• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 4 lapkričio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Grilio sezonas įsibėgėjo: patarė, kaip subalansuoti grilio lėkštę ir kokių klaidų geriau nedaryti

2025-08-03
Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
Grilius / freepik

Grilius / freepik

Vasarai įpusėjus, dūmų kvapas iš grilio tampa neatsiejama sezono dalimi. Ant grotelių tradiciškai dominuoja mėsa – kiekvienas lietuvis turi savo mėgstamiausią marinavimo receptą ir kepimo taisykles. Garnyrams ir užkandžiams dažnai skiriame mažiau dėmesio, o būtent čia esama galimybės subalansuoti patiekalą išvengiant sunkumo jausmo. Specialistės patarė, kokias sveikesnes alternatyvas galime rinktis, kaip subalansuoti grilio lėkštę ir kokių klaidų geriau nedaryti.

Išlaikome skonį, bet jaučiamės lengviau

Gyvensenos medicinos specialistė Ana Patapienė atkreipia dėmesį, kad grilio vakarienė gali būti subalansuota, jei laikysimės kelių paprastų mitybos principų. Tai padės ilgiau jaustis sotiems, bet tuo pačiu – ir išvengti nemalonaus sunkumo jausmo ar noro užkandžiauti po valgio.

„Grilio lėkštė turėtų būti sudaryta pagal subalansuotos lėkštės principą: joje turi vyrauti baltymai, angliavandeniai, riebalai ir daržovės. Baltymų gausu vištienoje, kalakutienoje, kiaulienoje, žuvyje, tofu, ankštinėse daržovėse, jautienoje be riebalų. Angliavandenių turi saldžiosios bulvės, pilno grūdo duona, lavašas ar lengvos grūdinės salotos, o riebalų gauname kartu su mėsa, žuvimi bei padažais“, – sako A. Patapienė.

Anot pašnekovės, subalansuotai lėkštei tinka visos šviežios ar keptos daržovės: cukinijos, paprikos, baklažanai, grybai, šparagai. Taip pat tinka ir raugintos daržovės – jos praturtintos fermentais ir skaidulomis, o tai padeda virškinimo sistemai apdoroti sunkesnį, baltyminį, keptą maistą.

Riebūs padažai ir perkeptas maistas

Perkepta mėsa bei riebūs padažai dažnai tampa tikru išbandymu virškinimo sistemai. A. Patapienė rekomenduoja vengti riebios grietinės ar majonezo pagrindu ruošiamų padažų ir keisti juos sveikesniais – pavyzdžiui, jogurtu su žolelėmis ar alyvuogių aliejaus ir citrinos padažu.

„Taip pat svarbu neperkepti produktų – tiek mėsa, tiek daržovės, keptos iki apanglėjimo, ne tik netenka maistinės vertės, bet ir gali būti žalingos sveikatai. Neperkepti baltymai visuomet bus sultingesni ir lengviau virškinami, o mėsą, žuvį ar daržoves galima kepti folijoje – taip maistas išliks sultingas ir nesudegs“, – pataria A. Patapienė.

Gazuoti gėrimai ir riebi mėsa

Net ir gėrimai šalia grilio stalo gali turėti įtakos savijautai – gazuoti, saldūs gėrimai ne tik nesuteikia papildomos naudos, bet ir trikdo virškinimą, todėl vertėtų rinktis natūralų vandenį su vaisiais ar žolelėmis.

„Taip pat nerekomenduojama rinktis riebios mėsos, kadangi kepimo metu lašantys riebalai, patekę ant įkaitusių anglių ar medienos, sukelia intensyvius dūmus. Juose gali susidaryti cheminiai junginiai, kurie nusėda ant kepamos mėsos paviršiaus ir didina kancerogeninių junginių kiekį maiste. Be to, kepti gyvulinės kilmės riebalai yra sunkiau virškinami“, – teigia A. Patapienė.

Subalansuotos idėjos: žuvis, mėsa ir vegetariškas pasirinkimas

Subalansuotai grilio lėkštei gyvensenos medicinos specialistė pataria rinktis vieną pagrindinį baltymą, daug daržovių ir nedidelę porciją grūdų, pavyzdžiui, pilno grūdo duoną.

„Viena iš sveikesnių idėjų galėtų būti vištienos iešmeliai su jogurtiniu ar česnakiniu padažu, pilno grūdo duona, raugintomis daržovėmis bei salotų lapais. Kita idėja – kepta lašiša, pagardinta avokado ir žaliosios citrinos padažu, lavašu ir šviežių daržovių salotomis. Vegetariškai lėkštei puikiai tiks raugintų kopūstų salotomis bei bolivinės bolandos garnyru pagardinti tofu iešmeliai“, – pataria A. Patapienė.

Svarbus akcentas lėkštėje – sėklomis praturtinta duona

Anot pašnekovės, subalansuotai lėkštei vertėtų rinktis pilno grūdo duoną, pasižyminčią aukštesne maistine verte ir turinčią daugiau skaidulų, kurios ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą ir padeda virškinimo sistemai atlikti savo darbą. Jai pritaria ir „Fazer“ produkto vystymo vadovė Arlita Ābrante, teigianti, kad turtingo skonio „Gardėsio“ SĖKLŲ duonos yra puikus pasirinkimas, papildantis grilio lėkštę.

„Ši duona išsiskiria savo struktūra, turtingu skoniu ir maistine verte: joje mažiau miltų, daugiau sėklų, baltymų ir skaidulų. Tokia duona puikiai tinka iškylai gamtoje ar prie grilio – dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, suteikia sotumo jausmą ir nesukelia virškinimo diskomforto“, – sako A. Ābrante.

Pasak pašnekovių, grilio sezonas neturi būti kompromisas tarp skonio ir savijautos, o kiekvienus pietus ar vakarienę galima paversti ne tik kulinariniu, bet ir sveikatai palankiu potyriu.

„Rinkdamiesi kokybišką baltymą, gausų kiekį šviežių ar raugintų daržovių, gerus riebalus ir skaidulomis praturtintą duoną, mėgausimės ne tik maistu, bet ir puikia savijauta po jo“, – sako A. Patapienė.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų
Vilniaus rajone už gyvūnų gerovę kovoja „Zoo Patrulis“
Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Politika

Dešimtys protestuotojų ragino prezidentą neskirti Kauno ministru: politikas susiginčijo su aktyvistais
Lukašenka uždraudė Lenkijoje ir Lietuvoje registruotų sunkvežimių eismą Baltarusijoje
Lietuvoje keičiami Ukrainos karo pabėgėlių leidimai laikinai gyventi
Krito palankus Nausėdos vertinimas: Žemaitaičio reitingas – prasčiausias per devynerius metus

Kultūra

Puoselėjamas Šalčininkų menų mokyklos pastato grožis
Išrinkti Žaliosios sostinės filmų kūrimo iššūkio nugalėtojai
Daugiau nei knygų namai. Vilniaus rajono Centrinei bibliotekai – 85-eri
Vilnius dar stipriau vystys naktinę ekonomiką

Sportas

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis
Nugalėję kauniečius „Žalgiris“ užsitikrino Europą
„Kibirkštis-TOKS“ be didesnių problemų susitvarkė su Estijos klubu
Vilniaus rajono boksininkai iš Estijos parsivežė 4 aukso medalius

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

SKELBIMAS APIE NUMATOMĄ ŽEMĖS SKLYPŲ RIBŲ ŽENKLINIMĄ

VISUOMENĖS INFORMAVIMAS APIE PARENGTĄ TERITORIJŲ PLANAVIMO DOKUMENTĄ IR GALIMYBĘ TEIKTI PASIŪLYMUS

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Automobilis

Vėl metas keisti padangas: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis

Antrą kartą aistruolių favoritu išrinktas L. Antalis

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų

Pastangos dėl Vilniaus miškų – išvežta daugiau nei dvidešimt sunkvežimių atliekų

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022