• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Trečiadienis, 29 kovo 2023
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Įdomu

Kaip nešvaistyti maisto: terminų ant etikečių skaitymo ir kitos gudrybės

15 sausio, 2023
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
0

Maisto švaistymo problema pasaulyje vis dar itin opi. Tačiau pasitelkus kelias gudrybes, jo išsaugoti galėtume daugiau, be to, jos padėtų ir sutaupyti. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad įvairiausi konservai, makaronai, kruopos, medus ir aliejus – dažniausiai yra saugūs vartoti ilgiau nei rašoma ant šių produktų pakuočių? Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tai reikalinga tam, kad  parduotuvių lentynas kasdien pasiektų kuo kokybiškesni produktai, tačiau vartotojai ne visuomet turėtų aklai jais kliautis.

 „Visas mūsų prekių asortimentas – nuo mėsos ir žuvies iki vaisių, daržovių ar sūrių yra kruopščiai tikrinamas, tam, kad pirkėjų stalus pasiektų tik kokybiški maisto produktai. Tačiau norėdami, kad šviežių produktų jie dar įsigytų ir už patrauklią kainą – esame paruošę įvairiausių pasiūlymų. Pavyzdžiui, kiekvieną vakarą po 20 val. taikome nuolaidas visoms vietoje kepamoms šviežioms bandelėms ir kitiems kepiniams. Tačiau nuolaida nereiškia, kad kepiniai ne šviežūs, dažniausiai jie būna ištraukti iš krosnies vos prieš porą valandų. Tai suteikia galimybę pirkėjams įsigyti gardžių kepinių už geresnę kainą, o mums – kitą dieną pasiūlyti šviežių, ką tik iškeptų“, – teigia V. Budrienė.

Apie galiojimo laiką: nepainiokite šių terminų

Norint sutaupyti – svarbu ne tik planuoti pirkinius bei meniu, bet ir sekti produktų galiojimo laiką, mat, kai kurie iš jų vartoti yra tinkami ilgiau negu manome.

Anot Aldonos Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovės, taip yra todėl, kad daugelis vis dar painioja sąvokas  „Geriausias iki…“ ir  „Tinka vartoti iki… “.

„Pasibaigus tinkamumo vartoti termino datai, produktų, kurie pažymėti ženklu „Tinka vartoti iki….“, valgyti nerekomenduojama. Tačiau „Geriausias iki…“ reiškia, kad atėjus nurodytai datai, produktas nebūtinai bus sugedęs. Taip dažniausiai žymimi ilgiau negendantys produktai, kurių tinkamumas vartoti dažnai priklauso ne tik nuo laiko, bet ir nuo jų laikymo sąlygų. Be to, šis terminas nusako ne produkto saugumą vartoti, o galimą kokybinių savybių – kvapo ar skonio, pakitimą“, – sako A. Čepulis.

Pasak jos, į šią kategoriją patenka įvairiausi padažai, konservuota žuvis, mėsa ar daržovės, riešutai, actas, aliejus, kava, medus, prieskoniai, todėl šių produktų pasitaikius nuolaidoms, galima nusipirkti ir didesnį kiekį. Apsirūpinsite ilgam ir dar sutaupysite.

Visgi, „Iki“ kokybės vadovė pabrėžia, kad tokie produktai saugūs ilgesnį laiką išlieka tuomet, kai yra nepažeista jų pakuotė. Jeigu konservų dėžutę pradarėte arba kruopų pakelį praplėšėte – jų galiojimo laikas trumpėja. Todėl prieš valgant tokius produktus, reikėtų įvertinti, ar jų išvaizda, kvapas, skonis yra tinkamas vartojimui.

Šaldymas – puikus būdas sutaupyti ir pratęsti galiojimo laiką

Jeigu norite pratęsti besibaigiančių galioti produktų terminą – iki baigiantis jam, tokį maistą tereikia užšaldyti. Pavyzdžiui, parduotuvių specialiose lentynose neretai galima rasti įvairiausių šviežių produktų (mėsos, žuvies, jūros gėrybių) su ypač gera nuolaida, kurių galiojimo laikas jau eina į pabaigą. Net jeigu šių produktų iškart valgyti neplanuojate – juos galite užšaldyti.

Pavyzdžiui, malta mėsa šaldiklyje kokybiška išlieka 3–4 mėnesius, o neperdirbta – net pusmetį. Tuo tarpu šaldyta žuvis bei jūros gėrybės kokybiškos išlieka daugiau nei 4 mėnesius.

„Šaldant tokius produktus reikėtų nepamiršti, kad juos atšildyti galima tik vieną kartą. Be to, kuo mėsą ar žuvį ilgiau laikysite šaldiklyje – tuo sausesnė ji taps, todėl stenkitės šiuos produktus suvartoti per kelis mėnesius“, – pabrėžia A. Čepulis.

Pasak kokybės vadovės, šaldyti galima ne tik mėsą ar žuvį. Taip išsaugoti galite ir pavytusias daržoves ar vaisius, sviestą, netgi parduotuvėje įsigytus kulinarijos gaminius ar galioti tuoj baigsiančią duoną. Pastarąją geriausia užsišaldyti riekelėmis – kai jos prireiks, bus patogu paskrudinti keptuvėje, skrudintuve ar orkaitėje.

Šaltinis: Pranešimas spaudai.
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus
Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“
Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos
Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Politika

Kodėl dalis rinkėjų vis dar balsuoja už prorusiškus kandidatus?
Vilniaus rajono savivaldybės meru išrinktas Robert Duchnevič
Kaip dirbs naujai išrinkti merai ir tarybos?
Kovo 14 dieną prasideda išankstinis balsavimas 2023 m. savivaldybių merų rinkimų antrajame ture

Kultūra

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“
Auksinių scenos kryžių nominantės pakeliui į pasaulinę Prahos kvadrienalę
Jauniesiems Vilniaus garsintojams išdalinti Mažųjų Kristoforų apdovanojimai
Pristatomas „Once Upon a Time in Vilnius“ filmo treileris: žmonių kuriamas filmas apie Vilnių žada tikrą intrigą

Sportas

Paulius Golubickas po sostinės derbio: „Turėsime laiko pagerinti žaidimą”
Į Europą pirmą kartą žaisti atvykęs L. Vaca: „Esu labai motyvuotas“
„Ryto“ puolėjų grandį papildys Justinas Gorhamas
Stalo tenisininkai laiko aukštas pozicijas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Interjero dizaineriai: praktiškumas svarbiau už gražų vaizdą

Interjero dizaineriai: praktiškumas svarbiau už gražų vaizdą

Vilniaus rajone bus atliekama traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų techninė apžiūra

Vilniaus rajone bus atliekama traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų techninė apžiūra

Zodiako gėlė

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Vilniuje diegiama nauja viešojo transporto e. bilieto sistema: prasideda intensyvus pasiruošimas

Vilniuje diegiama nauja viešojo transporto e. bilieto sistema: prasideda intensyvus pasiruošimas

Elektros ir elektroninės įrangos atliekos

Atliekų tvarkymas Vilniaus rajone: ką svarbu žinoti tvarkant įvairias atliekas?

kazanas

Ką reikia žinoti apie maisto gaminimą kazane?

Vilniaus televizijos bokštas: įdomiausi faktai, būsimoji rekonstrukcija ir restoranas

Vilniaus televizijos bokštas: įdomiausi faktai, būsimoji rekonstrukcija ir restoranas

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Teatras prasideda ne nuo rūbinės. Maršrutas po Vilniaus dramų, tragedijų ir komedijų namus

Teatras prasideda ne nuo rūbinės. Maršrutas po Vilniaus dramų, tragedijų ir komedijų namus

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“

Audriaus Gražio paroda „Užšalęs atsitiktinumas arba DNR“ galerijoje „Arka“

Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Pradedamas viaduko ties Trakų Voke kapitalinis remontas

Įrengiant sankryžą prie Gariūnų bus ribojamas eismas ir keisis 20 autobuso maršrutas

Įrengiant sankryžą prie Gariūnų bus ribojamas eismas ir keisis 20 autobuso maršrutas

Proneta Proneta Proneta

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis-Sveikata
  • Įdomu
  • Istorija
  • IT-technika
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba-Remontas
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Verslo naujienos
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Naujoje viešojo transporto sistemoje bilieto žymėjimas diegiamas nebus

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Akordeonistų orkestras „Ad Libitum“ iš Rudaminos pelnė I vietą XV tarptautiniame akordeonistų konkurse „Vilnius 2023“

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Išskirtinius rezultatus pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Verslo naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • IT-technika
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022