• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Ketvirtadienis, 28 rugpjūčio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Itališkas ledų desertas „affogato“ atgaivins ir suteiks energijos

2024-06-05
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
„Affogato“

„Affogato“

Atšilus orams su džiaugsmu iškeičiame riebius desertus į lengvus želė tortus su uogomis ar visų mėgstamus ledus. Pro juos parduotuvėje vos praeina vaikai, jiems neretai išleidžia net ir savo dienpinigius.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad geri įgūdžiai ugdomi nuo pat mažų dienų, tad ledai neturėtų būti įtraukti į kasdienį mitybos racioną, juk tai – desertas, kuriuo patartina mėgautis 1–2 kartus per savaitę. Artėjančio savaitgalio nuolaidos diktuoja itališką desertą, kuris nekainuos nė euro: šaltą „affogato“ kavą paruošti užtruksite vos porą minučių.

Kuo mažiau spalvų – tuo geriau

Vieni labiau mėgsta plombyrą, kiti – vaisinius ledus, treti – šokoladu glaistytus pieniškus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad itin didelio skirtumo tarp visų ledų rūšių nėra, bet visada reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį.

„Svarbu pasižiūrėti, ar produkto sudėtinių dalių bei priedų sąrašas ne per ilgas ir atidžiai skaityti, kas sudaro to gaminio pagrindą. Svarbu, kad būtų kuo daugiau maisto ingredientų (pieno, grietinėlės) ir kuo mažiau dažiklių, konsistenciją formuojančių priedų. Kartais žmonės bando save apgauti, ieškodami liesesnių ledų, manydami, kad jų tikrai galės valgyti nors ir kasdien. Taip nėra – tai vis vien turintis nemažai kalorijų ir pridėtinio cukraus ar saldiklių produktas. Kaip minėjau, geriau nuo vaikystės mažiesiems išugdyti įprotį, kad ledais mėgaujamės ne kasdien ir, aišku, iškart suvalgome ne kelias jų porcijas“, – pataria ekspertė.

Gydytoja dietologė sako, kad nors naudinga valgyti įvairiaspalvį maistą, tarkime, salotų lėkštėje gali būti penki skirtingų spalvų ingredientai, ledus patartina rinktis be ryškiaspalvio glaisto ar kitokių spalvingų priedų. „Verta pasižiūrėti ir į šokoladinio ar kitokio glaisto sudėtį, taip pat atidžiai paskaityti ir veganiškų ledų etiketes. Svarbu vadovautis principu, kad naudingiausia valgyti kuo natūralesnius produktus, taip pat ir desertus“, – primena dr. E. Gavelienė.

Kuo skiriasi įvairios ledų rūšys

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad iš pieno pagrindu pagamintų valgomųjų ledų liesiausi yra pieniški, o riebiausi – plombyras: „Pieniškuose leduose pieno riebalų turėtų būti ne daugiau kaip 7 proc., grietininiuose – nuo 8 iki 11 proc., o plombyre – ne mažiau kaip 12 proc. Vaisiniai ledai skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Juose turėtų būti ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių. Šerbete vaisių turėtų būti ne mažiau kaip 10 proc., o sorbete – ne mažiau kaip 25 proc.“

Populiariausi – tradiciniai vaniliniai ar šokoladiniai ledai su įvairiais pagardais, nors ledų asortimentas toks platus, kad norima paragauti dar ir neįprastesnių skonių ledų. „Kiekvieną vasaros sezoną pirkėjai gali rasti naujienų, iš kurių išsirinks savo skoniui geriausiai tinkančius ledus. Iš sveikesnių alternatyvių galima rinktis su trintomis uogomis pagamintus natūralius ledus, be dažiklių ar kitų priedų, taip pat becukrius ledus, kurie yra populiarūs tarp mūsų pirkėjų. Pastebime, kad vis labiau populiarėja lietuviškų gamintojų ledai dėl priimtinesnių skonių savybių, tad lokalumas šioje produktų kategorijoje labai ryškus.“

Karštesnei dienai išsisaugokite paprasto ir pigaus itališko deserto receptą – affogato kavos kartumas ir ledų saldumas sukurs vienas kitą papildančių skonių paletę.

RECEPTAS

Itališkas affogato – ledai su kava

Desertui reikės: 

  • Stipraus espreso;
  • Vanilinių ledų.

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite stiprų espresą.
  2. Į indelį dėkite kaušelį ledų, užpilkite mažu espreso puodeliu.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė
Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę
Netoli Vilniaus nuo kelio nuvažiavusiame automobilyje rasta kontrabandinių rūkalų
Trakuose surengta iškilminga puskarininkio pasikeitimo ceremonija

Politika

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė I. Dirmaitė atsisako savo mandato
Atviras Valdo Benkunsko laiškas naujajai LR premjerei Ingai Ruginienei
Sostinėje prasideda protestas prieš valdančiuosius „Gėdos diena“: prezidentui žada įteikti peticiją
Teismas D. Palucką paliko už grotų, skundą atmetė

Kultūra

Rugsėjį į Vilniaus rajoną grįžta unikalus tarptautinis menų festivalis „Trans/Misijos Balticum 2025“
Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu
Paveldotvarkos programa Vilniuje įsibėgėja: šiemet jau sutvarkyti 73 objektai
Sėkmingai prabėgo jubiliejinis Trakų bibliotekos „Migruojantis kinas“ sezonas

Sportas

Raudondvaryje – antrojo kėlinio sugrįžimas ir lygiosios
Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona
Ketvirtas papildymas moterų komandoje
Pergalė prieš „Dainavą“ išslydo pabaigoje
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Rūdninkuose pradėtos karininio miestelio, skirto vokiečių kariams, statybos

Rūdninkų karinio poligono 2025 m. rugpjūčio mėnesio pratybų grafikas

Įspūdingas Kazbėjaus tiltas vėl atviras eismui

Įspūdingas Kazbėjaus tiltas vėl atviras eismui

Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona

Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona

Marijampolyje pristatyti seniūnijos heraldiniai simboliai: paminėta gražia švente

Marijampolyje pristatyti seniūnijos heraldiniai simboliai: paminėta gražia švente

Vilniuje padaugėjo nerūkymo zonų: paskelbtos naujos vietos

Vilniuje padaugėjo nerūkymo zonų: paskelbtos naujos vietos

Ūkininkų pavasario sezonas: didžiausią nerimą kelia dešimtmetį nesikeičiančios supirkimo kainos

Žemės ūkio ministerija ragina paspartinti KPP projektų įgyvendinimą

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė

Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę

Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę

Girtas vairuotojas nuvažiavo į griovį ir paspruko iš įvykio vietos

Netoli Vilniaus nuo kelio nuvažiavusiame automobilyje rasta kontrabandinių rūkalų

Auto

Lietuvos naujų automobilių rinka pirmąjį metų pusmetį augo trečdaliu

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Ūkininkų pavasario sezonas: didžiausią nerimą kelia dešimtmetį nesikeičiančios supirkimo kainos

Žemės ūkio ministerija ragina paspartinti KPP projektų įgyvendinimą

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė

Iš pareigų traukiasi Vilniaus Žvėryno gimnazijos vadovė

Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę

Ruošiamasi atnaujinti Vilniaus teritorinės muitinės būstinę

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022