną atšvęskite terasoje: su šiais patarimais lašišą iškepsite tobulai

2024-05-01
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Ant grotelių kepta lašiša

Ant grotelių kepta lašiša

Tik spėjome apsidžiaugti atgimusia gamta, kai netikėtai vyšnių žiedus nuklojo sniegas. Bet žiemos grimasos pavasario neišgąsdino ir grįžus šiltiems orams vėl terasoje galime užkurti kepsnines. Artėjant vienai gražiausių pavasario švenčių – Mamos dienai – pagaminkime šį tą ypatingo ir nudžiuginkime mamas, močiutes ir visus artimuosius sveikais ir lengvai pietumis – ant grotelių kepta lašiša. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lašiša – ypač vertinga žuvis, turtinga Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika lašišą rekomenduoja gardinti citrinos sultimis ir kepti ant gerai įkaitintų grotelių. Be to, šventinį stalą padengsite pigiau, iki gegužės 6 d. pasinaudodami 40 proc. nuolaida skrostoms atlantinėms lašišoms su galvomis – jos kainuos 8,99 Eur / kg, perkant su lojalumo kortele.

Lašiša: gausybės vertingų medžiagų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad žuvis yra didelės biologinės vertės, baltymais turtingas produktas, turintis daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. „Lašiša yra riebi žuvis, o šios rūšies žuvys veiksmingos mažinant lėtinių ligų riziką, taip pat prisideda prie cholesterolio mažinimo. Lašišos riebaluose yra ypač daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jos svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, padeda koreguoti kraujospūdį, mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, lašišos taip pat naudingos smegenims bei nervų sistemai. „Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių vartojimas gerina atmintį, mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Sveikatai naudingi riebalai kartu su vitaminais A ir D stiprina sąnarius bei nervų sistemą, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje, mažina akių ligų riziką. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas.“

Žuvies valgome per mažai

Pasak dr. E. Gavelienės, daugelio mūsų mityboje žuvies vis dar trūksta: per savaitę jos reikėtų valgyti bent 2–3 kartus. Sveikatai palankios mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad jūrinių ir gėlavandenių žuvų maistingumas skiriasi: nors mineralinių medžiagų ar baltymų kiekis panašus, tačiau Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.

„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlavandenes. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – pataria gydytoja dietologė.

Medaus glazūra suteiks traškumo

Lašišą prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika siūlo gardinti paprastais bei pigiais prieskoniais: druska, pipirais, pašlakstyti citrinos sultimis. Žuviai dar galima naudoti ir medaus arba sojos padažo glazūras: taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas.

„Ruošdamiesi kepti žuvį ant grilio pirmiausia gerai įkaitinkite kepimo groteles ir jas šiek tiek patepkite aliejumi, nes tik tokiu atveju žuvis prie jų neprilips. To nepadarius greičiausiai prireiks nemažai pastangų ją bandant nuimti nuo grotelių nesubyrėjusią. Be to, žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvies kepimui tinkama aukštesnė temperatūra ir trumpesnis kepimo laikas nei mėsos, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika ir primena, kad iki gegužės 6 d. pasinaudodami 40 proc. nuolaida skrostoms atlantinėms lašišoms su galvomis – jos kainuos 8,99 Eur/kg, perkant su lojalumo kortele.

Taip pat planuojantiems šventinį Mamos dienos meniu visų reikiamų ingredientų pigiau įsigyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. O nusprendus šventinį sekmadienį praleisti kepant mėgstamus patiekalus lauke, verta iki gegužės 6 d. pasinaudoti 30 proc. nuolaida, taikoma BBQ įrankiams ir priedams „Good Cook“, perkant su lojalumo kortele. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Mamos dienos proga ant grotelių iškepę lašišos turėsite ne tik šventinį, bet ir sveikatai palankų patiekalą.

RECEPTAS

Ant grotelių kepta lašiša 

Patiekalui reikės:

800 g lašišos;

2 v. š. medaus;

Pusės citrinos sulčių;

2 v. š. sojos padažo;

2 v. š. garstyčių;

2 v. š. aliejaus;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Iš medaus, garstyčių, sojos padažo, citrinos sulčių ir aliejaus sumaišykite pigesnį marinatą, pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Lašišos gabalėlius užpilkite marinatu, pavartykite, kad pasidengtų iš visų pusių, palikite marinuotis bent pusvalandžiui.
  3. Gerai įkaitinę kepsninę kepkite ant grotelių maždaug po 4 min. iš kiekvienos pusės.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą
Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos
Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone
Vilniuje iškilmingai paminėta Pasieniečių diena

Politika

Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Kauno meras V. Matijošaitis partrenkė per pėsčiųjų perėją ėjusį vyrą
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą
Protestą prieš GPM pokyčius surengę ūkininkai planuoja dar vieną akciją

Kultūra

„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį
Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla

Sportas

Keturi įvarčiai ir ilgai laukta pergalė
Trakų triatlone: Lietuvos čempionai, rekordas ir skaudžios klaidos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?
Vilniaus rajono seniūnijų žaidynėse – sportas, bendruomenė ir vasaros šventė vienoje vietoje
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Vilniuje nuo darbo nušalintas neblaivus policininkas

Vilniuje nuo darbo nušalintas neblaivus policininkas

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos

Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos

Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone

Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022