• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Šeštadienis, 20 gruodžio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Tinklaraštininkės Soteros Šveikauskaitės idėjos užkandžiams

2020-09-19
Apžvalgos
Laikas: 3 min skaitymo
sumuštiniai

Netinkama mityba daro itin didelę įtaką nutukimui, o su juo susijusi daugybė kitų gretutinių ligų. Higienos instituto duomenys rodo, kad beveik trečdalis vaikų iki 17 m. skundžiasi virškinimo ligomis, tad svarbu laiku ir tinkamai pavalgyti, rinktis sveikesnius užkandžius. Kadangi vaikų mitybos įpročiai formuojasi ankstyvame amžiuje, tėvams svarbu savo pavyzdžiu juos įkvėpti ir pasiūlyti tinkamų pasirinkimų.

„Pasisemti jėgų ir energijos padeda subalansuota mityba, kurios pagrindą sudaro grūdiniai produktai. Vis dėlto vieno bendro recepto visiems nėra. Kiekvienas yra skirtingas ir mėgsta skirtingus produktus. Tačiau dažniausiai mažieji yra linkę mėgdžioti ir nuo mažumės ragauja tai, ką su malonumu mėgaudamiesi valgo tėvai. Man taip pat svarbus aktyvus gyvenimo būdas ir sveikesnė mityba“, – sako „Babyblog“ tinklaraščio autorė Sotera Šveikauskaitė.

Sotera ŠveikauskaitėPasak moters, nors kartais atrodo, kad dėmesys mitybai reikalauja daug laiko, tai netiesa. Žinoma, visada svarbu perskaityti produktų etiketes ir pirmenybę teikti tiems, kuriuose mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, nėra saldiklių, atkreipti dėmesį į skaidulų kiekį. Taip pat susiplanuoti pirkinių krepšelį, į jį įtraukiant sezonines daržoves ir vaisius, jogurtą, sėklų duonos, kad mityba būtų subalansuota.

„Stengiuosi iš anksto pasirūpinti, kad po ranka būtų tinkamų ingredientų, iš kurių galėčiau paruoši užkandžių. Susidarau produktų sąrašą ir apsipirkimą paverčiu žaidimu su dukryte. Taip galime aptarti, kodėl vienam ar kitam produktui teikiu pirmenybę, ką iš jo ruošime, ir kartu ugdyti jos mitybos įpročius“, – teigia S. Šveikauskaitė.

Ingredientai – pagal skonį

Tinklaraščio autorė pasakoja, kad jos šeima mėgsta vaisius – valgo juos tiek šviežius, tiek džiovintus. Tačiau vaisiai nesuteikia ilgesnio sotumo jausmo. Tad vienas iš paprasčiausių užkandžių, anot moters, kai staiga išalksta ar pristinga energijos – sumuštinukai. Juos paprasta pagaminti, jų pagrindą sudaranti duona suteikia sotumo, skonio akcento ir papildo organizmą mineralinėmis medžiagomis, vitaminais bei skaidulomis.

„Labai mėgstu duoną ir nebūna nė dienos, kad bent riekelės nesuvalgyčiau. Ypač skanu „Agotos“ duona, kurios sudėtyje tik natūralūs produktai. Taip pat mėgstu improvizuoti ir ruošti sumuštinius – 7 grūdų duoną gardinu graikišku jogurtu, tunu, putpelių kiaušiniais ar avokado griežinėliu bei kokiu netikėtu akcentu, kad ir marinuotais kelmučiais“, – pasakoja moteris.

Rinkos lyderės UAB „Vilniaus duona“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas taip pat patvirtina, kad vartotojai ieško sveikesnių ir patogių produktų užkandžiams ir sumuštinių duonos, duonelių pardavimai kyla: „Žmonės tarp pagrindinių valgymų įtraukia ir užkandžius, o jiems ieško greitai ir patogiai vartojamų produktų, renkasi porcijinę ar skrudinimui skirtą duoną. Kartu pastebime tendenciją, kad pirkėjai ieško skanių ir vertingų produktų, renkasi visagrūdę, grūdais ir sėklomis praturtintą, mažiau cukrų turinčią duoną. Būdami rinkos lyderiais stengiamės atliepti jų poreikius ir pasiūlyti kvietinės bei ruginės duonos su mažiau cukrų, daugiau skaidulų ir sėklų, kurios gerina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą.“

Soteros Šveikauskaitės gardžių sumuštinių receptai

Su tunu ir marinuotais kelmučiais

7 grūdų duonos

Tuno

Filadelfijos sūrio

Graikiško jogurto

Marinuotų kelmučių

Duonos riekeles aptepti Filadelfijos sūriu ir graikišku jogurtu, ant viršaus dėti konservuoto tuno. Pagrindinis akcentas ant viršaus – marinuoti kelmučiai.

Su putpelių kiaušiniais

7 grūdų duonos

Graikiško jogurto

Avokado

Putpelių kiaušinių

Pomidoro

Alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų

Duonos riekeles aptepti graikišku jogurtu, ant viršaus dėti avokado griežinėlius. Putpelių kiaušinius perpjauti per pusę ir išdėlioti ant duonos. Pomidorus susmulkinti, pagardinti alyvuogių aliejumi bei druska ir pipirais. Gautą masę atsargiai uždėti aplink kiaušinius.

 

 

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniečių Kalėdų miškas išpuoštas natūraliais žaisliukais – skanėstais gyvūnėliams
Šalčininkų kalėdinė pagalba keturkojams
Sulaikyta gauja, apsipirkinėję vogtomis elektroninėmis mokėjimo priemonėmis
Buivydžių seniūnija turi naujas patalpas gimnazijoje

Politika

Vilnius reikalauja, kad Minskas nutrauktų hibridines atakas, išleistų įstrigusius vilkikus
Du vaikus turinčios šeimos nebus laikomos daugiavaikėmis
Meras sako, jog sostinėje problemų dėl migrantų kol kas nėra
Šakalienė: visi krašto apsaugos ministrai galėjo atsisveikinti su kariais, man to neleido

Kultūra

Poškonių kaime plačiai nuskambėjo kalėdinių giesmių magija
Iškilmingas „Rudamina – mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2025“ uždarymo renginys
Net dešimt Vilniaus erdvių pasipuoš šiuolaikinio meno kūriniais
Lenkų teatro dienos Vilniaus krašte 2025

Sportas

Sostinės jauniesiems sportininkams – ir didesnis finansavimas, ir daugiau sporto šakų
Ilgametis FK „Žalgirio“ akademijos auklėtinis N. Klimavičius lieka klube
Krašto puolėjas N. Mihajlovičius lieka Vilniuje
„Ryto“ puolimą sustabdęs „Lietkabelis“ po ilgos pertraukos džiaugiasi pergale Vilniuje

Populiariausi

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Setupad – pirmoji kompanija Baltijos šalyse tapo sertifikuotu Google leidėjų partneriu (GCPP)

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Linksmos dovanos, kurios patiks humoro jausmą turintiems žmonėms

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Tarptautinės Erasmus+ patirtys Vilniaus agroekologijos mokymo centre

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: Katedros aikštėje – milžiniškas eglutės žaisliukas

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

„Rx Vaistinė“ – tokios Lietuvoje dar nebuvo: receptiniai vaistai – tiesiai į namus specialiu sertifikuotu transportu

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Anonsai
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Vilniečių Kalėdų miškas išpuoštas natūraliais žaisliukais – skanėstais gyvūnėliams

Vilniečių Kalėdų miškas išpuoštas natūraliais žaisliukais – skanėstais gyvūnėliams

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Šalčininkų kalėdinė pagalba keturkojams

Šalčininkų kalėdinė pagalba keturkojams

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022