• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Šeštadienis, 23 rugpjūčio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Dietologė teigia: mielės turi daug naudingų savybių

2020-10-31
Apžvalgos, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
Dietologė E. Saukaitytė-Butvilė

Dietologė E. Saukaitytė-Butvilė

Sveika gyvensena besidomintys pirkėjai šiandien tradicinių duonos gaminių sudėtyje baiminasi rasti mielių. Kita vertus, vertingu papildu laikomos maistinės mielės jau užsitarnavo vietą sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančių parduotuvių lentynose. Specialistai papasakojo, kokia iš tiesų yra mielių nauda mūsų organizmui ir kokią funkciją jos atlieka duonos gamybos procese.

Dietologės Editos Saukaitytės-Butvilės teigimu, alaus mielės, naudojamos duonai ir kitiems kepiniams ruošti, turi daug naudingų savybių ir teigiamai veikia viso organizmo funkcionavimą.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad neigiamą mielių poveikį galima pajusti jas suvartojus „aktyvias“: „Besidauginančios mielės išskiria anglies dioksidą, todėl gali sukelti nemalonius pojūčius pilve, didelį diskomfortą ir paūminti žarnyno ligas. Tačiau kepant duoną jos praranda aktyvumą ir kartu nebesukelia jokių nemalonių pojūčių.“

Pasak dietologės, iki tol mielės spėja atlikti tešlos kildinimo funkciją, o galutiniame rezultate išlaiko savo naudingąsias savybes. Duonos gamybai naudojamose mielėse yra daug biologiškai aktyvaus chromo, padedančio palaikyti stabilų gliukozės lygį kraujyje. Dėl to jų naudą gali pajusti žmonės, turintys gliukozės tolerancijos sutrikimą ar sergantys diabetu. Mielėse taip pat gausu baltymų, seleno, kalio, geležies, cinko, magnio. Jos yra didelis B grupės vitaminų šaltinis.

E. Saukaitytės-Butvilės teigimu, alaus mielių savybės naudingos gerinant virškinimą, jos padeda apsisaugoti nuo antibiotikų sukelto viduriavimo, turi naudos esant laktozės netoleravimui. Dėl šių savybių, alaus mielės dedamos į įvairiausius maisto papildus arba vartojamos kapsulių ar dribsnių pavidalu.

„Nors dalis naudingų savybių duoną kepant žūva, mielinėje duonoje gausu skaidulinių medžiagų, kurios užtikrina sklandžią žarnyno veiklą. Tokia duona gali suteikti energijos, padėti stiprinti imuninę sistemą bei palaikyti sveiką odą ir plaukus”, – vardija dietologė.

Akivaizdu, kad duonai kepti naudojamos mielės apipintos įvairiais mitai, tačiau šiandieninės tendencijos rodo, kad vis daugiau sveika gyvensena besidominčių žmonių į savo mitybos racioną įtraukia maistines mieles. Tiek alaus, tiek maistinės mielės priklauso tai pačiai mielių rūšiai, tačiau yra auginamos skirtingu būdu.

„Maistinės mielės auginamos daug cukraus turinčioje terpėje, kur tampa neaktyvios, tačiau išsaugo daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Sudėtyje esantys beta gliukanai palaiko imunitetą, mažina infekcijų dažnį, taip pat padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Dėl specifinio, kiek parmezaną primenančio skonio maistinės mielės yra ypač mėgstamos veganų ir vegetarų, kurie šiuo pagardu savo patiekalams gali išgauti sūrio skonį“, – sako E. Saukaitytė-Butvilė.

Svarbu atidžiai skaityti duonos sudėtį

Bendrovės „Vilniaus duona“ produktų kūrimo vadovė Baltijos šalims Snieguolė Šoblinskienė sako, kad mielės nėra esminis duonos kokybę nusakantis ingredientas. Dėl to specialistė rekomenduoja atidžiai skaityti duonos sudėtį etiketėse.

„Mielės duonai suteikia malonią tekstūrą, purumą, padeda išgauti skonį ir aromatą. Dėl to svarbu skaityti duonos sudėtį ir atkreipti dėmesį ne tik į mieles, bet ir kitas sudedamąsias dalis. Ieškantiems sveikesnio varianto, rekomenduočiau rinktis gaminį, kurio sudėtyje yra ne daugiau nei 5 g cukraus per 100 g, o skaidulų kiekis yra ne mažesnis nei 6 g. Renkantis duoną, svarbus kriterijus yra ir sudėtyje esantys miltai“, – kaip pasirinkti kokybišką duoną pasakoja S. Šoblinskienė.

Jei žmogaus organizmas iš tiesų netoleruoja mielių, visai nebūtina duonos išbraukti iš mitybos raciono. Šiandieninė duonos gaminių pasiūla ir įvairovė tokia plati, kad rasti bemielės duonos nėra sunku.

„Nuolat stengiamės patenkinti kintančius duonos vartotojų poreikius, todėl norintys savo mitybos racione išvengti mielių šiandien gali rinktis net iš kelių duonos rūšių. Gaminant bemielę duoną, įprastos kepimo mielės tiesiog pakeičiamos natūraliu raugu. Toks gamybos procesas reikalauja daugiau pastangų ir laiko – užtrunka ilgiau nei 32 valandas, tačiau raugu kildinta duona gali būti lengviau virškinama, nes ją „augina“ grūduose esančios gerosios bakterijos“, – sako specialistė.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“
Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai
Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai
Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Politika

Lietuvai laukiant naujo premjero, R. Duchnevičius tikina: metas šviežiam kraujui
Atsistatydino G. Palucko Vyriausybė: išdirbo mažiau nei 8 mėnesius
Skandaluose įbridusių politikų atostogos anksčiau vertintos kitaip: griežtai kalbėjo ir prezidentas, ir socdemai
Nutraukta trijų Vilniaus politikų „čekiukų“ byla

Kultūra

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“
Rugsėjį Trakai švęs 703-iąjį gimtadienį
Spalvinga simfoninės muzikos fiesta Jašiūnų dvare
Istorinė šventė Šilėnuose: Žolinė, bažnyčios 300 metų jubiliejus ir meduolių tradicijos

Sportas

Ketvirtas papildymas moterų komandoje
Pergalė prieš „Dainavą“ išslydo pabaigoje
M.Cholo įvartis nulėmė pergalę derbyje
Rugpjūčio 23 d. vyks Vilniaus rajono vyrų krepšinio čempionatas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Prekybos centre CUP įsikurs nišinis sporto klubas ir populiarus greito aptarnavimo restoranas

Prekybos centre CUP įsikurs nišinis sporto klubas ir populiarus greito aptarnavimo restoranas

Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

Vasaros pabaigai – puiki vandens kokybė Vilniaus rajono maudyklose

Vasaros pabaigai – puiki vandens kokybė Vilniaus rajono maudyklose

Virš Neries nusidrieks naujas pėsčiųjų tiltas

Ekspertų nuomonė: ar tikrai reikalingas naujas tiltas Vilniuje?

Rūdninkuose pradėtos karininio miestelio, skirto vokiečių kariams, statybos

Rūdninkų karinio poligono 2025 m. rugpjūčio mėnesio pratybų grafikas

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai

Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai

Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022