• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 17 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Lietuva

Lietuvių mėgstamiausi: koks skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio?

2025-01-20
Lietuva, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Šnicelis

Šnicelis

Ar kada susimąstėte, kuo skiriasi ir kuo panašūs yra šniceliai, karbonadai bei muštiniai? Visų pirma, visiems šiems patiekalams dažniausiai pasirenkamos tos mėsos dalys, kurios yra be kaulo. Todėl jie dažnai kepami iš vištienos ar kalakutienos krūtinėlės, kiaulienos, veršienos bei jautienos išpjovos arba kumpio. 

Šaltuoju metų sezonu lietuviai paprastai mėgaujasi sotesniais mėsos patiekalais, sako G. Kitovė. Todėl dabar – puikus metas prisiminti gardžių kepsnių gaminimo paslaptis ir namuose išsikepti šnicelio, muštinio ar karbonado.

„Kiauliena yra daugelio mėgstamų patiekalų pagrindas, lengvai paruošiama ir pasižymi itin patraukli kaina – panašu, kad dėl šių priežasčių jos populiarumas dar ilgai neblės. Šviežia kiauliena perkama ištisus metus, tačiau sezoniškumas šviežios mėsos skyriuje taip pat šiek tiek jaučiasi – pavyzdžiui, žiemą nuperkama daugiau maltos mėsos, faršo. Natūralu, nes šaltuoju metų laiku žmonės linkę gamintis komfortiškesnius, sotesnius patiekalus. Visgi, tokios dalys kaip nugarinė, šoninė, nugarinė ar mentė yra paklausios nepriklausomai nuo to, kokie orai už lango“, – sako G. Kitovė.

Vienas patiekalas – skirtingi pavadinimai

Šnicelis, muštinis, karbonadas – sotūs ir daugelio pamėgti patiekalai. Esminis skirtumas tarp jų – pavadinimas. Šių patiekalų pavadinimai skiriasi ir skirtingose šalyse, todėl nenustebkite, jei užsienyje tą patį patiekalą ragausite jau kitu pavadinimu.

„Lietuvoje šnicelį įprasta ruošti iš kiaulienos, o Milane šį patiekalą gamina iš veršienos ir vadina jį Milano šniceliu arba pjausniu. Vienoje tas pats patiekalas vadinamas Vienos šniceliu ir kepamas lydytame svieste. Kaip ir Italijoje, Austrijoje šnicelis dažniausiai gaminamas iš veršienos. Karbonadas svetur dažniausiai vadinsis nugarinės kepsniu, o muštinis – sprandinės kepsniu“, – pasakoja „Iki“ šefai.

Karbonadas | freepik

Kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Šnicelis. Šnicelis dažnai išsiskiria traškia, auksine plutele, o dydis kartais pasitaiko ir didesnis už pačią lėkštę. Šniceliui pagaminti tinka veršienos, kiaulienos, avienos, vištienos ar kalakutienos dalys be kaulo. Prieš kepant, mėsa dažniausiai išmušama plaktuku, apvoliojama kiaušinių plakinyje, miltuose, džiūvėsėliuose, kepama aliejuje arba gruzdintuvėje, gali būti patiekiama su citrinos gabalėliu.

Karbonadas. Karbonadas – mėsos kepsnys, kuriam dažniausiai naudojama kiaulienos nugarinė. Karbonado kepsniui iškepti reikia, kad jos nugarinė būtų su kauliuku ir lašiniu, o prieš kepant jį svarbu apvolioti miltuose ar džiūvėsėliuose.

Muštinis. Muštiniai dažniausiai gaminami iš kiaulienos, kalakutienos, vištienos, jautienos, kartais ir ėrienos. Norint, kad muštiniai būtų sultingi, svarbiausia, jog mėsa turėtų nedidelį riebalų sluoksnį. Gaminant muštinius – jų miltuose ar džiūvėsėliuose apvolioti nereikia. Užtenka tik paprieskoniuoti.

„Iki“ šefai dalijasi ir dar trimis burnoje tirpstančiais kepsnių receptais, kuriuos lengvai ir greitai pasigaminsite namuose.

Tradicinis šnicelis

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos išpjovos,
  • 1/3 puodelio miltų,
  • 1 v. š česnakinės druskos,
  • ½ v. š. paprikos prieskonių,
  • ½ v. š maltų juodųjų pipirų,
  • 3 kiaušinių,
  • 2 puodelių džiūvėsėlių,
  • alyvuogių aliejaus,
  • citrinų skiltelės.

Gaminame:

  1. Kiaulienos išpjovą supjaustykite norimo dydžio kepsniais. Juos sudėkite tarp maistinės plėvelės lakštų ir padaužykite specialiu plaktu.
  2. Kepsnius apibarstykite prieskoniais. Tuomet apvoliokite juos miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
  3. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio stiprumo kaitros. Sudėkite kepsnius ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie apskrus, taps traškus ir įgaus auksinį atspalvį. Kai iškeps, šnicelį patiekite su citrinos skiltele. Mėgaukitės iš karto!

Karbonadas su sūriu ir pievagrybiais

Reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės,
  • 150 g tarkuoto sūrio,
  • 100 g smulkintų pievagrybių,
  • 1 v. š druskos,
  • 1 v. š maltų pipirų,
  • 40 g majonezo,
  • augalinio aliejaus.

Gaminame:

  1. Kiaulienos nugarinę supjaustykite gabalėliais. Mėsą išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Druską ir pipirus iš abiejų pusių įtrinkite į mėsą.
  2. Į keptuvę įpilkite augalinio aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite mėsą ir kepkite, kol ji įgaus auksinę spalvą.
  3. Majonezą sumaišykite su smulkintais pievagrybiais ir tarkuotu sūriu. Masę uždėkite ant karbonadų ir sudėkite į indą. Indą įdėkite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes, kol išsilydys sūris. Patiekite su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!
Kiauliena | freepik

Muštinis su svogūnais ir baravykais

Reikės:

  • 800 g kiaulienos nugarinės,
  • 2 svogūnų,
  • 1 v. š. druskos,
  • 1 v. š. maltų pipirų,
  • 1 v. š. jautienos prieskonių,
  • 50 g džiovintų baravykų,
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Kiaulieną supjaustykite smulkiais gabalėliais ir ją išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Prieskoniais ištepkite mėsą iš abiejų pusių.
  2. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite smulkintus svogūnus ir džiovintus baravykus ir pakepinkite apie 3-4 minutes. Tuomet sudėkite mėsą. Ją kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes.
  3. Tuomet mėsą perkelkite į indą ir įdėkite į 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Patiekite su karštomis bulvėmis, bulvių koše ir mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas
Skaudi netektis: ligoninėje mirė per gaisrą Vilniuje nukentėjusi moteris
14 tūkst. praradęs vilnietis į policiją kreipėsi tik po savaitės
Pradėta remontuoti Vilniaus rotušė: ant aptvėrimų – rotušės raida bėgant amžiams

Politika

Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido
Siūloma uždrausti nepilnamečiams parduoti nealkoholinį alų ar sidrą
Baltarusijoje strigusius vilkikus siekiama į Lietuvą įleisti per Šalčininkų postą

Kultūra

Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas
Metų knygos vaikams autorė Eglė Jasė: „Man rašymas – galimybė žaisti“
Projektas „Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią kiemą
„Praeities sujungti, ateitį kuriame kartu“. Iškilmingas projekto užbaigimas Rudaminoje

Sportas

Išretėjusiomis gretomis „Šiauliai“ nusileido „Rytui“
„Žalgirio“ sporto direktoriumi dirbs G. Klevinskas
Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“
R. Džiaukštas lieka „Žalgirio“ trenerio poste

Populiariausi

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS apie parengtą poveikio visuomenės sveikatai vertinimo (toliau – PVSV) Ataskaitą

SKELBIMAS APIE MIŠKO PARDAVIMĄ VĮ VALSTYBINIŲ MIŠKŲ URĖDIJOS NEMENČINĖS REGIONINIO PADALINIO TERITORIJOJE

Pranešimas apie perkamą žemę miškams įveisti

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

INFORMUOJAME APIE PARENGTĄ DETALIOJO PLANO KOREGAVIMĄ „APIE 15 HA TERITORIJOS TARP JUSTINIŠKIŲ GYVENAMOJO RAJONO IR BUIVYDIŠKIŲ TVENKINIŲ DETALIOJO PLANO SPRENDINIŲ KOREGAVIMAS SKLYPUOSE NR. 1 MOZŪRIŠKIŲ G. 50, NR. 4 MOZŪRIŠKIŲ G. 100 SKLYPE IR SKLYPE INICIJAVIMO PAGRINDU“

Ūkininkai galės pasinaudoti supaprastinta parama

Ūkininkams nerimauti neverta: KPP projektai bus baigiami Strateginio plano lėšomis – jokių naujų įsipareigojimų

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas

Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas

Apsaugokite savo gyvybę ir turtą: mokomoji medžiaga gaisrų prevencijos klausimais

Skaudi netektis: ligoninėje mirė per gaisrą Vilniuje nukentėjusi moteris

Tris vilniečius apgavo sukčiai: išvilioti 55,2 tūkst. eurų

14 tūkst. praradęs vilnietis į policiją kreipėsi tik po savaitės

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022