• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 21 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Kulinarijos technologė pataria, kaip namuose pasigaminti veganiškus braškių ledus: prireiks vos trijų ingredientų

2022-05-14
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo

Atšilus orams vis dažniau ieškome būdų, kaip atsigaivinti, o bene skaniausias iš jų – burnoje tirpstantys ledai, kuriuos mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Dažniausiai esame įpratę juos pirkti, bet kodėl nepabandžius pasigaminti patiems? Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, jog ledus labai lengva gaminti namuose ir dalijasi patarimais, kaip patiems susiplakti veganiškus braškių skonio ledus su kokosų pienu. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog ledai taip pat yra desertas, tad jais mėgautis turėtume saikingai.

Svarbu skaityti etiketes

„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog ledai yra priskiriami deserto kategorijai, todėl net ir karščiausią dieną jais nereikėtų piktnaudžiauti. Specialistė taip pat siūlo pasirinkti sau tinkamiausią ledų rūšį pagal pomėgius bei įtaką savo sveikatai.

„Sveikatai palankiausia rinktis tuos ledus, kuriuose yra mažiausiai maisto priedų. Vadinasi, kuo daugiau juose įvairiausių spalvų ir maisto sudėties ženklinime išvardintų sudėtinių dalių, tuo mažiau ledai bus sveikatai palankūs. Todėl rekomenduoju skaityti etiketes ir pasižiūrėti, kad jose būtų nurodyta kuo mažiau nežinomų cheminių pavadinimų. Tie ledai, kurie yra pagaminti iš vos kelių komponentų – sveikesni“, – pataria E. Gavelienė.

Sveikesnė alternatyva galėtų būti ir namuose pagaminti ledai, tačiau specialistė taip pat pataria atidžiai rinktis produktus, kurie bus naudojami ledų gamybai. „Namų gamybos ledai dažniausiai gaminami nenaudojant įvairių papildomų maisto priedų, tačiau ir parduotuvėje galime atsirinkti tokius ledus. Tiesa, pasigaminti patiems bus tikrai naudingiau“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Specialistė rekomenduoja būti atsargiais alergijų turintiems žmonėms, nes juose gali pasitaikyti daug alergizuojančių komponentų, pavyzdžiui, maistinių dažų ar pieno. Taip pat ledų reikėtų vengti kontroliuojantiems savo kūno masę arba dėl sveikatos būklės negalintiems valgyti saldumynų. Žinoma, anot specialistės, ledus gaminant namuose, galima pasirinkti produktus ir vengti tų, kurie galėtų pakenkti.

Ledų gamyba – labai paprasta

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, pasigaminti ledus namuose yra visai nesudėtinga. „Ledų gamybos receptų yra daug ir jie labai skirtingi. Norint pasigaminti klasikinius ledus rekomenduočiau naudoti grietinę ar grietinėlę. Gaivesniems ledams labiau tinkamas jogurtas ar bananas, kuris taip pat suteiks malonią konsistenciją. Gaminant ledus namuose geriausia naudoti šviežius vaisius ir uogas, o šaldytas uogas palikti ledų kokteiliams ar glotnučiams gaminti“, – pataria specialistė.

„Taip pat labai svarbu, kad uogos ar vaisiai būtų geros formos: prinokę, kvapnūs. Tik iš tokiomis savybėmis pasižyminčių gėrybių pagaminti ledai bus skanūs. Vaisių ir uogų sudėtyje yra daug natūralaus cukraus, tad jei norite pasigaminti sveikatai palankesnius desertus – saldinti papildomai nebūtina“, – rekomenduoja L. Barčaitė.

Kulinarijos technologė įžvelgia ir daugiau ledų gamybos namuose pliusų: „Gamindami ledus namuose visiškai kontroliuojame sudedamąsias dalis, o tai labai patogu tiems, kurie netoleruoja kai kurių maisto produktų arba yra alergiški. Namų gamybos ledai gali būti iš ingredientų be laktozės ar net be cukraus. Sudedamąsias dalis galime keisti pagal savo skonį. Vieni mėgsta riebesnius, o kitiems patinka ledai iš uogų arba vaisių sulčių.“

Prieš pasiraitojant rankoves ir pradedant  gaminti ledus, L. Barčaitė duoda dar keletą patarimų. Specialistė sako, jog norint, kad ledai lengviau kabintųsi ir būtų švelnesnės konsistencijos, prieš juos skanaujant reikėtų 15–20 minučių palaikyti šaldytuve ir tada dėti į ledų valgymo indus. „Rimi“ kulinarijos technologė taip pat nerekomenduoja namų gamybos ledų ilgai laikyti šaldiklyje –  geriausia iki 1 mėn.

„Rimi“ kviečia į virtuvę įsileisti pavasarišką šilumą ir dalijasi veganiškų braškių ledų su kokosų pienu receptu, kurie padės atsigaivinti. 

RECEPTAS 

Veganiški braškių ledai su kokosų pienu

Ledams reikės:

1 kg braškių

400 ml kokosų pieno

5 šaukštai klevų sirupo

Gaminimo eiga:

  1. Braškes nuplaukite, pašalinkite žalius lapelius. Į virtuvinį kombainą suberkite uogas, supilkite kokosų pieną ir klevų sirupą. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Paruoštą masę supilkite į indą ir padėkite per naktį į šaldymo kamerą.
  3. Gautus ledus išimkite iš indo, supjaustykite kubeliais ir vėl dėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite, kol neliks susidariusių ledo krislelių. Vėl gautą masę sudėkite į indą ir padėkite 1 valandai į šaldymo kamerą.
  4. Pagamintus ledus kameroje galite išlaikyti apie 1–2 savaites, prieš valgydami sutrinkite.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniečių Kalėdų miškas išpuoštas natūraliais žaisliukais – skanėstais gyvūnėliams
Šalčininkų kalėdinė pagalba keturkojams
Sulaikyta gauja, apsipirkinėję vogtomis elektroninėmis mokėjimo priemonėmis
Buivydžių seniūnija turi naujas patalpas gimnazijoje

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Poškonių kaime plačiai nuskambėjo kalėdinių giesmių magija
Iškilmingas „Rudamina – mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2025“ uždarymo renginys
Net dešimt Vilniaus erdvių pasipuoš šiuolaikinio meno kūriniais
Lenkų teatro dienos Vilniaus krašte 2025

Sportas

Sostinės jauniesiems sportininkams – ir didesnis finansavimas, ir daugiau sporto šakų
Ilgametis FK „Žalgirio“ akademijos auklėtinis N. Klimavičius lieka klube
Krašto puolėjas N. Mihajlovičius lieka Vilniuje
„Ryto“ puolimą sustabdęs „Lietkabelis“ po ilgos pertraukos džiaugiasi pergale Vilniuje

Populiariausi

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniečių Kalėdų miškas išpuoštas natūraliais žaisliukais – skanėstais gyvūnėliams

Vilniečių Kalėdų miškas išpuoštas natūraliais žaisliukais – skanėstais gyvūnėliams

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Šalčininkų kalėdinė pagalba keturkojams

Šalčininkų kalėdinė pagalba keturkojams

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022