• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Antradienis, 21 spalio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Granatai / Freepik

Granatai / Freepik

Ruduo Lietuvoje atneša ne tik spalvų paletę gamtoje, bet ir vaisių gausą parduotuvių lentynose. Vienas iš ryškiausių rudens simbolių – granatas. Šis vaisius gali ir papuošti patiekalus, ir nustebinti savo nauda sveikatai bei universalumu virtuvėje.

Granatų panaudojimo būdai, kurie leis sutaupyti: nuo autentiško padažo iki uogienių. Verta įsigyti granatų už mažą kainą, nes panaudojimo būdų, kurie leis sutaupyti ateityje – nestinga. Granatų sezonas – tai ne tik galimybė pasimėgauti šviežiais vaisiais, kai ypač atsiskleidžia jų skoninės savybės, bet ir proga pasiruošti žiemai. Šiuo laikotarpiu granatai prieinami už patrauklią kainą, todėl verta apgalvoti tiek apie jų pasirinkimą kasdieniam vartojimui, tiek apie granatų paruošimą ateičiai, pavyzdžiui, padažų ruošimą ir jų užšaldymą ar uogienės virimą.

Naudinga sveikatai ir pravartu virtuvėje

Granatai laikomi vienu iš galingiausių antioksidantų šaltinių. Juose gausu vitamino C, K, folio rūgšties ir skaidulų. Reguliarus granatų vartojimas gali padėti mažinti kraujospūdį, gerinti kraujotaką, stiprinti imunitetą ir net gerinti atmintį. Be to, granatai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl ypač vertinami šaltuoju metų laiku, kai organizmui reikia papildomos apsaugos.

Granatų sėklos – tai ne tik estetiškas, bet ir skonio akcentas. Jos puikiai dera su feta sūriu, rukola, kepta vištiena ar net troškintomis daržovėmis. Artimųjų Rytų virtuvėje granatai naudojami padažuose, pavyzdžiui, narsharab – tirštame, saldžiarūgščiame granatų sirupe, kuris puikiai tinka prie mėsos. Desertuose granatų sėklos taip pat randa savo vietą – pabarstytos ant jogurto, ledų ar pyrago, jos suteikia gaivumo ir tekstūros.

Kaip išsaugoti granatus ilgesniam laikui?

Jei granatų nusipirkote daugiau – tai puiki proga pasiruošti žiemai. Granatų sėklas galima užšaldyti: paskleiskite jas ant kepimo popieriaus, užšaldykite, o vėliau sudėkite į sandarų indą. Tokiu būdu jos išsilaiko iki metų ir puikiai tinka glotnučiams, salotoms ar desertams. Taip pat galima išspausti granatų sultis ir užšaldyti porcijomis – jos pravers tiek gėrimams, tiek padažams. O jei norima kažko ypatingo – virkite granatų padažą, kuris išsilaiko šaldytuve kelias savaites ir tampa puikiu priedu prie įvairių patiekalų.

Granatų padažo (narsharab) receptas

Dalijamasi paprastu ir autentišku granatų padažo receptu, kurį galima pasigaminti namuose ir naudoti prie mėsos, daržovių ar salotų.

Reikės:

  • 4–5 didelų granatų
  • 1 šaukšto cukraus (nebūtina – priklauso nuo granatų rūgštumo)
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Granatus perpjaukite ir išspauskite sultis – galima naudoti citrusinių vaisių spaudyklę arba tiesiog rankomis, per sietelį. Jei turima sulčiaspaudė – dar geriau. Sultis supilkite į puodą.
  2. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės virti. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite lėtai, kol sultys sumažės maždaug per pusę – tai gali užtrukti apie 45–60 min.
  3. Į verdančias sultis įberkite žiupsnelį druskos. Jei granatai labai rūgštūs – įdėkite šaukštą cukraus.
  4. Maišykite, kol padažas sutirštės iki sirupo konsistencijos.
  5. Atvėsinkite ir supilkite į stiklainį. Laikykite šaldytuve – padažas išsilaiko iki kelių savaičių.
  6. Jei norima ilgesnio galiojimo – padažą galima užšaldyti porcijomis.

Granatų uogienės receptas

Granatų uogienė puikiai tinka prie sūrių, skrebučių, blynų ar net kaip priedas prie mėsos patiekalų. Ji turi subtilų saldžiarūgštį skonį ir išskirtinę spalvą.

Reikės:

  • 1 kg granatų sėklų (iš maždaug 6–8 granatų)
  • 500 g cukraus (galima koreguoti pagal skonį)
  • 1 citrinos sulčių
  • 1/2 stiklinės vandens (nebūtina, jei sėklos labai sultingos)

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite granatų sėklas: išlukštenkite granatus ir sėklas sudėkite į puodą. Jei norima švelnesnės tekstūros, galima dalį sėklų sutrinti ar pertrinti per sietelį, kad gautumėte daugiau sulčių.
  2. Į puodą su sėklomis įpilkite vandens (jei reikia), suberkite cukrų ir išspauskite citrinos sultis.
  3. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, o masė pradės virti.
  4. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 30–40 minučių, kol uogienė sutirštės. Retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų.
  5. Norint patikrinti, ar uogienė paruošta, užlašinkite šiek tiek ant šalto lėkštės paviršiaus – jei lašas neplinta, uogienė tinkama.
  6. Karštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite ir apverskite dangteliu žemyn, kad užsivakuumuotų. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

„1 % menui“: Vilnius svarsto, kaip užtikrinti finansavimą viešajam menui
Miško vagystė po atviru dangumi: 1000 eurų nuostolis Šatrininkų seniūnijoje
Klimato savaitė Vilniuje įsivažiuoja – kūrybinės dirbtuvės, žaidimai, žygiai ir pažintis su ateities energetika
Vilniaus rajono švietimo įstaigoms – net 8 nauji mokykliniai autobusiukai

Politika

„Čekiukų” bylos: į savivaldybių biudžetus grįžo 1,2 mln. eurų, siekiama išieškoti dar 1,3 mln. eurų
Benkunskas kreipiasi į vilniečius: Jūsų kieme vėl norima įkišti daugiabutį? Siūlau sprendimus
Per Lietuvą ritasi Čiurlionio „Jūros“ banga: įvyko kultūros bendruomenės įspėjamasis streikas
Atsparumo formulė Baltijos šalims: civilinė gynyba, ginklų prieinamumas ir karo tarnyba

Kultūra

„1 % menui“: Vilnius svarsto, kaip užtikrinti finansavimą viešajam menui
Kaimo kvapas mažose figūrėlėse – paroda „Kaimo kasdienybė miniatiūroje“ Jašiūnuose
Kalvelių Dievo Gailestingumo bažnyčia paminėjo ketvirčio amžiaus sukaktį
Kas laukia Vokiečių gatvėje atkastų pamatų?

Sportas

Vilniaus rajone – ypatingas renginys: vyks 20-metį skaičiuojantis „Juodšilių krosas“
Alytuje „Žalgiriui“ pergalė išsprūdo paskutinę minutę
I. Sargiūnas siautėjo pirmoje pusėje, tačiau „Rytas” tik lemiamu metu palaužė „Neptūną”
Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites

Populiariausi

Vilniaus rajone, įtariama, padegta pirtis: sulaikyti trys įtariamieji

Vilniuje prie daugiabučio rasta negyva mergina

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Jaunieji mokslininkai kviečia į renginį „Mokslo tinklai – tiltai“: kai mokslas tampa artimas kiekvienam

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Kokia gėlė esate pagal horoskopą?

Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Susitikimas jaunimo su M (7)

Vilniaus rajono merė susitiko su jaunimu

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Vilniaus rajonas – konkurse „Išmanus miestas 9“

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

„Čekiukų” bylos: į savivaldybių biudžetus grįžo 1,2 mln. eurų, siekiama išieškoti dar 1,3 mln. eurų

„Čekiukų” bylos: į savivaldybių biudžetus grįžo 1,2 mln. eurų, siekiama išieškoti dar 1,3 mln. eurų

„1 % menui“: Vilnius svarsto, kaip užtikrinti finansavimą viešajam menui

„1 % menui“: Vilnius svarsto, kaip užtikrinti finansavimą viešajam menui

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022