• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 15 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Kepiniai – nebūtinai saldūs: išbandykite neįprastą pyrago receptą su veršiena

2021-10-09
Įdomu, Laisvalaikis
Laikas: 4 min skaitymo

Esame įpratę, jog pyragas – tai saldus kepinys, tačiau pastaruoju metu vis labiau populiarėja nesaldinti pyragai su įvairiais priedais, tarp kurių ir mėsa. Mėsos pyragus pagaminti nėra lengva, tačiau skonis bei sotumo jausmas – garantuotas. Tokio pyrago įdarui puikiai tiks aviena, triušiena ar veršiena, pagardinta svogūnais, česnakais, žiupsneliu druskos bei pipirų, kurie padės dar labiau atsiskleisti subtiliam mėsos skoniui. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, veršiena yra lengviau virškinama, liesesnė ir minkštesnė mėsa, todėl ji ypač tinka vaikams. Visgi, veršieną, kaip ir kitą raudonos spalvos mėsą, rekomenduojama valgyti saikingai – ne daugiau kaip porą kartų per mėnesį.

Mėsa užima svarbią vietą mūsų mitybos racione. Nors dažniausiai lietuviai renkamasi kiaulieną ar jautieną, tačiau vis labiau populiarėja ir kitos mėsos rūšys, pavyzdžiui, veršiena. Tai – jaunų galvijų, kurių amžius neviršija 8 mėnesių, mėsa. Veršiena pasižymi švelniu skoniu ir minkštumu. Kadangi jauni veršiukai šeriami pienu ir gauna labai mažai žolinių pašarų – šiai mėsai būdingas ir pieno kvapas.

Anot gydytojos dietologės E. Gavelienės, lyginant su jautiena, veršiena yra daug liesesnė, švelnesnio skonio, lengviau virškinama mėsa, todėl puikiai tinka vaikams ar virškinimo problemų turintiems asmenims. „Veršienoje esančius baltymus ir riebalus mūsų organizmas skaido daug lengviau. Dėl šios priežasties veršiena rekomenduojama asmenims, sergantiems virškinimo sistemos ligomis, o taip pat puikiai tinka vaikams“, – sako gydytoja dietologė.

„Veršienoje gausu visaverčių baltymų ir lengvai įsisavinamos geležies, todėl ją rekomenduojama įtraukti į mitybos racioną. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad raudoną mėsą, apskritai, geriausia skanauti ne daugiau nei du kartus per mėnesį“, – sveikos mitybos taisykles primena E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat pataria nepiknaudžiauti šios mėsos rūšimi dėl joje esančio cholesterolio kiekio: „Kuo jaunesnis gyvūnas – tuo cholesterolio kiekis jo mėsoje yra didesnis, todėl asmenys, kuriuos vargina nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos, turėtų vengti veršienos arba valgyti ją itin saikingai.“

Visgi, ne ką mažiau svarbu pasirinkti ir kokybišką mėsą. „Veršiena turėtų būti švelniai rausvos, vientisos spalvos, minkšta ir elastinga – spustelėjus pirštu mėsa turėtų greitai įgauti pradinę formą. Šviežia veršiena turėtų kvepėti pienu, joje neturėtų būti jokių kitų pašalinių kvapų. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į šios mėsos riebalų spalvą – jauno galvijo riebalų sluoksnis turėtų būti vientisas, baltos spalvos“, – patarimais dalijasi specialistė.

Pasak E. Gavelienės, veršiena itin vertinama ir dėl to, kad ją nesunku paruošti. Svarbiausia – neperkepti mėsos, kad ji netaptų sausa. „Veršieną reikėtų marinuoti švelniai rūgščiame padaže, ją galima pagardinti česnakais, šviežiomis ar džiovintomis žolelėmis, žiupsneliu druskos bei pipirų, kurie padės dar labiau atsiskleisti subtiliam mėsos skoniui. Tai pat – patariama ją ilgiau ruošti žemesnėje temperatūroje. Taip ruošiama mėsa išsaugos visas naudas ir vitaminus“, – sako E. Gavelienė.

„Rimi“ kviečia išbandyti naujus receptus ir namuose pasigaminti sotų mielinį pyragą su veršiena, kuriuo tikrai nustebinsite savo artimuosius.

Mielinis pyragas su veršiena

sudėtingas | 6 asm. | 1 val. 40 min.

Ingredientai tešlai:

1 kiaušinio

11 g sausų mielių

2 šaukštų grietinės

100 ml pieno

200 ml kefyro

600 g kvietinių miltų

1 šaukštelio cukraus

1⁄2 šaukštelio druskos

2 šaukštų aliejaus

6 šaukštų jautienos sultinio

20 g sviesto

Ingredientai įdarui:

1 kg veršienos

1 svogūno

4 skiltelių česnako

200 ml jautienos sultinio

20 g petražolių

20 g kalendrų pagal skonį

1⁄2 šaukštelio druskos

pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Pasigaminkite tešlą. Tešlai skirti produktai turi būti kambario temperatūros.
  2. Į pašildytą pieną supilkite sausas mieles, druską, cukrų ir pamaišę palikite 15 minučių šiltai. Tada įmuškite kiaušinį, supilkite grietinę, kefyrą ir išmaišykite. Miltus persijokite, suberkite į užmaišytą masę ir užminkykite tešlą.
  3. Tešlą minkykite, kol taps elastinga ir nelips prie rankų. Dubenėlį patepkite aliejumi, dėkite tešlą, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite pakilti apie 1,5 valandos.
  4. Pasigaminkite įdarą. Mėsą, svogūną, česnaką sumalkite. Žalumynus sukapokite. Dubenyje sumaišykite mėsos faršą su prieskoniais, kapotais žalumynais. Supilkite jautienos sultinį. Viską sumaišykite.
  5. Pasigaminkite 2 vienodus pyragus. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Pabarstykite miltų ant stalo paviršiaus, tešlą formuokite pirštais spausdami ir tempdami į šonus.
  6. Ant vieno tešlos lakšto uždėkite mėsos rutulį ir suformuokite suspausdami tešlos kraštus. Apverskite paruoštą tešlą su įdaru siūle žemyn ir pirštais spauskite formuodami paplotėlį.
  7. Su žirklėmis padarykite įkirpimus – per vidurį įkirpkite ir padarykite skylutę.
  8. Kepkite 220°C temperatūroje apie 15 minučių. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, į prakirptą per vidurį skylutę įpilkite 2–3 šaukštus sultinio.
  9. Iškepusį karštą pyragą aptepkite gabalėliu sviesto.
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Kaip atrodys naujasis Antano Smetonos paminklas? Pristatytos penkios idėjos
Iškilo pirmoji Nacionalinio stadiono tribūna
Vilniaus regiono bendrovė Lenkijoje apdovanota už inovacijas
Šventiniu laikotarpiu nepamirškite saugoti keturkojų sveikatos

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Net dešimt Vilniaus erdvių pasipuoš šiuolaikinio meno kūriniais
Lenkų teatro dienos Vilniaus krašte 2025
Lietuvos totorių bendruomenei jau 100 metų
Vilnius skirs finansavimą keturiems filmams, kuriamiems mieste

Sportas

Pratęstas kontraktas su puolėju N. Petkovičiumi
Vilniaus „Žalgirį“ paliko E. Ofori
Šalčininkų rajone – kalėdinis 3×3 krepšinio turnyras
Rekordiniai J. Walkerio tritaškiai padėjo „Rytui“ sutriuškinti kėdainiečius

Populiariausi

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė 2025: kokios bus tradicijos ir naujovės

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kaip atrodys naujasis Antano Smetonos paminklas? Pristatytos penkios idėjos

Kaip atrodys naujasis Antano Smetonos paminklas? Pristatytos penkios idėjos

Baltijos šalių gyventojų finansiniai lūkesčiai: optimizmą dėl augsiančių atlyginimų skandina infliacijos banga

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022