• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Penktadienis, 20 birželio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Keli žingsniai: kaip salotas šviežias ir traškias išlaikyti gerokai ilgiau?

2024-05-20
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Salotos / freepik

Salotos / freepik

Atšilus orams gera kaina ir traškumu pasižyminčių salotų norisi ir prie rytinės kiaušinienės, ir prie grilio patiekalų ar tiesiog kaip sveikų, greitų priešpiečių. Tą rodo ir pirkėjų elgesys – salotos daugeliui yra neatsiejamos nuo šiltojo metų laiko, jos dažniau ir įvairesnės keliauja į pirkinių krepšelius, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Kad ir kokius žalumynus pasirinksite ir kokį receptą išbandysite, vienas iš svarbiausių dalykų ruošiant geras salotas – užtikrinti, kad lapai būtų švieži ir traškūs. Tam verta įsidėmėti kelis patarimus.

„Šiuolaikinės technologijos dabar leidžia pirkėjams pasiūlyti šviežių, Lietuvoje užaugintų salotų ištisus metus, visais sezonais. Tačiau neabejotinai kuo arčiau vasara, tuo dažniau visi ruošiame salotas, darome lengvus suktinukus su žaliais lapais, todėl traškių, sultingų salotų paklausa pastebimai išauga. Matome, kad pirkėjai vis aktyviau dairosi įdomesnių pasirinkimų net ir salotų skyriuje – ieško ne tik populiariųjų lapinių, bet ir „Lollo Biondo“, „Romaine“, „Iceberg“ ar skirtingų salotų mišinių. Skatiname sveiką, subalansuotą mitybą, todėl šią savaitę lojaliems pirkėjams paskelbėme ir naudingų akcijų įvairioms šviežioms salotoms bei jų mišiniams“, – sako G. Kitovė.

Namuose salotas laikykite taip – gerokai prailginsite jų šviežumą

Atšilus orams ir lengvėjant meniu norisi, kad šviežių salotų namuose niekuomet netrūktų. Dar vis pasitaiko įsitikinimas, kad jos suvysta vos per kelias dienas, tad reikia įsigyti tik tiek, kiek sunaudosite per vieną ar du kartus. Tačiau, pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, tereikia atsiminti, kaip šviežias salotas laikyti namuose – ir jos išliks šviežios bei traškios gerokai ilgiau.

Nuplaukite. Prieš dedant salotas į šaldytuvą, svarbu jas apžiūrėti ir pašalinti pažeistus, sudžiūvusius ar stipriau apvytusius lapus, pasakoja J. Sabaitienė. Bakterijos nuo tokių lapų gali išplisti ant kitų, tad juos nurinkę apsaugosite sveikus lapus.

Nudžiovinkite. „Norint ilgiau išlaikyti salotų šviežumą, per didelė drėgmė yra priešas numeris vienas. Todėl labai svarbu nuplautas salotas gerai išdžiovinti. Galite jas nusausinti popieriniais rankšluosčiais, tačiau veiksmingiausia bus panaudoti besisukančią salotų džiovyklę“, – pataria šviežių gėrybių žinovė.

Visą gūžę – suvyniokite. Jeigu įsigijote salotos galvą, ją nudžiovintą suvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį ir įdėkite į užspaudžiamą plastikinį maišelį arba apvyniokite folija. Laikykite šaldytuve.

Atskirus lapus – dėkite į indą. Patikrintas metodas leis pasirūpinti, kad, priklausomai nuo salotų rūšies, jos šviežios išliks ir savaitę ar net ilgiau. Visų pirma, nuplautus ir nusausintus lapus stambiai supjaustykite. Stiklainio ar plastikinio konteinerio dugną išklokite popieriniu rankšluosčiu, tuomet dėkite salotas. Ant viršaus uždėkite dar vieną-du popierinio rankšluosčio lapus, kad jie sugertų perteklinę drėgmę, ir uždarykite indą.

„Taip pat galite naudoti ir plastikinį maišelį, jei paliksite atvirą kampą orui tekėti. Tačiau tvirtame inde gležni lapai bus geriau apsaugoti nuo pažeidimų, – atkreipia dėmesį J. Sabaitienė. – Taip pat kas kelias dienas nepamirškite pakeisti popierinių rankšluosčių, jeigu jie tampa drėgni – taip užkirsite kelią bakterijų dauginimuisi.“

Laikykite toliau nuo avokadų. Kad salotos ilgiau išliktų šviežios, daržovių žinovė pataria jas laikyti atokiau nuo etileno turinčių vaisių, tokių kaip avokadai, kriaušės, obuoliai, pomidorai. Šie nokdami išskiria dujas, dėl kurių kiti produktai greičiau noksta ir genda.

Ledo vonelė šviežumui sugrąžinti. Atminkite, kad net jei viską darysite teisingai, salotos gali šiek tiek nuvysti. Šviežumą atgaivinti galima supjaustytas salotas kelias minutes pamerkus į vandenį su ledukais ir tuomet nusausinus.

Paprastai, bet gurmaniškai: keptas kamambero sūris su šviežiomis salotomis

Jau seniai salotos nėra nuobodus maistas – didelė jų įvairovė ir receptų gausa leidžia maloniai nustebinti net ir išrankius valgytojus. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pasakoja, kad visų pirma renkantis salotas verta pagalvoti, su kuo jas derinsite. Tinkamai parinkti lapai praturtins patiekalą naujais gastronominiais pojūčiais.

„Pavyzdžiui, „Lollo biondo“, „Lollo rosso“ yra didelio žalumynų mėgėjų populiarumo sulaukusios salotos, pasižyminčios šiek tiek karstelėjusiu skoniu. Jis skaniai dera su obuoliais, džiovintomis uogomis ir šviežiomis virtomis bulvėmis. „Romaine“ puikiai tinka su vištiena, sūriu ar ankštinėmis daržovėmis. Jos neturi ryškaus, įtaigaus skonio, todėl taip pat tinka žaliesiems kokteiliams ar prie grilio patiekalų. O „Iceberg“ – sultingos, jokio aitrumo neturinčios, maloniai salsvos salotos, idealiai derančios su daugybe skirtingų ingredientų, pavyzdžiui, vaisiais, daržovėmis, sūriu ar paukštiena“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Šį grilio sezoną ji kviečia išbandyti paprastą ir nesunkiai paruošiamą, bet efektingai lėkštėje atrodantį ir net gurmanams įtiksiantį receptą – „Lollo Rosso“ salotas su ant grotelių keptu kamamberu.

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:

  • 2 „Camembert“ sūrių,
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus,
  • šviežių rozmarino, čiobrelių šakelių,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 200 g raudonųjų vynuogių,
  • 1 galvos „Lollo Rosso“ salotų,
  • ½ šaukšto medaus,
  • 40 ml saulėgrąžų aliejaus,
  • 40 ml baltojo vyno acto,
  • 40 ml šviežių apelsinų sulčių,
  • druskos,
  • šviežiai maltų pipirų,
  • paprikos miltelių,
  • juodgrūdžių sėklų.

Gaminame:

  1. Padėkite kiekvieną kamamberą ant atskiro aliuminio folijos kvadrato ir patepkite alyvuogių aliejumi. Ant viršaus uždėkite rozmarino, čiobrelių šakelių ir po sutrintą česnako skiltelę.
  2. Apvyniokite foliją aplink sūrį, kad susidarytų tvirtas „maišelis“, ir dėkite jį ant grotelių. Kepkite apie 15-20 min., kol sūris suminkštės.
  3. Per tą laiką paruoškite salotas. Vynuoges perpjaukite per pusę, dalį atidėkite papuošimui. Nuplaukite ir supjaustykite „Lollo Rosso“, sumaišykite su vynuogėmis ir tolygiai paskirstykite į lėkštes.
  4. Pagaminkite padažą: sumaišykite medų, aliejų, actą, apelsinų sultis, pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Apšlakstykite salotas.
  5. Perdėkite keptus kamamberus į lėkštes ir papuoškite paprikos milteliais, likusiomis vynuogėmis ir juodgrūdžių sėklomis.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Kova su invazinėmis rūšimis: naikinami Sosnovskio barščiai, imsis rykštenių ir ispaninio ariono
Širdį šildanti Vilniaus senjorų veikla – lankosi sostinės darželiuose ir seka pasakas vaikams
Lietuva spartins geležinkelio infrastruktūros plėtrą Rūdninkų poligone
Policija įspėja: sukčių atakos neslūgsta – per dieną išviliota daugiau kaip 150 tūkst. eurų

Politika

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą
Eksperto išvada: pertvarkius antrą pensijų pakopą, iš kaupimo galėtų trauktis 50 proc. žmonių
Apklausa: partijų reitingo viršūnėje išlieka socialdemokratai
Liberalai siūlo nedelsti ir balsuoti už Civilinės sąjungos įstatymo įsigaliojimo datą

Kultūra

Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla
„Vilties piligrimai“ tradiciniu žygiu pagerbė a. a. kunigą prelatą Juzefą Obrembskį
Žaliosios sostinės bitė tęsia kelionę – šią vasarą ją galima aplankyti Vingio parke
Festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“ kvies mėgautis išskirtine muzika

Sportas

L. Antalis grįžta į Vilnių
Permainingame mūšyje triumfavusiam „Rytui“ iki žiedų teliko žingsnis
„Žalgiris“ sostinėje išlygino finalo serijos rezultatą
Po rinktinių pertraukos – dar vienos lygiosios
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Riešės Šv. Stanislavo bažnyčios klebonas Vytautas Rudis iškeliamas į kitą parapiją

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Kova su invazinėmis rūšimis: naikinami Sosnovskio barščiai, imsis rykštenių ir ispaninio ariono

Kova su invazinėmis rūšimis: naikinami Sosnovskio barščiai, imsis rykštenių ir ispaninio ariono

L. Antalis grįžta į Vilnių

L. Antalis grįžta į Vilnių

Joninių šventės Trakų rajone

Joninių šventės Trakų rajone

Širdį šildanti Vilniaus senjorų veikla – lankosi sostinės darželiuose ir seka pasakas vaikams

Širdį šildanti Vilniaus senjorų veikla – lankosi sostinės darželiuose ir seka pasakas vaikams

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Minia ūkininkų susirinko į protestą prie Seimo: mes ne prieš mokesčius – mes už teisingumą

Kova su invazinėmis rūšimis: naikinami Sosnovskio barščiai, imsis rykštenių ir ispaninio ariono

Kova su invazinėmis rūšimis: naikinami Sosnovskio barščiai, imsis rykštenių ir ispaninio ariono

L. Antalis grįžta į Vilnių

L. Antalis grįžta į Vilnių

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022