• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Šeštadienis, 23 rugpjūčio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Naudos – iki soties: trys idėjos, kaip pasigaminti energijos bei sveikatos užtaisu vadinamą sultinį

2021-02-06
Apžvalgos, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
Sultinys (nuotr. Pixabay)

Sveiki, nekaloringi, maistingi, naudingi sveikatai. Vertingųjų sultinių savybių sąrašą galima būtų tęsti ir tęsti: ne veltui šis maistas neabejotinai vadinamas laiko patikrintu, energijos suteikiančiu, organizmo veiklą gerinančiu ir žiemą sušildančiu patiekalu. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad jį ypač lengva, greita ir itin ekonomiška pasigaminti. Todėl kulinarijos ekspertė, pabrėždama visapusišką sultinių naudą, siūlo išbandyti tris gardžių sultinių receptus.

Šildo ir mažina skausmą

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi – sultinius lietuviai ypač mėgsta, o šis maistas jau tapo tradiciniu žiemos raciono komponentu. Tai, anot pašnekovės, nekelia nuostabos, nes jį į savo kasdienę mitybą įtraukia daugelis, vertindami tiek greitą paruošimą, tiek naudą sveikatai.

„Pastarąja rūpintis, ypač šiuo metu, yra kiekvieno prioritetas. Todėl pernai stebėjome išaugusį sultinių pardavimų skaičių. Šio produkto 2020-aisiais, lyginant su 2019-aisiais, pardavėme beveik 10 proc. daugiau. Analizuodami prekybos sezoniškumą, matome aiškią tendencija – pardavimai labiausiai padidėja sausį. Be to, pastebėjome, jog pirkėjai vis dažniau renkasi sveikus, ekologiškus ir kokybiškus sultinius. Jų pardavimai ūgtelėjo net 14 proc. Todėl, atliepdami klientų poreikius, skiriame ypač daug dėmesio produktų kokybei ir asortimento gausai, taip užtikrindami, jog mūsų klientai visada rastų sveikas bei sveikatai naudingas alternatyvas“, – akcentuoja E. Dapkienė.

Tuo metu B. Baratinskaitė papildo: į savo kasdienę mitybą įtraukti sultinius – išties racionalus ir pasvertas sprendimas. Šis maistas, pasak kulinarijos ekspertės, organizmui suteikia būtinųjų skysčių.

„Šilti skysčiai palengvina nosies ir gerklės paburkimą, pastarosios skausmą ir dirginimą, kosulį. Tačiau pasigirsta nuomonių, jog sveikatai naudingi tik natūralūs, pačių pasigaminti sultiniai iš kaulų. Visgi parduotuvėse galima rasti ekologiškus produktus, kuriuos paprasčiau paruošti, o jų gerosios savybės tikrai nenusileidžia minėtiems gaminiams. Todėl toks kokybiškas sultinys yra svarbiausias gardžios sriubos ingredientas. Tik norint išlaikyti pačią geriausią šio produkto kokybę, reiktų nepamiršti jį laikyti sausoje vietoje kambario temperatūroje. Drėgmė ir šaltis gali pakenkti“, – sako B. Baratinskaitė.

Skanus ir aromatingas: kietojo sūrio sultinys

Reikės: 250 g kietojo sūrio, 1,5 l vandens, vieno didesnio svogūno, 3 česnako skiltelių, žiupsnelio juodųjų pipirų, ryšulėlio petražolių lapelių su stiebais, šiek tiek druskos.

Svogūną nulupkite ir perpjaukite ketvirčiais. Puode užvirkite vandenį ir sudėkite visus produktus. Virkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie valandą. Baigiant virti, pasūdykite ir viską nukoškite per sietelį. Rezultatas: 1-1,2 litro gelsvo ir aromatingo sultinio.

„Šis receptas – netradicinis. Kietojo sūrio sultinys pasižymi tiek išskirtiniu skoniu bei aromatu, tiek skirtingų panaudojimo būdų gausa. Jame galima išvirti daržovių sriubą, pagardinti kitus patiekalus, pavyzdžiui, rizotą. Tačiau jis puikiai tinka valgyti ir vienas: šis sultinys nustebins visus, norinčius gurmaniškų bei neįprastų potyrių“, – žada B. Baratinskaitė.

Lengvas, bet išraiškingas: džiovintų baravykų sultinys

Reikės: 1 l vandens, 1 kubelio sultinio, 100 g džiovintų baravykų, saujos perlinių kruopų.

Džiovintus grybus išvirkite vandenyje, pastarąjį nupilkite, o į nuovirą sudėkite sultinio kubelį ir kruopas. Virkite apie pusvalandį, valgykite karštą arba šaltą.

„Šis sultinio receptas – tradicinis, autentiškas ir lietuviškas. Jį be galo paprasta paruošti, gardu valgyti, verta panaudoti kitų patiekalų gamybai. Tokį sultinį netgi galima supilstyti į indelius ir užšaldyti bei mėgautis vėliau. Džiovinti baravykai patiekalui suteikia ypatingą ir išraiškingą skonį“, – tikina kulinarijos ekspertė.

Klasikinis ir laiko patikrintas: daržovių sultinys

Reikės: poros didesnių morkų, stiebelio petražolių, 1 svogūno, 1 saliero, 4 česnako skiltelių, 1 poro, žiupsnelio druskos ir kvapiųjų pipirų, 1 lauro lapo, 2 l vandens.

Į puodą sudėkite nuplautas, nuvalytas ir stambiai supjaustytas daržoves. Užpilkite jas šaltu vandeniu bei virkite iki 40 minučių ant silpnos ugnies. Baigiant gaminti, į sultinį suberkite druską, pipirus, sudėkite lauro lapelius. Išvirus, leiskite 15 minučių nusistovėti. Vėliau perkoškite skystį per sietelį ir ragaukite.

„Šį receptą galima vadinti tikra klasika be rūpesčių. Daržovių sultinys yra ypač greitai bei lengvai paruošiama tokio patiekalo forma – jis, kaip ir kitos minėtos kulinarinės idėjos, tinka gardinti kitas sriubas. Be to, ingredientus galima pateikti kaip garnyrą. Tačiau, svarbiausia, šis daržovių sultinys yra be galo maistingas ir naudingas, neapsunkinantis organizmo, jį sušildantis, suteikiantis jėgų“, – tvirtina B. Baratinskaitė.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“
Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai
Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai
Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Politika

Lietuvai laukiant naujo premjero, R. Duchnevičius tikina: metas šviežiam kraujui
Atsistatydino G. Palucko Vyriausybė: išdirbo mažiau nei 8 mėnesius
Skandaluose įbridusių politikų atostogos anksčiau vertintos kitaip: griežtai kalbėjo ir prezidentas, ir socdemai
Nutraukta trijų Vilniaus politikų „čekiukų“ byla

Kultūra

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“
Rugsėjį Trakai švęs 703-iąjį gimtadienį
Spalvinga simfoninės muzikos fiesta Jašiūnų dvare
Istorinė šventė Šilėnuose: Žolinė, bažnyčios 300 metų jubiliejus ir meduolių tradicijos

Sportas

Ketvirtas papildymas moterų komandoje
Pergalė prieš „Dainavą“ išslydo pabaigoje
M.Cholo įvartis nulėmė pergalę derbyje
Rugpjūčio 23 d. vyks Vilniaus rajono vyrų krepšinio čempionatas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Prekybos centre CUP įsikurs nišinis sporto klubas ir populiarus greito aptarnavimo restoranas

Prekybos centre CUP įsikurs nišinis sporto klubas ir populiarus greito aptarnavimo restoranas

Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

Virš Neries nusidrieks naujas pėsčiųjų tiltas

Ekspertų nuomonė: ar tikrai reikalingas naujas tiltas Vilniuje?

Vasaros pabaigai – puiki vandens kokybė Vilniaus rajono maudyklose

Vasaros pabaigai – puiki vandens kokybė Vilniaus rajono maudyklose

Rūdninkuose pradėtos karininio miestelio, skirto vokiečių kariams, statybos

Rūdninkų karinio poligono 2025 m. rugpjūčio mėnesio pratybų grafikas

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai

Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai

Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022