• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Pirmadienis, 15 rugpjūčio 2022
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Gydytoja dietologė pataria vasarą saldumynus keisti sveikatai palankesniais: cukrų gali atstoti uogos ir vaisiai

1 liepos, 2022
Receptai, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
0

Atostogaudami vasarą leidžiame sau pasmaližiauti dažniau nei įprastai. Tiesa, mitybos specialistai primena, kad saldumynus reikia vartoti itin saikingai – nors iš jų ir gaunama energijos, dažnai juose gausu tuščių kalorijų, pridėtinio cukraus, įvairių maisto priedų, organizmui nenaudingų riebalų, mažai vertingų maistinių medžiagų. Anot gydytojos dietologės, dr. Editos Gavelienės, vis daugiau kalbama apie priklausomybę saldumynams. Tai dar viena priežastis, kodėl jiems reikėtų ieškoti sveikatai naudingesnių alternatyvų. „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė vasaros sezonu siūlo cukrų desertuose keisti saldžiomis medumi, uogomis bei vaisiais ir dalijasi naminių batonėlių su datulėmis receptu.

Saldumynai – tik retkarčiais

Konsultantė dr. Edita Gavelienė tikina, kad bet kuriame amžiaus tarpsnyje perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nėra naudingas žmogaus sveikatai. Pasak jos, dažnai tikima, kad saldumynai pagerina savijautą bei nuotaiką, tačiau iš tiesų saldaus maisto skonio įtakotas komfortas – trumpalaikis, dažnai pasibaigiantis savigrauža.

„Pasilepinti desertais nėra mirtina nuodėmė. Svarbiausia – jausti aiškias ribas, nes blogybė yra ne pats cukrus, o jo perteklius. Saldumynų nereikėtų valgyti dažniau nei porą kartų per savaitę. Verta žinoti, kad natūraliai maiste randami cukrai, pavyzdžiui fruktozė (vaisiuose), laktozė (piene), saikingai vartojant yra naudingi ir reikalingi“, – sako E. Gavelienė.

Vis dėlto, kai saldumyno poreikio tenkinimui vaisių nepakanka, gydytoja pataria rinktis juodąjį šokoladą. „Juodajame šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis, be to, randama medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Išsirinkti kokybišką juodąjį šokoladą nesunku. Kuo jame didesnis procentas kakavos ir mažiau sudedamųjų dalių, tuo produktas bus kokybiškesnis. Kakavos šokolade turėtų būti ne mažiau nei 70 procentų“, – pataria mitybos ekspertė.

Pakaitalų daug, nesunku ir pasigaminti patiems

Pasak L. Barčaitės, dažnai vietoje cukraus saldumynuose būna naudojami kiti saldikliai, pavyzdžiui, eritrolis ar stevija, kurių galima atskirai įsigyti ir vartojimui namuose. Tiesa, kai kurie saldikliai gali būti net iki 200 kartų saldesni už cukrų, tad juos vartoti reikėtų atsargiai ir saikingai.

„Jei norite sveikatai palankesnių desertų, reikėtų visų pirma atidžiai skaityti etiketes parduotuvėse. Lengvesnis būdas – tokių saldumynų pasigaminti namuose. Sveikatai palankesnius saldumynus galima paruošti naudojant kakavos sviestą, medų, karamelės skonį primenančias datules, įvairias sėklas. Vasara itin palanku naudoti šviežius ir liofilizuotus vaisus ar uogas, pavyzdžiui, bananus, taip pat sirupus – klevų ar obuolių“, – siūlo L. Barčaitė.

Maisto technologė tikina, kad privalumu tampa ir tai, jog tokių saldumynų gamyba neužtrunka: „Palankesnius sveikatai saldumynus netrunka ilgai pasigaminti, nes dažniausiai tai mažai kepti arba visai nekepti saldumynai. Be to, galima ir sutaupyti – neretai pasigaminti sveikesniam desertui pakaks vos kelių ingredientų, kuriuos galimai ir taip turite namuose.“

Pasak L. Barčaitės, pabodus įprastiems sveikuoliškų saldumynų skoniams, juos galima gardinti įvairesniais pagardais  –  mėgstamais prieskoniais ir prieskoninėmis žolelėmis: mėtomis, čiobreliais, rozmarinais ar bazilikais.

Maisto technologė dalijasi ir itin greit paruošiamo sveikatai palankaus deserto receptu, kuriam prireiks vos kelių ingredientų.

RECEPTAS

Anakardžių batonėliai su datulėmis ir spanguolėmis

Reikės:

200 g anakardžių;

115 g medaus;

35 g migdolų miltų;

1 šaukštelio riešutų kremo (sviesto);

60 g spanguolių;

60 g džiovintų datulių;

Žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Kepimo formą išklokite sviestiniu popieriumi.
  2. Anakardžius truputį susmulkinkite.
  3. Dubenyje sumaišykite visus produktus. Sukrėskite į kepimo formą. Masę stipriai prispauskite. Kepkite 25 minutes. Išimkite iš orkaitės ir leiskite 1 valandą atvėsti.
  4. Įdėkite į šaldytuvą 1 valandai. Batonėlius supjaustykite ir suvyniokite į popierių.

Batonėlius galite laikyti kambario temperatūroje iki vienos savaitės, tačiau ilgainiui jie tampa lipnūs, todėl patartina laikyti šaldytuve. Laikant šaldytuve batonėlių galiojimo laikas gali būti iki dviejų savaičių.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Skulptūra „Dumplės“ taps Vilniaus autobusų parko teritorijos istorijos ženklu
Pradedamas kapitalinis Vilniaus Saulėtekio alėjos remontas
Apie darbus ir planus Trakų seniūnijoje
Jančiūnų ir Akmenynės vasaros meno mokyklos vernisažai

Politika

Ar Lietuvai naudinga branduolinį ginklą turinti Lenkija?
Kaliningrado tranzito pokeris
Atsižvelgėme į ūkininkų skundus – dvigubai sutrumpinome paraiškų NMA vertinimo terminus
Veiklos, bendruomeniškumo augimo ir sprendimų priėmimo metas

Kultūra

Legendinė Neda kviečia į kelionę džiazo bangomis
Vilniaus aukcionas pajūryje: meno rinkos scenoje netikėtumus ir pokyčius režisavo patys dalyviai
Trakų Salos pilyje – drama „Sakmė apie dovanotą širdį“
Open Air Opera „Gianni Schicchi“ ir „Flammen“

Sportas

Aiškus jubiliejinio „Betsafe-LKL“ sezono tvarkaraštis
V. Čeburinas: „Su tokiu varžovu galima ir reikia žaisti“
V. Čeburinas: „Tikime savimi, kovosime dėl pergalės“
„Žalgirio“ ir „Bodo Glimt“ rungtynių transliacija – internetu
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
žolinės

Ilgojo Žolinės savaitgalio renginiai Vilniaus rajone

Naudingi patarimai, kurie padės išsirinkti irklentę

Naudingi patarimai, kurie padės išsirinkti irklentę

kazanas

Ką reikia žinoti apie maisto gaminimą kazane?

Zodiako gėlė

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Užutrakio vakarai

Užutrakį apgaubs romantiška muzika iš mėgstamų kino filmų

Viena diena Dieveniškių kilpoje

Viena diena Dieveniškių kilpoje

Keliaujančios architektūros dirbtuvės Tabariškėse

Keliaujančios architektūros dirbtuvės Tabariškėse

receptas

Fleksitarams draugiški receptai: nuo vegetariškos musakos iki vištienos apkepėlės

Skulptūra „Dumplės“ taps Vilniaus autobusų parko teritorijos istorijos ženklu

Skulptūra „Dumplės“ taps Vilniaus autobusų parko teritorijos istorijos ženklu

Pradedamas kapitalinis Vilniaus Saulėtekio alėjos remontas

Pradedamas kapitalinis Vilniaus Saulėtekio alėjos remontas

Informacinis pranešimas apie rengiamą vidinės miškotvarkos projekto keitimą

Informacija apie parduodamą nekilnojamąjį turtą

Apie darbus ir planus Trakų seniūnijoje

Apie darbus ir planus Trakų seniūnijoje

Jančiūnų ir Akmenynės vasaros meno mokyklos vernisažai

Jančiūnų ir Akmenynės vasaros meno mokyklos vernisažai

Sostinės daugiabučių kvartalams – takų infrastruktūros tinklo įrengimo projektai

Sostinės daugiabučių kvartalams – takų infrastruktūros tinklo įrengimo projektai

Proneta Proneta Proneta

Kategorijos

  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis-Sveikata
  • Įdomu
  • Istorija
  • IT-technika
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslos ir studijos
  • Naujienos
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba-Remontas
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Verslo naujienos
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

receptas

Fleksitarams draugiški receptai: nuo vegetariškos musakos iki vištienos apkepėlės

Skulptūra „Dumplės“ taps Vilniaus autobusų parko teritorijos istorijos ženklu

Skulptūra „Dumplės“ taps Vilniaus autobusų parko teritorijos istorijos ženklu

Pradedamas kapitalinis Vilniaus Saulėtekio alėjos remontas

Pradedamas kapitalinis Vilniaus Saulėtekio alėjos remontas

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Verslo naujienos
  • Mokslos ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • IT-technika
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022