Rausvų, traškių ridikėlių ryšulėliai – lyg pirmieji pavasario pasiuntiniai. Viena ankstyviausių daržovių derliumi apdovanoja tada, kai besibaigiant žiemai esame išsiilgę šviežumo, spalvų lėkštėje ir vitaminų. Nors jų galima įsigyti ištisus metus, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad centus kainuojantys šviežio derliaus ridikėliai su lapais visuomet sulaukia ypatingo pirkėjų dėmesio.
„Parduotuvėse jau pasirodęs šviežias daržovių derlius neleidžia abejoti – nors už lango dar sniegas, pavasaris ne už kalnų. Panašu, kad pirkėjai pavasario labai nori ir savo kasdieniame meniu. Jau sausį šviežių daržovių pardavimai augo beveik penktadaliu, o naujas derlius leis dar įvairiau ir skaniau patenkinti šį poreikį. Lentynose jau gausu tiek tradicinių lietuvių mylimų šviežių kopūstų, morkų, salotų, žalumynų, tiek ir įdomesnių daržovių, tokių kaip baltieji ridikėliai, įvairiaspalviai burokėliai ar violetinės morkos“, – sako G. Kitovė.
Nepadarykite klaidos – neišmeskite ridikėlių lapų
Dėl savo mažos kainos, išskirtinio skonio ir traškumo ridikėliai būna viena populiariausių šviežio derliaus prekių. Ridikėliai puikiai tinka sumuštiniams, salotoms ar varškei gardinti, suteikia spalvų įprastiems patiekalams, taip pat puikiai tinka užkandžiams darbe ar net kaip pagrindinio patiekalo ingredientas.
Tiesa, J. Sabaitienė pastebi, kad nors lietuviams ridikėliai gerai pažįstami, dažnas dar padaro klaidą parsinešęs jų namo.
„Ridikėliai – ne tik skonio, bet ir sveikatos lobynas. Jie turi vos keletą kalorijų, todėl jie puikus pasirinkimas, jei praktikuojate mažo kaloringumo mitybą. Juose gausu skaidulų, vitaminų C, K ir B, geležies, cinko, magnio bei kalio. Negana to, ridikėliai turi daug antioksidantų, kurie padeda užtikrinti tinkamą apsauginės organizmo funkcijos veiklą. Tačiau ne tik rausva daržovė yra skani – lapai taip pat yra valgoma dalis ir turi sveikatai naudingų savybių. Todėl jų tikrai neverta išmesti – ypač, kai jie švieži ir lengvai panaudojami“, – pažymi J. Sabaitienė.
Pavyzdžiui, Azijoje ridikėlių lapų sultys netgi naudojami liaudies medicinoje. Juose pilna vitamino C, fosforo, kalcio ir geležies. Žinoma, joks maisto produktas nepakeis vaistų turint rimtesnių sveikatos problemų ir nepadarys stebuklų. Tačiau įvairovė yra raktas į subalansuotą mitybą, o lapai gali suteikti naujų spalvų ir patirčių įprastame meniu.
„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad ridikėlių lapai yra šiek tiek aštraus, savito skonio. Jie bus puikus salotų priedas, jų galima dėti į sveikuoliškus kokteilius, pjaustyti ir kartu su šakniavaisiais dėti į varškę, taip pat į kiaušinienę. Vienas skaniausių ir įdomiausių būdų panaudoti lapus – paruošti padažą, kuris primins legendinį itališką „pesto“.
Ridikėlių lapų „pesto“ – sveika, paprasta ir skanu.
„Nuplaukite ir nusausinkite lapus nuo dviejų ridikėlių ryšulėlių, susmulkinkite 2 česnako skilteles, o saują graikinių riešutų ar kedrinių pinijų apkepkite sausoje keptuvėje. Į trintuvą sudėkite lapus, riešutus, česnaką, įpilkite apie 150 ml alyvuogių aliejaus, įberkite 100 g tarkuoto kietojo sūrio, pagardinkite druska, pipirais ir šiek tiek citrinos sulčių. Viskas – sutrinkite, ir turėsite skanų padažą makaronams, sumuštiniams ar kitiems pikantiškiems patiekalams. Į jį netgi skanu bus mirkyti kitas šviežios derliaus daržoves“, – idėja dalijasi J. Tamoševičienė.
3 receptai naujam sezonui
Nors dažniausiai ridikėlius regime salotose, šie maži raudonskruosčiai gali nustebinti savo universalumu, sako „Iki“ kulinarijos šefė. Pavyzdžiui, kepant ridikėliai atskleidžia neįprastą saldumą, kuris suteikia patiekalams netikėtą skonį. Taip pat jie gali būti marinuojami arba fermentuojami, kuriant aštrus ir rūgštus užkandžius, kurie puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies.
Pavasario skonis: šilti ridikėliai su česnakais ir petražolėmis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės:
- 2 ryšulėlių šviežių ridikėlių,
- 2 skiltelių česnako,
- 2 šaukštų aliejaus,
- 1-2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių,
- 2 šaukštų sviesto,
- 2 šaukštų migdolų riekelių,
- pusės ryšulėlio šviežių petražolių,
- druskos, pipirų.
Gaminame:
- Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, kiekvieną perpjaukite pusiau. Česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite ridikėlius ir česnakus. Kepkite 3-4 minutes, retkarčiais pamaišydami.
- Supilkite citrinos sultis, sviestą, migdolų dribsnius ir smulkintas petražoles. Viską sumaišykite, trumpai pašildykite. Pagardinkite druska ir pipirais.
Nauja idėja meksikietiško maisto gerbėjams – ridikėlių gvakamolė
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės:
- 1 ryšulėlio šviežių ridikėlių su lapais,
- 1 nedidelio raudonojo svogūno,
- 2-3 prinokusių avokadų,
- 1 česnako skiltelės,
- 90 ml neriebaus jogurto,
- ½ ryšulėlio šviežių kalendrų,
- druskos,
- kumino,
- raudonųjų paprikų dribsnių,
- žaliosios citrinos sulčių.
Gaminame:
- Nuplaukite ridikėlius ir ¾ jų sukapokite, lapus taip pat pasilikite. Likusius ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais. Nedidelę saują ridikėlių lapų nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite.
- Nulupkite svogūną ir labai smulkiai supjaustykite kubeliais. Iš avokadų išskobkite minkštimą, apšlakstykite 2-3 šaukštais žaliosios citrinos sulčių ir sutrinkite šakute. Sumaišykite su jogurtu.
- Nulupkite česnaką, smulkiai sukapokite ir sudėkite į avokadą. Nuplaukite kalendrą, nusausinkite, nuskabykite 3/4 lapelių ir smulkiai supjaustykite. Sudėkite į avokadų mišinį kartu su sukapotais ridikėliais, svogūnais, ridikėlių lapais ir viską sumaišykite.
- Pagardinkite gvakamolę druska, kuminu ir raudonųjų paprikų dribsniais, jei reikia – įpilkite dar žaliosios citrinos sulčių. Pabarstykite ridikėlių griežinėliais ir likusiais kalendrų lapeliais.
Kai už lango dar šalta – kreminė šilta ridikėlių sriuba
Porcijos: 4 porcijos
Gaminimo laikas: 45 min.
Reikės:
- 400 g šviežių ridikėlių su lapais,
- 300 g bulvių,
- 2 nedidelių svogūnų,
- 2 šaukštų sviesto,
- 800 ml daržovių sultinio,
- druskos, pipirų,
- grietinėlės.
Gaminame:
- Nuplaukite ridikėlius, atidėkite 4 jų į šalį. Likusius ridikėlius ir jų lapus stambiai supjaustykite. Bulves nulupkite, nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Svogūnus smulkiai sukapokite.
- Puode ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus, kol jie taps permatomi. Sudėkite bulves, ridikėlius ir susmulkintus ridikėlių lapus. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 20 minučių. Sriubą puode sutrinkite trintuvu, įmaišykite grietinėlę ir pagardinkite druska bei pipirais. Plonai supjaustykite pasiliktus ridikėlius ir sudėkite į sriubą kartu su pasiliktais žalumynais, trumpai pašildykite ir patiekite.