• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 1 liepos 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Gyvenimas

Ir maistas, ir vaistas: ši pigi daržovė padės detoksikuotis pavasarį

2024-04-26
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Salierų glotnutis

Salierų glotnutis

Salierai auginami jau tūkstančius metų: jų ištakos siekia Viduržemio jūros regioną, kur senovės Graikijoje ir Romoje salierai buvo vartojami ir kaip maistas, ir kaip vaistas. Šiais laikais šios daržovės paplitusios visame pasaulyje ir naudojamos įvairiuose patiekaluose: nuo sriubų iki troškinių ar paprastų pigių užkandžių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nepaisant mažo kalorijų skaičiaus, salierai yra labai maistingi, tai geras vitamino C, K, kalio, folatų ir skaidulų šaltinis. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad pavasario rytai dažnai nepasieina be žaliųjų glotnučių, kuriuose dažnas ingredientas – salierai, o skonio paįvairinimui visuomet galima pridėti vis kitokių pigesnių vaisių.

Sveika širdis, imuninė sistema, virškinimas ir oda

Salierai – daug maistinių medžiagų turinti sveikatai palanki ir pigi daržovė. Ją, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, galima vartoti žalius kaip traškų užkandį, dėti į salotas, sriubas ar mišraines arba iš jų išspausti maistingas ir gaivias sultis.

„Salierai yra geras maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Pluoštinės skaidulos labai svarbios virškinimo sistemos sveikatai, jos padeda palaikyti širdies sveikatą, nes mažina cholesterolio kiekį ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. O salieruose esantys vitaminai – C ir K – palaiko imuninę sistemą bei gerina odos sveikatą. Be to, vandenyje tirpaus vitamino folio rūgšties atitikmuo augaluose – folatai – svarbūs DNR sintezei ir ląstelių augimui ”, – vardija gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė priduria, kad salieruose taip pat daug mineralų, įskaitant kalį bei manganą. „Kalis būtinas sveikam kraujospūdžiui ir elektrolitų pusiausvyrai palaikyti. Dar manganas yra kelių fermentų, dalyvaujančių energijos apykaitoje ir antioksidacinėje apsaugoje, kofaktorius.“

Gydytoja dietologė taip pat perspėja, kad nors alergija salierams yra palyginti reta, tačiau kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginių reakcijų: simptomai galėtų būti niežulys, patinimas, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas, o sunkiais atvejais – anafilaksija.

Nuo užkandžių iki troškinių ir sriubų

Salierus įprasta vartoti kaip užkandį, supjausčius juos smulkesnėmis juostelėmis ir valgant kartu su mėgstama, namų gamybos pigesne užtepėle ar padažu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vieni populiariausių pagardų prie salierų – tai humusas, riešutų sviestas bei tzatziki padažas.

„Tzatziki – tai graikiško jogurto pagrindo pigesnis padažas, pagardintas agurkais, česnakais, citrinų sultimis ir žolelėmis, pavyzdžiui, krapais ar mėtomis. Traški tekstūra ir šiek tiek kartokas salierų skonis gerai kontrastuoja su kreminiu ir aštriu tzatziki. O humusas gaminamas iš virtų avinžirnių, sumaišytų su sezamų pasta, citrinų sultimis, česnakais ir alyvuogių aliejumi, tad šie skoniai irgi puikiai dera su salierais. Be to, nors salierų ir žemės riešutų mišinys gali pasirodyti keistas iš pirmo žvilgsnio, tačiau jų skoniai ir ypač – tekstūros puikiai dera tarpusavyje: salierų traškumas kontrastuoja su žemės riešutų sviesto švelnumu ir sukuria išties gerą užkandžio tekstūrinę pusiausvyrą“, – teigia prekybos tinklo ekspertė.

O. Suchočeva priduria, kad ši daržovė taip pat yra pagrindinis daugelio sriubų, troškinių ir sultinių ingredientas. „Norėdami salierus panaudoti šių patiekalų gamyboje, tiesiog gerai juos nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į puodą kartu su kitomis daržovėmis. Ši daržovė išties padeda sukurti pikantišką pagrindą įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, vištienos makaronų sriubai, jautienos troškiniui ar daržovių sultiniui.“

Kaip ilgiau pasimėgauti šviežiais salierais?

Prekybos tinklo ekspertė sako, kad norint ilgiau išlaikyti pigiau įsigytus salierus šviežius, reikėtų juos apsaugoti nuo perteklinės drėgmės, mat ji gali pagreitinti gedimo procesą, tačiau taip pat nereikėtų salierų laikyti visiškai sausai, kad jie išliktų traškūs ir gaivūs.

„Veiksmingiausias būdas išlaikyti salierus šviežius – tai laikyti juos šaldytuve. Prieš tai išpakuokite juos ir tuomet suvyniokite į aliuminio foliją arba įdėkite į perforuotą maišelį, kad išlaikytumėte drėgmę ir kartu užtikrintumėte oro cirkuliaciją. Prieš dėdami salierus į maišelį, galite juos suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį. Salierus laikykite šaldytuvo stalčiuje, kur temperatūra yra šiek tiek žemesnė ir stabilesnė, geriausiai apie 0–4 °C“, – pataria O. Suchočeva.

Be to, ekspertė sako, kad prieš padedant salierus į šaldytuvą, svarbu juos tinkamai paruošti: pašalinti sudžiūvusius išorinius stiebus, nupjauti šaknies galą. „Taip pat galite salierus švelniai nušveisti su daržovių šepetėliu.“

„Žinoma, salierus dar galima laikyti pamerktus šaldytuve: tiesiog įstatykite juos į šalto vandens pripildytą indą ar stiklinę. Taip pat žiūrėkite, kad vanduo apsemtų nupjautus salierų galus, bet neužlietų viso stiebo. Kas kelias dienas keiskite vandenį, jog jie išliktų švieži ir būtų užkirstas kelias bakterijų dauginimuisi. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad vandenyje laikomi salierai laikui bėgant gali prarasti šiek tiek skonio, todėl geriausia juos sunaudoti per savaitę“, – rekomenduoja O. Suchočeva ir primena, kad pigiau įsigyti salierų ir sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Jei ieškote gaivinančio ir energizuojančio pusryčių starto – šio pigaus salierų ir vaisių glotnučio receptas kaip tik jums.

Žaliasis salierų glotnutis

Glotnučiui reikės:

  • 100 g (apie 4 vnt. vidutinio dydžio stiebų) salierų, susmulkintų
  • 1 vnt. didelio obuolio
  • 1 vnt. banano
  • 1,5 a. š. nulupto ir sutarkuoto imbiero;
  • 60 g špinatų lapų
  • 120 ml vandens;
  • 10 vnt. ledo kubelių
  • 20 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

  1. Stambiai supjaustykite salierą. Obuolį supjaustykite gabalėliais, palikdami žievelę. Bananą taip pat supjaustykite gabalėliais. Imbierą nulupkite ir sutarkuokite arba sumalkite.
  2. Viską sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei konsistencija per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.
    Skanaus!
Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą
Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos
Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone
Vilniuje iškilmingai paminėta Pasieniečių diena

Politika

Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Kauno meras V. Matijošaitis partrenkė per pėsčiųjų perėją ėjusį vyrą
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą
Protestą prieš GPM pokyčius surengę ūkininkai planuoja dar vieną akciją

Kultūra

„Sostinės dienos“ tampa „Vilniaus dienomis“ ir kviečia registruotis dalyvius
Joninių renginiai Vilniaus rajone – bendruomenių susitelkimo ir tradicijų puoselėjimo pavyzdys
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį
Aštuntai vasarai žmonėms atsiveria žalioji skaitykla

Sportas

Keturi įvarčiai ir ilgai laukta pergalė
Trakų triatlone: Lietuvos čempionai, rekordas ir skaudžios klaidos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?
Vilniaus rajono seniūnijų žaidynėse – sportas, bendruomenė ir vasaros šventė vienoje vietoje
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji viešojo transporto bilietai šeimoms ir grupėms

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

Pareigūnų kredito unija pakeitė pavadinimą ir kryptį – orientuosis į Vilniaus regiono gyventojus

15 priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Vilniaus rajoną

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Atidarytas naujas Nemenčinės poliklinikos medicininės reabilitacijos centras

Vilniuje nuo darbo nušalintas neblaivus policininkas

Vilniuje nuo darbo nušalintas neblaivus policininkas

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos

Iki metų pabaigos – moderni sporto erdvė prie Pavilnio progimnazijos

Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone

Karvio Šv. Juozapo bažnyčiai – 160 metų ir pirmieji Camino Lituano žingsniai Vilniaus rajone

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilnietė nuo sukčių nukentėjo du kartus: per pažintį „Facebook“ ir kreipdamasi į ekstrasensą

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022