• Renginiai
  • Receptai
  • Laisvalaikis
  • Video
Sekmadienis, 11 gegužės 2025
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Reklama
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
  • Žinios
    • Vilnius
    • Trakai
    • Vilniaus rajonas
    • Elektrėnai
    • Šalčininkai
  • Renginiai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Politika
  • Mokslas
  • Turizmas
  • Įdomu
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Vilniaus Kraštas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Apžvalgos

Slyvų sezonas prasideda: kulinarijos technologė pasidalijo netikėtais pigiais jų panaudojimo būdais virtuvėje (receptas)

2024-08-23
Apžvalgos
Laikas: 3 min skaitymo
Slyvos

Slyvos | Freepik

Geltonos, raudonos, žalios, violetinės, purpurinės ar juodos slyvos pasižymi maloniai kontrastuojančiu saldžiarūgščiu skoniu, jaučiamos šiek tiek pikantiškos natos. Atėjus šių vaisių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja apie jų naudą žmogaus organizmui: jose randama kalio, kalcio, magnio, nedaug vario ir cinko, taip pat visa eilė A, B, C grupės vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Rekomenduoja džiovintas slyvas vartoti saikingai

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, slyvų šeima yra labai plati, o pačios slyvos skiriasi dydžiu, spalva bei skoniu. Priklausomai nuo spalvos atsiranda papildomų naudingųjų medžiagų.

„Slyvos yra labai maistingos ir naudingos sveikatai. Jose yra daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Slyvas galima valgyti šviežias arba džiovintas. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, nedaug vario ir cinko, taip pat visa eilė A, B, C grupės vitaminų, folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų jų yra apie 57 kalorijos, 14 gramų angliavandenių ir 2 gramai skaidulų“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau dr. E. Gavelienė sako, jog pagrindinis laisvinamasis poveikis yra nuo džiovintų slyvų, nes jose yra tam tikros medžiagos – sorbitolio, taip pat daugiau (lyginant su nedžiovintomis slyvomis) tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką: „Džiovintas slyvas patariama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną.“

Pasak gydytojos dietologės, slyvas galima valgyti tiek vienas, tiek kartu su kitais vaisiais ar uogomis, iš jų plakti kokteilius ar spausti sultis. Slyvas galima maišyti ir į įvairias vasariškai gaivias salotas. Tiesa, dr. E. Gavelienė rekomenduoja į sveikatai palankią kasdieninę mitybą įtraukti ir kitas uogas bei vaisius, tik taip mityba bus visavertė.

Tinka net ir prie mėsos patiekalų

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene atstovės Eglės Krasauskienės, slyvos yra labai universalus, pigus vaisius, kurį mėgsta pirkėjai. Jas galima valgyti karštas arba šaltas, šviežias arba džiovintas. Slyvos puikiai naudojamos tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams gaminti.

„Puikios būklės slyvos išlieka ne ilgiau kaip 3–4 dienas. Dėl šios priežasties patartina pirkti tik tokį kiekį, kuris bus iš karto vartojamas. Tačiau jei sode ar darže užderėjo daug slyvų, jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite, o vėliau supjaustykite mažesniais gabalėliais, sudėkite ant padėklo vienu sluoksniu ir greitai užšaldykite. Tada perkelkite į sandarų indą ir vėliau naudokite uogienėms, įdarams ar padažams gaminti“, – pataria E. Krasauskienė.

Anot prekybos tinklo atstovės, tiek šviežios, tiek džiovintos slyvos – dar viena įdomi originalių patiekalų alternatyva, nes tinka prie žvėrienos, paukštienos ar kiaulienos patiekalų. Iš slyvų taip pat galima paruošti gardžius saldžiarūgščius padažus. Jos labai tinka konservams, kompotams, uogienėms, drebučiams, želė ar kepiniams, pavyzdžiui, pyragams gaminti.

Nepelnytai užmirštos

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė sako, kad labiausiai slyvos perkamos vasaros mėnesiais, nors parduotuvėse jomis prekiaujama visus metus: „Europoje slyvų sezonas prasideda liepos pradžioje, o pats pardavimų pikas – rugpjūtis. Būtent tuo metu jų galima įsigyti pigiau. Slyvos mūsų parduotuvių lentynas pasiekia iš Ispanijos, Italijos, Moldovos, Makedonijos, Pietų Afrikos, Čilės bei kitų šalių.“

Specialistė rekomenduoja perkant slyvas rinktis kiek kietesnes, jei planuojate jas valgyti ne iš karto. Beje, jų skonis priklauso ne nuo kietumo, o nuo veislės. E. Krasauskienė pastebi, jog šio sezono pirkėjų mėgstamiausios yra „Lepotica“ veislės slyvos.

Ji taip pat primena, kad šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) „Rimi“ tamsiosios slyvos kainuoja ženkliai pigiau : 1 kg jų bus galima įsigyti su 50 proc. nuolaida, už 0,99 Eur, perkant su „Mano Rimi“ kortele. „Be to, įsigyti slyvų ir kitų vaisių pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei  papildomas nuolaidas.“

„Rimi“ kviečia pasigaminti gardų žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemo.

 

RECEPTAS

Žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemas

Džemui reikės:

500 g slyvų;

100 g džiovintų slyvų;

3 vnt. žaliųjų citrinų;

1 žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų;

150 ml vandens;

0.5 šaukštelio maltos vanilės;

cukraus pagal poreikį.

Gaminimo eiga:

  1. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus.
  2. Į puodą sudėkite slyvas, džiovintas slyvas ir kitus produktus, įpilkite truputį vandens, kad produktai nepriliptų prie puodo dugno.
  3. Slyvas virkite, kol visiškai suminkštės.
  4. Nukelkite nuo kaitros. Pasverkite slyvų tyrę. Atsverkite cukraus lygiai tiek, kiek turite tyrės.
  5. Nutarkuokite nuo citrinų žievelę ir išspauskite sultis.
  6. Supilkite slyvų tyrę, citrinų sultis, žieveles ir cukrų į puodą, kaitinkite ant mažos kaitros apie 30 minučių, kol džemas sutirštės.
  7. Paruoštą slyvų džemas supilkite į stiklainį.

Skanaus!

 

DalintisSiųstiSiųsti

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Antakalnio kapinėse minima Pergalės diena: nešamos gėlės, karių nuotraukos, dalijami prezervatyvai
„Nuo kiemo prie kiemo“: Vilniaus rajonas tikrino, kaip pasiekti gyventojus ekstremalios situacijos atveju pasienyje
Vilniaus rajono 2024 m. ataskaita: augimo metai, drąsūs pokyčiai ir stiprėjanti bendruomenė
Naujamiestyje bus atgaivinta dar viena viešoji erdvė

Politika

Trišalės tarybos pirmininkas ir ministrė sutaria: socialinis dialogas turi būti stiprinamas
Maišiagala ieško seniūno
Europarlamentarė R. Juknevičienė: „Bandome pabusti naujoje realybėje“
Premjeras teigia, kad sinchronizacijos dienai esame pasiruošę

Kultūra

Lietuva prisistatė Venecijos architektūros bienalėje
Jau šį savaitgalį duris atvers daugiau nei 50 išskirtinių objektų
Širvintų 550-ojo jubiliejaus proga – išskirtinė šventė bei garbės piliečio apdovanojimai
„Vilnius UNESCO literatūros miestas“ plečiasi, pradės ir muziejinę veiklą

Sportas

Paskutiniame ketvirtyje pabėgęs „Rytas“ nukovė uteniškius
Taurės rungtynėse Alytuje – šeši įvarčiai be atsako
Neįprastoje vietoje vykusiame sostinės kare – „Ryto“ triumfas
Gargžduose patirtas pralaimėjimas
  • Populiariausi
  • Komentarai
  • Naujausi
Pagirių bendruomenės protestas: L. Savickui skandavo „gėda“

Pagirių bendruomenės protestas: L. Savickui skandavo „gėda“

Jau šį savaitgalį duris atvers daugiau nei 50 išskirtinių objektų

Jau šį savaitgalį duris atvers daugiau nei 50 išskirtinių objektų

Šiandien Tarptautinė buhalterių diena, o naujoje įstatymo redakcijoje neliko buhalterio sąvokos

Šiandien Tarptautinė buhalterių diena, o naujoje įstatymo redakcijoje neliko buhalterio sąvokos

Vilnius tęsia kovą su Sosnovskio barščiais

Kaip kovoti su Sosnovskio barščiu?

Išplėstas su savivaldybės tarybos nario pareigomis nesuderinamų pareigų sąrašas

Trišalei tarybai – 30 metų: socialinis dialogas yra būtina sąlyga demokratinei visuomenei

Lietuva prisistatė Venecijos architektūros bienalėje

Antakalnio kapinėse minima Pergalės diena: nešamos gėlės, karių nuotraukos, dalijami prezervatyvai

Antakalnio kapinėse minima Pergalės diena: nešamos gėlės, karių nuotraukos, dalijami prezervatyvai

Vilniaus rajono 2024 m. ataskaita: augimo metai, drąsūs pokyčiai ir stiprėjanti bendruomenė

„Nuo kiemo prie kiemo“: Vilniaus rajonas tikrino, kaip pasiekti gyventojus ekstremalios situacijos atveju pasienyje

Vilniaus rajono 2024 m. ataskaita: augimo metai, drąsūs pokyčiai ir stiprėjanti bendruomenė

Vilniaus rajono 2024 m. ataskaita: augimo metai, drąsūs pokyčiai ir stiprėjanti bendruomenė

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Proneta
pamatyti.lt pamatyti.lt pamatyti.lt

Kategorijos

  • Aktualijos
  • Aplinka
  • Apžvalgos
  • Elektrėnai
  • Finansai
  • Gamyba-Pramonė
  • Grožis
  • Gyvenimas
  • Įdomu
  • Istorija
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Lankytinos vietos
  • Lietuva
  • Lietuvos naujienos
  • Mokslas ir studijos
  • Naujienos
  • Nelaimės
  • Padėka
  • Politika
  • Receptai
  • Religija
  • Renginiai
  • Renginiai Elektrėnuose
  • Renginiai Šalčininkuose
  • Renginiai Trakuose
  • Renginiai Vilniaus rajone
  • Renginiai Vilniuje
  • Rinkimai
  • Šalčininkai
  • Skelbimai/Pranešimai
  • Socialiniai reikalai
  • Socialiniai tinklai
  • Sportas
  • Statyba
  • Sveikata
  • Technologijos
  • Trakai
  • Transportas
  • Turizmas
  • Užsienio naujienos
  • Verslas
  • Verslo gidas
  • Video
  • Vilniaus rajonas
  • Vilniaus rajonas
  • Vilnius
  • Žemės ūkio ministerijos naujienos
  • Žemės ūkis
  • Žiniasklaida
  • Žinios

Naujienos

Lietuva prisistatė Venecijos architektūros bienalėje

Antakalnio kapinėse minima Pergalės diena: nešamos gėlės, karių nuotraukos, dalijami prezervatyvai

Antakalnio kapinėse minima Pergalės diena: nešamos gėlės, karių nuotraukos, dalijami prezervatyvai

Vilniaus rajono 2024 m. ataskaita: augimo metai, drąsūs pokyčiai ir stiprėjanti bendruomenė

„Nuo kiemo prie kiemo“: Vilniaus rajonas tikrino, kaip pasiekti gyventojus ekstremalios situacijos atveju pasienyje

Vilniaus Kraštas

  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Vilnius
    • Vilniaus rajonas
    • Trakai
    • Šalčininkai
    • Elektrėnai
  • Kultūra
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Renginiai
    • Renginiai Vilniuje
    • Renginiai Trakuose
    • Renginiai Vilniaus rajone
    • Renginiai Elektrėnuose
    • Renginiai Šalčininkuose
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Mokslas ir studijos
  • Transportas
  • Verslas
  • Technologijos
  • Turizmas
  • Žemės ūkis

© 2022