• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Šeštadienis, 23 rugpjūčio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Laisvalaikis

Grilio sezonas įsibėgėjo: patarė, kaip subalansuoti grilio lėkštę ir kokių klaidų geriau nedaryti

2025-08-03
Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
Grilius / freepik

Grilius / freepik

Vasarai įpusėjus, dūmų kvapas iš grilio tampa neatsiejama sezono dalimi. Ant grotelių tradiciškai dominuoja mėsa – kiekvienas lietuvis turi savo mėgstamiausią marinavimo receptą ir kepimo taisykles. Garnyrams ir užkandžiams dažnai skiriame mažiau dėmesio, o būtent čia esama galimybės subalansuoti patiekalą išvengiant sunkumo jausmo. Specialistės patarė, kokias sveikesnes alternatyvas galime rinktis, kaip subalansuoti grilio lėkštę ir kokių klaidų geriau nedaryti.

Išlaikome skonį, bet jaučiamės lengviau

Gyvensenos medicinos specialistė Ana Patapienė atkreipia dėmesį, kad grilio vakarienė gali būti subalansuota, jei laikysimės kelių paprastų mitybos principų. Tai padės ilgiau jaustis sotiems, bet tuo pačiu – ir išvengti nemalonaus sunkumo jausmo ar noro užkandžiauti po valgio.

„Grilio lėkštė turėtų būti sudaryta pagal subalansuotos lėkštės principą: joje turi vyrauti baltymai, angliavandeniai, riebalai ir daržovės. Baltymų gausu vištienoje, kalakutienoje, kiaulienoje, žuvyje, tofu, ankštinėse daržovėse, jautienoje be riebalų. Angliavandenių turi saldžiosios bulvės, pilno grūdo duona, lavašas ar lengvos grūdinės salotos, o riebalų gauname kartu su mėsa, žuvimi bei padažais“, – sako A. Patapienė.

Anot pašnekovės, subalansuotai lėkštei tinka visos šviežios ar keptos daržovės: cukinijos, paprikos, baklažanai, grybai, šparagai. Taip pat tinka ir raugintos daržovės – jos praturtintos fermentais ir skaidulomis, o tai padeda virškinimo sistemai apdoroti sunkesnį, baltyminį, keptą maistą.

Riebūs padažai ir perkeptas maistas

Perkepta mėsa bei riebūs padažai dažnai tampa tikru išbandymu virškinimo sistemai. A. Patapienė rekomenduoja vengti riebios grietinės ar majonezo pagrindu ruošiamų padažų ir keisti juos sveikesniais – pavyzdžiui, jogurtu su žolelėmis ar alyvuogių aliejaus ir citrinos padažu.

„Taip pat svarbu neperkepti produktų – tiek mėsa, tiek daržovės, keptos iki apanglėjimo, ne tik netenka maistinės vertės, bet ir gali būti žalingos sveikatai. Neperkepti baltymai visuomet bus sultingesni ir lengviau virškinami, o mėsą, žuvį ar daržoves galima kepti folijoje – taip maistas išliks sultingas ir nesudegs“, – pataria A. Patapienė.

Gazuoti gėrimai ir riebi mėsa

Net ir gėrimai šalia grilio stalo gali turėti įtakos savijautai – gazuoti, saldūs gėrimai ne tik nesuteikia papildomos naudos, bet ir trikdo virškinimą, todėl vertėtų rinktis natūralų vandenį su vaisiais ar žolelėmis.

„Taip pat nerekomenduojama rinktis riebios mėsos, kadangi kepimo metu lašantys riebalai, patekę ant įkaitusių anglių ar medienos, sukelia intensyvius dūmus. Juose gali susidaryti cheminiai junginiai, kurie nusėda ant kepamos mėsos paviršiaus ir didina kancerogeninių junginių kiekį maiste. Be to, kepti gyvulinės kilmės riebalai yra sunkiau virškinami“, – teigia A. Patapienė.

Subalansuotos idėjos: žuvis, mėsa ir vegetariškas pasirinkimas

Subalansuotai grilio lėkštei gyvensenos medicinos specialistė pataria rinktis vieną pagrindinį baltymą, daug daržovių ir nedidelę porciją grūdų, pavyzdžiui, pilno grūdo duoną.

„Viena iš sveikesnių idėjų galėtų būti vištienos iešmeliai su jogurtiniu ar česnakiniu padažu, pilno grūdo duona, raugintomis daržovėmis bei salotų lapais. Kita idėja – kepta lašiša, pagardinta avokado ir žaliosios citrinos padažu, lavašu ir šviežių daržovių salotomis. Vegetariškai lėkštei puikiai tiks raugintų kopūstų salotomis bei bolivinės bolandos garnyru pagardinti tofu iešmeliai“, – pataria A. Patapienė.

Svarbus akcentas lėkštėje – sėklomis praturtinta duona

Anot pašnekovės, subalansuotai lėkštei vertėtų rinktis pilno grūdo duoną, pasižyminčią aukštesne maistine verte ir turinčią daugiau skaidulų, kurios ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą ir padeda virškinimo sistemai atlikti savo darbą. Jai pritaria ir „Fazer“ produkto vystymo vadovė Arlita Ābrante, teigianti, kad turtingo skonio „Gardėsio“ SĖKLŲ duonos yra puikus pasirinkimas, papildantis grilio lėkštę.

„Ši duona išsiskiria savo struktūra, turtingu skoniu ir maistine verte: joje mažiau miltų, daugiau sėklų, baltymų ir skaidulų. Tokia duona puikiai tinka iškylai gamtoje ar prie grilio – dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, suteikia sotumo jausmą ir nesukelia virškinimo diskomforto“, – sako A. Ābrante.

Pasak pašnekovių, grilio sezonas neturi būti kompromisas tarp skonio ir savijautos, o kiekvienus pietus ar vakarienę galima paversti ne tik kulinariniu, bet ir sveikatai palankiu potyriu.

„Rinkdamiesi kokybišką baltymą, gausų kiekį šviežių ar raugintų daržovių, gerus riebalus ir skaidulomis praturtintą duoną, mėgausimės ne tik maistu, bet ir puikia savijauta po jo“, – sako A. Patapienė.

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“
Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai
Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai
Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Politika

Lietuvai laukiant naujo premjero, R. Duchnevičius tikina: metas šviežiam kraujui
Atsistatydino G. Palucko Vyriausybė: išdirbo mažiau nei 8 mėnesius
Skandaluose įbridusių politikų atostogos anksčiau vertintos kitaip: griežtai kalbėjo ir prezidentas, ir socdemai
Nutraukta trijų Vilniaus politikų „čekiukų“ byla

Kultūra

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“
Rugsėjį Trakai švęs 703-iąjį gimtadienį
Spalvinga simfoninės muzikos fiesta Jašiūnų dvare
Istorinė šventė Šilėnuose: Žolinė, bažnyčios 300 metų jubiliejus ir meduolių tradicijos

Sportas

Ketvirtas papildymas moterų komandoje
Pergalė prieš „Dainavą“ išslydo pabaigoje
M.Cholo įvartis nulėmė pergalę derbyje
Rugpjūčio 23 d. vyks Vilniaus rajono vyrų krepšinio čempionatas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Prekybos centre CUP įsikurs nišinis sporto klubas ir populiarus greito aptarnavimo restoranas

Prekybos centre CUP įsikurs nišinis sporto klubas ir populiarus greito aptarnavimo restoranas

Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

Trakuose nelegalus verslas stabdomas gatvės atitvarais

Vasaros pabaigai – puiki vandens kokybė Vilniaus rajono maudyklose

Vasaros pabaigai – puiki vandens kokybė Vilniaus rajono maudyklose

Virš Neries nusidrieks naujas pėsčiųjų tiltas

Ekspertų nuomonė: ar tikrai reikalingas naujas tiltas Vilniuje?

Rūdninkuose pradėtos karininio miestelio, skirto vokiečių kariams, statybos

Rūdninkų karinio poligono 2025 m. rugpjūčio mėnesio pratybų grafikas

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai

Vilniaus rajone tradiciškai pasitikti „Baltijos kelio“ bėgimo dalyviai

Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Žemaitės skverą papuoš naujas meno kūrinys

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Pristatyta Chersono srities fotografijų paroda „Nepalaužiamas Chersonas“

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Trakuose sutikti tradicinio bėgimo dalyviai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Sinoptikė: į Lietuvą ateina vėsūs ir darganoti orai

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022