• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 15 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Keli žingsniai: kaip salotas šviežias ir traškias išlaikyti gerokai ilgiau?

2024-05-20
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Salotos / freepik

Salotos / freepik

Atšilus orams gera kaina ir traškumu pasižyminčių salotų norisi ir prie rytinės kiaušinienės, ir prie grilio patiekalų ar tiesiog kaip sveikų, greitų priešpiečių. Tą rodo ir pirkėjų elgesys – salotos daugeliui yra neatsiejamos nuo šiltojo metų laiko, jos dažniau ir įvairesnės keliauja į pirkinių krepšelius, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Kad ir kokius žalumynus pasirinksite ir kokį receptą išbandysite, vienas iš svarbiausių dalykų ruošiant geras salotas – užtikrinti, kad lapai būtų švieži ir traškūs. Tam verta įsidėmėti kelis patarimus.

„Šiuolaikinės technologijos dabar leidžia pirkėjams pasiūlyti šviežių, Lietuvoje užaugintų salotų ištisus metus, visais sezonais. Tačiau neabejotinai kuo arčiau vasara, tuo dažniau visi ruošiame salotas, darome lengvus suktinukus su žaliais lapais, todėl traškių, sultingų salotų paklausa pastebimai išauga. Matome, kad pirkėjai vis aktyviau dairosi įdomesnių pasirinkimų net ir salotų skyriuje – ieško ne tik populiariųjų lapinių, bet ir „Lollo Biondo“, „Romaine“, „Iceberg“ ar skirtingų salotų mišinių. Skatiname sveiką, subalansuotą mitybą, todėl šią savaitę lojaliems pirkėjams paskelbėme ir naudingų akcijų įvairioms šviežioms salotoms bei jų mišiniams“, – sako G. Kitovė.

Namuose salotas laikykite taip – gerokai prailginsite jų šviežumą

Atšilus orams ir lengvėjant meniu norisi, kad šviežių salotų namuose niekuomet netrūktų. Dar vis pasitaiko įsitikinimas, kad jos suvysta vos per kelias dienas, tad reikia įsigyti tik tiek, kiek sunaudosite per vieną ar du kartus. Tačiau, pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, tereikia atsiminti, kaip šviežias salotas laikyti namuose – ir jos išliks šviežios bei traškios gerokai ilgiau.

Nuplaukite. Prieš dedant salotas į šaldytuvą, svarbu jas apžiūrėti ir pašalinti pažeistus, sudžiūvusius ar stipriau apvytusius lapus, pasakoja J. Sabaitienė. Bakterijos nuo tokių lapų gali išplisti ant kitų, tad juos nurinkę apsaugosite sveikus lapus.

Nudžiovinkite. „Norint ilgiau išlaikyti salotų šviežumą, per didelė drėgmė yra priešas numeris vienas. Todėl labai svarbu nuplautas salotas gerai išdžiovinti. Galite jas nusausinti popieriniais rankšluosčiais, tačiau veiksmingiausia bus panaudoti besisukančią salotų džiovyklę“, – pataria šviežių gėrybių žinovė.

Visą gūžę – suvyniokite. Jeigu įsigijote salotos galvą, ją nudžiovintą suvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį ir įdėkite į užspaudžiamą plastikinį maišelį arba apvyniokite folija. Laikykite šaldytuve.

Atskirus lapus – dėkite į indą. Patikrintas metodas leis pasirūpinti, kad, priklausomai nuo salotų rūšies, jos šviežios išliks ir savaitę ar net ilgiau. Visų pirma, nuplautus ir nusausintus lapus stambiai supjaustykite. Stiklainio ar plastikinio konteinerio dugną išklokite popieriniu rankšluosčiu, tuomet dėkite salotas. Ant viršaus uždėkite dar vieną-du popierinio rankšluosčio lapus, kad jie sugertų perteklinę drėgmę, ir uždarykite indą.

„Taip pat galite naudoti ir plastikinį maišelį, jei paliksite atvirą kampą orui tekėti. Tačiau tvirtame inde gležni lapai bus geriau apsaugoti nuo pažeidimų, – atkreipia dėmesį J. Sabaitienė. – Taip pat kas kelias dienas nepamirškite pakeisti popierinių rankšluosčių, jeigu jie tampa drėgni – taip užkirsite kelią bakterijų dauginimuisi.“

Laikykite toliau nuo avokadų. Kad salotos ilgiau išliktų šviežios, daržovių žinovė pataria jas laikyti atokiau nuo etileno turinčių vaisių, tokių kaip avokadai, kriaušės, obuoliai, pomidorai. Šie nokdami išskiria dujas, dėl kurių kiti produktai greičiau noksta ir genda.

Ledo vonelė šviežumui sugrąžinti. Atminkite, kad net jei viską darysite teisingai, salotos gali šiek tiek nuvysti. Šviežumą atgaivinti galima supjaustytas salotas kelias minutes pamerkus į vandenį su ledukais ir tuomet nusausinus.

Paprastai, bet gurmaniškai: keptas kamambero sūris su šviežiomis salotomis

Jau seniai salotos nėra nuobodus maistas – didelė jų įvairovė ir receptų gausa leidžia maloniai nustebinti net ir išrankius valgytojus. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pasakoja, kad visų pirma renkantis salotas verta pagalvoti, su kuo jas derinsite. Tinkamai parinkti lapai praturtins patiekalą naujais gastronominiais pojūčiais.

„Pavyzdžiui, „Lollo biondo“, „Lollo rosso“ yra didelio žalumynų mėgėjų populiarumo sulaukusios salotos, pasižyminčios šiek tiek karstelėjusiu skoniu. Jis skaniai dera su obuoliais, džiovintomis uogomis ir šviežiomis virtomis bulvėmis. „Romaine“ puikiai tinka su vištiena, sūriu ar ankštinėmis daržovėmis. Jos neturi ryškaus, įtaigaus skonio, todėl taip pat tinka žaliesiems kokteiliams ar prie grilio patiekalų. O „Iceberg“ – sultingos, jokio aitrumo neturinčios, maloniai salsvos salotos, idealiai derančios su daugybe skirtingų ingredientų, pavyzdžiui, vaisiais, daržovėmis, sūriu ar paukštiena“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Šį grilio sezoną ji kviečia išbandyti paprastą ir nesunkiai paruošiamą, bet efektingai lėkštėje atrodantį ir net gurmanams įtiksiantį receptą – „Lollo Rosso“ salotas su ant grotelių keptu kamamberu.

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:

  • 2 „Camembert“ sūrių,
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus,
  • šviežių rozmarino, čiobrelių šakelių,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 200 g raudonųjų vynuogių,
  • 1 galvos „Lollo Rosso“ salotų,
  • ½ šaukšto medaus,
  • 40 ml saulėgrąžų aliejaus,
  • 40 ml baltojo vyno acto,
  • 40 ml šviežių apelsinų sulčių,
  • druskos,
  • šviežiai maltų pipirų,
  • paprikos miltelių,
  • juodgrūdžių sėklų.

Gaminame:

  1. Padėkite kiekvieną kamamberą ant atskiro aliuminio folijos kvadrato ir patepkite alyvuogių aliejumi. Ant viršaus uždėkite rozmarino, čiobrelių šakelių ir po sutrintą česnako skiltelę.
  2. Apvyniokite foliją aplink sūrį, kad susidarytų tvirtas „maišelis“, ir dėkite jį ant grotelių. Kepkite apie 15-20 min., kol sūris suminkštės.
  3. Per tą laiką paruoškite salotas. Vynuoges perpjaukite per pusę, dalį atidėkite papuošimui. Nuplaukite ir supjaustykite „Lollo Rosso“, sumaišykite su vynuogėmis ir tolygiai paskirstykite į lėkštes.
  4. Pagaminkite padažą: sumaišykite medų, aliejų, actą, apelsinų sultis, pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Apšlakstykite salotas.
  5. Perdėkite keptus kamamberus į lėkštes ir papuoškite paprikos milteliais, likusiomis vynuogėmis ir juodgrūdžių sėklomis.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Nerekomenduojama maudytis Poškonių tvenkinyje
Skveras šalia Šv. Onos bažnyčios laukia pokyčių
Nemenčinės sporto mokyklos stalo tenisininkai iškovojo 10 medalių tarptautinėse varžybose Lenkijoje
Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Politika

Įvyko Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus įgyvendinamo projekto partnerių susitikimas
Tęsiamas Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių įgyvendinamas projektas
Švietimo, mokslo ir sporto ministrė lankėsi Trakų rajono ugdymo įstaigose
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams

Kultūra

Dviejų dešimtmečių muzikinė šventė: XX „Trakų fanfarinė savaitė“ ruošia įsimintiną programą
Retro muzikos įkvėptas šokių renginys Rotušės aikštėje – jau šiandien
Galvės Jazz fiesta kviečia pažinti kitokius Trakus
Vilnius kviečia menininkus kurti miestą – startuoja kasmetinė meno rėmimo programa

Sportas

Žalgirio mūšio jubiliejaus dieną – svarbi dvikova Maltoje
Vilnius stiprina jaunimo sportą – daugiau galimybių vaikams
Nemenčinės sporto mokyklos stalo tenisininkai iškovojo 10 medalių tarptautinėse varžybose Lenkijoje
„Rytas“ stiprina gretas – prie komandos jungiasi S. Lukošius
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Geriausi kokteiliai Vilniuje

Geriausi kokteiliai Vilniuje

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Nerimi jau kursuoja pirmasis laivas „Rytas“: vyksta badomieji plaukimai

Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui

Vilniaus rajone planuojama daugiau vietų stambiųjų atliekų surinkimui

Pirmam būstui reikalingas pradinis įnašas bus mažinamas iki 10 proc. NT vertės

Pirmam būstui reikalingas pradinis įnašas bus mažinamas iki 10 proc. NT vertės

Vilniaus rajono vicemerė Edita Tamošiūnaitė dalyvavo tarptautiniame moterų lyderystės forume Rumunijoje

Vilniaus rajono vicemerė Edita Tamošiūnaitė dalyvavo tarptautiniame moterų lyderystės forume Rumunijoje

Žalgirio mūšio jubiliejaus dieną – svarbi dvikova Maltoje

Žalgirio mūšio jubiliejaus dieną – svarbi dvikova Maltoje

Nerekomenduojama maudytis Poškonių tvenkinyje

Nerekomenduojama maudytis Poškonių tvenkinyje

Vilnius ir Vidaus reikalų ministerija kurs reagavimo pajėgumus apsaugoti kritinius objektus

Vilnius ir Vidaus reikalų ministerija kurs reagavimo pajėgumus apsaugoti kritinius objektus

Lietuvos dvarų įtaka pienininkystei: ugdė specialistus, diegė modernias technologijas

Lietuvoje – sparčiausias pieno kainų augimas visoje ES

Kilus skandalui dėl egzaminų, R. Popovienė nesvarsto apie atsistatydinimą: išgelbėjome labai daug jaunimo

Kilus skandalui dėl egzaminų, R. Popovienė nesvarsto apie atsistatydinimą: išgelbėjome labai daug jaunimo

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Žalgirio mūšio jubiliejaus dieną – svarbi dvikova Maltoje

Žalgirio mūšio jubiliejaus dieną – svarbi dvikova Maltoje

Nerekomenduojama maudytis Poškonių tvenkinyje

Nerekomenduojama maudytis Poškonių tvenkinyje

Vilnius ir Vidaus reikalų ministerija kurs reagavimo pajėgumus apsaugoti kritinius objektus

Vilnius ir Vidaus reikalų ministerija kurs reagavimo pajėgumus apsaugoti kritinius objektus

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022