• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Trečiadienis, 17 rugsėjo 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Fleksitarams draugiški receptai: nuo vegetariškos musakos iki vištienos apkepėlės

2022-08-13
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
receptas

Pastaruoju metu pasaulyje šalia vegetarinės ir veganinės mitybos vis labiau populiarėja fleksitarizmas – lankstusis vegetarizmas. Žmonės į savo valgiaraštį siekia įtraukti kuo daugiau augalinės kilmės maisto. Pavyzdžiui, vietoj tradicinio kiaulienos ar avienos plovo ruošia vegetarišką jo versiją, kotletus gamina iš grikių, o kepsnius – iš pupelių ar kitų ankštinių daržovių. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, įvairios augalinių produktų alternatyvos vis dažniau atrandamos ir pirkėjų krepšeliuose.

„Atsižvelgdami į vyraujančias mitybos tendencijas, nuolat plečiame veganiškų produktų asortimentą ir jį papildome naujais, kuo įvairesniais produktais. Pirkėjams siūlome nuo veganiškų dešrelių, augalinės kilmės desertų ar majonezo iki įvairių augalinės kilmės gėrimų. Vadovaudamiesi sveikesnės mitybos tendencijomis, siekiame pasiūlyti ir jau paruoštų,  vegetarams tinkamų vartoti patiekalų. Pavyzdžiui, šią vasarą pristatėme vegetarams puikiai tinkančią naujovę – plovą su sojomis, kuris vos pasirodęs lentynose sulaukė didžiulio pirkėjų susidomėjimo“, – teigia V. Budrienė.

Kuo ypatinga fleksitarinė mityba?

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, pasakoja, kad pasaulyje išpopuliarėjęs  fleksitarizmas arba kitaip – lankstusis vegetarizmas, yra tarsi tarpinis variantas tarp visavalgių ir vegetarų. Fleksitarai bent kelis kartus per savaitę atsisako mėsos ir vietoje jos renkasi įvairiausias augalinio maisto alternatyvas.

„Fleksitarai paprastai renkasi valgyti daug vaisių, daržovių, ankštinių bei visadalių grūdų. Kadangi mėsos, pieno produktų ar kiaušinių vartojama mažiau, baltymų šaltiniais jų mityboje tampa ir pupelės, avinžirniai, tofu, lęšiai, riešutai ar kitos augalinės kilmės gėrybės. Be to, į savo racioną jie stengiasi įtraukti kuo daugiau natūralaus, mažai apdoroto maisto, riboja pridėtinio cukraus ir saldumynų kiekį“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasigaminkite fleksitarinius patiekalus namuose

Kaip teigia „Iki“ atstovė, fleksitarų mityba – labai įvairi, todėl ir patiekalų pasigaminti galima labai skirtingų.

„Norint paįvairinti savo mitybą, net ir nuo seno pamėgtus tradicinius patiekalus galima paruošti kitaip. Pavyzdžiui, balandėlius pasigaminti su sojos ar kitu augalinės kilmės faršu, mėsainiams vietoje mėsos paplotėlio naudoti baklažanus, burokėlius ar kitas daržoves, o tradicinį plovą pasigaminti su grybais“, – teigia ji.

Pastarąjį, kaip teigia V. Juodkazienė, paruošti itin paprasta. Tereiks įprastų plovui naudojamų ingredientų – ryžių, daržovių sultinio, morkų, svogūnų, česnako, mėgstamų prieskonių bei grybų, pomidorų pastos ar padažo. O jeigu mėgstate, tokį plovą galite pagardinti ir įvairiausiais džiovintais vaisiais.

„Paprasčiausią plovą pasigaminti yra itin nesudėtinga, tereikia didelėje ir gilioje keptuvėje pakepinti morkas, grybus, svogūną, smulkintą česnaką. Galiausiai sumažinti kaitrą, į keptuvę dėti ryžius ir nuolat maišant, po truputį supilti sultinį. Kai ryžiai suminkštėja dėti kelis šaukštus pomidorų pastos, viską išmaišyti ir dar  šiek tiek patroškinti. Jeigu mėgstate, tokį plovą galite pagardinti razinomis, avinžirniais, mėgstamais prieskoniniais ar šviežiomis žolelėmis. Jeigu esate linkę į eksperimentus – plovą gaminti galima ir orkaitėje ar netgi kepsninėje“, – pataria ji.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais fleksitarams pritaikytais receptais, kuriuos paprastai pasiruošite ir namuose: nuo burnoje tirpstančios vištienos apkepėlės iki vegetariškos musakos ar grilintų avokadų.

Lęšių ir baklažanų musaka

Jums reikės:

500 g virtų lęšių

150 g svogūnų

200 ml pomidorų tyrės

800 g baklažanų

1 a. š. druskos

žiupsnio pipirų

1⁄2 a. š. džiovintų raudonėlių

2 išspaustų česnako skiltelių

250 g rikotos

1 kiaušinio

50 g tarkuoto parmezano

2 v. š. šviežių čiobrelių

40 ml alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Nuplautus baklažanus supjaustykite plonais griežinėliais, apibarstykite puse šaukštelio druskos ir palikite 15 minučių, kad išleistų skystį. Nusausinkite baklažanus popieriniu rankšluosčiu. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite baklažanus ir trumpai pakepkite iš abiejų pusių, kol vos paruduos. Perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus. Nusunktus išvirtus lęšius suberkite į karščiui atsparų indą, sudėkite smulkintus svogūnus, česnakus, raudonėlius, pipirus ir likusią druską. Viską gerai išmaišykite, išsklaidykite po indą, ant viršaus supilkite trintus pomidorus ir išdėliokite keptus baklažanus. Kiaušinį išplakite su rikotos sūriu ir parmezanu, paskleiskite ant baklažanų griežinėlių ir pašaukite patiekalą į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20 minučių 180 °C temperatūroje. Iškepusią musaką apibarstykite čiobreliais ir patiekite.

Vištienos ir pomidorų apkepėlė

Jums reikės:

400 g vištienos krūtinėlės (filė)

300 g pomidorų

200 g mocarelos

1 a. š. čiobrelių lapelių

saujos baziliko lapelių

1 a. š. druskos

3 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Pabarstykite vištienos krūtinėlės filė druska, sudėkite jos gabaliukus į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant kiekvieno mėsos gabaliuko uždėkite pomidoro griežinėlius, o ant viršaus – smulkintą mocarelą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite čiobreliais ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20–25 minučių 190 °C temperatūroje. Išimkite iš orkaitės ir patiekite su šviežiais bazilikais.

Ant grilio kepti avokadai su ožkos sūriu

Jums reikės:

4 avokadų

200 g pomidorų

150 g ožkos sūrio

1 v. š. smulkintų petražolių

30 ml  alyvuogių aliejaus

2 v. š. citrinų sulčių

2  žiupsnių druskos

Gaminame:

Mažame inde sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi. Nuplautus avokadus nusausinkite, perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Apšlakstykite avokadus puse citrinų sulčių bei alyvuogių aliejaus mišinio, perpjauta puse žemyn sudėkite juos į įkaitintą grilio keptuvę ir kepkite aukštoje temperatūroje 2–3 minutes. Avokadus apverskite, sumažinkite kaitrą ir kepkite dar 2–3 minutes. Supjaustykite pomidorus ir ožkos sūrį kubeliais, apliekite juos likusiu citrinų sulčių ir aliejaus mišiniu, suberkite smulkintas petražoles, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite. Sudėkite apkeptus avokadus ant serviravimo lentelės, apibarstykite žiupsniu druskos ir įdarykite juos paruoštais pomidorais su ožkos sūriu.

Žymos: Fleksitarizmas
DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniaus rajono savivaldybė kviečia studentus teikti prašymus stipendijoms gauti
Vilniaus rajono tinklininkės iškovojo auksą Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse
Pradedama kelio Lapiakalnis–Žebertonys rekonstrukcija
Šalčininkų rajone lankėsi Lietuvos pirmoji pora

Politika

Seimas svarstys siūlymą žemės ūkio ir maisto sektorius pripažinti svarbiais nacionaliniam saugumui
G. Nausėda ir pirmoji ponia svečiuojasi Šalčininkų rajone
Lietuvoje lankysis naujasis Lenkijos vadovas K. Nawrockis
Žemdirbių atstovai kritikuoja norą keisti I. Hofmaną: tikriausiai, niekam nereikia dirbančio ministro

Kultūra

Čiurlionio diena tampa kultūros švente
Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų
Europos paveldo dienos’25 Vilniaus rajone: kur praeitis įkvepia ateitį
Derliaus šventė – pasidžiaukime bendryste!

Sportas

Vilniaus rajono tinklininkės iškovojo auksą Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse
Vilniaus rajono biatlonininkų medaliai Lietuvos biatlono čempionate Nemenčinėje
Ketvirtas ratas pradėtas pergale Gargžduose
Prie treniruočių prisijungė pasveikęs gynėjas iš Kroatijos
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų

Vilniaus rajonas paminėjo Derliaus šventės jubiliejų

Išrinkti sostinę papuošiantys meno kūriniai

Išrinkti sostinę papuošiantys meno kūriniai

Vilniaus rajone – milijoninės investicijos: kardinaliai atnaujins tris mokyklas

Vilniaus rajone – milijoninės investicijos: kardinaliai atnaujins tris mokyklas

Pasveikinta pirmoji Lietuvoje tos pačios lyties asmenų pora su partnerystės pripažinimu

Pasveikinta pirmoji Lietuvoje tos pačios lyties asmenų pora su partnerystės pripažinimu

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Atnaujintoje Šeškinės centrinėje aikštėje – šventė bendruomenei, nukelsianti į 90-uosius

Šiemet tūkstančiu daugiau abiturientų įstojo į profesines mokyklas, populiariausios – inžinerinės profesijos

Vilniaus rajono savivaldybė kviečia studentus teikti prašymus stipendijoms gauti

Vilniaus rajono tinklininkės iškovojo auksą Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse

Vilniaus rajono tinklininkės iškovojo auksą Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse

Pradedama kelio Lapiakalnis–Žebertonys rekonstrukcija

Pradedama kelio Lapiakalnis–Žebertonys rekonstrukcija

Šalčininkų rajone lankėsi Lietuvos pirmoji pora

Šalčininkų rajone lankėsi Lietuvos pirmoji pora

Seimas svarstys siūlymą žemės ūkio ir maisto sektorius pripažinti svarbiais nacionaliniam saugumui

Seimas svarstys siūlymą žemės ūkio ir maisto sektorius pripažinti svarbiais nacionaliniam saugumui

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Šiemet tūkstančiu daugiau abiturientų įstojo į profesines mokyklas, populiariausios – inžinerinės profesijos

Vilniaus rajono savivaldybė kviečia studentus teikti prašymus stipendijoms gauti

Vilniaus rajono tinklininkės iškovojo auksą Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse

Vilniaus rajono tinklininkės iškovojo auksą Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse

Pradedama kelio Lapiakalnis–Žebertonys rekonstrukcija

Pradedama kelio Lapiakalnis–Žebertonys rekonstrukcija

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022