• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 15 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Lietuva

Lietuvių mėgstamiausi: koks skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio?

2025-01-20
Lietuva, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Šnicelis

Šnicelis

Ar kada susimąstėte, kuo skiriasi ir kuo panašūs yra šniceliai, karbonadai bei muštiniai? Visų pirma, visiems šiems patiekalams dažniausiai pasirenkamos tos mėsos dalys, kurios yra be kaulo. Todėl jie dažnai kepami iš vištienos ar kalakutienos krūtinėlės, kiaulienos, veršienos bei jautienos išpjovos arba kumpio. 

Šaltuoju metų sezonu lietuviai paprastai mėgaujasi sotesniais mėsos patiekalais, sako G. Kitovė. Todėl dabar – puikus metas prisiminti gardžių kepsnių gaminimo paslaptis ir namuose išsikepti šnicelio, muštinio ar karbonado.

„Kiauliena yra daugelio mėgstamų patiekalų pagrindas, lengvai paruošiama ir pasižymi itin patraukli kaina – panašu, kad dėl šių priežasčių jos populiarumas dar ilgai neblės. Šviežia kiauliena perkama ištisus metus, tačiau sezoniškumas šviežios mėsos skyriuje taip pat šiek tiek jaučiasi – pavyzdžiui, žiemą nuperkama daugiau maltos mėsos, faršo. Natūralu, nes šaltuoju metų laiku žmonės linkę gamintis komfortiškesnius, sotesnius patiekalus. Visgi, tokios dalys kaip nugarinė, šoninė, nugarinė ar mentė yra paklausios nepriklausomai nuo to, kokie orai už lango“, – sako G. Kitovė.

Vienas patiekalas – skirtingi pavadinimai

Šnicelis, muštinis, karbonadas – sotūs ir daugelio pamėgti patiekalai. Esminis skirtumas tarp jų – pavadinimas. Šių patiekalų pavadinimai skiriasi ir skirtingose šalyse, todėl nenustebkite, jei užsienyje tą patį patiekalą ragausite jau kitu pavadinimu.

„Lietuvoje šnicelį įprasta ruošti iš kiaulienos, o Milane šį patiekalą gamina iš veršienos ir vadina jį Milano šniceliu arba pjausniu. Vienoje tas pats patiekalas vadinamas Vienos šniceliu ir kepamas lydytame svieste. Kaip ir Italijoje, Austrijoje šnicelis dažniausiai gaminamas iš veršienos. Karbonadas svetur dažniausiai vadinsis nugarinės kepsniu, o muštinis – sprandinės kepsniu“, – pasakoja „Iki“ šefai.

Karbonadas | freepik

Kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Šnicelis. Šnicelis dažnai išsiskiria traškia, auksine plutele, o dydis kartais pasitaiko ir didesnis už pačią lėkštę. Šniceliui pagaminti tinka veršienos, kiaulienos, avienos, vištienos ar kalakutienos dalys be kaulo. Prieš kepant, mėsa dažniausiai išmušama plaktuku, apvoliojama kiaušinių plakinyje, miltuose, džiūvėsėliuose, kepama aliejuje arba gruzdintuvėje, gali būti patiekiama su citrinos gabalėliu.

Karbonadas. Karbonadas – mėsos kepsnys, kuriam dažniausiai naudojama kiaulienos nugarinė. Karbonado kepsniui iškepti reikia, kad jos nugarinė būtų su kauliuku ir lašiniu, o prieš kepant jį svarbu apvolioti miltuose ar džiūvėsėliuose.

Muštinis. Muštiniai dažniausiai gaminami iš kiaulienos, kalakutienos, vištienos, jautienos, kartais ir ėrienos. Norint, kad muštiniai būtų sultingi, svarbiausia, jog mėsa turėtų nedidelį riebalų sluoksnį. Gaminant muštinius – jų miltuose ar džiūvėsėliuose apvolioti nereikia. Užtenka tik paprieskoniuoti.

„Iki“ šefai dalijasi ir dar trimis burnoje tirpstančiais kepsnių receptais, kuriuos lengvai ir greitai pasigaminsite namuose.

Tradicinis šnicelis

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos išpjovos,
  • 1/3 puodelio miltų,
  • 1 v. š česnakinės druskos,
  • ½ v. š. paprikos prieskonių,
  • ½ v. š maltų juodųjų pipirų,
  • 3 kiaušinių,
  • 2 puodelių džiūvėsėlių,
  • alyvuogių aliejaus,
  • citrinų skiltelės.

Gaminame:

  1. Kiaulienos išpjovą supjaustykite norimo dydžio kepsniais. Juos sudėkite tarp maistinės plėvelės lakštų ir padaužykite specialiu plaktu.
  2. Kepsnius apibarstykite prieskoniais. Tuomet apvoliokite juos miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
  3. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio stiprumo kaitros. Sudėkite kepsnius ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie apskrus, taps traškus ir įgaus auksinį atspalvį. Kai iškeps, šnicelį patiekite su citrinos skiltele. Mėgaukitės iš karto!

Karbonadas su sūriu ir pievagrybiais

Reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės,
  • 150 g tarkuoto sūrio,
  • 100 g smulkintų pievagrybių,
  • 1 v. š druskos,
  • 1 v. š maltų pipirų,
  • 40 g majonezo,
  • augalinio aliejaus.

Gaminame:

  1. Kiaulienos nugarinę supjaustykite gabalėliais. Mėsą išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Druską ir pipirus iš abiejų pusių įtrinkite į mėsą.
  2. Į keptuvę įpilkite augalinio aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite mėsą ir kepkite, kol ji įgaus auksinę spalvą.
  3. Majonezą sumaišykite su smulkintais pievagrybiais ir tarkuotu sūriu. Masę uždėkite ant karbonadų ir sudėkite į indą. Indą įdėkite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes, kol išsilydys sūris. Patiekite su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!
Kiauliena | freepik

Muštinis su svogūnais ir baravykais

Reikės:

  • 800 g kiaulienos nugarinės,
  • 2 svogūnų,
  • 1 v. š. druskos,
  • 1 v. š. maltų pipirų,
  • 1 v. š. jautienos prieskonių,
  • 50 g džiovintų baravykų,
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Kiaulieną supjaustykite smulkiais gabalėliais ir ją išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Prieskoniais ištepkite mėsą iš abiejų pusių.
  2. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite smulkintus svogūnus ir džiovintus baravykus ir pakepinkite apie 3-4 minutes. Tuomet sudėkite mėsą. Ją kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes.
  3. Tuomet mėsą perkelkite į indą ir įdėkite į 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Patiekite su karštomis bulvėmis, bulvių koše ir mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai
Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus
Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui
Vilniečiai šėlo retro muzikos ritmu

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Retro muzikos įkvėptas šokių renginys Rotušės aikštėje – jau šiandien
Galvės Jazz fiesta kviečia pažinti kitokius Trakus
Vilnius kviečia menininkus kurti miestą – startuoja kasmetinė meno rėmimo programa
Karaliaus Mindaugo piknike prie Neries – tūkstančių vilniečių giedama Tautiška giesmė

Sportas

„Rytas“ stiprina gretas – prie komandos jungiasi S. Lukošius
Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams
Čempionų lygoje – pergalingas startas
2025 m. FIFA klubų pasaulio taurės finalas: Paryžiaus „Saint-Germain“ prieš Londono „Chelsea“
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Geriausi kokteiliai Vilniuje

Geriausi kokteiliai Vilniuje

Pirmam būstui reikalingas pradinis įnašas bus mažinamas iki 10 proc. NT vertės

Pirmam būstui reikalingas pradinis įnašas bus mažinamas iki 10 proc. NT vertės

Vilniaus rajono vicemerė Edita Tamošiūnaitė dalyvavo tarptautiniame moterų lyderystės forume Rumunijoje

Vilniaus rajono vicemerė Edita Tamošiūnaitė dalyvavo tarptautiniame moterų lyderystės forume Rumunijoje

2025 m. FIFA klubų pasaulio taurės finalas: Paryžiaus „Saint-Germain“ prieš Londono „Chelsea“

2025 m. FIFA klubų pasaulio taurės finalas: Paryžiaus „Saint-Germain“ prieš Londono „Chelsea“

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Sinoptikė: savaitė bus lietinga, bet šiluma niekur nedings

Sinoptikė: savaitė bus lietinga, bet šiluma niekur nedings

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus

Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui

Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui

Vilniečiai šėlo retro muzikos ritmu

Vilniečiai šėlo retro muzikos ritmu

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Sinoptikė: savaitė bus lietinga, bet šiluma niekur nedings

Sinoptikė: savaitė bus lietinga, bet šiluma niekur nedings

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus

Baltosios zonos sostinėje: žmonės galės apmokestinti savo kiemus

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022