Grūdinės kultūros produktai – vieni iš sveikiausių maisto medžiagų, kuriose gausu maistingųjų skaidulų, padedančių geriau virškinti maistą bei aktyvinti medžiagų apykaitą organizme. Esant nenuspėjamoms oro sąlygoms, kuomet klimatas nelepina, ypač aktualu apsaugoti šias kultūras nuo neigiamo poveikio tam, kad pavyktų išlaikyti tiek grūdų gerąsias savybes, tiek skonį.
Grūdų džiovyklos – viena iš populiariausių apsaugos priemonių mūsų šalyje, kurioje kritulių kiekis iš tiesų didelis, o tai nepasitarnauja grūdų auginimo procese Rinkoje aptinkamos įvairiausio pobūdžio džiovyklos nuo išmanių ir mobilių iki savagamybių, naudojamų mažesniuose ūkiuose. Sužinokite daugiau apie skirtingus grūdų džiovinimo būdus ir kaip pasirinkti tinkamiausią savo ūkiui.
Šiuolaikinė grūdų džiovinimo įranga
Šiuolaikinės technologijos išties leidžia pasirinkti daugybę skirtingų būdų, kurie padėtų išsaugoti grūdines kultūras ir daugelis iš jų – automatizuotos, biokuru veikiamos grūdų džiovyklos. Aptarkime keletą populiariausių variantų, tokių kaip:
- Grūdų džiovinimo krosnys, kurios veikiamos biomase. Jos ypatingai tylios palyginti su kitais prietaisais, skirtais apsaugoti grūdus. Šios kronsys ne tik džiovina, bet iš pradžių ir nusausina naudojamas medžiagas, yra ekonomiškos, veikia palyginti greitai bei tinka skirtingų medžiagų džiovinimui.
- Mobilios džiovyklos yra patogios išmaniuose ūkiuose, o jų surinkimas trunka tik iki dešimties minučių. Jos dažniausiai naudoja dyzeliną arba dujas, o valdymas – greitas ir paprastas. Šios džiovyklos yra puikios tuo, jog jas lengva transportuoti, taip pat jos atitinka saugumo reikalavimus bei išsaugo produktų fizines charakteristikas kaip niekad puikiai.
- Džiovinimo bokštai išties puikus sprendimas, nes jie ne tik džiovina, bet ir tolygiai maišto jūsų grūdus viso proceso metu. Šie bokštai išties dideli, todėl juose galima džiovinti didelį kiekį grūdų, taip pat tai ir puiki sandėliavimo vieta.
Svarbiausi grūdų džiovinimo faktoriai
Kaip jau supratote, grūdus gerai išdžiovinti yra begalo svarbu, bet taip pat dėmesį reikėtų atkreipti ir į jų saugojimą bei sandėliavimą. Savarbiausi sandėliavimo faktoriai – žema temperatūra bei drėgmės nebūvimas. Jeigu neužtikrinama reikalinga temperatūra bei sausra patalpoje, grūdai praranda gyvybinius procesus. Taip pat negrįžtami procesai vyksta ir tuomet, jeigu grūdai peršildomi – jie praranda ne tik kokybę, tačiau taip pat ir daigumą.
Grūdai – tai gyvi organizmai, kurie kvėpuodami į atmosferą išleidžia anglies dioksidą taip patalpą paversdami drėgnesne, todėl būtina pasirūpinti tinkama ventiliacija, sausra bei kitais svarbiais faktoriais, o jau tuomet galvoti apie tinkamas šiuolaikines bei išmanes džiovyklas.
DAUGIAU APIE GRŪDŲ DŽIOVYKLAS