• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 14 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kūčių stalo karalienė žuvis, Rimi nuotr.

Kūčių stalo karalienė žuvis, Rimi nuotr.

Žuvis jau daugelį metų išlieka neatsiejama lietuviškos virtuvės dalimi, ypač šventiniu laikotarpiu. Tai produktas, kurį pirkėjai vertina dėl lengvo paruošimo, maistingumo ir puikios alternatyvos tradiciniams mėsos patiekalams. Ant Kūčių stalo žuvis tinka tiek kepta, tiek troškinta, tiek patiekta kaip šaltas užkandis. Artėjant didžiausioms metų šventėms, prekybos tinklo „Rimi“ ekspertai siūlo išbandyti du nebrangius žuvies patiekalus, kurie puikiai tiks tiek Kūčių stalui, tiek gardžiai vakarienei su šeima ar draugais.

Žuvis šventiniu laikotarpiu vis dažniau tampa vienu populiariausių pasirinkimų. Ji greitai paruošiama, o jos švelnus skonis dera beveik su viskuo, kas įprasta lietuviškose virtuvėse: ar tai būtų kvapnios keptos bulvės, daržovės, troškinti kopūstai, grybų padažas ar tiesiog salotų dubenėlis.

Nesvarbu, kurią žuvį pasirinksite, jos paruošimui dažnai pakanka vos pusvalandžio. Per tą laiką orkaitėje įkaista citrina, įsigeria čiobrelių ar krapų aromatai, o žuvis tampa minkšta ir sultinga.

Tiems, kurie mėgsta traškią odelę, tereikia paskutinėmis minutėmis įjungti grilio funkciją – švelni žuvis ir traškus paviršius sukuria puikų šventinį duetą. Taip paruošta ji tampa ne tik gardžiu, bet ir sveikesniu pasirinkimu, kupinu baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir mineralų.

„Kadangi žuvis šventiniu laikotarpiu – vienas dažniausių pirkėjų pasirinkimų, daugelis pasinaudoja parduotuvių akcijomis ir žuvies įsigyja iš anksto. Nusipirkus jos už geresnę kainą, žuvį galima saugiai užsišaldyti – taip ji išlaiko kokybę ir skonį, o artėjant Kūčioms ar Kalėdoms nebereikia skubėti ar ieškoti šviežių produktų paskutinę minutę. Šį procesą dar labiau palengvina apsipirkimas internetinėje parduotuvėje – čia žuvį galima patogiai įsigyti neišeinant iš namų“, – sako L. Lesauskaitė-Remeikė.

Tiek gardžiai vakarienei, tiek Kūčių stalui išbandykite šiuos du paprastus receptus.

Orkaitėje kepta žuvis su česnakų ir citrinų padažu

Žuvis su česnakų ir citrinų padažu, Rimi nuotr.

Reikės:

  • 600 g Nilinės tilapijos filė
  • 900 g bulvių
  • 1 vnt. cukinijos
  • 2 vnt. raudonųjų svogūnų
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų
  • 20 g petražolių
  • 1 skiltelės česnako
  • 2 stiklinių sojų jogurto

Gaminimas:

Jeigu naudosite šaldytą žuvį, ją atitirpinkite. Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C. Nuskuskite ir supjaustykite bulves apie 0,5 cm storio riekelėmis, o cukiniją 1 cm storio riekelėmis. Nulupkite ir supjaustykite svogūną žiedais. Sudėkite daržoves ant skardos ir apšlakstykite aliejumi bei pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje apie 25 min.

Išimkite daržoves iš orkaitės ir sumažinkite kaitrą iki 200 °C. Ant keptų daržovių uždėkite žuvies gabalėlius, pagardintus druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje dar apie 10 min.

Susmulkinkite petražoles bei česnaką ir išspauskite citrinos sultis, viską sumaišykite su sojų jogurtu. Pagardinkite druska ir pipirais.

Orkaitėje keptas upėtakis su bazilikų ir rozmarinų marinatu

Reikės:

  • 450 g atšaldytos vaivorykštinio upėtakio filė
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • 30 g smulkintų šviežių petražolių
  • 30 g malto baziliko
  • 10 g smulkiai supjaustyto šviežio rozmarino
  • 2 skiltelių česnako, susmulkinto
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Kelių plonai supjaustytų citrinos griežinėlių

Gaminimas:

Žuvį nuplaukite šaltu vandeniu. Nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Upėtakį gausiai pagardinkite druska ir pipirais.

Sumaišykite petražoles, baziliką, rozmariną, česnaką ir alyvuogių aliejų. Mišinį tolygiai paskirstykite tarp visų žuvies ertmių.

Ant viršaus uždėkite 2–3 citrinų griežinėlius. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Skardą išklokite kepimo popieriumi arba naudokite groteles orkaitės viduje, o apačioje padėkite skardą, kad lašėtų sultys. Paruoštą ir marinuotą upėtakį dėkite ant skardos/grotelių. Kepkite 20–25 minutes, priklausomai nuo žuvies dydžio. Jei norite traškesnės odelės, paskutines 3–4 minutes įjunkite grilio funkciją. Patiekite su likusiais citrinų griežinėliais ir, jei norite, papuoškite petražolėmis ir baziliko lapeliais.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Kaip atrodys naujasis Antano Smetonos paminklas? Pristatytos penkios idėjos
Iškilo pirmoji Nacionalinio stadiono tribūna
Vilniaus regiono bendrovė Lenkijoje apdovanota už inovacijas
Šventiniu laikotarpiu nepamirškite saugoti keturkojų sveikatos

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Net dešimt Vilniaus erdvių pasipuoš šiuolaikinio meno kūriniais
Lenkų teatro dienos Vilniaus krašte 2025
Lietuvos totorių bendruomenei jau 100 metų
Vilnius skirs finansavimą keturiems filmams, kuriamiems mieste

Sportas

Pratęstas kontraktas su puolėju N. Petkovičiumi
Vilniaus „Žalgirį“ paliko E. Ofori
Šalčininkų rajone – kalėdinis 3×3 krepšinio turnyras
Rekordiniai J. Walkerio tritaškiai padėjo „Rytui“ sutriuškinti kėdainiečius

Populiariausi

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kaip atrodys naujasis Antano Smetonos paminklas? Pristatytos penkios idėjos

Kaip atrodys naujasis Antano Smetonos paminklas? Pristatytos penkios idėjos

Baltijos šalių gyventojų finansiniai lūkesčiai: optimizmą dėl augsiančių atlyginimų skandina infliacijos banga

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022