• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 16 rugsėjo 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Lietuviški smidrai auga taip greitai, kad sunku rasti šviežesnę daržovę – ar tikrai žinote, kaip jos nesugadinti?

2024-05-03
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Rizoto su šparagais / iStock

Rizoto su šparagais / iStock

Pirmieji lietuviški smidrai jau rikiuojasi prekybos tinklo „Maxima“ lentynose – žalieji, baltieji ir violetiniai šviežutėliai smidrai lepins gurmanus maždaug iki Joninių. Smidrai  –  greičiausiai auganti daržovė, kurios derlius sezono metu nuimamas kasdien, tad pats metas iki soties pasimėgauti išraiškingo skonio pasiilgta gėrybe, o visą gegužės mėnesį prekybos tinkle vykstant teminiam Grilio mėnesiui tai padaryti galima dar ir pigiau. Beje, „Maximos“ kulinarijos meistrai pažymi, kad nors smidrus ypač lengva paruošti, tačiau taip pat nesunku juos ir sugadinti, todėl dalijasi, ką svarbu žinoti juos gaminant bei laikant.

Smidrų sezonas Lietuvoje paprastai prasideda gegužę ir trunka 6–8 savaites – ūgliai auga taip greitai, kad derlius nuimamas kasdien, o jeigu oro temperatūra perkopia 25 laipsnius, smidrai nurenkami net dukart per dieną. Nupjauti smidrų ūgliai vis atauga, kol birželio pabaigoje praranda didžiąją dalį vertingųjų maistinių savybių ir tuomet augalas paliekamas bujoti bei ruoštis žiemojimui.

„Lietuvos ūkiuose iš vakaro nurinkti smidrai ryte pirkėjų laukia parduotuvių lentynose. Pirkėjai su dideliu entuziazmu pasitinka pirmąjį smidrų derlių bei stengiasi išnaudoti neilgą jų sezoną. Prie šios gurmaniškos šviežio derliaus šventės pradžios prisidedame ir užtikrindami smidrams palankią kainą, kad pirkėjai galėtų pasimėgauti išsiilgtu skoniu ir pigiau išmėginti skirtingų spalvų smidrus. Taigi, visą teminį Grilio mėnesį iki pat gegužės 27 dienos, „Maximos“ parduotuvėse įvairių spalvų lietuviškų smidrų bus galima įsigyti pigiau“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė.

Žali, balti ar violetiniai?

Patys populiariausi – žalieji smidrai, kurių visuomet nuperkama keliskart daugiau nei baltųjų ar violetinių. „Maximos“ kulinarijos meistrai atkreipia dėmesį, kad skirtingų spalvų smidrai dera su skirtingais jų paruošimo būdais.

„Žalieji smidrai yra universaliausi – puikiai tinkami ir virti, ir kepti keptuvėje, yra pakankamai tvirti kepti ant grilio greta mėsos, žuvies patiekalų ar sūrių. Violetiniai smidrai – saldesni ir kiek gležnesni, tačiau būtent dėl to juos galima žalius dėti tiesiai į salotas. Balti smidrai laikomi švelnesniais, tačiau juos geriausia virti – tokia paruošimo tradicija atkeliavusi iš Vokietijos, kur būtent baltieji smidrai pripažįstami kaip delikatesas“, – pasakoja Vladislovas Judickis, „Maximos“ maisto technologas.

Įdomu tai, jog baltieji smidrai nuo žaliųjų skiriasi tik kiek kitokiu auginimo būdu – ūgliai saugomi nuo saulės šviesos juos nuolat užpilant žemėmis, todėl juose nevyksta fotosintezė ir šie lieka baltos spalvos. Prieš verdant baltuosius smidrus patariama nuplauti ir labai plonai nulupti, o siekiant išvengti kartais būdingo karstelėjimo, virtuvės šefai į verdantį vandenį įspaudžia šlakelį citrinos sulčių arba įdeda šiek tiek cukraus.

Kaip nesugadinti delikateso

Didžiausias smidrų priešas – per ilgas terminis apdorojimas. Per ilgai verdama ar kepama ši daržovė netenka skoninių savybių, konsistencijos savitumo bei praranda naudingąsias medžiagas. O juk švieži smidrai pasižymi vitaminų gausa, ypač K, A ir E, juose yra geležies, kalio, cinko, fosforo, aminorūgščių.

Prieš ruošiant bet kokios rūšies smidrus, pirmiausiai nulaužiama sumedėjusi stiebo dalis, kurią lengva apčiuopti, didesnius, storesnius ūglius patariama plonai nulupti.

Įdėjus smidrus į verdantį vandenį, virti reikia priklausomai nuo ūglių storio – apie 2–5 minutes. Be to, geriausia juos virti stačius aukštame inde, kad storiausia stiebo dalis  mirktų vandenyje, o gležnos viršūnėlės – kur sukaupta daugiausiai maistingųjų medžiagų, suminkštės nuo garų. Išvirti smidrai perliejami šaltu vandeniu, kad liktų šiek tiek traškūs bei neprarastų spalvos sodrumo.

Įkaitintoje keptuvėje ar grilyje smidrai iškeps per 4–6 minutes – juos teriekia apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir kepant pavartyti, o prieskoniais gardinti jau nuėmus nuo ugnies.

„Įsigijus smidrų, patariama juos pagaminti ir suvalgyti tą pačią dieną, mat ūgliai greitai netenka drėgmės, ima vysti, vis didesnė daržovės dalis sumedėja ir tampa nebetinkama valgyti. Parsineštus smidrus būtina laikyti šaldytuve, šviežio maisto skyrelyje, o kad ūglių galai nekietėtų, smidrus geriausia pamerkti į stiklinę su šiek tiek vandens. Kitas būdas – šaldytuve laikyti smidrus susuktus į sudrėkintą rankšluostėlį“, – pataria „Maximos“ kulinarijos meistras V. Judickis ir dalijasi nesudėtingu bei gardžiu smidrų receptu.

Citrininis rizotas su smidrais

Reikės:

  • 6 stiklinių daržovių arba vištienos sultinio
  • ketvirčio stiklinės alyvuogių aliejaus
  • smulkiai sukapoto nedidelio svogūno
  • stiklinės „Arborio“ rūšies ryžių, pusės stiklinės sauso balto vyno (galima rinktis be alkoholio)
  • 400-500 g smidrų, supjaustytų maždaug 4 cm gabaliukais (pastaba: jei smidrus supjaustysit įstrižai, patiekalas atrodys „prabangiau“)
  • puodelio šaldytų žirnelių (atšildytų iki kambario temperatūros)
  • šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės
  • 100 g sutarkuoto parmezano sūrio
  • druskos, pipirų

Gaminame:

  1. puode ar prikaistuvyje užvirkite sultinį ir palikite kaisti ant vidutinės kaitros.
  2. Kitame prikaistuvyje ar gilioje keptuvėje ant poros šaukštų įkaitinto aliejaus pakepinkite susmulkintą svogūną, kol suminkštės (apie 4 min.), berkite ryžius (prieš tai jų neplaukite) ir kepinkite, kol jų krašteliai taps skaidrūs (apie 3 min.).
  3. Tuomet pilkite vyną ir maišydami troškinkite, kol skystis beveik išgaruos.
  4. Į ryžius pilkite pusę puodelio (arba samtį) sultinio ir nuolat maišydami kepkite, kol skystis susigers į ryžius – pilkite dar samtį sultinio ir taip tęskite apie 20 min., kol skystis taps kreminis, o ryžiai jau skanūs valgyti, bet nepervirę („al dente“). Gali būti, jog viso sultinio neprireiks – orientuokitės pagal laiką ir ragaukite ryžius, pasirinkite norimą konsistenciją.
  5. Prieš pilant paskutinį samtį sultinio, dėkite į ryžius žirnelius ir smidrus, patroškinkite viską 1-2 min. ir nukelkite nuo ugnies. Tuoj pat įmaišykite citrinos žievelę (nepadauginkite, nes ryžiai taps kartūs), citrinų sultis, žalumynus bei parmezaną, taip pat druską ir pipirus. Patiekite iškart, papildomai apibarstę sūriu bei citrinos žievelėmis.

Laikas ragauti!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Rugsėjo 20 dieną kviečiama pažinti Vilniaus miškus
Po pamokų dar daugiau veiklų: vaikų būreliams sostinė šiemet paskirstė 10 mln. eurų
Gyvena Vilniuje, bet mokesčiai keliauja kitur: problemą mato tiek vilniečiai, tiek meras
Vilniaus maratone pasirodė rožinė minia: siuntė žinutę, kurią turi išgirsti kiekviena moteris

Politika

Lietuvoje lankysis naujasis Lenkijos vadovas K. Nawrockis
Žemdirbių atstovai kritikuoja norą keisti I. Hofmaną: tikriausiai, niekam nereikia dirbančio ministro
VTEK nepradės tyrimo dėl R. Duchnevičiaus
Pirmoji ponia lankėsi Helsinkio Naujojoje vaikų ligoninėje

Kultūra

Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų
Europos paveldo dienos’25 Vilniaus rajone: kur praeitis įkvepia ateitį
Derliaus šventė – pasidžiaukime bendryste!
Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Sportas

Vilniaus rajono biatlonininkų medaliai Lietuvos biatlono čempionate Nemenčinėje
Ketvirtas ratas pradėtas pergale Gargžduose
Prie treniruočių prisijungė pasveikęs gynėjas iš Kroatijos
Vilniaus rajono sportininkai nepriekaištingai pasirodė Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių II etape
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų

Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų

Trakų Vokėje galimai dega 8 vagonai: ugniagesiams sunku patekti arčiau gaisro vietos

Trakų Vokėje galimai dega 8 vagonai: ugniagesiams sunku patekti arčiau gaisro vietos

Išrinkti sostinę papuošiantys meno kūriniai

Išrinkti sostinę papuošiantys meno kūriniai

Pasveikinta pirmoji Lietuvoje tos pačios lyties asmenų pora su partnerystės pripažinimu

Pasveikinta pirmoji Lietuvoje tos pačios lyties asmenų pora su partnerystės pripažinimu

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Po pamokų dar daugiau veiklų: vaikų būreliams sostinė šiemet paskirstė 10 mln. eurų

Rugsėjo 20 dieną kviečiama pažinti Vilniaus miškus

Po pamokų dar daugiau veiklų: vaikų būreliams sostinė šiemet paskirstė 10 mln. eurų

Po pamokų dar daugiau veiklų: vaikų būreliams sostinė šiemet paskirstė 10 mln. eurų

Gyvena Vilniuje, bet mokesčiai keliauja kitur: problemą mato tiek vilniečiai, tiek meras

Gyvena Vilniuje, bet mokesčiai keliauja kitur: problemą mato tiek vilniečiai, tiek meras

Vilniaus maratone pasirodė rožinė minia: siuntė žinutę, kurią turi išgirsti kiekviena moteris

Vilniaus maratone pasirodė rožinė minia: siuntė žinutę, kurią turi išgirsti kiekviena moteris

Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Po pamokų dar daugiau veiklų: vaikų būreliams sostinė šiemet paskirstė 10 mln. eurų

Rugsėjo 20 dieną kviečiama pažinti Vilniaus miškus

Po pamokų dar daugiau veiklų: vaikų būreliams sostinė šiemet paskirstė 10 mln. eurų

Po pamokų dar daugiau veiklų: vaikų būreliams sostinė šiemet paskirstė 10 mln. eurų

Gyvena Vilniuje, bet mokesčiai keliauja kitur: problemą mato tiek vilniečiai, tiek meras

Gyvena Vilniuje, bet mokesčiai keliauja kitur: problemą mato tiek vilniečiai, tiek meras

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022