Vis daugiau lietuvių gyvenančių miestuose apsisprendžia įsigyti ir antrąjį būstą – neretai tai sodyba, sodo namelis ar būstas kurorte. Daugelis šiandien turi galimybę dirbti nuotoliu, tad neretai vasarą leidžia tolėliau nuo miesto. Tiesa, antrasis būstas neretai išsiskiria ne tik savo vieta, bet ir interjeru, ne išimtis ir virtuvės baldų sprendimai.
DOMDOM virtuvės salono projektų vadovė ir interjero dizainerė Agnė Rus pastebi, kad tie, kas ruošiasi įsigyti antrąjį būstą dažniausiai renkasi jau įrengtus butus ar namus, tačiau erdvę prisijaukina atnaujindami baldus, juos renkasi pagal savo skonį ir įpročius.
„Atostogų namų stilius labai priklauso nuo to, kuriame regione yra sodo namelis ar apartamentai. Jeigu tai kaimo sodybos tipo namas – interjere dominuoja ilgaamžiai apdailos ir interjero elementai tokie kaip medis, odiniai baldai, natūralaus pluošto audiniai. Būstas mieste dažnai nestipriai skiriasi nuo pirmojo būsto“, – savo įžvalgomis dalinasi interjero dizainerė.
Pasak jos, interjerą padiktuoja ir aplinka. Baltijos jūros miestai dažnai asocijuojasi su šviesiomis balto smėlio spalvomis, žalsvai mėlynu jūros atspalviu – tokie akcentai atsispindi ir namuose. Interjerą dažnai dekoruoja pastelinių spalvų detalėmis, džiovintais augalais – pavyzdžiui smilgomis.
„Kaip akcentą pajūryje drąsiau renkasi tokias spalvas kaip mėtinė, tamsiai mėlyna, alyvuogių spalvos, tarsi norėdami perkelti supančią gamtą į būstą“, – pasakoja A. Rus.
Virtuvė ir valgomoji zona
Virtuvės baldų ekspertė pastebi, kad planuodami antrojo būsto interjerą šeimininkai dažnai ateina jau nusprendę, kokių sprendimų nori. „Įsirengdami antro būsto virtuvę klientai jau žino, kurie sprendimai ir kokia furnitūra jiems pasiteisino ar atvirkščiai – nepatiko pirmojoje virtuvėje. Dažnas pasidomi turima furnitūra, jos gamintoju, paprašo dėti konkrečias sistemas.
Lygiai taip pat ir renkantis plokštes, o tiksliau – spalvą ar padengimą, įvertina savo patirtį, pavyzdžiui, žino, kad ant tam tikros likdavo pirštų antspaudų“, – teigia virtuvės salono projektų vadovė.
Ne paslaptis, kad antrieji namai dažnai būna mažesni, tai turi įtakos ir baldų sprendimams. Kaip paaiškina ekspertė, atostogų namuose virtuvėje dominuoja tik pagrindinė buitinė technika – šaldytuvas, plautuvė, orkaitė, ieškoma sprendimų, kurie padėtų sutaupyti vietos
„Jeigu virtuvė tikrai nedidelė, dažnai atsisakoma mikrobangų krosnelės, šaldytuvas būna mažesnis ir telpa iki stalviršio, taip lieka daugiau darbastalio, taip pat neretai atsisakoma indaplovės. Antrajame būste 4 zonų viryklę pakeičia dviejų zonų viryklė – taip išsaugoma didesnė maisto ruošimo – pjaustymo erdvė“, – sako A. Rus.
Tiesa, pasitaiko ir išimčių. Sodo nameliuose, žmonės, kurie mėgsta auginti savo uogas, vaisius ir daržovės kartais priima sprendimą turėti net didesnę virtuvę, nei pirmuose namuose, nes visus daržovių paruošimo darbus mėgsta atlikti sode – uogienių gaminimas, daržovių marinavimas, padažų ruošimas. Neretai erdvius atostogų namus turintys šeimininkai ten vieši drauge su didelėmis kompanijomis, tad ir gamina daugiau – visa tai atspindi ir virtuvės sprendimuose.
Kalbėdama apie valgomojo zoną interjero dizainerė ragina apgalvoti savo atostogų įpročius. Verta apgalvoti kaip dažnai planuojama naudotis valgomuoju, ar planuojama gaminti namuose? O gal dažniau vakarieniauti norėsis restoranuose?
„Jeigu apartamentuose gaminsitės tik pusryčius, o pietus ar vakarienę valgysite kitur – pakanka ir nedidelio staliuko ar mažesnio baro su keliomis vietomis prisėsti“, – pasakoja ekspertė.
Visgi DOMDOM salono ekspertė pastebi, kad net ir antruosiuose namuose netaupoma patogumo sąskaita, vis dažniau konsultuojamasi su ekspertais ir norima, kad net ir palikę savo pagrindinį būstą šeimininkai jaustųsi kaip namuose.