• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Trečiadienis, 27 rugpjūčio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Lašišos salotos

Lašišos salotos

Pagaliau Lietuvoje prasideda tikroji vasara – ir šią karštą savaitę tikrai nesinorės ilgai suktis virtuvėje. Kai organizmas šaukiasi gaivumo, gamta pati ateina į pagalbą su sočiais, sultingais ir aromatingais vaisiais – kaulavaisiais. Dėl savo kainos ir universalumo jie vasarą lietuvių yra be galo pamėgti, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė – juk yra ne tik skanus užkandis, bet tinka ir maistingoms salotoms, ir sočiam skrebučiui, ir net šaltai sriubai.

 

„Šiltuoju metų laiku lietuviai ieško gaivesnio ir šviežesnio maisto. Daugeliui pirkėjų kaulavaisiai jau tapę neatsiejama vasaros raciono dalimi, o per akcijas jų perka dar dažniau ir gausiau. Jų populiarumą skatina ir vis atrandami nauji receptai su šiais vaisiais – pavyzdžiui, nemažai gyventojų jau patys yra įsitikinę, kaip skanu persikus ar nektarinus pagrilinti. Taip jie tampa dar skanesni, tinka ir salotose, ir desertui“, – pasakoja G. Kitovė.

 

Sultingasis kvartetas: pažinkite savo gelbėtojus nuo karščio

 

Tinklo atstovė atskleidžia, kad pagal pardavimus populiariausiųjų titulas tenka nektarinams. Tiesa, stebima ir nauja tendencija – ryškiai auga plokščiųjų persikų „Paraguayo“ populiarumas, kuriuos ypač mėgsta vaikai. Tad ką rinktis stabtelėjus prie šviežių vaisių lentynos? „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė įvardija esminius populiariausių kaulavaisių skirtumus.

 

„Persikai ir nektarinai yra artimai susiję, pagrindinis skirtumas yra tas, kad persikai turi pūkuotą odelę, o nektarinai – lygią. Tiek persikai, tiek nektarinai turi vertingų savybių, naudingų sveikatai. Skonis jų panašus, nors dažniausiai laikoma, kad persikai yra kiek saldesni, o nektarinai – gaivesni. Tuo tarpu abrikosai, nors irgi kaulavaisiai, yra atskira rūšis, mažesni už persikus ir nektarinus, jie pasižymi didesniu rūgštumu ir nėra tokie sultingi kaip jų „pusbroliai“, – pažymi J. Sabaitienė.

 

O madinguosius plokščiuosius persikus ypač mėgsta šeimos su vaikais, sako ji. Šie neįprastos formos vaisiai ne tik patrauklūs savo išvaizda, skanūs, bet juos ir patogu kąsti. Be to, plokštieji persikai yra dar saldesni už tradicinius, todėl mėgstami smaližių.

 

„Reikia paminėti, kad kaulavaisių skonis ir tekstūra skiriasi ne tik priklausomai nuo veislės, bet ir nuo prinokimo laipsnio. Švieži, prinokę vaisiai turi intensyviausią skonį bei aromatą – ko ir norisi jais mėgaujantis. Šie vaisiai – ne tik skonio bomba, bet ir tikra atgaiva. Jų sudėtyje – iki 90 proc. vandens, tad juos valgydami ne tik nudžiuginsit gomurį, bet ir padėsite organizmui palaikyti skysčių pusiausvyrą. Tai ypač svarbu prasidėjus karštoms dienoms“, – primena „Iki“ vaisių žinovė.

 

Nuo salotų – iki sriubų

 

„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad kaulavaisius žmonės dažniausiai renkasi kaip skanų užkandį, bet iš jų galima gaminti įvairius skanumynus – gaivinančius kokteilius, kepti pyragus, tortus, gaminti uogienes, iš jų paruoštą salsą derinti net prie mėsos, paukštienos patiekalų. Jie puikiai dera su jogurtu, sūriu, riešutais, ledais – galimybės beribės.

 

Šįkart J. Tamoševičienė siūlo pailsėti nuo ilgo stovėjimo prie puodų ar orkaitės jungimo. Iš kaulavaisių akimirksniu paruošite ir dienos pietus, ir nustebinsite namiškius netikėtais sprendimais.

 

Dar skanesni avokadų skrebučiai su persikais 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės:

  • 3 prinokusių persikų,
  • 4 riekių mėgstamos duonos,
  • 2 avokadų,
  • druskos, pipirų,
  • čili dribsnių,
  • 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus,
  • 1 žaliosios citrinos,
  • šiek tiek cukraus,
  • 2 šaukštų sviesto arba aliejaus,
  • saujelės gražgarsčių,
  • 1 buratos arba mocarelos.

Gaminame:

  1. Duoną pakepinkite skrudintuvėje, keptuvėje arba ant grotelių.
  2. Nulupkite avokadą, sutrinkite šakute, pagardinkite druska, pipirais, žiupsneliu čili dribsnių, šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir šaukšteliu žaliosios citrinos sulčių.
  3. Persikus supjaustykite ketvirčiais, išimkite kauliukus. Patepkite ištirpintu sviestu ar aliejumi ir dėkite ant grotelių virš vidutinio karščio ugnies. Kepkite kelias minutes, kol atsiras grotelių žymės ir persikai pradės minkštėti. Tuomet apverskite, pabarstykite cukrumi ir pakepkite dar kelias minutes, kol cukrus išsilydys.
  4. Ant skrudintos duonos užtepkite avokado, pridėkite gražgarsčių, persikų ir suplėšytos buratos ar mocarelos. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais ir čili dribsniais.

 

Abrikosų ir pomidorų gaspačas – šalta sriuba

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės:

  • 500 g abrikosų,
  • 100 g saliero lapkočių,
  • pusės stiklinės vandens,
  • 4 pomidorų,
  • 1 raudonosios arba oranžinės paprikos,
  • 1 raudonojo svogūno,
  • 1 česnako skiltelės,
  • šviežių čiobrelių (apie 4 šakelių),
  • 4 šaukštų balzamiko acto,
  • 1 šaukštelio druskos, žiupsnelio pipirų.

Papuošimui:

  • 1 šaukšto balzamiko acto,
  • šviežių čiobrelių,
  • alyvuogių aliejaus,
  • 1 abrikoso,
  • čili dribsnių.

Gaminame:

  1. Abrikosus perpjaukite ir išimkite kauliukus. Raudonąjį svogūną nulupkite, iš paprikos išimkite sėklas, juos ir pomidorus supjaustykite ketvirčiais. Pusę saliero supjaustykite plonomis riekelėmis ir atidėkite. Likusį pasmulkinkite ir sudėkite į trintuvą. Ten pat dėkite abrikosus, daržoves visus kitus ingredientus ir gerai sutrinkite ir sumalkite. Viską gerai sumaišykite, uždenkite ir atšaldykite maždaug 1 valandą šaldytuve.
  2. Prieš patiekiant gaspačą gerai išmaišykite, supilkite į lėkštes. Sumaišykite atidėtą salierą su balzamiko actu, čiobreliais ir aliejumi, šio mišinio užpilkite ant kiekvieno lėkštės. Pabarstykite čili dribsniais ir uždėkite kelias plonas abrikoso riekeles.

 

Maistingos ir spalvingos salotos su nektarinais ir lašiša

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės:

  • 4 nektarinų,
  • mėgstamų salotų,
  • saujelės šviežio baziliko,
  • 2 mocarelų,
  • 150 g rūkytos lašišos,
  • 1 nedidelio svogūno,
  • druskos, pipirų,
  • žaliosios citrinos sulčių,
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Nulupkite svogūną ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nuplaukite nektarinus, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nusausinkite mocarelą ir supjaustykite griežinėliais. Nuplaukite salotas, baziliką, nusausinkite ir nuskinkite lapelius.
  2. Salotas išdėliokite lėkštėje, ant jų – nektarinus, mocarelą. Pagardinkite druska ir pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Sudėkite suplėšytus lašišos gabalėlius, pabarstykite svogūno žiedais ir baziliko lapeliais. Patiekite su prancūziško batono riekele.

Skanaus!

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

,,Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ atleistas nuo stadiono žemės nuomos mokesčio
Sostinės savivaldybė nusprendė Vilniuje įamžinti Vokietijos kanclerio F. Merzo žodžius
Vilnius įsigis dar aštuonis troleibusus
Kad būtų saugiau, dabartinis išvažiavimas iš Tarandės miesto link bus perkeltas

Politika

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė I. Dirmaitė atsisako savo mandato
Atviras Valdo Benkunsko laiškas naujajai LR premjerei Ingai Ruginienei
Sostinėje prasideda protestas prieš valdančiuosius „Gėdos diena“: prezidentui žada įteikti peticiją
Teismas D. Palucką paliko už grotų, skundą atmetė

Kultūra

Rugsėjį į Vilniaus rajoną grįžta unikalus tarptautinis menų festivalis „Trans/Misijos Balticum 2025“
Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu
Paveldotvarkos programa Vilniuje įsibėgėja: šiemet jau sutvarkyti 73 objektai
Sėkmingai prabėgo jubiliejinis Trakų bibliotekos „Migruojantis kinas“ sezonas

Sportas

Raudondvaryje – antrojo kėlinio sugrįžimas ir lygiosios
Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona
Ketvirtas papildymas moterų komandoje
Pergalė prieš „Dainavą“ išslydo pabaigoje
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Rūdninkuose pradėtos karininio miestelio, skirto vokiečių kariams, statybos

Rūdninkų karinio poligono 2025 m. rugpjūčio mėnesio pratybų grafikas

Įspūdingas Kazbėjaus tiltas vėl atviras eismui

Įspūdingas Kazbėjaus tiltas vėl atviras eismui

Marijampolyje pristatyti seniūnijos heraldiniai simboliai: paminėta gražia švente

Marijampolyje pristatyti seniūnijos heraldiniai simboliai: paminėta gražia švente

Vasaros pabaigai – puiki vandens kokybė Vilniaus rajono maudyklose

Vasaros pabaigai – puiki vandens kokybė Vilniaus rajono maudyklose

Vilniuje padaugėjo nerūkymo zonų: paskelbtos naujos vietos

Vilniuje padaugėjo nerūkymo zonų: paskelbtos naujos vietos

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei

,,Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ atleistas nuo stadiono žemės nuomos mokesčio

,,Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ atleistas nuo stadiono žemės nuomos mokesčio

Sostinės savivaldybė nusprendė Vilniuje įamžinti Vokietijos kanclerio F. Merzo žodžius

Sostinės savivaldybė nusprendė Vilniuje įamžinti Vokietijos kanclerio F. Merzo žodžius

Kelionė laiku 2-uoju troleibusu

Vilnius įsigis dar aštuonis troleibusus

Kad būtų saugiau, dabartinis išvažiavimas iš Tarandės miesto link bus perkeltas

Kad būtų saugiau, dabartinis išvažiavimas iš Tarandės miesto link bus perkeltas

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei

,,Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ atleistas nuo stadiono žemės nuomos mokesčio

,,Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ atleistas nuo stadiono žemės nuomos mokesčio

Sostinės savivaldybė nusprendė Vilniuje įamžinti Vokietijos kanclerio F. Merzo žodžius

Sostinės savivaldybė nusprendė Vilniuje įamžinti Vokietijos kanclerio F. Merzo žodžius

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022