• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 1 birželio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Iš melionų – netgi duona: išmėginkite 3 receptus ir sutaupykite

2024-09-20
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Duona

Duona

Gaivieji melionai puikiai tinka ne tik karštai vasaros, bet ir dar saulėtai rudens dienai. Norint šiais vaisiais praturtinti savo racioną, iš jų pasigaminti galima pačių netikėčiausių patiekalų, pavyzdžiui, išsikepti melionų duonos, juos pamarinuoti, pagaminti melionų padažo ar džemo. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad melionai tinklo pirkėjų yra mėgstami ištisus metus.

„Melionai lietuviams seniai ne naujiena, ir jeigu anksčiau šiuos vaisius pirkėjai dažniau pirkdavo įvairiomis progomis, pastebime, kad dabar melionai patenka ir į kasdienius pirkėjų krepšelius. Visgi, saldieji melionai – ne vieninteliai iš šiltų kraštų atkeliavę vaisiai, kuriuos mėgsta pirkėjai. Lietuviai domisi ir mangais, rudenį itin mėgstamomis figomis, kiviais ir kitomis gėrybėmis“, – teigia G. Kitovė.

Daugiau nei 40 rūšių

Pasaulyje egzistuoja net 40 rūšių melionų. „Melionų gimtinė – Afrika bei egzotiški Pietvakarių Azijos slėniai. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad juos augindavo jau senovės egiptiečiai. Šie vaisiai itin buvo paplitę Irane ir Indijoje. Būtent iš šių kraštų jie palaipsniui atvyko į Europą ir tapo mėgstamu europiečių užkandžiu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Melionus, nepriklausomai nuo jų rūšies, įtraukti į kasdienį savo racioną – svarbu. Melioną sudaro apie 92 procentai vandens, todėl gardžiuojantis šiuo vaisiumi yra mažinamas troškulys, palaikomas normalus skysčių kiekis organizme. Be to, per dieną suvalgius bent porą dubenėlių šio vaisiaus, organizmas pasisavins didelį kiekį vitaminų A, C, E, mineralų, kurie gerina odos būklę, regėjimą ir stiprina imunitetą.

Marinuojami, kepama duona

Marinavimas yra puikus būdas ilgesniam laikui paruošti ne tik daržoves, bet ir vaisius. Galbūt skamba kiek neįtikėtai, tačiau melionai taip pat puikiai tinka marinavimui. Be to, namuose marinuoti melionus ypač paprasta. Tam užteks vos 5 ingredientų: acto, druskos, raudonųjų pipirų dribsnių, bazilikų lapų ir vandens.

„Nulupkite meliono žievę, supjaustykite jį kubeliais ir suberkite į 1 litro talpos stiklainį. Atskirame puode sumaišykite actą, vandenį, suberkite druską ir raudonųjų pipirų dribsnius. Šį mišinį užvirkite ir pakaitinkite kelias minutes. Gautu marinatu užpilkite melionus, pridėkite bazilikų lapelių. Palaukite, kol melionai atvės, sandariai užsukite ir kelioms dienos palikite pastovėti šaldytuve“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Populiarus melionų panaudojimo būdas – iš jų pasigaminti gaivias salotas, kurias galima valgyti vienas arba patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Gaminant salotas su melionais – itin paprasta improvizuoti. Joms panaudoti galima melioną, šilauoges, fetos sūrį, šviežią baziliką, mėtos lapelius, alyvuogių aliejų, mėgstamus prieskonius.

Bananų duoną esame ragavę daugelis, tačiau esate bandę jos pasigaminti iš melionų? Šį patiekalą paruošite itin greitai – pasiruošimui prireiks vos 15 min., o kepimui – valandos. Melionų duoną galėsite valgyti vieną, ją skanu paskrudinti ir ant sausos keptuvės bei patiekti su ledais.

Melionų duona | Freepik

Melionų duona

Reikės:

  • 0,5 kg tarkuoto meliono (be žievės),
  • 3 puodelių miltų,
  • 1 3/4 a. š. malto cinamono,
  • 1 1/2 a. š.  druskos,
  • 1 a. š. malto imbiero,
  • 1 a. š. sodos,
  • 1 a. š. kepimo miltelių,
  • 2 puodelių cukraus,
  • 3 vnt. kiaušinių,
  • 1 puodelio augalinio aliejaus,
  • 2 a. š. vanilės ekstrakto,
  • sviesto.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą ištepkite sviestu.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, druską, imbierą, sodą ir kepimo miltelius.
  3. Elektriniu maišytuvu dubenyje suplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilę. Sudėkite tarkuotą melioną. Sudėkite sausus ingredientus į šlapią mišinį ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite apie 1 val., kol paviršius gražiai apskrus ir paruduos. Patiekite, kol duona šiek tiek pravės. Ji puikiai tinka ir su ledais. Skanaus!
Melionų salotos | Freepik

Salotos su melionu ir vytintu kumpiu prosciutto

Reikės:

  • 100 g mocarelos sūrio rutuliukų,
  • 80 g vytinto kumpio prosciutto,
  • ¼ puodelio smulkintų šviežių mėtų,
  • 0,5 kg meliono,
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • 2 v. š. citrinos sulčių,
  • 1 a. š. skysto medaus.

Gaminame:

  1. Nuplaukite melioną, nulupkite jo žievę ir supjaustykite nedideliais, kąsnio dydžio kubeliais. Sudėkite juos į lėkštę. Ant viršaus sudėkite mocarelos sūrio rutuliukus ir prosciutto griežinėlius. Ant viršaus pabarstykite šviežių mėtų.
  2. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, įspauskite citrinos sulčių ir šaukštą skysto medaus. Viską sumaišykite ir padažu apliekite salotas.
Melionų sriuba | Freepik

Šalta melionų sriuba

Reikės:

  • 1 didelio meliono,
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • ½ a. š. druskos,
  • 1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės,
  • 1 v. š. balzaminio acto.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
  2. Melioną nuplaukite ir nulupkite žievę, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklas, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 15-20 minučių, kol vaisius suminkštės ir pradės ruduoti.
  3. Perkelkite melionus į didelį dubenį ir trintuvu sutrinkite, kad gautųsi vientisa masė. Į tą patį dubenį įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite druskos. Viską išmaišykite.
  4. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite tol, kol sriuba atvės. Patiekdami apibarstykite citrinos žieve ir apšlakstykite balzaminiu actu.

Skanaus!

Žymos: Derlius
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Užupyje atidengta poetui S. Gedai skirta skulptūra
Naujieji Vilniaus laivai jau turi išrinktus vardus
Dieveniškėse atliekas jau priima nauja didelių gabaritų aikštelė
Pilaitės gyventojai išsireikalavo sutvarkytos gatvės

Politika

Politikai priėmė Šalčininkams svarbius sprendimus
Valstybės kontrolė: po pradėtos pertvarkos sumažėjo atlyginimų skirtumai tarp institucijų
Apklausa: gyventojai palankiausiai vertina G. Nausėdą, mažėja pasitikėjimas premjeru
Lentvariškiai laimėjo teisminį ginčą prieš Trakų savivaldybę: rekomenduota atskleisti tarybos išlaidas

Kultūra

Užupyje atidengta poetui S. Gedai skirta skulptūra
Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ kviečia į skaitymo kelionę
Šventė talentams: pagerbti geriausieji Vilniaus rajono meno, muzikos ir sporto mokyklų mokiniai bei jų mokytojai
Virtualios realybės patirtis „Pasaulių Sutvėrimas“ atvyksta į Trakus

Sportas

Puolime siautęs „Rytas“ – „Betsafe-LKL“ pusfinalyje
Šventė talentams: pagerbti geriausieji Vilniaus rajono meno, muzikos ir sporto mokyklų mokiniai bei jų mokytojai
Dvikovoje prieš alytiškius – lygiosios
Puolime dominavęs „Rytas“ iškovojo didžiausią sezono pergalę ir priartėjo prie „Betsafe-LKL“ pusfinalio
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Keičiate gyvenamąją vietą iš Norvegijos į Lietuvą? Nepamirškite savo automobilio

Keičiate gyvenamąją vietą iš Norvegijos į Lietuvą? Nepamirškite savo automobilio

Tęsiasi intensyvūs kelių asfaltavimo ir remonto darbai Vilniaus rajone

Tęsiasi intensyvūs kelių asfaltavimo ir remonto darbai Vilniaus rajone

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Sklandžiam susisiekimui su Tarande – jungiamasis kelias tarp statomo tunelio ir Tarandės gatvės

Sklandžiam susisiekimui su Tarande – jungiamasis kelias tarp statomo tunelio ir Tarandės gatvės

Vilniaus komunalinių paslaugų mokykloje – tarptautinės galimybės mokiniams ir mokytojams

Vilniaus komunalinių paslaugų mokykloje – tarptautinės galimybės mokiniams ir mokytojams

Senieji Vilniaus oro uosto terminalai taip pat bus rekonstruoti

Senieji Vilniaus oro uosto terminalai taip pat bus rekonstruoti

Nauja oro bendrovė „flydubai“ skraidins iš Vilniaus į Dubajų

Nauja oro bendrovė „flydubai“ skraidins iš Vilniaus į Dubajų

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

Užupyje atidengta poetui S. Gedai skirta skulptūra

Užupyje atidengta poetui S. Gedai skirta skulptūra

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Senieji Vilniaus oro uosto terminalai taip pat bus rekonstruoti

Senieji Vilniaus oro uosto terminalai taip pat bus rekonstruoti

Nauja oro bendrovė „flydubai“ skraidins iš Vilniaus į Dubajų

Nauja oro bendrovė „flydubai“ skraidins iš Vilniaus į Dubajų

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022