• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Ketvirtadienis, 28 rugpjūčio 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Naujienos

Tarptautinės kruasanų dienos proga – rageliai nuo ryto iki vakaro: išbandykite ir originalų desertą (receptas)

2025-01-30
Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kruasanai / freepik nuotr.

Kruasanai / freepik nuotr.

Vieni prie kavos juos mėgsta paprastus sviestinius, kiti – su įvairiausiais įdarais ir dar aplietus šokoladu. Kruasanai – įnoringas kepinys net prancūzams, kuriems purus ir traškus ragelis su rytine kava pranašauja puikią dienos pradžią. Kruasanai yra tapę kontinentinių pusryčių dalimi daugumoje šalių, mėgstami jie ir lietuvių. 

 

Nenukrypstama nuo senųjų tradicijų

 

Garbę būti kruasanų šalimi savinasi ne tik prancūzai, bet ir austrai. Teigiama, kad kruasanų pusmėnulio forma nusižiūrėta nuo austriškų mielinių ragelių „Kipferl“ – jie kepti ten jau nuo XIII a. ir ilgai valgyti kaip desertas, kol išpopuliarėjo kaip pusryčių patiekalas. Prancūzijoje panašūs rageliai pradėti gaminti XVIII amžiuje.

 

Pasak iš Prancūzijos į Lietuvą gyventi atvykusio „Rimi“ vyr. kepinių technologo Mahmoudo Idiro, anksčiau Prancūzijoje rageliai buvo kepami be mielių, o kiek vėliau jiems pradėta naudoti sluoksniuota tešla su sviestu ir mielėmis. „Šiuolaikinio kruasano pradininkais laikomi prancūzų kulinaro Silvano Klaudijaus Gojo kepiniai – 1915 metais jis išleido šių sviestinių ragelių receptą iš tešlos su mielėmis. Kad kepiniai įgautų purumo ir švelnaus skonio, reikia nepagailėti sviesto – jeigu kruasane jo nėra bent jau 25 proc., jis oficialiai net negali taip vadintis. Taip pat griežtai reglamentuojamas ir cukraus kiekis.“

 

Pasak kepinių technologo, kruasanų gamyba yra pakankamai sudėtingas ir specifinės technikos reikalaujantis procesas: „Ypač svarbios mielės ir fermentacija. Be to, viena iš burnoje tirpstančių kruasanų paslapčių yra miltų bei sviesto kokybė. Svarbu ir tai, kaip ir kiek kartų lenkiama tešla, kokia jos temperatūra. Tad šių kepinių gamybai reikia daug praktikos.“

/ freepik nuotr.

Konditerijos naujokams – jau paruošta tešla

 

Norint patiems namuose pasigaminti kruasanų M. Idiras pataria naudoti jau paruoštą tešlą ir bandyti juos suformuoti patiems: „Kiekvienas kruasanas yra tarsi meno kūrinys, kuriame slypi autentiškumas ir meilė maistui. Nors tobuli kruasanai iš pačių pasigamintos tešlos ne visada pavyksta ir patyrusiems konditeriams, visada rekomenduoju nenuleisti rankų ir bandyti vėl ir vėl. Gal iš pirmo karto jie nepavyks visiškai tobuli, bet svarbu praktikuotis toliau – tai konditerijos menas, reikalaujantis kantrybės.“

 

Nesiryžtantiems patiems ruošti kruasanų tešlos, jis pataria sviestinius ragelius formuoti iš nusipirktos jau pagamintos tešlos, naudojant pačius įvairiausius įdarus. „Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų kruasanų – pasimėgaukite savaitgalių rytais po namus pasklidusiu šviežių kepinių aromatu ir su visa šeima skanaukite purius ragelius pusryčiams, pagamintus vos per keletą minučių“, – pataria ekspertas.

/ freepik nuotr.

Siūlome pasigaminti pyragą su kruasanais – jo kepti nereikės, tad spėsite pasiruošti labai greitai.

 

Nekeptas pyragas su kruasanais

 

RECEPTAS

 Patiekalui reikės:

  • 4 kruasanų su mėgstamu įdaru;
  • 120 g sausainių su šokoladu (tinka „Oreo“ tipo);
  • 150 g šokoladinių vaflių;
  • 500 ml riebios grietinėlės;
  • 120 g šokolado kepiniams;
  • 50 g sviesto.

 

Glajui reikės:

  • 80 g šokolado;
  • 50 g sviesto;
  • plaktos grietinėlės papuošimui.

 

Kaip gaminti: 

  1. Supjaustykite kruasanus, sausainius, vaflius gabaliukais ir sudėkite juos į gilesnį dubenį.
  2. Pašildykite grietinėlę, sudėkite 120 g šokolado ir sviesto, maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Karštą grietinėlę supilkite ant susmulkinto kruasanų, sausainių ir vafliukų mišinio, gerai išmaišykite. Tada supilkite į formą, išlyginkite, atvėsinkite ir kelioms valandoms ar per naktį padėkite į šaldytuvą, kad masė sukietėtų. Prieš užpilant glajų, pyragą apverskite ant serviravimo lėkštės.
  3. Ištirpinkite šokoladą su sviestu. Tolygiai paskirstykite ant pyrago ir palikite atvėsti, tada papuoškite plakta grietinėle.

 

Skanaus!

 

DalintisSiųstiSiųsti
Palikti komentarą su FB

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vilniuje nepilnametis sumušė bendraamžį
Kas antras Vilniaus šešiametis turi pažeistus dantis: laikas imtis sisteminių sprendimų
Šildymo kompensacijas gaunantys Vilniaus senjorai sulauks automatinių skambučių dėl paslaugos pratęsimo
,,Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ atleistas nuo stadiono žemės nuomos mokesčio

Politika

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė I. Dirmaitė atsisako savo mandato
Atviras Valdo Benkunsko laiškas naujajai LR premjerei Ingai Ruginienei
Sostinėje prasideda protestas prieš valdančiuosius „Gėdos diena“: prezidentui žada įteikti peticiją
Teismas D. Palucką paliko už grotų, skundą atmetė

Kultūra

Rugsėjį į Vilniaus rajoną grįžta unikalus tarptautinis menų festivalis „Trans/Misijos Balticum 2025“
Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu
Paveldotvarkos programa Vilniuje įsibėgėja: šiemet jau sutvarkyti 73 objektai
Sėkmingai prabėgo jubiliejinis Trakų bibliotekos „Migruojantis kinas“ sezonas

Sportas

Raudondvaryje – antrojo kėlinio sugrįžimas ir lygiosios
Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona
Ketvirtas papildymas moterų komandoje
Pergalė prieš „Dainavą“ išslydo pabaigoje
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Rūdninkuose pradėtos karininio miestelio, skirto vokiečių kariams, statybos

Rūdninkų karinio poligono 2025 m. rugpjūčio mėnesio pratybų grafikas

Įspūdingas Kazbėjaus tiltas vėl atviras eismui

Įspūdingas Kazbėjaus tiltas vėl atviras eismui

Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona

Vilnius ruošiasi sirgti už Lietuvą: prie Baltojo tilto kyla fanų zona

Marijampolyje pristatyti seniūnijos heraldiniai simboliai: paminėta gražia švente

Marijampolyje pristatyti seniūnijos heraldiniai simboliai: paminėta gražia švente

Vilniuje padaugėjo nerūkymo zonų: paskelbtos naujos vietos

Vilniuje padaugėjo nerūkymo zonų: paskelbtos naujos vietos

Auto

Lietuvos naujų automobilių rinka pirmąjį metų pusmetį augo trečdaliu

Vilniuje nepilnametis sumušė bendraamžį

Vilniuje nepilnametis sumušė bendraamžį

Kas antras Vilniaus šešiametis turi pažeistus dantis: laikas imtis sisteminių sprendimų

Kas antras Vilniaus šešiametis turi pažeistus dantis: laikas imtis sisteminių sprendimų

Kas trečias vairuotojas yra patekęs į avarinę situaciją dėl nesaugaus vaikų elgesio kelyje

Kas trečias vairuotojas yra patekęs į avarinę situaciją dėl nesaugaus vaikų elgesio kelyje

Šildymo kompensacijas gaunantys Vilniaus senjorai sulauks automatinių skambučių dėl paslaugos pratęsimo

Šildymo kompensacijas gaunantys Vilniaus senjorai sulauks automatinių skambučių dėl paslaugos pratęsimo

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Orai
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Auto

Lietuvos naujų automobilių rinka pirmąjį metų pusmetį augo trečdaliu

Vilniuje nepilnametis sumušė bendraamžį

Vilniuje nepilnametis sumušė bendraamžį

Kas antras Vilniaus šešiametis turi pažeistus dantis: laikas imtis sisteminių sprendimų

Kas antras Vilniaus šešiametis turi pažeistus dantis: laikas imtis sisteminių sprendimų

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022